Actul de donatie poate fii atacat?
Raspunsuri - Pagina 2
cornelushu spune:
Fac asta in memoria tatalui meu...credeti ca tatal meu asta si-ar fii dorit? tatal meu fiind singurul fiu al bunicii mele iar eu fiind singurul care le duce numele mai departe...iar apartamentul este luat prin munca tatalui meu. Motivul pentru care nu m-i la lasat mie este pentru ca eu am fost infiat la virsta de doi ani si a considerat ca nu sunt sange din sngele dansei...acum puneti-va in locul meu...
marci spune:
Stii, e o vorba: "drumul spre iad e pavat cu intentii bune!"
In amintirea tatalui tau poti sa faci multe lucruri care nu implica trecerea peste dorintele unui om, indiferent cine este acela, avoacti, consum de energie, ura.
Cred ca dorinta tatalui tau ar fi fost aceea ca bunica sa te recunoasca ca nepot, dar vezi bine ca nu a reusit asta.
Si da, vorbesc in cunostinta de cauza pt ca si eu sunt infiata si unchii din partea tatalui au considerat ca tb sa-si faca ei parte. Ei si? Eu i-am multumit lui Dumnezeu pt ce am si sanatosi sa fim, ca nu luam nimic cu noi!
Acest gest s-ar explica daca tu nu ai avea un acoperis, daca ai fi in imposibilitatea de a obtine, prin munca bineinteles, asa ceva.
Intelepciune iti doresc si nu uita ca exista un Dumnezeu!
marius spune:
Pe scurt, da, mostenitorul rezervatar poate cere rezolutiunea liberalitatilor excesive, prin actiune in instanta.
Liberalitatile facute prin acte intre vii nu pot trece de jumatatea bunurilor dispunatorului, daca acesta lasa in urma un copil.
Asta e esenta. De aici, lucrurile se complica oarecum.
Adica: trebuie vazut actul. Apoi, masa succesorala. Abia dupa aia se hotaraste daca donatia s-a facut sau nu cu incalcarea rezervei succesorale.
Daca bunica a avut bani, un inel si un tablou de Picasso care impreuna sunt evaluate cat apartamentul, atunci e in regula, deci nu s-a incalcat jumatatea rezervata.
Acum, din practica (care ne omoara, fata de teorie). Recomand, evident, un avocat, care daca are minte si scoala in cap va incerca sa anuleze actul pe forma. Donatia presupune mai multi pasi, poate n-au fost toti impliniti (printre altele, ea trebuie sa fie acceptata de catre donatar prin notificare catre donator in timpul vietii acestuia). Apoi, daca este vorba de Biserica (Doamne iarta-ma!) trebuie vazut daca aceasta are personalitate juridica, este legal constituita (ca orice pravalie sau ONG, si cultele au cont, stampila, si, cel mai important, reprezentant legal). Acest reprezentant trebuie sa fie atat de "legal" (deci nu orice vanzatoare de lumanari) incat sa fie capabila sa accepte in numele organizatiei donatia. Altfel, e nul de drept. (Eu am anulat asa 2 donatii, fara mare greutate). Deci, trebuie vazut daca cel care este parte in donatie este indrituit de organizatie (biserica), prin prerogative legale, sa faca asta (cam ca administratorul de firma, de exemplu).
Nu in ultimul rand, si aici e mai dificil, bunica trebuie sa fi avut capacitate de exercitiu. Aici stii cum e, greu de aratat...
Deci, daca nu merge pe forma autentica "in defect", atunci cere rezolutiunea si poate capata jumatate. Si aici e discutabil - pentru ca de regula expertiza da niste preturi mici, si ca sa contesti expertiza si sa angajezi tu un expert costa cat jumate de casa, asa ca...
Nu in ultimul rand, trebuie vazut cum a ajuns nepotul unic mostenitor, si daca chiar este unic. Unde este ascendentul? Mai sunt alti copii ai bunicii? Dar nepoti?
Dar, cel mai important, trebuie vazut actul, conditiile in care s-a facut, si exact ce scrie in el. Clauze de intretinere etc. De asemenea, daca nu cumva nepotul e nedemn la mostenire (juridic vorbind).
Trebuie vazut de un avocat, si de preferinta unul care sa nu-i ceara si el inca jumatate. Sanse sunt, dar ele trebuie evaluate astfel incat sa nu se capete cu o pierdere (de bani si de timp).
Nepotul sa mearga, in termen de 6 luni, la un notar public si sa ceara un certificat de calitate succesorala. Adica, cu toate actele de stare civila ale batranei, ale ascendentului sau (mama, tata - copil al batranei), pe baza carora demonstreaza ca e mostenitor, fara indicarea masei succesorale.
Apoi, cu asta in mana, la instanta pentru pasii de mai sus. Daca nu are actul de donatie, sa povesteasca ce stie (starea de fapt, lacat pe casa etc) si ca ar fi donat Bisericii cu afectarea rezervei succesorale. Aceasta va fi citata si apare si actul apoi.
Dar trebuie sa-si demonstreze calitatea procesuala prin certificat.
Multumim colaboratorilor
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
dicirstea spune:
Biserica armeneasca s-a judecat cu cei care au construit blocul lipit de ea...asa ca are reprezentant legal.
Cat despre etica... noi trebuie doar sa ajutam, nu sa judecam.
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007)
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">http://www.helpsonia.com/povestea-sonieiAjutati-o pe Sonia !/url]
cornelushu spune:
Multumesc foarte mult pentru sfat...chiar nu ma asteptam sa fie atit de detailat si la obiect, am deschis masa succesorala si astept acum sa iau actul. Este usor sa judecam si sa criticam in necunostiinta de cauza...si in fond acest forum era pentru sfaturi judiciare nu pentru etica. povestea este lunga si va garantez ca 99% din cei ce citesc acest forum mi-ar da dreptate cum de altfel 100% din vecinii din blocul respectiv imi dau, dar ar deschide mult prea multe amintiri dureroase de care sincer nu vreau sa imi mai amintesc. Multumesc inca odata ...