Turul Europei - planuri si sugestii si experiente
Buna tuturor,
in speranta intocmirii planurilor vacantei perfecte (pt. familia noastra) am realizat, ca in afara site-urilor de specialitate http://www.visiteurope.com/ccm/portal/?nav_cat=128&lang=fr_CA si a informatiilor cumulate din toate directiile de pe situri oficiale, se simte nevoia si de prezenta relatarii unor experiente sau sfaturi verificate, actualizate si personalizate, si de aceea m-am gandit sa va intreb si pe voi, credeti ca o calatorie de genul : Portugalia, Spania, Franta, Belgia, Olanda, Germania, Elvetia, Italia, Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria (toate cu obiective turistice de vizitat)- intr-un van inchiriat cu un copil de 6 ani si 2 adulti - este un plan realist - in 3 saptamani, sau e o utopie ? Am putea vizita din toate tarile de pe lista, ma intreb eu cu vitejia alimentata de distantele mari din America...sau ar trebui sa mai taiem din ele de pe lista ?
Eu am facut turul Europei cu autocarul, dar fara copil si mult mai tanara fiind. Insa cu masina si copil nu stiu cat timp ne-ar lua pe un asemenea traseu.
De asemenea am prieteni care au facut in masina (dar fara copil) Montreal-Vancouver-California si inapoi pe diagonala, plus ca dormeau in masina de multe ori. Distante imense deci, in principiu ar fi posibil...Voi ce ziceti ?
Exista in Europa companii de inchiriat masini care sa-ti permit sa lasi masina intr-o locatie diferita de cea initiala ? De ex. sa inchiriez in Franta si sa las masina in Bulgaria ?
Care ar fi cel mai ieftin combo (masina + cazare + mancare) din experientele voastre ? Eu, de ex, la B&B in Marea Britanie anul trecut am gasit ca erau conditii excelente si mancam si bine de dimineata, nu-mi mai trebuia pana la 2-3 la amiaza nimic. Dar nu stiu cat costa ca nu era platit de mine.
Cati din voi ati facut turul Europei dintr-o singura lovitura, care sunt experientele voastre si impresiile finale ? Ar fi totusi mai bine sa apelam la o excursie organizata, de grup ? Ati da surprizele, creeativitatea, pauzele si opririle ŕ volonté, deturnarile de traseu, auto-manageriatul - pe perfectiunea si comoditatea unei calatorii standard, in autocar ?
Raspunsuri
Ramona J spune:
Eu n-am facut un asemenea tur, dar mi se pare prea mult. O sa fie un talmes-balmes in mintea voastra si probabil ca si foarte obositor. Sint multe de vazut in Europa, mai bine vezi citeva obiective si te bucuri de fiecare loc decit sa alergi in mare viteza.
Cel mai recent noi am fost la Budapesta si Viena (o saptamina in total) si parca la Budapesta mi-ar mai fi trebuit timp.
Eu sint pentru mersul pe cont propriu, sa "descoperi" tu fiecare coltisor. La Viena mi-a ramas in minte o piata unde am mincat si am baut vin (excelent) cot la cot cu cei care iesisera de la servici si se relaxau. Sau cind am intrat intr-o biserica goala si am ascultat o muzica fantastica. Am crezut ca e inregistrare (prea suna perfect), cind colo isi exersa cineva vocea...
La Budapesta ne-am luat dupa niste localnici si am descoperit o cantina (in mijlocul unui loc plin cu turisti si restaurante scumpe) si am mincat mincare autentica, ieftina - am aratat cu degetul si asa am ales...
Astea sint experiente aproape imposibile cind esti in grup.
Distractie placuta si drum bun, sper sa primiti si sfaturi adevarate...
The best thing you can do for your children is to love your wife.
Ira spune:
Merci, Ramona, cred ca ai dreptate.
Noi ne-am gandit sa ne planificam de acum pentru la anul sau peste 2 ani, in functie de finante si de programul fiecarui membru al familiei, in principiu am vrea sa aterizam undeva in UE unde sunt cele mai ieftine bilete sau unde-o fi vreo oferta vara, apoi sa inchiriem o masina mare de acolo si sa plecam spre Romania.
Budapesta ? Il ador, e unul din cele mai frumoase orase din lume.
Viena, si ea e superba, uf, abia astept. In Germania as vrea sa intru in casa lui Beethoven, la Bonn parca se nascuse.
Sper sa reusim sa vizitam macar jumatate din ce visam.
Ramona J spune:
Frumoase planuri! Eu as zice sa faceti vreo trei vacante din traseul asta. Si scrie cu detalii... sa visez si eu frumos!
Ira spune:
Ok, prima etapa e cum sa reusesti sa tii copilu' cate-o juma de zi in masina timp de 3 saptamani in sir. Am mai multe idei, dar mai procesez pana sa le astern pe hartie. O sa am de muncit la subiectu' asta, e clar.
Am facut asa, un sondaj f superficial, si cele mai ieftine bilete din Montreal -vara- sunt la Paris. Avand deja un punct de plecare, va trebui sa elaborez plecand de la locatia asta. Cam ce-ar fi de vizitat la Paris, trebuie sa sintetizez principalele obiective, sa vad cat se poate sta minim pt. a fi agreabil si a si vizita totusi cate ceva. Din calculele mele 2 zile la Paris e ok.
Poate ne ajuta si cineva din Franta..
Ramona J spune:
Crezi ca e suficient doua zile la Paris? Ca eu atitea am stat la Budapesta si mi-am rupt picioarele ca nu am avut timp suficient.
Ma gindesc ca dupa o vreme copilul va fi obosit si mai trage un pui de somn. Al meu copil are sapte ani (de fapt aproape opt) si cred ca nu ar fi problema cu el. E drept ca nu sint toti la fel.
mihaela_s spune:
Noi am facut un tur de 16 zile acum 3 ani, dar fara copii...a fost un maraton adevarat, dar nu-mi pare rau. Nu am un talmes-balmes in cap, chiar daca am stat doar 6-7 ore intr-un oras, am vazut cat am putut, ne-am bucurat enorm ca am fost acolo si am plecat mai departe. Am ramas cu amintiri minunate si deseori evocam cu sotul meu momentele si locurile pe care le-am vazut.
Pentru noi a fost o adevarata provocare sa stabilim traseul, sa hotaram cate zile stam in cate un loc, sa rezervam hoteluri si sa facem doar 400-500 km pe zi, astfel incat in locul in care ajungeam seara si dormeam, a 2-a zi sa avem timp pana pe la 17-18 sa vizitam si sa ajungem in locul urmator. Am umblat doar pe autostrazi ca sa recuperem din timp si am stabilit dinainte orasele in care ne-am oprit ce vizitam. Sigur ca ne-am izbit si de surprize...cozi prea mari, program scurt si am ajuns dupa inchidere(am ajuns la Muzeul Vatican dupa ce am vizitat Bazilica-ne-a luat mai mult decat credeam-si era deja inchis, asa ca am ratat Capela Sixtina) sau am "pierdut" mai mult timp la un obiectiv decat ne programasem si n-am mai ajuns altundeva...nici o problema, sunt locuri dragi in care vom reveni cu placere, atunci cand vom putea.
Traseul nostru a fost: Viena, Innsbruck, Milano/Torino(aici am dormit)...aici fac o paranteza, am trecut prin Elvetia dinspre Innsbruck la Milano si nu am fost pe autostrada, a fost singura zi in care am mers toata ziua, dar a fost un drum superb...apoi Nisa-Monte Carlo...de aici n-am mai fi plecat!...Pisa/Florenta(aici am dormit) si regret ca in Florenta n-am stat decat o zi, merita din plin!...Roma, am stat 2 zile...Rimini, am avut un sejur de 7 zile si am vazut San Marino, iar un loc superb...Ravena si Venetia (am stat 2 zile, dar mai incapea)...si inapoi acasa...
In Europa exista companii(ex. Hertz sau Avis, pe astea le stiu sigur, dar or mai fi si altele) ca sa iei masina dintr-o tara si s-o lasi in alta, sora mea asa a venit de mai multe ori, insa nu stiu daca Bulgaria e pe lista...tarile di Europa de vest sigur sunt! Sora mea a luat masina din Budapesta si a lasat-o in Paris, a fost cu Hertz.
Sincer, cu copiii n-am fi reusit, ar fi trebuit sa le gasim lor ocupatii si n-am fi putut vedea nici macar atat cat am vazut. Cred ca in cazul in care mergi cu copilul va trebui sa parcurgeti distante mai scurte si sa stati mai mult intr-un loc, sa gasiti si locuri/muzee pentru ea. Spre ex. noi am revenit in Viena de 2 ori dupa ce am fost acum 3 ani, de fiecare data cu copiii si am fost prin parcuri, s-au jucat, am fost in Schonbrunn dar la Muzeul Copiilor, unde s-au distrat de minune. Daca nu am fi vazut Palatul inainte, cu siguranta ca mi-ar fi parut rau, pentru ca merita.
Ei, acum vad ca va faceti planuri pentru o vacanta viitoare, e ok, aveti timp sa programati si reprogramati, mult succes!
Mihaela si fetele mele
CriPOD spune:
Ira, pt zboruri in Europa poti sa te uiti si pe http://www.exitravel.com
Eu am prins anul trecut zbor la Munchen cu $350 cu Air Transat (charter). Destinatiile cele mai accesibile la pret variaza in timp. Poti sa subscrii la emailul cu notificari, mie imi vine lunar, pot sa-l forward daca nu reusesti. Si atunci iti faci o idee daca e mai bine poate sa iei la last minute si cam cat e si unde e mai ieftin. Un alt site bun e www.selloffvacations.com si te uiti pe "SellOffAirfares".
In legatura cu itinerarul, depinde de voi si de cat de adanc vreti sa patrundeti in locurile vizitate. Oricum e un proiect foarte ambitios! Chiar si doar sa conduci prin ele. Pt mine n-ar merge...
Sa-ti scriu si eu un roman, ca si-asa inca n-am scris despre...
Vara trecuta am aterizat in Munchen, sotul a venit cu masina inchiriata din Ro. In Germania am stat o zi, am trecut prin Elvetia in Italia a doua zi. Mersul cu masina prin Elvetia e superb (am intrat chiar si in Lichtenstein un picut ). Elvetia, chiar si numai cu micile opriri, merita, asa cum zice si Mihaela! Piscuri cu zapada, viaducte, cascade, lacuri turcoaz, castele pe creasta muntelui si chaleturi cu pervazele pline de flori [sigh]... Am stat apoi 12 zile in Italia, am facut doar jumatea de nord a cizmei, in principal: Milano, Florenta (mi-a placut cel mai mult din ce am vazut in Italia, ti-ar trebui cateva zile macar aici), Pisa, Roma, Vatican. Apoi am trecut pe coasta de est fara sa luam autostrada si drumul a fost superb. Imi amintesc ca am oprit din intamplare intr-un orasel, Sapoleto, o minunatie, nu-ti vine sa crezi ca exista asa ceva in mod natural. Sa vezi oraselele alea seara pe crestele muntilor/dealurilor e fantastic. Si in fiecare ai avea ceva de vazut, teoretic. Pe coasta de vest am ramas 3 zile la Rimini complet neplanificat si-am facut plaja si ne-am refacut un pic. Apoi a urmat Venetia. In nici-un loc din Italia n-am ajuns sa vizitam muzee, sunt asa de multe obiective majore pe-afara la tot pasul.
Am trecut in Austria unde la insistentele fetei am vizitat casele lui Mozart din Salzburg. In Viena n-am vazut decat Mozarthaus si am vanat casa lui Beethoven cu GSP-ul unui prieten ( ca sa ajungem la o placuta care zicea ca omu' s-a tot mutat la infinit pe-acolo de-i pierdura si urma si mobila si pianul deci nu mai era de vazut nimic).
In Ungaria am oprit doar de-o amenda, in Ro am vizitat Pelesul si Transfagarasanul, iar in Grecia am refuzat sa mai merg la Atena. Pur si simplu nu am mai putut asimila informatie. Odata ajunsi in Ro te vei misca mult mai incet si greoi (trafic, nu autostrazi). La fel si in Bulgaria.
Parerea mea e ca exista o limita la orice, mai ales in situatia in care esti bombardat cu atatea impresii si de asemenea anvergura. Ai nevoie de niste timp sa-ti retraiesti si organizezi amintirile sa le cherish cum zic astia. Noi am simtit ca am ajuns ca un burete saturat care nu mai poate absorbi nimic. Deja in Venetia am simtit ca devine totul rutina, corvoada chiar uneori si ca e timpul sa zicem "ho". Nu ne mai bucuram ca la inceput. In Viena nici n-am mai insistat, iar in Grecia am simtit ca nu vreau sa mai vad decat plaja. Azi as vrea sa merg inapoi, sa continui, mi-e sete iar!
Eu cred ca Franta si Italia sunt atat de incarcate in ceea ce ofera vizitatorilor incat nu poti sa le combini cu multe altele, cel putin nu poti sa le legi amandoua la un drum decat daca faci poze din masina (le merse americanilor vestea pt obiceiul asta) sau te limitezi mult.
Despre mersul cu masina: distantele sunt mici in Europa. Noi mergeam max 2 ore intre orasele de vizitat, plecam pe la 8-9 seara inspre destinatia zilei urmatoare. Fetita ar dormi sigur, iar peste zi, daca nu are probleme cu mersul pe jos mult, doar o alimentezi cu gelato la fiecare al 4-lea magazin si n-ai treaba. Kiddin'! Daca o luati mai cu incetisorul, va fi ok. De ce nu o duceti pe micuta in Ro si plecati de acolo, doar voi? Nu e posibil?
Eu nu am avut rezervari decat in Roma, iar planul a fost doar aprox, dar asa sunt eu (urasc programul fix, lipsa de flexibilitate si spontaneitate). Depinde de personalitate. Cred ca B&B sunt o optiune f buna, doar ca trebuie sa le cauti din timp si apoi esti nevoit sa te tii de program, dar daca e ok pt voi, sunt o optiune f buna.
Cam atat (phew) din experienta noastra... Orice veti alege va fi superb, viseaza cu incredere, nu poti da gres. Ah, si masina poti inchiria din vest si s-o lasi in Ro, dar nu toate companiile includ Ro. Despre Bulgaria nu stiu.
Si eu ma gandesc la Franta si un pic de Spania in curand, fii-mea vrea tarile nordice, asa ca mai vedem. Mai citesc si eu pe-aici sa fur niste idei.
mami www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">Kiki & amazing Dedi (1995) & extremely private ex-Pauuu (1991)
Ira spune:
Buna,
MQQm, merci de relatari, exista totusi 2 aspecte de la care nu cred ca pot sa ma abat :
1. Nu pot lasa copilul niciunde, ca n-ar mai fi o vacanta pentru noi, ci un cosmar. Poate la anul o sa vad diferit problema, insa acum nu mi-as putea imagina ca Sofia sa nu fie cu noi, pentru ca noi am fost intotdeauna impreuna, de cand s-a nascut. Din fericire e un copil foarte bun, a stat si 12 ore in masina fara sa cracneasca (cand a venit Sibin sa ma caute la Toronto la aeroport, deci a facut Mtl-To-Mtl fara pauza cu ea in masina.)
2. Nu stiu daca se poate cu lastminute, de fapt nici nu stiu f bine ce inseamna...nu stiu daca o vacanta poate fi planificata in amanunt bazata fiind pe last minute fly. Cu Air-Transat sunt de acord, ma voi inscrie, paradoxul e ca, chiar companie quebs fiind (pare-mi-se), preturile din To sunt mai ieftine decat cele din Mtl.
Merci de povesti, imi sunt f utile, fetelor. Daca va mai simtiti in stare sa povestiti si mai detaliat, eu o sa va citesc cu placere.
Mihaela, si voi ati avut o vacanta superba. Noi nu cred ca vom avea opriri la muzee, sau sa vizitam interioare, deci credem noi ca asa vom avea timp. Apoi, noi nu va trebui sa ne si intoarcem, deci vom face, de ex. Paris-Bucuresti si de acolo avionul la Mtl. Oricum din cele 3 saptamani am planificat maxim 3 zile Romaniei.
La ce hoteluri ati dormit, si cam care a fost pretul pe noapte ?
Merci.
anemona spune:
Si noi vom pleca intr-o clatorie cu masina miercuri. O sa mergem cu fetita noastra de trei ani, care este antrenata in calatorii, dar totusi am emotii.
O sa fie doua nopti Viena, o noapte Venetia, o noapte Nice, apoi 10 zile in Costa Brava de unde ne-am propus multe itinerarii spaniole, iar apoi intoarcerea cu sederi in Milano, Salzburg, Budapesta. Totul dureaza 3 saptamani si sper sa fie frumos si sa rezistam. Avem rezervari de cazare, asta ne limiteaza putin in caz ne-ar mai interesa ceva pe parcurs, dar sper totusi sa vedem cat mai mult. Nu stiu cum sa fac sa includ si putin din Elvetia la intoarcere, daca stiti vreun traseu care poate fi facut intr-o zi intre Milano si Salzburg si care sa treaca si prin Elvetia (dar ceva mai usor, nu la altitudini mari), astept sugestii.
Vacanta frumoasa celor care urmeaza sa plece si vreme buna !!!
CriPOD spune:
Eu am stat doar la hoteluri (in ocupare tripla) si media la cazare a fost in jur de 100 de euro/noapte cu mic dejun inclus. B&B ar trebui sa fie mai ieftine si mai pitoresti. Intotdeauna am stat la periferie, hotelurile ofera shuttle-bus gratuit, e cel mai convenabil ca nu trebuie sa folosesti masina ta.
Parerea mea e ca Sofiei ii va fi cel mai greu mersul pe jos intre obiective, nu mersul cu masina. Si pe noi ne-a terminat asta. Si am prins niste calduuuuuri!
Un pont: eu am iesit mult mai bine si ieftin la vion cu bilet doar dus cumparat de aici, doar intors cumparat din Ro, ai flexibilitate maxima, poate te avantajeaza si pe tine...
Anemona, cand cauti traseul, uita-te dupa intersectia dintre Elvetia/Germania/Austria. Din Milano, daca mergi in directia aia treci prin Elvetia si refaci exact drumul pe care am fost eu, in sens invers. In Elvetia la intrare iti trebuie o "vignieta", o cumperi de-acolo, costa vreo 25 de euro si e valabila un an.
mami www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">Cri & amazing Dedi (1995) & extremely private ex-Pauuu (1991)