Cum o fi mai bine?

Cum o fi mai bine? | Autor: giulia71

Link direct la acest mesaj

As dori de la voi niste pareri sincere!
Pe scurt, e vorba de casa parinteasca, care din anumite motive este pe numele meu, al sotzului si al sorei mele.
Sa va zic si de ce, o jumatate de imobil ne-a fost trecuta de bunica prin act de donatie mie si sorei mele si cealalta jumatate unchiului meu, asta era prin '95.
In 2003 unchiul ne-a vandut jumatatea lui si asa am cumparat-o eu si sotzul si sora mea (ea participand cu o suma mai mica la vremea aceea).

Prin 2004 , deoarece casa e destul de veche, l-am rugat pe sotzul sa investeasca ceva in casa parinteasca deoarece conditiile erau destul de rudimentare.
Si s-a facut in anul acela o baie, o fosa septica , gardulsi alei de beton prin curte.

In 2005, am mai vandut un teren , tot mostenire si sora mea s-a decis ca banii dupa vanzarea terenului sa ii investeasca pe toti in casa.
Mi s-a parut ok, pentru ca, casa necesita investitii serioase si in al doilea rand locuieste cu mama in acea casa, eu venind numai in visita.
I-a investit si casa arata ok acum si in plus e si foarte...functionabila.
Eu mi-am luat jumatatea de bani si am investit in altceva.
Intre timp, mama a venit cu propunere ca eu sa ii donez casa sorei mele pe motiv ca eu am destul.
Destul insemnand un ap cu doua camere si un teren in nordul Bucurestiului si un vis de a ne lua si noi o casuta!
La vremea respectiva, tinand cont si cat de multi bani necesita intretinerea unei case dar si faptul ca eu nu locuiesc acolo am acceptat.
Nu mi s-a parut fair play fata de sotzul meu sa isi investeasca toate savingurile intr-o casa..care nu-i apartine.
In plus, martor imi e Dumnezeu, o suma importanta de bani se duce lunar catre cheltuielile mamei in special (medicamente, hrana, imbracaminte si toate cele necesare).
In fine, sa nu ma mai lungesc...
Actele nu le-am facut inca, dar suntem pe punctul de a le face saptamana viitoare, iar eu sunt debusolata rau pen ca nu stiu ce sa fac?
Stiu ca mi-am dat cuvantul si ca i-am promis ca ii voi ceda sorei partea noastra de casa dar...e bine?
Asta in conditiile in care, repet, suport lunar o suma importanta de bani (si o fac cu toata placerea) pentru cheltuielile mamei si ale sorei mele , am investit si spun la modul cateva mii de euro in casa in care noi venim o saptamana de doua ori pe an.
Nu vreau sa spuenti ca sunt carcotasa si acum pentru ca imobilul e renovat m-am razgandit, nu, dar casa daca ar fi vanduta prin pozitia pe care o are valoreaza destul de multisor.
Eu o pierd, in cazul in care i-o las sorei mele pentru 6000 euro?!
Voi ce ziceti?
Va multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Ai copii? Sora ta are copii? Sora ta are unde sa stea in afara acestei case?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

Eu am un baietel , iar sora nu are, nu e inca maritata.
Nu ar avea unde sa stea in afara acestei case.

Doamne cu puterea Ta, ajuta-i micutei Diana sa se faca bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Pai voi sunteti in franta si apartamentul cu doua camere in bucuresti?

Mama ta vrea sa va stie pe amandoua in siguranta si crede ca tu esti deja, iar cealalta fata a ei, nu inca. Faptul ca le trimiti bani dupa parerea mea nu are importanta. Deci depinde dc. vrei sa o ajuti pe ea sau nu. Dc. nu i-o dai, mai ales dc. ea nu isi face alta casa, casa asta nu va putea fi vanduta oricum fara acordul ei, deci nu cred ca vei castiga nimic. Dar, daca ea nu va avea copii, copilul tau va putea mosteni, sau copiii vostri iarasi vor putea ajunge in situatia voastra. Daca nu i-o dai vei strica relatiile cu sora si posibil mama. Daca i-o dai, i-o dai pentru ca vrei sa o ajuti pe sora ta, nu pentru cei 6000 euro. Eu dc. ar fi sora mea, i-as lasa-o ei, dar e o decizie personala, nu as condamna niciuna dintre decizii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

Complicata problema Giulia e numai decizia ta si deja vad ca este facuta le-ai promis iar daca da-i inapoi o sa iasa scandal probabil .Eu una as propune sa locuiasca in ea cat doreste si cand se v-a hotari sa o vinda sa impartiti bani mai ales ca ati investit toti acolo nu numai sora ta.Iar motivul ca ai destul nu stiu daca e un motiv intemeiat , probabil ca ai dar numai prin munca si sacrificii nu a venit nimic moaca.
Ai grija de tine si sa ne zici ce ai decis.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aidaciolac spune:

Dar sotul tau ce zice ?

Aida - mama de pisica mica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

cred ca ar trebui sa vorbesti la modul serios de ce vor sa-i cedezi partea cu acte, daca oricum doar sora shi mama fac uz de casa.
ai putea sa-i ceri surorii sa te despagubesca cu o parte din valoarea casei,daca vrea sa fie unicul proprietar si daca are posibilitati. alta solutie sa o vindeti shi sa impartiti banii in functie de investitiile fiecareia,sau sa o cedezi surorii tale cum ai promis.

monica mami de print

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eve44 spune:

O situatie asemanatoare a avut si mama mea impreuna cu sora ei.
Traia bunica din partea mamei ,iar sora mamei dorea faca mai multe investitii acolo.
Mama mea nu era dispusa la asa ceva din motive financiare si atunci a cedat totul in favoarea surorii sale.
Sora ei i-a dat niste bani si sora ei a facut contract de vanzare cumparare cu bunica mea ,care inca era in viata,dar cu o clauza de intretinere permanenta.
Intre timp bunica a decedat ,iar sora mamei a ramas singurul proprietar al casei.
Intr-adevar a facut investitii majore acolo,iar mama mea poate merge de cata ori simte nevoia.
Parerea mea este totusi sa te sfatuiesti cu un avocat,nu se stie in timp cum se pot schimba lucrurile.
Bafta multa si sa iei decizia cea mai buna!

EVE

"Cu penele altuia te poti impodobi ,dar nu poti zbura."L Blaga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

Complicata problema. Deci sotul tau a platit aproape 25% din valoarea casei plus parte din investitii si mama ta iti cere sa renunti la partea ta. Daca ai indoieli inseamna ca ceva nu merge.

Pentru un singur argument as sustine aceasta cedare acum: pentru sora ta bunul ar fi dobandit inainte de o eventuala casatorie si ar fi asigurata ca are un imobil al ei pe care nu trebuie sa-l imparta cu nimeni la un moment dat.

Esti sigura ca sora ta nu face presiuni asupra mamei tale pentru ca locuieste cu ea? In fond daca relatiile voastre s-ar strica pentru ca tu nu vrei sa faci actele, gandeste-te ca inseamna ca nici nu merita sa le faci.

"Orice adevar este mai bun decat o incertidudine continua." - Arthur Conan Doyle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

Multumesc foarte mult de raspunsuri!
Clover ai tintit extrem de bine!
Sotzul meu a investit dupa cum am spus inainte de a investi sora mea, trebuie sa fiu sincera si sa recunosc lucrul acesta!
Numai ca...de la distanta, si stiti cum e in Romania, meseriasii au lucrat dupa cum ia taiat capu' si ulterior lucrarile (parte din ele) au trebuit refacute.
Insa...cand le-am contabilizat la o discutie banala la o cafea, familia mea a sarit in sus ca "s-o fi facut, dar nu s-a facut cum trebuie!".
Si practic "s-a uitat" de investitia noastra...

Poate gandesc prin prisma drobului de sare dar eu la o adica, Doamne fereste nu stii ce se intampla in viata, as ajunge pe drumuri, iar sora mea e bine merci!
Ea sustine ca orice s-ar intampla pot veni sa locuiesc la ea, dar...oamenii poate se mai schimba, nu?
Si asta numai pentru ca eu la un moment dat aveam "destul"!
Nu sunt avida dupa averi si va spun cu mana pe inima ca nu imi trebuie , dar casa parinteasca mi se pare singurul refugiu in cazul in care familia mea s-ar destrama sau mai stiu eu...alte necazuri.
Eu zic ca in viata e bine ca fiecare sa avem o "rezerva" de care nu se stie cand o putem utiliza, nu?
Voi incerca sa intru diseara caci suntem la mare aici in tara, dar astept raspunsurile voastre!
Va multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

sper sa nu te superi pe mine, dar nu mi se pare corect ceea ce cere sora ta...

Mergi la inceput