COLIVA!

COLIVA! | Autor: CRISMIR

Link direct la acest mesaj

Fetelor ,care imi da si mie o reteta de coliva buna?!...mie imi place tare mult,cand eram in tara o puneam pe bunica mea sa ne faca chiar daca nu era nici un eveniment...acum stau si ,ca eu nu stiu sa fac!

Va multumesc anticipat!






Mirela si puiul scump, Robert Cristian(19 oct.2004)
Pozele noastre: http://community.webshots.com/user/CRISMIR1001

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

Mirela si mie imi place tare mult coliva insa niciodata nu am facut singura...am dat acum o cautare si uite ce am gasit:

Ingrediente:
500 g grau decorticat sau arpacas, 375 g zahar, aproximativ 250 g nuci curatate, vanilie, coaja rasa de lamaie (optional), o cana si jumatate pesmet din paine alba sau biscuiti daca nu o pregatim in zile de post, zahar pudra, ca sa se acopere bine coliva, 1 lingurita rasa cu sare si eventual, putina cacao, bomboane, pentru ornat coliva
Mod de preparare:
1. Eliminam de toate corpurile straine din grau, apoi spalam in mai multe ape ( de regula sapte).
2. Punem graul intr-o oala mai mare, peste care turnam apa, ca sa acopere boabele de grau cam de un lat de palma si se fierbe cel putin o ora. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
3. Dam oala jos de pe foc si o acoperim cu un servet curat, apoi o invelim cu o patura, sau ceva gros, ca sa-si mentina caldura cat mai mult.
4. Dupa 4-5 ore, adaugam zaharul si fierbem din nou, pana se leaga. Acum trebuie sa amestecam cu o lingura curata din lemn, ca sa nu se lipeasca de fundul vasului, dand gust neplacut colivei.
5. Dupa ce s-a legat, luam vasul de pe foc si il lasam descoperit, pana ce compozitia s-a racit si o tinem acoperita in frigider pana cand dorim sa finisam coliva.
6. Inlaturam coaja care s-a format, adaugam sarea, vanilia, coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa preferinta. (Se recomanda sa le taiem cu cutitul).
7. In continuare, amestecam usor toate ingredientele, pana se omogenizeaza.
8. Compozitia o aseazam pe un platou curat, ceva mai mare decat o coala de hartie si o modelam uniform pe platou, ca sa capete o forma frumoasa.
9. Deasupra cernem pesmetul, pe care il presam putin cu un carton ca sa fie mai dens si neted, apoi cernem un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm (oricum sa acopere bine pesmetul), pe care il presam, ca si pe pesmet.
10. Pentru ornat, putem folosi un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care cernem putina cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase in zahar si altele, dupa preferinta si inspiratia noastra.
11. Curatam bine marginile platoului de pesmetul si de zaharul cazut la cernut.
Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim


o alta reteta(de pe culinar)
200 g de griu ales si spalat bine

50 g nuci macinate

150 g mac oparit si macinat

50 g stafide inmuiate si scurse

zahar si miere dupa gust

zahar vanilat dupa gust

1/2 pahar smintina dulce

Dupa ce a fiert griul se amesteca cu macul, nucile, stafidele, mierea, zaharul, zaharul vanilat si smintina.

Eu cind o faceam cu mama nu adaugam nimic in timpul fierbirii, doar daca mai era nevoie de apa. In felul asta, daca e prea multa apa o poti scurge si apoi adaugi zahar s.a.


Coliva rapida
Ingrediente
4 cesti de grau, 2 cesti de stafide, 2 cesti de nuci date prin masina, 2 cesti de cafea de miere, praf de scortisoara.

Mod de preparare
Se spala graul in mai multe ape, stafidele se inmoaie in putina apa cu rom, nucile se dau prin masina. - Se pune graul la fiert cu apa cat sa-l acopere (daca mai este nevoie, se adauga ulterior), pana ce se inmoaie bine (fara sa scada toata apa). Se adauga nucile, mierea, stafidele scurse. Se amesteca si se trage vasul deoparte. Cand se raceste, se adauga praful de scortisoara si un praf vanilat. Decorati-o cu miez de nuca.



Coliva MOldoveneasca
grau boabe 1 kg
zahar 250 g
miere 150 g
pesmet alb 100 g
miez de nuca 500 g
coniac 50 ml
zahar vanilat 1 plic
coaja de lamaie rasa 40 g
bomboane 200 g
ciocolata cu lapte 1 buc
zahar pudra 100 g
sare

Preparare:
Graul se inmoaie in apa, se bate intr-o piua de lemn, se lasa sa se usuce si se separa graul de pleava. Se pune graul la fiert in apa cu putina sare la un foc potrivit, avand grija ca intre plita si oala sa se puna un strat de nisip spre a evita afumarea graului. In timpul fierberii se amesteca graul ca sa nu se prinda de fund. Dupa ce graul a fiert, se lasa sa se raceasca si se adauga zaharul, mierea topita, nucile macinate, coniacul, pesmetul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie. Se aranjeaza graul pe tava si se cerne pe deasupra zaharul






monica
mami de alex(7 iunie 2001)si ruxi(16 dec 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Annie80 spune:

na-m mai mancat coliva de ani
dar pt o coliva de succes pune mult mai multa nuca, cred ca si poti sa o prajesti un pic

------------------------
Someone's pleasure is another's pain!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CRISMIR spune:

MONICA,multumesc mult de tot de retete,le-am salvat!...deja salivez,tre sa-mi iau grau,sa vad ce gasesc aici si am sa-mi fac...oi vedea ce iese...hai cand vi pe la mine,sa te servesc cu o colivuta!?...a,si vezi ca la mine e cald tare,e de piscina!!!...va astept!!!! la gasca!!!

ANNIE,da ,buna remarca ta,asa e,cu nuca mult mai multa!!!






Mirela si puiul scump, Robert Cristian(19 oct.2004)
Pozele noastre: http://community.webshots.com/user/CRISMIR1001

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

mirela, acum venim


monica
mami de alex(7 iunie 2001)si ruxi(16 dec 2004)

Mergi la inceput