Educaţia Montessori
Raspunsuri - Pagina 3
fran spune:
Gandacel-pai eu ma gandesc sa o duc la gradi din toamna viitoare deocamdata sunt in cautari...si oricum vreau program scurt, iar aici se pare ca nu e...
Fran si Patricia Annelise (05.05.05)
Iepurete mititel
Iepurete a crescut
Gandacel spune:
Fran, si eu la fel. Pentru ca toata ziua striga ca vrea la copii, insa a fost la o gradi cu program lung (ca s-a adaptat instant) si nu i-a fost bine ca sanatate. Ma gandeam ca daca e expus mai putin ore pe zi la virusi si e vesel (ca nefericirea scade sistemul imunitar) ii va fi bine. Se plictiseste acasa si, sincer si eu am inceput sa ma plictisesc rau.
Pelin, sau crinel, imi puteti explica si mie cate ceva din filosofia montessori cum ati inteles-o voi? Ca eu am unele indoieli legate de modul in care la ei fiecare obiect are o anumita intrebuintare si numai pe aceea. Am auzit pareri conform carora copiii trebuie lasati sa dea diferitelor obiecte o multitudine de intrebuintari, ca asa li se dezvolta imaginatia. As fi curioasa care este parerea voastra.
dianocica spune:
gandacel am destul de multa documentatie privitor la gradinite si sisteme de predare. din pacate, toate sunt pdf sau carti fotografiate, adica jpg. nu am cum sa le postez pe forum. plus ca toate sunt in engleza, putine si in franceza, parca. e material destul de stufos. daca nu afli tot ce iti doresti iti pot trimite cateva pe mail
diana si david 03.12.06
Alaptatul Help-line. Pentru Sonia. Pentru Diana. Pentru Darius
Gandacel spune:
Multumesc, dianocica, ieri am avut putin timp si am dat cautare pe google dupa teoriile mentionate de tine in mesajul anterior. AM gasit cate ceva, chestii interesante. Bineinteles ca in engleza, dar asta chiar nu este o problema pentru mine. Mai toate articolele cu adevarat folositoare sunt in engleza, nu cred ca e o noutate. Dupa ce mai inteleg cate ceva, o sa te rog sa-mi dai pentru aprofundare cate ceva ce ma intereseaza in mod special. Sau, daca ai rabdare cu mine, poate mai dai cateva nume de metode de lucru cu copiii. Multumesc inca o data.
fran spune:
Gandacel-nu cred ca se poate impune unui copil sa foloseasca un obiect doar pentru scopul pentru care a fost creat. Cred ca e tot ideea de ordine din sistemul montessori, adica ceva de genul avem o stropitoare cu care udam florile si care sta mereu in acelasi loc. Florile le udam dimineata, mergem luam stropitoarea, o umplem cu apa si le udam. Pentru ca ele au nevoie de apa si se bazeaza pe noi ca facem trebusoara asa. Nu ne apucam sa cautam ceva la intamplare-o -canutza, un pahar etc. -cu care sa le udam cand ne aducem aminte...Dar daca vrea sa foloseasca stropitoarea si in alte scopuri...liber, mai ales daca dupa aia o si pune la loc...
Cam asa inteleg eu, nu stiu sigur daca e corect sau nu.
Fran si Patricia Annelise (05.05.05)
Iepurete mititel
Iepurete a crescut
crinel spune:
Gandacel,
eu am facut matematica, iar pasiunea pt Montessori a aparut din dorinta de a-i da copilului meu ce e mai bun, ca si in cazul tau probabil. mie Montessori mi-a schimbat viata, si a mea si a puiului meu. asa ca nu pot sa nu fiu entuziasta cand e vorba de sistemul Montessori, ca e aici sau oriunde pe glob. mai ales ca am avut ocazia sa cunosc in strainatate cateva educatoare care mi-au orientat lecturile si mi-au dat sugestii cu privire la ce pot sa fac cu copilul meu acasa in stil montessori pana la varsta gradinitei.
n-am intrebat in mod expres daca educatoarea de la gradi de aici e AMI, dar dupa ce ai adus tu vorba m-am uitat pe site si acolo scrie ca este.
din cate am vazut si la copilul meu, simtul ordinii e foarte puternic. cred ca are dreptate Fran si exemplul mi se pare graitor. eu aud de nu stiu cate ori pe zi: "ce-i asta?" "la ce e buna?".
problema imaginatiei si a fanteziei in viziunea Mariei Montessori mie inca nu-mi este foarte clara, desi am citit si am incercat sa inteleg. daca aveti ceva sugestiv in directia asta m-as bucura sa citesc.
tot cautand astazi cu Google pe internet am gasit ca pe forumul acesta a mai fost o discutie lunga si interesanta intr-un folder care se numeste metodele Montessori. am vazut acolo si ceva sugestii cu privire la Montessori acasa.
Veve spune:
Originally posted by dm
Buna fetelor!
Eu am initit firul acesta,dar mi-au postat mesajul prea tarziu si, intre timp am plecat in vacanta.Acum m-am intors. Sa stiti ca sunteti norocoase ca aveti Montessori in Bucuresti. Eu o inscrisesem pe Ioana la o gradinita (traditionala) aici, in Craiova, unde educatoarea parea deschisa la ideile mele montessoriene.Īntorcandu-ma am realizat insa ca au inscris treizeci de copii si au o sala de lucru de vreo douazeci si cinci metri patrati. Asa ca optez pentru home-schooling. Voi putea gasi sau crea materiale de viata practica, dar cu celelalte va fi mai greu.Mai este vreo mamica pe forum care face ca mine? As vrea sa corespondam.Sunt bucuroaa de sfaturile primite de la educatoare.Multumesc.
Gandacel spune:
Hello.
Crinel, ai mare dreptate cu "din cate am vazut si la copilul meu, simtul ordinii e foarte puternic. cred ca are dreptate Fran si exemplul mi se pare graitor." Eu sunt tare mandra de Bogdan al meu care la nici un an si zece luni daca gaseste ceva pe jos arunca la gunoi (inclusiv pe strada), care mereu pune lucrurile in ordine, asa cum a vazut ca fac eu. Absolut tot imita si intr-adevar e super ordonat. Si pe strada ascultator. Merge frumos in apropierea mea, il las sa exploreze pe trotuar, merge de mana cand traversam, isi pune jucariile de curte la locul lor mereu (e drept ca la indrumarea mea, dar totul am facut ca pe o joaca). Cred ca ii place stilul ordonat si liber in acelasi timp, de asta voiam sa stiu si eu mai multe despre mai multe teorii. Ca in mod sigur voi gasi care e cea mai potrivita pentru el.
dianocica spune:
Gandacel primul care a dezvoltat 'object teaching' a fost Pestalozzi. Unul din discipolii lui - Frobel- a facuts un set de 'DARURI'. Cauta dupa Froebel's set of gifts. Sunt foarte tari si au o logica extraordinara. eu sunt indragostita de froebel.
. Montessori si-a dezvoltat metodele pt a lucra cu copiii cu probleme insa pot fi aplicate cu succes pt toti copiii. scuzati limbajul de lemn, cic-ul tampeste 
diana si david 03.12.06
Gandacel spune:
quote:
Originally posted by dianocica
Gandacel primul care a dezvoltat 'object teaching' a fost Pestalozzi. Unul din discipolii lui - Frobel- a facuts un set de 'DARURI'. Cauta dupa Froebel's set of gifts. Sunt foarte tari si au o logica extraordinara. eu sunt indragostita de froebel.. Montessori si-a dezvoltat metodele pt a lucra cu copiii cu probleme insa pot fi aplicate cu succes pt toti copiii. scuzati limbajul de lemn, cic-ul tampeste
diana si david 03.12.06