concediu de risc maternal
Buna,
Am o colega ce a tinut musai sa obtina concediu de risc maternal, a trebuit sa contactam medicul de medicina muncii, medicul ei de familie i-a emis certificatul dupa care acum ne intoarcem la medicina muncii sa ne vizeze certificatul...e o procedura greoaie si totul in ideea ca acest concediu se plateste 100%, dar supriza (de fapt scrie pe verso-ul oricarui cetificat medical) se plateste la 75%.
Exista cumva careva ce stie clar care a fost situatia acestui tip de certificat in anii trecuti ?
Eu stiam ca se platea la 100%, au revenit curind 92007) cei de la ministerul sanatatii si au decis sa micsoreze cuantumul din cauza ca prea multe mamici apelau ca aceasta formula sa-si acopere lipsa de bani din perioada concediului de crestere si ingrijire copil ?
Caci acest tip de concediu (risc maternal) se acorda pe perioade de pina la 120 de zile, adica 4 luni ... daca pui inca 4 luni de concediu de sarcina si lauzie e arhisuficient ca sa stai acasa cu copilul si sa eviti sa fii platita cu 6 milioane.
Va multumesc pentru raspuns,
july
Raspunsuri
oanab125 spune:
Acum 3 ani, la prima sarcina, am avut concediu, caci aveam amenintare de avort si am fost platita 100%. anul aceasta, la a doua sarcina, acelasi tip de concediu a fost platit 75%. Am fost foarte mirata. Probabil s-a schimbat ceva.
marius spune:
Din cate stiu eu este 75%
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
geo_78 spune:
In ce conditii se acorda acest concediu de risc maternal (baza legala?) ?
Cine il acorda ? Medicul de familie sau ginecologul?
Se da in timpul sarcinii sau si dupa nastere?
Multumesc anticipat,
LEVI spune:
Concediul de risc maternal este reglementat de OUG nr 96/2003privind protectia maternitatii la lcoul de munca si se acordasalariatei gravide sau salariatei care a nascut recent(care a efectuat concediul postnatal dar nu a intrat in concediul de ingrijire copil-conditie esentiala).
Se poate beneficia de acest concediu in cazul in care la locul de munca exista conditii de risc pt fat sau ,in cazul salariatei care a nascul recent,risc pt sanatatea sugarului.De ex:lucrul in mediu toxic,agenti chimici,biologici,oboseala mentala,stres etc.
Pt obtinerea concediului de risc maternal ,trebuie sa faci cerere catre angajator in acest sens,iar angajatorulare obligatia de a instiinta in termen de 10 zile medicul de medicina muncii,iar acesta va intocmiun raport si o informare cu care te prezinti la medicul de familie .
Acesta este cel care pe baza raportului intocmit de medicul de medicina muncii,iti va acorda concediul de risc maternal.
Luminita mami de Daria si gemenutii Andrei si Stefan
http://www.flickr.com/photos/9183494@N03/
"Iubeste-ma cand o merit cel mai putin:atunci am nevoie cel mai mult."
mihailescu teodora spune:
In lege,este stipulata urmatoarea conditie de acordare a concediului de risc maternal:
,,dupa efectuarea concediului postnatal obligatoriu,adika cele 42 zile''
Sa inteleg ca,daca,mi-am luat toate cele 126 zile dupa nastere si vreau sa solicit risc maternal de la 1 februarie,nu mi se poate acorda din acest motiv?
Teodora ,cea mai fericitade Mihnea Andrei(17.10.2007)
Mihnea
www.flickr.com/photos/21367727@N02/" target="_blank">Papanashul meu iubit
,,Daca vei reusi sa-ti pese si de altii inafara de tine,vei avea succes si te vei simti implinit'' Maya Angelou
afibebe spune:
75% pt concediu de risc maternal.
asta e de vreo 2 ani.
AFIBEBE mamica fericita de Cristian Nicolae 22.08.2007