praline belgiene (shaptashpe)
Raspunsuri - Pagina 14
ardeiash spune:
ana: curaj! se rezolva cu rabdare!
rosa: nu trebuie sa dea niciun test inainte.. sunt inscrisi in limita locurilor libere din scoli: si atat..
pe cei mari ii baga in clase pasarele pana invata limba.. (la colegiu) apoi sunt inscrisi unde opteaza.. o sa-nvete din zbor.. repede .... au niste minti stralucite puuii de romani de ramai cu gura cascata!!! insa poti sa-i dai cateva lectii de meditatie daca inca ma iesti inro ... ii vor folosi , cu siguranta
cand va mutati?
s-auzim numai de bine! si
prettysunshine spune:
Ardeiash,multumesc pentru raspuns, pare mai simplu decat imi inchipuiam eu.O sa ma ocup sa invete ceva mai multa franceza ca pana acum,olandeza sper s-o prinda din zbor acolo,eu m-am apucat de ea si ma lupt cu pronuntia.Nu stiu cand ne mutam,dar cel mai probabil il voi lasa sa termine clasa a patra,deci undeva prin vara anului viitor.Dar pana atunci o sa va vizitez luna viitoare,iar pe cel mic sper sa-l duc acolo de sarbatori.
Poze
One Stone is Enough to Break a Glass. One Sentence is Enough to Break a Heart.One Second is Enough to Fall in Love and One Misunderstanding is Sufficient to Break Friendship.
ardeiash spune:
io din chestia asta http://www.folkroddels.be/artikels/35142.html inteleg numa ca e un we romanesc.. dar de ce n-o fi si pe limaba mea....?!
Bepii spune:
Sara buna fete
Ana, imi pare rau pt ceea ce ti s-a intamplat. Imi inchipui ce-i in inima ta...o masina nou nouta.... si deja lovita... Dar ia partea buna a lucrurilor si anume ca ai vecini ageri care au reactionat la timp cu depistarea individului. Multa bafta pe mai departe cu toate formalitatile de rigoare ca sigur sunt destule.
Morgane, sincer, nu-mi mai amintesc cati mici s-au cumparat atunci dar parca.... 7 cutii. Am fost cam toata gasca si-au mai ramas doua cutii care si acum le am la congelator dar am inteles ca ai vrea carne de mici proaspata si te inteleg, ca altfel le-as fi adus. Deci cam 6 cutii ar fi de ajuns ca nu toata lumea prefera mici un exemplu fiind Swa care a avut o experienta f.trista cu micii in tara si de atunci nu vrea sa-i mai vada.
Miri, ma bucur f mult ca ne-am vazut azi, a fost o zi superba cu soare mult si cumparaturi prin Mechelen. Nu mai spun ca am putut si noi sa mai vorbim de-ale noastre in liniste ca mereu suntem in criza de timp la intalnirile obisnuite.
Fetelor, abia astept sa ne vedem la Morgane la bbq!!!
Dar inainte de asta ne vom mai vedea o parte din noi la premiera filmului 432. Abia astept sa merg pt ca pana acum am citit numai elogii despre acest film.
Nora, sper sa ne putem intalni in sfarsit cu ocazia asta si mai sper ca o sa te recunosc pt ca imi amintesc de niste poze vazute pe net impreuna cu nazdravanii tai.
Rosa, eu nu am prea multe informatii despre scoli dar ce pot sa-ti spun sigur este ca in Dendermonde unde locuieste prietenul tau si unde probabil ca ve-ti locui pe viitor, scolile sunt cu predare in limba flamanda iar franceza este doar materie de studiu. In Walonia se preda in limba franceza. Dar asa cum spunea si Ardeiash, nu trebuie sa-ti faci prea multe griji pt ca copii prind mult mai usor o limba decat adultii. Copilul tau se va descurca asa cum s-au descurcat toti ceilalti veniti din toate colturile lumii.
Iar cu echivalarea diplomei.... e mai bine sa te lamureasca cele care au trecut prin asa ceva. Stiu dar ca nu-i simplu.
Iar flamanda pt tine..... la inceput pare grea dar nu te descuraja ca se invata. Este o provocare pe care trebuie s-o primesti cu curaj si o cale de a demonstra (tie si celorlalti) ca poti. Nu cauta caile usoare cum ar fi mutatul in Walonia numai pt ca ti se pare ca-i limba grea. Mutatul presupune mult mai mult efort decat invatarea limbii; cautarea unui loc de munca pt el, cautarea unei case, mutatul si cate altele. Nu vreau sa par separatista dar Flandria e mai dezvoltata dpdv economic deci salariile sunt mai mari si implicit nivelul de trai mai ridicat. Cred ca tu duci lipsa de multe informatii si de aceea luarea unei decizii e grea pt tine. Mai intreaba-ne.
Carmen, cand te intorci draga mea? Imi pare nespus de rau pt pierderea voastra si sper sa treci cat mai usor de marea durere. Sunt alaturi de tine.
Fetele mele motate, acum va pup pe toate si va doresc numai bine
prettysunshine spune:
Bepii,multumesc pentru raspuns.Nu ma gandeam la o mutare in Wallonia,desi a fost una din solutiile propuse de el,insa distanta pana la Bruxelles ar fi fost prea mare ca s-o parcurga in fiecare zi,pentru ca nu se pune problema de a renunta la slujba si a cauta alta.Eu ma gandeam ca poate e vreo scoala in limba franceza la Bruxelles,avand in vedere ca franceza e si ea limba oficiala.Pentru ca piticul meu ma ingrijoreaza cel mai tare,dar dupa cum spuneti si voi,s-ar putea ca pana la urma lui sa-i fie mult mai usor ca mie cu limba.Stiu ca limba trebuie s-o invat oricum,presupun ca numai cu franceza nu pot gasi o slujba.Cred ca a veni acolo si a nu avea o slujba pentru o perioada de timp ma inspaimanta cel mai tare.Dar cred ca si asta e normal si ar trebui sa ma obisnuiesc cu ideea.Noi am luat in vedere si mutatul lui in Romania,insa pana la urma pare mai simplu sa vin eu acolo decat el aici.Trebuie doar sa-mi iau putin inima in dinti inainte si sa adun cat mai multe informatii ca sa nu mi se mai para totul atat de complicat.Cat timp imi va lua invatarea limbii,un an sau mai putin?
Poze
One Stone is Enough to Break a Glass. One Sentence is Enough to Break a Heart.One Second is Enough to Fall in Love and One Misunderstanding is Sufficient to Break Friendship.
morgane spune:
Rosa, nu-ti face griji inainte de a se creea problemele.
Pt omologarea diplomei trebuie sa intocmesti un dosar pe care sa-l trimiti la Ministerul Invatamantului (am un site dar e in lb. olandeza), astepti intre 6 saptamani si 6 luni si vei primi un raspuns.
Un copil la varsta de 10 ani este ca un burete care absoarbe cunostinte noi, fie ele si intr-o libma straina. Cunosc cazuri in care copiii fiind confruntati zilnic cu lb. la scoala, au invatat mai repede decat parintii. E important ca acasa sa i se vorbeasca in olandeza.
Un adult invata lb. mai greu decat un copil, dar avand in vedere ca ai studiat deja doua limbi, de ce iti faci probelme? Iti trebuie cateva luni bune si o viata de exersare si gata. Hai, curaj!
Fete, in alta ordine de idei am o frumusete de blocaj al gatului, care se trage de la o sechela mai veche la umar si antebrat. Maine merg la echo si radiografie. Abia m-am tarat acasa de la serviciu, ca nu puteam sa ma asigur daca e drumul liber sau nu. Of!
Bepii, 'ntele, 5 cutii.
Despe, merci ca te sacrifici pt noi.
Pupici si week-end placut!
mathilda spune:
fetelor,
va salut. aici e totul ok, calgary e un oras super iar mentalitatea e total diferita de belgia.intre timp am fost recrutata de o firma belgiana sa ma ocup de contracte. sunt incantata de noul job. fata e f incantata are f multi speelkamaradjes si intre timp si o bicicleta. cred ca nici nu doarme noaptea linistita, caci dimineata se trezeste si se duce direct la ea. va pup
ardeiash spune:
bravo mathilda! ma bucur pentru voi! mai scrie-ne cand ai timp
morgane: ? ???? cum adik?
morgane spune:
Despe, adica te trezesti cu noaptea-n cap sa iei mici pt toata gasca.
Mathilda, ne bucuram sa auzim vesti de la tine.
Pupici,
Bepii spune:
Mathilda,
Ma bucur ca auzim vesti de la tine si mai ales ca-s vesti super. Nici ca se putea altfel avand in vedere ca vorbesti de Canada. Multa bafta pe mai departe.
Rosa, in ceea ce priveste invatare limbii, depinde de capacitatea fiecaruia. Nu exista o perioada exacta dar cred ca daca studiezi serios cam intr-un an poti sa te descurci. Am o mica nelamurire: daca pt prietenul tau Brussel e departe pt a merge zilnic la servici, nu ar fi acelasi efort si pt copil daca vrei sa-l dai la o scoala in l.franceza?
In Brussel se vorbeste predominant franceza.
Presupun ca tu castigi mai mult decat el daca v-ati gandit la varianta mutatului in Romania.
Dar eu presupun cam multe, ce sa-i faci am imaginatia bogata mai ales cand ma baga cineva in ceata.
Va doresc la toate un weekend placut!!!