Invatamantul romanesc, incotro?
Raspunsuri - Pagina 4
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/cl/cl.jpg)
cl spune:
Alessia, vad ca in Olanda au grupat gradinita cu scoala primara si ceva din generala si au mutat doi ani din scoala la liceu (sau profesionala sau ce mai aveti). Numai la noi vor liceu de 3 ani!
Cat despre amanarea obligativitatii gradinitei, exact cum s-a mai spus, nu va fi posibil prea curand si cred ca nici peste 20 de ani nu vor fi indeplinite conditiile necesare. La ei reforma inseamna umblarea la anii de studii, obligativitatea gradinitei si alte tampenii. La baza materiala, cadre didactice, manuale alternative, Doamne fereste, de ce sa umble, totul e perfect!
Cristina, si eu zic la fel, 6 ani e prea devreme pentru scoala, copilul nu se poate concentra mult timp. La 7 ani e cu totul altceva. Plus ca in Romania e practic imposibil sa introduci grupa pregatitoare in cadrul scolilor. Ma intreb insa cand vor realiza (si daca vor realiza vreodata) si capetele luminate treaba aceasta.
Maria, presupun ca ai tai copii nu in Romania au facut gradinita, nu-i asa?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
sorana spune:
Ceela - eu am inteles ca "grupa pregatitoare" se va face acum in scoala si nu in gradinita. Mie asta nu-mi convine!
Tu zici ca poti sa-ti dai copilul la 7 ani in pregatitoare (in loc de 6) dar asta nu e o solutie!
Cu alte cuvinte ce am de ales? Sa-l dau in clasa I la 7 sau la 8 ani? Mi se pare cel putin ciudat. Adica mai mult sau mai putin te obliga sa-l dai la 7 .... si asta inseamna de fapt ca de la 6 ani va sta in banca 50 min (in grupa pregatitoare)
Sorana si Monica (4 ani)
Ktrinel spune:
sorana te citez: Pe de alta parte nici foarte tarziu nu e bine ca daca ai 12 ani de scoala + liceu si tu ti-ai dat copilul la 8 ani in clasa I - inseamna ca abia la 20 de anni va intra la facultate - deci + 4 de facultate si inca 2 de master - ajunge abia la 26 de ani sa-si termine niste studii superioare. Si parca e cam mult. .in occident, sau ma rog, unde vrei tu in tarile mai inaintea noastra pe niste liste ...nimeni nu se inghesuie ca romanul sa o tina lantz cu scoala ...trebuie,nu trebuie...poate om face si noi odata ca altii...dupa liceu, ia copilu o pauza, muceste ceva si vede mai bine ce vrea sa faca sau nu in viata, mai face o facultate/cursuri...apoi o pune in practica si decide dupa ceva ani de experienta cum e cu masterul/doctoratul..in functie de cerinte, oportunitati, etc...asadar "invatatul" se poate extinde pana la o varsta mai inaintata...sincer nu ma incred in masterul cuiva la 26 de ani ...multi nici nu stiu ce vor de la viata la varsta asta.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Adrianaa/Adrianaa.jpg)
Adrianaa spune:
In parte sunt de acord cu afirmatiile de mai sus, in parte nu. Sa nu uitam ca tarile dezvoltate au societati bine asezate in care lucrurile sunt bine definite, pe cand la noi domina haosul si schimbarea. Ganditi-va numai in ce priveste invatamantul cate schimbari s-au facut: ministru in invatamant nou, schimbari fundamentale majore. Unde in tarile civilizate se mai intampla asa? La noi se insista in continuare pe studii superioare si in special fara intrerupere, la varsta cat mai tanara pentru ca aceste studii iti ofera mai multe sanse in plus in societatea actuala. Sansa de a gasi o slujba mai bine platita, din care sa poti sa-ti construiesti o viata decenta, in care sa poti avea grija de familie, sa poti sa cumperi o casa si de a avea un nivel de viata mai bun. Aici in Romania sunt multe parti de recuperat de la societatile avansate si nu este timp pentru a mai face o pauza si a vedea ce doresti exact. Tinerii stiu ce vor, in special cei de aici, cunosc foarte bine realitatile societatii romanesti.
istorioare cu talc (pentru copii)
![](nani.gif)
ruxij spune:
Si aici studiile superioare iti ofera mai multe sanse in viata. Altfel nu s-ar mai intoarce cei nehotarati dupa cativa ani de gandire, pana le trec poate cine stie ce teribilisme de adolescenti, le vine mintea la cap si observa ca daca nu fac colegiu trag matza de coada.
Despre lege, dupa mine e proasta. Obligativitatea gradinitei la 3 ani e absurda si neacoperita in realitate, asa ceva nu se decide de azi pe maine, se construiesc scoli/gradinite suplimentare, se pregatesc cadrele didactice samd. Schimbarile astea continue cred ca va zapacesc de tot. Admiterea la liceu si la facultate mi se pare aberanta deja si oricum va fi tot mai aberanta, din cauzele spuse mai sus: profesori subiectivi, scoli la care se dau note mai mari decat la altele. Daca as fi in romania mi-as da copilul la un liceu/scoala cat mai prost in aceste conditii, ca sa ia zece pentru x+1=0
PS Nici aici nu prea imi place admiterea la facultate, ca tot dupa note se face si intervin aceleasi probleme. Eu as fi de acord cu examenele de admitere dar vad ca nimeni nu le mai face asa ca nu cred ca se vor pastra nici in Ro.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/iuliana_2007/iuliana_2007.jpg)
iuliana_2007 spune:
quote:Sunt de acord cu tine.Ma gandesc ca peste cativa anii trebuie sa imi dau si eu copilul la scoala si stau si ma gandesc oare ce mai viseaza astia noaptea si mai pun in practica la invatamant pana atunci.Ce se va intampla?
Originally posted by Adrianaa
In parte sunt de acord cu afirmatiile de mai sus, in parte nu. Sa nu uitam ca tarile dezvoltate au societati bine asezate in care lucrurile sunt bine definite, pe cand la noi domina haosul si schimbarea. Ganditi-va numai in ce priveste invatamantul cate schimbari s-au facut: ministru in invatamant nou, schimbari fundamentale majore. Unde in tarile civilizate se mai intampla asa? La noi se insista in continuare pe studii superioare si in special fara intrerupere, la varsta cat mai tanara pentru ca aceste studii iti ofera mai multe sanse in plus in societatea actuala. Sansa de a gasi o slujba mai bine platita, din care sa poti sa-ti construiesti o viata decenta, in care sa poti avea grija de familie, sa poti sa cumperi o casa si de a avea un nivel de viata mai bun. Aici in Romania sunt multe parti de recuperat de la societatile avansate si nu este timp pentru a mai face o pauza si a vedea ce doresti exact. Tinerii stiu ce vor, in special cei de aici, cunosc foarte bine realitatile societatii romanesti.
istorioare cu talc (pentru copii)
Le este oare atat de greu sa priveasca la tarile mai dezvoltate decat Romania si sa bage si ei ceva la cap?E grele rau...
"Oamenii nu pot fi judecati dupa ceea ce spun altii despre ei, dar iti poti face o parere destul de corecta despre ei daca ii asculti ce spun ei despre altii."
poze