Colacii de pomana = hrana porcilor
Raspunsuri - Pagina 6
![](images/user_woman.png)
petra spune:
Nu sunt de acord cu acest fapt dar daca o luam logic ne putem intreba :Cati colaci poate manca un popa cu familia sa ?! Nu zic poate sa-i dea undeva la un azil sau la saraci dar eu zic ca si oamnenii care fac pomeni sunt nitel vinovati pentru ca in Romania este o intrecatura intreaga in asemenea momente, la inmormantari si parastase, Ca asa este romanul !Crede ca iertarea pacatelor celor disparuri consta in marimea colacilor si cat de multi sunt ! Asta este adevarul ! Nu mai zic ca in loc sa te rogi si sa -ti aduci aminte de cel disparut cu drag stai cu stress ca nu ies colacii destul de aratosi , ca nu iese coliva destul de mare si de astea pntru ca toti se tem de gura babelor si a lumii. Asa ca in conditiile date de intrecatura, popa se pomeneste cu 2-3 colaci in brate de sufletul si iertarea pacatelor celor disparuti.
Nu tin partea preotilor , dar si enoriasii au parte de vina !
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
rolo spune:
quote:
Originally posted by escu
Daca preotul ar manca toate cele primite, coliva si colacii ar fi OK? Daca da, nu-i cazul sa va oripilati ca hranind porcul si taindu-l de craciun, nu face altceva deact sa amane mancatul colacilor. Ca si cum i-ar pune la congelator. Asadar ii va manca de craciun sub forma de porc
Asta-i una din legile naturii, nimic nu se pierde, totul se transforma/
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
mama de Ileana Cosanzeana
http://community.webshots.com/user/ralucarusse
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by Aprilie
Un lucru vizibil cu ochiul liber este slaba implicare a BOR in orice actiuni caritabile.
N-au facut-o pina in '89,au inceput (slab) abia dupa si,evident,nu au traditie.
Dar,zic eu,mai bine mai tirziu decit niciodata...
Colacii dati la porci sint fenomen arhicunoscut la Cluj,de unde ma trag.Implicatiile acestui fapt sint teribile dar anumite lucruri nu se schimba niciodata.
Sint convinsa ca daca popa si-ar face un obicei din a-i darui, s-ar gasi cine sa-i ia!
Da' atunci, cu ce-ar mai ingrasa porcii ?? mai ales inainte de '89,cind un porc costa o avere! Cu citiva porci grashi,cumparai o masina!
Nu exista in BOR nici alte obiceiuri...dar daca li s-au parut "profitabile",le-au adoptat imediat.
De ex, in BOR nu exista traditia pelerinajelor.
Numai in Bisericile Catolice,de ambele rituri.
Tatal meu s-a nascut la Apahida si de mic copil mergea pe jos,de Sf.Marie,la Manastire la Nicula ( asezamint construit de Bis. Greco-catolica),in pelerinaj, cu mama,fratii lui si o multime de alti sateni.Mergeau descultzi,cintind cintece mariane,cu popa in frunte.
Vin comunistii,scot greco-catolicismul in ilegalitate (1948),confisca manastirea si o fac "cadou" ortodocsilor.
Acestia o folosesc pina la '89,cind,in urma cererilor Bisericii Greco-Catolice (re-intrate in legalitate) refuza categoric s-o dea inapoi.
Mai mult, au preluat obiceiul catolic al pelerinajului,pe care-din pacate-l-au transformat intr-un bilci!
O mare multime de oameni merge acum la Nicula in luna august dar nu mai e ce a fost odata...vinzatori ambulantzi cu sutele,de o parte si de alta a drumului,care vind orice ,de la chilotzi la spuma de ras!
Nicula e singura manastire (azi) ortodoxa din Romania unde se organizeaza pelerinaj !
S-au "prins" popii de care vorbeam(aia,care dau colacii la porci) ca e rost de ghesheft bun!
Aprilie, nu vad care e legatura intre preotii care organizeaza pelerinajul si vanzatorii ambulanti care au invadat orice coltisor in care ar putea sa-si vanda marfa. Vrei sa spui ca preotii vin cu tarabele si vand chiloti ? Ce legatura este intre pelerinaj si ghesheft ? N-am inteles.
Maria
mariamunteanu spune:
Am vazut ca alimentele de pomana se depun pe o masa in biserica. Am vazut saraci venind la sfarsitul slujbei sa ia paine si coliva de pe masa, lucru cat se poate de normal. N-am vazut preot care sa refuze saracilor acest lucru. Ce ramane iau preotul, cantorul si oamenii de serviciu, doar n-o sa le lase pe masa. Preotul apare oricum ultimul sa ia pomana, pt. ca sta pana pleaca ultimul enorias.
Nu sunt de acord ca pomana sa fie aruncata, dar v-ati gandit cum se poate face practic donarea ei, cand cei saraci nu vin sa o ia de la biserica ? Sa mearga preotul prin parohie duminica dupa slujba ca sa imparta colacii saracilor care stau acasa ?
Eu, daca as fi in asemenea situatie disperata, n-as sta acasa asteptand pomana, ci m-as duce duminica la biserica nu casa cersesc, ci ca sa ma rog, sa ma ofer sa fac diverse munci la biserica/parohie pt a merita o bucata de colac. Sunt sigura ca n-as fi refuzata.
Maria
alessia105 spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
.
Nu sunt de acord ca pomana sa fie aruncata, dar v-ati gandit cum se poate face practic donarea ei, cand cei saraci nu vin sa o ia de la biserica ? Sa mearga preotul prin parohie duminica dupa slujba ca sa imparta colacii saracilor care stau acasa ?
DAAAAA!!! pentru ca sunt atatia batrani amarati care nu se pot deplasa , care nu pot veni la slujbe si care isi duc viata de pe o zi pe alta ... apoi mai sunt si femeile sarace care au muuulti copii sau care abia au nascut ,copiii orfani ..solutii sunt ..mai ales ca se presupune ca preotul stie toate cazurile si necazurile din comunitatea sa dar hai de ce sa nu o dam pe aia buna ca majoritatea popilor nu fac vizite acasa decat ca sa mai ciupeasca ceva ..stiu caz clar in Bucuresti , sect 1 unde personal am rugat preotul sa vina la o bunicutza care nu avea pe nimeni si care la pat( de 8 ani de zile) fiind a rugat preotul sa vina in vizita sa ii citeasca nu stiu ce ... atata m-a intrebat preotul
- " e pe moarte?"
- "nu, parinte "
- "atunci cautati-va povestitor ca eu doica nu sunt "
Nu au scuze ca fac asa ceva ,chiar daca le-ar lua acasa si le-ar baga in frigider si le-ar scoate luni sau marti pentru cei amarati si tot ar fi ceva ...
quote:
Originally posted by ManyHope
Nu vi separe???
Nu , nu mi se pare ....ce legatura are
![](grasa.gif)
![](pig.gif)
![](grasa.gif)
![](pig.gif)
![](grasa.gif)
![](pig.gif)
----------------------------------------------------
Alessia
![](vampa.gif)
![](olanda.gif)
![](avion.gif)
Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu
O parte din mine
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
quote:
Originally posted by Aprilie
Un lucru vizibil cu ochiul liber este slaba implicare a BOR in orice actiuni caritabile.
N-au facut-o pina in '89,au inceput (slab) abia dupa si,evident,nu au traditie.
Dar,zic eu,mai bine mai tirziu decit niciodata...
Colacii dati la porci sint fenomen arhicunoscut la Cluj,de unde ma trag.Implicatiile acestui fapt sint teribile dar anumite lucruri nu se schimba niciodata.
Sint convinsa ca daca popa si-ar face un obicei din a-i darui, s-ar gasi cine sa-i ia!
Da' atunci, cu ce-ar mai ingrasa porcii ?? mai ales inainte de '89,cind un porc costa o avere! Cu citiva porci grashi,cumparai o masina!
Nu exista in BOR nici alte obiceiuri...dar daca li s-au parut "profitabile",le-au adoptat imediat.
De ex, in BOR nu exista traditia pelerinajelor.
Numai in Bisericile Catolice,de ambele rituri.
Tatal meu s-a nascut la Apahida si de mic copil mergea pe jos,de Sf.Marie,la Manastire la Nicula ( asezamint construit de Bis. Greco-catolica),in pelerinaj, cu mama,fratii lui si o multime de alti sateni.Mergeau descultzi,cintind cintece mariane,cu popa in frunte.
Vin comunistii,scot greco-catolicismul in ilegalitate (1948),confisca manastirea si o fac "cadou" ortodocsilor.
Acestia o folosesc pina la '89,cind,in urma cererilor Bisericii Greco-Catolice (re-intrate in legalitate) refuza categoric s-o dea inapoi.
Mai mult, au preluat obiceiul catolic al pelerinajului,pe care-din pacate-l-au transformat intr-un bilci!
O mare multime de oameni merge acum la Nicula in luna august dar nu mai e ce a fost odata...vinzatori ambulantzi cu sutele,de o parte si de alta a drumului,care vind orice ,de la chilotzi la spuma de ras!
Nicula e singura manastire (azi) ortodoxa din Romania unde se organizeaza pelerinaj !
S-au "prins" popii de care vorbeam(aia,care dau colacii la porci) ca e rost de ghesheft bun!
yeah, vechea poveste...unii se simt probabil mai tari in credinta aruncind cu acuzatii nefondate si dupa ureche in alte confesiuni
![](icon_smile_dead.gif)
http://www.floriinro.ro/
In der Kürze liegt die Würze
mihuta spune:
De chestia cu pelerinajul nu stiu ce sa zic, eu am crescut la Rohia, la bunici in Maramures si in fiecare an de Sf Maria veneau si inca mai vin mii de oameni in pelerinaj. Manastirea 100% ortodoxa.
Nemultumirea multora este datorata faptului ca noi avem o traditie foarte veche a pomenilor, pentru morti se dau in unele zone pat masa scaun haine noi, etc. Si multi nu inteleg de ce nu se implica biserica pentru a intermedia aceste pomene astfel incat sa beneficieze cei mai nevoiasi si nu vecinii.
Dar traditia crestineasca de caritate exista inca in manastiri, acolo se ingrijesc batrani si copii si se hranesc gratuit sute de mii de oameni . Nu o gasim insa in parohiile din orase, poate si pentru ca aici ajung mai degraba preotii interesati de o viata mai buna decat de un trai mai spiritual dar mai ascetic.
Sunt si preoti foarte implicati social, dar sunt cazuri izolate, majoritatea se multumesc sa-si pastoreasca parohia clasic, cu slujbe si ritualuri. In general ortodoxismul nu este un cult activ, implicat asa cum a fost catolicismul. Nu cauta activ prozeliti, este doar acolo unde a fost mereu pentru cei care il cauta. 30s +
Sophia
Aprilie spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
[
Aprilie, nu vad care e legatura intre preotii care organizeaza pelerinajul si vanzatorii ambulanti care au invadat orice coltisor in care ar putea sa-si vanda marfa. Vrei sa spui ca preotii vin cu tarabele si vand chiloti ? Ce legatura este intre pelerinaj si ghesheft ? N-am inteles.
Maria
Legatura este ca preotii de care vorbeam accepta prezenta acestor vinzatori ambulanti in zona.Civilizat ar fi sa le interzica accesul acestor indivizi "pestriti" si sa fie permisa doar vinzarea de obiecte,suveniruri,artifacte bisericesti!
Le-a convenit insa situatia creeata pt. ca doreau "reclama" cu tot pretul,doreau o audienta cit mai mare,cu orice pret !
Decent era sa aiba loc mai putine tranzactii comerciale si mai multa aplecare spre cele sfinte...Mai putin ghesheft si mai multa spiritualitate...
Si era in puterea lor s-o faca,daca vroiau.
O alta nemultumire personala este propaganda electorala facuta la Nicula,incepind imediat dupa '89.
S-au inaltat acolo tribune pt. vorbitori (ar fi trebuit ca acestia sa fie in exclusivitate preoti,nu si oameni politici la moda)unde o serie de oameni politici si-au facut propaganda electorala !
Preotii de fata tineau microfonul acestora din urma si indemnau populatia sa ii voteze ! Inacceptabil,din punctul meu de vedere.
La fel, la sfirsitul slujbei,se imparteau iconite cu sloganuri electorale pe o parte si cu imagine Fecioarei Maria si a Mintuitorului pe cealalta.
Si asta nu s-a intimplat doar o singura data, accidental, ci ani de-a rindul...de unde stiu ? pt. ca am fost martor la "eveniment".
Unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai PSD-ului (PDSR,FSN sau cum s-o fi numind atunci) a fost tocmai Bartolomeu !
Maria,tu traiesti in Austria . Ma intreb daca ai fost vreodata intr-un pelerinaj acolo si ai vazut "bilciul" vinzatorilor ambulanti de toate felurile. De oameni politici prezenti nici nu intreb,sint convinsa ca nu au ce cauta acolo sa-si faca reclama electorala.
![](icon_smile_big.gif)
ardeiash spune:
e revoltator!
eu ii faceam niscaiva poze si le dadeam la un ziar national.... pe bune!
cati copiii mor de foame!
s-auzim numai de bine! si
Aprilie spune:
S-ar putea sa ma insel cu privire la traditia pelerinajelor la manastiri ortodoxe dar asta e ceea ce eu stiam.
Si apoi, ce este,exact,un pelerinaj religios ?
Faptul ca o mare multime de oameni este pezenta la o manastire valideaza un pelerinaj sau numai daca se organizeaza grupuri mari de oameni,din diferite localitati,care merg pe jos (uneori zile intregi),in frunte cu preotul comunitatii ?
Este firesc sa gasim o mare de oameni la manastiri de marile sarbatori si mai ales de hram.Dar asta inseamna pelerinaj ?