Va rog sa ma ajutati si pe mine, vreau sa fac zacusca, eu pana acum am mai facut dar nici o data nu am consrvato la borcan, cum e mai bine sa fierb borcanele, sa le pun la cupto, toate retetele zic celofan pentru legat eu am borcane cu capac se poate inchide si fierbe?
Louiza 18s +
http://bd.lilypie.com/vkuap3.png
http://www.flickr.com/photos/10161776@N07/sets/
Din pacate eu nu mai pot manca zacusca, desi e delicioasa si imi place tare mult. Prin urmare nici nu mai pun. Mama pe vremuri punea in felul urmator: fierbea zacusca pana era gata. Borcanele curate le incalzea bine in cuptor (foc mic mic si borcanele puse in cuptorul rece sa nu explodeze), apoi punea zacusca in borcanele fierbinti (scotea tot cate unul din cuptor pe masura ce le umplea). Ea le lega cu celofan, atunci nu aveam atatea borcane cu capace cu filet. Eu cred ca poti linistita sa pun si capac cu filet, dar sa fie infiletat bine de tot. Eventual pui celofan si nu-l legi, pui peste capacul si infiletezi. Dupa ce umplii toate borcanele, le pui intr-o cutie tapetata cu ziare/hartie, iar deasupra lor pun ceva patura/perne si le lasi acolo 1-2 zile pana la racirea completa.
Acum mama isi pune la congelator ardeii kapia copti si vinetele in pungute si cand are pofta isi face cate o portie mica de zacusca pe care o pastreaza la frigider cateva zile pana se mananca.
aici este subiectul cu si despre conserve: http://forum.desprecopii.com/forum//topic.asp?TOPIC_ID=80509
Roxana