Mamici de Noiembrie-Decembrie 2007 (53)
Raspunsuri - Pagina 19
pet.cost2005 spune:
Noi deja cu limba ... vorbim un mixt italiana-romana ... exact cum spunea adina ... sunt multe cuvinte, expresii care imi vin mai repede in italiana ... si atunci amestec ... Cu bb .. as vrea ca pana la 3 ani (pana merge la gradinita) sa vorbim romaneste ... ca italiana o sa o invete ff fbine la scoala, gradinita ... bine ca se aseamana fff mult limbile ... Normal ca expresii uzuale, ciao, ce faci ... o sa i le spun pe italiana ca pana la gradinita o sa mearga in parc ... si in lume, deci va trebui sa rupa cate ceva ... Vom vedea noi ce iese ... ideea e sa stie si romana pt. ca bunicii si alte rude sunt in Ro si nu stiu italiana ...
Petronela
pussi spune:
Jasmin012 nu am pus poze ca nu avem.. dar sapt. asta imi fac singura in oglinda si va pun!
adina, petroeu zic ca sunteti normale, atata timp cat va simtiti bine, BB-ici sunt sanatosi si sarcina decurge normal! Adica cred ca asa as fi privit-o si eu, ca pe o etapa fireasca a vietii, daca nu aveam problemele care sunt. Si si in cazul asta eu zic ca cu moralul stau destul de bine
Aici ploua .. e urat si friggggg! E vreme de stat in casa si numarat banii
PUSSI 21+ SABINA ELENA & ANA NICOLETA
Cum creste Burtica Roz
Poze Cu Titutile
adinag spune:
Si eu mereu eram de parere ca la gradi invata oriccum limba, chiar daca nu stiu nici o boaba inainte. Insa nu e totdeauna asa. Am vazut mai multe cazuri, si la fosta gradinita a Jasminei (acolo, ciudat, erau cateva cazuri in grupa). Era si un baietel, deja trecut de patru ani, care pur si simplu nu pricepea mai nimic, iar de vorbit ioc! Nimeni nu-l intelegea... el devenind cu timpul de-a dreptul agresiv, probabil din cauza frustrarii... Si asta dupa vreo 8-9 luni de mers la gradinita! O alta fetita, tare simpatica, nu vroia nici dupa 3 luni sa ramana acolo si plangea de mama-mama, ca nu intelegea nimic! La ea s-a rezolvat cu timpul, insa greu. O alta, pur si simplu refuza sa vorbeasca germana, chiar daca se vedea ca intelege!
De aia gandesc acumca e bine sa aiba si inainte de gradi contact cu limba pe care o va intalni acolo (oricum asa ai si spus, Petro), adica sa stie macar cateva cuvinte uzuale, sa stie ce i se spune, sa stea jos, ca vor canta, sa faca pipi, sau mai stiu eu ce? :-)) Ca sa nu fie chiar saritura in apa rece.
Adina 19+
Adina & Jasmina (24 iulie 2003)
adinag spune:
Pussi, daca ai ce numara, e bine! Ca eu in doi timpi si trei miscari sunt gata cu numaratul!
Adina 19+
adinag spune:
Spuneti-mi si mie o pagina de prognoza a vremii cin Romania, care sa fie buna... ca eu ma tot uitam pe TVR/meteo, dar de exemplu acolo scrie la Timisoara pentru azi innourat cu maxime pana la 27°, deci cald, iar Pussi zice ca-i frig si ploua...
Eu tot ma uit pentru ca vom pleca si noi curand in Romania cu masina si sa stim ce ne asteapta.
Chiar, Petro, voi ce traseu luati?
Stii ceva de drumuri -unde cum sunt?
Adina 19+
Jasmin012 spune:
Adina, pai de asta te-am intrebat, caci stiu ca ai o experienta in legatura cu Jasmina...ca si noi vrem sa-l invatam pe Lucas si romana, dar si spaniola, pt ca el va fi si cetatean spaniol si daca ne hotarim sa raminem acolo mai mult timp voi fi nevoita sa-l dau la un moment dat la gradinita si chiar la scoala si vreau sa stie si spaniola, sa nu aibe probleme de adaptare...de asta ma gindesc sa-i vorbesc in spaniola...E bine ca-i ai pe parintii tai aproape si ca sunt intelegatori cu Jasmina, mai ales bunica...eu sigur o sa intimpin greutati cu maica-mea, stiu din propie experienta, pt ca nepotica mea, fata sorei mele vorbea spaniola si maica-mea facea spume de fiecare data din o auzea, n-o lasa pe sora-mea sa vorbeasca in spaniola cu ea, si din cauza asta, incet-incet Kassandra a uitat spaniola si cind o suna taica-sau vorbeste foarte stricat si baga multe cuvinte in romaneste...Acum, parca maica-mea ar da bani grei sa invete Kassandra din nou spaniola...dar e atit de geloasa ca nu intelege incit sunt sigura ca daca ma aude vorbind in spaniola cu bebe o sa aibe ea de comentat...ca are o mentalitate tare ciudata si invechita.
Eu cred ca bebe 2 o sa se descurce pina la urma cu 3 limbi, desi o sa vorbeasca mai greu (si eu ma astept la asta din partea lui Lucas), pt ca citeam undeva ca o mamica romanca din Japonia vorbea cu bebe in romaneste, tatal vorbea japoneza, apoi mama vorbea engleza cu bebe atunci cind se intilneau cu mamici de alte nationalitati si cu bebelusii lor, pt ca nu toate stiau japoneza...si zicea ca bebe intelege toate cele 3 limbi dar vorbeste cam greu. Dar oricum bebelusii bilingvi sau trilingvi incep sa ciripeasca mai tirziu decit ceilalti, asaca ce mi-e doua, ce mi-e trei...zic si eu..
Petro, cred ca de-abia astepti sa vii acasa...
bebe si burtik
cum creste comoara
Jasmin22+ Lucas Daniel
adinag spune:
Da Jasmin, in gereral bebelusii bi/trilingvi vorbesc mai tarziu. La Jasmina asa a fost, avea 2,5 ani si nu vorbea mult, insa in timp de cateva luni a recuperat totul. Depinde si de alti factori, in general copiii nu pot invata lucruri diferite in acelasi timp. De obicei ori merg devreme si vorbesc dupa, ori invers. Jasmina a mers foarte devreme si in general abilitatile motorice si de motorica fina, in special, erau foarte devreme dezvoltate la ea. La 2 ani rezolva puzzle*s pentru copii de 4-5 ani cu o usurinta care ma impresiona. La memory e mai buna decat mine (doar ca nu tine atat de mult concentratia ei, adica dupa 2-3 jocuri ii ajunge). Insa retine mai bine unde sunt piesele... Insa de vorbit, cum am si zis, a vorbit tarzior. Si nici nu o intereseaza deloc sa invete poezioare. Asta oricum e ceva romanesc, aicinu invata decat cantecele... Ea e mai creativa de felul ei, ii place sa inventeze ea tectul, nu o intereseaza sa invete pe de rost. Si ii respect dorintele, nu mi se pare deloc important sa-l stie pe Zdreanta (zic si eu acum, ca exemplu). In schimb picteaza si deseneaza si"produce" singurica tot felul de cheestii, ca raman eu cu gura cascata (nu demult a facut fara nici un ajutor o posetica din hartie, care arata tare dragut si chiar se poate folosi). Nu stiu cum i-a venit ideea, nici la gradi nu au invatat, ca amintrebat. Insa educatoare mi-a zis ca si acolo este cea care are cea mai mare dragoste pentru lucrurile creative, si produce la fel de mult...
Pacat ca are o mama absolut nepriceputa, mi-e nu mi-au placut deloc jocurile cu decupat si lipir si indoit hartii si mai stiu eu ce :-))
[sa nu ma intrebati de ce am scris toate astea, mi s-au "dezlegat" degetele...]
Adina 19+
Jasmin012 spune:
Da, nici mie nu-mi plac poeziile asa ca o inteleg bine pe Jasmina...si nu cred ca as avea rabdarea sa-l invat pe bebe poezii.
Da, stiu ca vorbitul in cazul asta nu are legatura cu memoria...pt ca chiar daca acesti copii incep sa vorbeasca mai tirziu, ei sunt in general mai descurcareti decit altii, iar mai tirziu faptul ca au venit de mici in contact cu doua limbi si implicit doua culturi face diferenta, pt ca invata sa gindeasca in ambele limibi, ceea ce e greu pt o persoana care se apuca la maturitatea sa invete limbi straine...si capata si ala usurinta de a se exprima...in fine
bebe si burtik
cum creste comoara
Jasmin22+ Lucas Daniel
ancadragoman spune:
Buna fetele
Am reusit si eu sa intru azi si va multumesc ptr gandurile bune.Azi imi este mult mai bine,chiar am mancat dimineata o cana de lapte cu paine.
Oana felicitari ptr fetita,marisoara domnisoara.
BB acum o sa citesc la mamici de gemeni si poate mai are nevoie inca de gravibinon,nu de alta dar e pacat sa il irosesc cand pot sa ajut pe cineva.
Pup fetele
anca 26+
Maria
poze
Jasmin012 spune:
Ancuta, buna, ne bucuram ca esti mai bine si ca ai reusit sa maninci un pic. In legatura cu medicamentul acela, poti intreba si la gravidutele cu sarcina mai mica.
bebe si burtik
cum creste comoara
Jasmin22+ Lucas Daniel