Invatamantul romanesc, incotro?
Raspunsuri - Pagina 3
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aidaciolac/aidaciolac.jpg)
aidaciolac spune:
Pai da !
Ca ei in loc sa se gandeasca la metode de invatare la programa si altele ... ei se gandesc cum sa ii tampeasca .
Ex:surioara mea cand era in clasa a 6-a ... slabutica la mate , si cum eu eram prin zona am vrut sa vad care e problema.
Am luat caietul sa facem tema pt a 2-a zi si ... nu am inteles nimic.Eu? Ok , hai sa vad ce v-a predat azi de v-a dat tema asta! Stupoare ! Nu era predata lectia.
Adica surioara mea trebuia sa invete singura lectia si apoi sa faca tema.
E normal? Pe vremea noastra nu era asa.
Profesorul preda in clasa ... si prost rau sa fii ca sa nu intelegi ... , iar apoi pt acasa iti dadea tema ca sa ii demonstrezi ca ai inteles.
Acum Andreea are 9 si 10 la mate , dar meditata . Eu nici inainte de treapta a II-a nu am mers la meditatie ca nu am avut nevoie ... eram atenta in clasa.
E trist ca isi bat joc de copii nostrii si schimba aproape in fiecare an cate ceva de ne tampim noi in final .Unde se cred in , sa se duca acolo.
Aida - mama de pisica mica.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
tlaura spune:
quote:
Originally posted by Natasa
Ceela, eu n-am fost nici o zi la gradinita si cu toate astea m-am integrat repede si n-am avut nevoie de regim special de scolarizare doar pentru ca nu s-a ocupat de mine o educatoare care mai avea pe cap 30 de copii! Nici un sistem imbecil nu ma poate obliga sa-mi duc copilul la o gradinita in care sint alti 30 in grupa, iar daca la o particulara nu o sa-mi permit, o sa stea acasa! Si la fel de bine o sa intre si in clasa I, indiferent cite reguli cretine o sa mai dea niste ministri spagari si cu un IQ sub 50! Si da, revolta-te, o sa-l dau la scoala cind o sa consider eu ca e pregatit, nu cind o sa ma forteze o lege prosta sa-l dau. Au vehiculat virsta de 5 ani ca virsta de intrare in clasa I, eu pot sa le dau scris de acum ca pot sa-si trimita copiii lor si de la 2 ani la scoala, al meu va merge la 6 ani si 9 luni pentru ca la 5 ani si 9 luni nu-mi tine nimeni copilul 4-5 ore legat de o banca si de o programa negindita!
Perfect de acord cu tine! Nu am inteles niciodata obsesia unor parinti de a-si da copilul la scoala cat mai devreme! Practic nu le faci nici un bine, doar le scurtezi copilaria.
Iar cu gradinita obligatorie, chiar asa! de unde atata obligatoriu cand anul acesta a fost in Bucuresti un deficit de 10.000 de locuri? Construieste ministerul invat. gradinite pana la anul? Ma indoiesc!
Cat despre actualul ministru
![](vomit.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aidaciolac/aidaciolac.jpg)
aidaciolac spune:
tlaura si eu sunt de acord cu mersul la scoala mai devreme.Sa iti spun si de ce.
Eu am fost data la scoala de la 6 ani si am facut fata cu brio. La 18 ani terminam liceul si ce sa fac si eu m-am apucat de facultate si am terminat-o fara probleme.
Sa fii la 19-20 de ani in liceu mi se pare o prostie , numai capul la invatat nu iti sta.
In schimb nu sunt de acord cu invatarea literelor in gradinita (pt mine gradinita este locul unde copilul trebuie sa se joace si sa capete indemanare...) si cu religia in scoala.
sorana spune:
Si eu am fost data la scoala la 6 ani si am facut fata fara probleme (ba chiar am luat premiul I in toti cei 8 ani de scoala primara).
Totusi copilul mi-l dau la 6 ani in pregatitoare si la 7 in clasa I. Asta pentru ca eu cand m-am dus la scoala nu stiam nici literele nici adunare, nici sa scriu cifrele - dar asta se invata in clasa I!
Pe de alta parte nici foarte tarziu nu e bine ca daca ai 12 ani de scoala + liceu si tu ti-ai dat copilul la 8 ani in clasa I - inseamna ca abia la 20 de anni va intra la facultate - deci + 4 de facultate si inca 2 de master - ajunge abia la 26 de ani sa-si termine niste studii superioare. Si parca e cam mult.
Si mie mi se pare ca astia din Ministerul invatamantului sunt dusi. Eu chiar nu inteleg de ce nu era bun sistemul dupa care am invatat noi (4 ani primara + 4 ani gimnaziu + 4 ani liceu)? Ce-or fi avut? Nu era suficient cata materie era? De ce mai trebuie 1 an in plus? (Cel de pregatitoare?)
Eu sunt in cea mai proasta situatie cu putinta. Monica intra in pregatitoare in 2008! Adica eu ar trebui in toamna asta sa cam stiu daca imi inscriu copilul la scoala sau tot la gradi - pentru pregatitoare!
Sincer as prefera sa faca pregatitoarea la gradi! Invata multe la gradi, se simte bine acolo ... n-am nici un interes sa se duca la scoala, cu 30 de copii in clasa (la gradi sunt 10!) si sa stea in banca 4 ore! La gradi invata prin joc, au si alte activitati (engleza, pictura, pregatirea spectacolelor, dansuri, etc) Daca se face grupa pregatitoare la scoala - astia pot sa asigure optionale de limbi straine, dans, pictura, etc? Sau daca vrei n-ai decat sa-ti iei profesor acasa? La gradi copii merg si la spectacole de teatru, minim o data pe luna. In zilele frumoase o parte din "lectii" se tin parc. Scoala poate sa faca asta?
Chiar nu inteleg ce-o fi in capul d-nului Ministru
Sorana si Monica (4 ani)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/tinatache/tinatache.jpg)
tinatache spune:
quote:
Originally posted by aidaciolac
tlaura si eu sunt de acord cu mersul la scoala mai devreme.Sa iti spun si de ce.
Eu am fost data la scoala de la 6 ani si am facut fata cu brio. La 18 ani terminam liceul si ce sa fac si eu m-am apucat de facultate si am terminat-o fara probleme.
Sa fii la 19-20 de ani in liceu mi se pare o prostie , numai capul la invatat nu iti sta.
de acord! nu sunt pro mers la scoala la 8 ani, dar nici la 5. Nu degeaba in majoritatea tarilor se intra la scoala la 6-7 ani. E vb de psihologia copilului, de capacitatea de asimilare. Personal cred ca statul la gradinita de la 7 la 8 ani inseamna un an pierdut. Si ai dreptate, sa termini liceul la 20 ani mi se pare o prostie. Mergi pe piata muncii cu un dezavantaj de 2 ani, altii acumuleaza experienta valoroasa in anii astia, sau pur si simplu fac turul lumii.
Si inceperea scolii la 5 ani inseamna de fapt pre-school, cred, nu? Daca e sa o luam asa si aici se face pre-school de la 5 ani, numai ca in cadrul gradinitei. E f fain, copiii sunt ahtiati sa cunoasca, sa participe la diferite proiecte impreuna, sa-si vada rezultatele afisate pe peretii gradinitei. de ce nu?? Dar!! nu invata litere si alte chestii de cls. I!
Cristina
-----------------------------------------------
http://www.sos-satelecopiilor.ro/
petruta spune:
quote:
Originally posted by tinatache
Daca e sa o luam asa si aici se face pre-school de la 5 ani, numai ca in cadrul gradinitei. E f fain, copiii sunt ahtiati sa cunoasca, sa participe la diferite proiecte impreuna, sa-si vada rezultatele afisate pe peretii gradinitei. de ce nu?? Dar!! nu invata litere si alte chestii de cls. I!
Cristina
Aici e diferenta : aceasta clasa nu vor s-o lase in cadrul gradinitei ca pina acum, ci s-o mute la scoala unde nu v-a fi exact ca la gradinita cind invata in joaca si nu stau 50 minute in banca nemiscati si nici nu au unde sa se desfasoare.
Petruta & bb Mihai
![](bonjovi.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/tinatache/tinatache.jpg)
tinatache spune:
ei, atunci nici eu nu as fi de acord.
Cristina
ceela spune:
Natasa, nu a spus nimeni ca sa duci obligatoriu copilul la gradinita, ci daca il duci, sa-l duci cu toti odata, sau deloc. Sau la particulara. Si nici la scoala sa duci copilul la 6 ani. Am spus ca trebuie doar ca cei din aceeasi clasa sa aibe aceeasi varsta. Poate fi 6 ani impliniti, sau 7 ani impliniti. Dar sa fie la fel pentru toti. Si asta sa o hotarasca pedagogii in urma unor studii specifice copiilor din tara noastra.
ralcat spune:
In primul rand as vrea sa lamuresc ceva, sau mai bine zis pe cineva: Ceela nu cred ca ai vazut multe mesaje cu "e copilul meu fac ce vreau cu el", mai degraba din ingrijorarile si frustrarile pe care ni le expunem ai putea citi alt mesaj pe care il dam: "e copilul meu, vreau ce-i mai bun pentru el si decid in consecinta". Daca nu ai fi ocupata cu etichetarea poate ca ai putea sesiza lucrul asta.
Am simtit nevoia lamuririi asteia pentru ca nu ma consider speciala sau mai stiu eu cum pentru ca am decis ca pentru puiul meu mai vreau cativa ani de copilarie. Toata viata va fi inregimentat intr-o forma sau alta a vietii sociale, unde va fi la program, unde va avea de ascultat pe cineva, unde vor fi reguli mai mult sau mai putin aspre, dure, rigide. Si atata timp cat imi permit, ca timp si bani sa-i ofer o alternativa mult mai faina pentru el, nu inteleg de ce ar trebui sa ma simt "speciala" pentru ca o fac.
In al doilea rand, am citit ca se prelungeste termenul pentru obligativitatea gradinitei cu 10 ani, de abia in 2018 va fi obligatorie de la 3 ani. Pun pariu ca in 2017 vor fi total nepregatiti si tot nu vor fi locuri si educatori si toate cele, in bunul spirit romanesc.
Dar ramane inconsecventa care de atatia ani zapaceste de tot copii, parinti, profesori. Si raman incompetentii, cred ca asta e criteriul major pentru promovarea in ministerul invatamantului.
Raluca, leoaica cu Pui Nazdravan
mariamunteanu spune:
Pe cei care cred ca gradinita de foarte mic face rau, ii contrazic. Baietii mei gemeni merg la gradinita de la 2 ani fara o luna si se simt foarte bine acolo. As avea cu cine sa-i las acasa, dar prefer sa fie la gradinita unde se joaca variat, au saptamanal teatru de papusi, excursii in oras (vara), picteaza, mananca impreuna cu piticii din grupa, educatoarele le canta la chitara/flaut etc. Acolo au invatat rapid lucruri practice pe care acasa le refuzau: sa manance supe singuri cu lingura, sa bea din pahar, sa se spele pe maini, sa duca farfuria, sa imparta mancarea si jucariile cu alti copii. Au invatat sa salute si sa dea mana cand se intalnesc si cand se despart de cineva.
Si-au format un program bun care ne convine si noua: se trezesc la 7, se culca seara la 20,30, lar la gradi dorm intre 12 si 14.
Si noi, parintii, ca si copiii, suntem foarte multumiti. Desi am avut la inceput dubii fiind mici, acum ne felicitam ca am facut acest pas.
Va doresc succes tuturor, mici si mari,
Maria