Colacii de pomana = hrana porcilor

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Aprilie, oricat de mult tin eu la biserica ortodoxa romana, sunt de acord ca unele lucruri trebuie mai bine organizate si sta in puterea preotilor sa o faca (asa cum sta in puterea doctorilor sa organizeze servicii medicale mai bune in spitale/policlinici). Nu e suficient ca-si fac treaba, mai trebuie sa fie si organizatori. Totusi, tine cont ca romanii au traditia "bulucelii" si "imbulzelii", iar la biserica in mod special. Uita-te la cum stau gramada in biserici, cum nu te poti spovedi in liniste fara sa-ti stea in spate o multime adunata, cum sar cu totii sa sarute Sf. Evanghelie, ce ambuscade se isca la aghiasma de Boboteaza. Exemplul tau cu pelerinajul tine de aceeasi trasatura pe care, desi preotii au datoria sa o corecteze, totusi nu o pot inlatura. Tie sau mie nu trebuie sa ne spuna nimeni sa nu navalim gramada dupa apa sfintita sau dupa painea sfintita, avem bunul simt de baza sa tinem cont ca sunt si alti oameni care au dreptul la ele. Stam si asteptam cu rabdare sa ne vina randul. Pt. asta nu trebuie sa ai nici facultate, nici sa te tragi din boieri, e nevoie doar de bun-simt si respect.

Nu sunt de acord cu propaganda politica, iar iconitele cu sloganuri sunt de domeniul grotescului. De ce in Austria sau alte tari nu e asa ? Pt. ca politicienii nu-si permit sa-si faca propaganda cu "cele sfinte", cred ca nici nu le trece prin cap. Pe de alta parte, daca si-ar permite, clerul i-ar pune la punct iar societatea i-ar taxa imediat. Nu numai la pelerinaje lipseste balciul, aici nu balciul nu "tine". Nu e loc pt. Becali, Vadim Tudor, Iliescu & co.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tanima_i2002 spune:

Eu cred ca nu numai popii sunt de vina ptr situatiile astea. Uneori si noi le toleram. Exact cum este si cu doctorii: intrebam mereu cat se da ptr un consult sau o operatie in loc sa dam cat avem sau sa nu dam deloc ca de aceea platim atatea taxe si impozite. Noi suntem cei care cream aceste situatii nedorite in final.
Si ca sa spun si eu un lucru bun despre popi ptr ca si eu am o lehamite vizavi de marea majoritate, eu am un vecin care este preot, el imi sfinteste casa in fiecare an, pe el il chem de fiecare data, la el imi duc copilul la impartasit aproape in fiecare duminica si in fiecare zi de sarbatoare, daca simt nevoia sa aprind o lumanare la el la biserica ma duc. Si fac asta ptr ca admir ceea ce face el acolo: sunt 2 preoti tineri, tarcomnicul este tot tanar, biserica lor este in constructie de vreo 5 ani daca nu chiar mai mult si ei slujesc intr-o baraca, cu toate astea nu ii impiedica nimic ca atunci cand mai pun o caramida la biserica sa se urce impreuna cu muncitorii pe schele sau sa care nisip samd. Candva vecinul meu isi bagase chiar si masina pe taxiu si facea taximetrie impreuna cu tatal sau (ati mai vazut un preot taximetrist pana acum?) Si inca un lucru ptr care foarte multa lume se duce la el la biserica: in zile de sarbatoare cu banii de la biserica din cutia milei sau cum s-o numi ea face pachete si da la toata lumea care este in biserica. Nu l-am vazut niciodata sa plece cu ceva acasa, tot ce ramane dupa slujbe le da la niste tzigani care asteapta mereu langa biserica ptr ca stiu ca va fi ceva si ptr ei in fiecare duminica. Vin acolo cu carutele 10-15 tzigani si tziganusi special ptr pomana de la biserica, plus ce mai capata de la oameni.
Pe mine insa ma deranjeaza mai mult enoriasii (a se intelege mai mult enoriasele ca ele sunt mai numeroase) care vin cu pachete/colaci si isi impart intre ele. De sf Maria era o femeie care intreba de o anume tzatza X ca nu a vazut-o sa ii dea pachet, iar langa ea era un copilas care intreba pe maica-sa ce are tanti in punga. Sa nu va ganditi ca respectiva a impartit pachetul copilului, nici gand.

Mamica lui Rares (15 oct 2006)
poze diverse
Botez Rares 7-8 luni Litoral 2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

quote:
Originally posted by mariamunteanu

Aprilie, oricat de mult tin eu la biserica ortodoxa romana, sunt de acord ca unele lucruri trebuie mai bine organizate si sta in puterea preotilor sa o faca

corect....asa dezorganizare ca la concursul de alergare in genunchi in jurul bisericii nu am vazut in viata mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilianasoare spune:

quote:
Originally posted by Guestus

quote:
Originally posted by mariamunteanu

Aprilie, oricat de mult tin eu la biserica ortodoxa romana, sunt de acord ca unele lucruri trebuie mai bine organizate si sta in puterea preotilor sa o faca

corect....asa dezorganizare ca la concursul de alergare in genunchi in jurul bisericii nu am vazut in viata mea.

Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori

Mergi la inceput