clasa de mijloc

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danitin spune:

Eu am intalnit multe persoane care sustin ca in Romania NU exista clasa de mijloc, dar cred ca ei fac o comparatie intre propriul statut precum si cel al apropiatilor si cel al unor persoane cu studii/mesreii asemanatoare din alte tari. De exemplu, am asistat la o discutie pe aceasta tema intre un cuplu el - profesor de franceza, ea psiholog dar lucreaza in invatamant si musafirii lor, un cuplu din Suedia - ambii profesori. Prietenii mei le explicau suedezilor ca ei ar putea fi socotiti saraci deoarece folosesc o masina din 1975 mostenita de la unul dintre parinti, mobila idem e mostenire de pe la diverse rude si veche, daca pleaca vara intr-un concediu fara prea multe pretentii clar vor trebui sa stranga cureaua zdravan de tot - fara toale noi, fara iesiri in oras, fara spectacole - restul anului. Cam asta era nota generala a discutiei...
Si atunci ma gandesc ca asta o fi ideea conform careia in Ro nu exista clasa de mijloc....adica multi dintre cei care in alte tari s-ar situa in ea se considera echivalentii saracilor de dincolo.

Mamica de spiridus

Spiridusul in al treilea an

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

cam abereaza "prietenul" daca sustine asa ceva....
E drept ca romanii au un talent nemaipomenit de a afisha mai mult decit au, de ex. de a-si cumpara mashini de super lux pentru care n-au bani de benzina, sau haine de mare firma pe care le e frica sa se aseze sa nu le strice - asta nu inseamna ca-s vreo clasa superioara toti. Ca in rest maninca paine cu cartofi, da' la imagine da bine, vede vecinu' ca sintem prosperi.

Si nici cei care se pretind saraci lipiti pamintului nu-s toti chiar asa.
Unii sint, e adevarat, dar am avut ceva surprize sa constat cu diverse ocazii ca angajati cu cite 5 mil. salarii aveau cheltuieli uzuale/pers. de vreo 25, lunar....
Cik in rest "se descurca". Ce o insemna descurcatul asta, nu stiu...cresc melci, probabil.

Asa ca depinde cum iti faci statisticile.
Lucrurile nu-s chiar asa simple, clare si fara pata cum par.

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

parerea mea este ca de fapt clasa de mijloc este un indicator:cu cat este mai bine reprezentata cu atat se poate spune ca tara este mai echilibrata economic.
cu cat politicienii se concentreaza pt. binele clasei de mijloc cu atat putem sa spunem ca se indreapta sptre binele tarii.
ca sa explic iata ce cred ca se reflecta din propaganda lor:
-daca se indreapta spre cei bogati:reprezinta interese gen"mafie";
-daca se refera la populatia saraca sunt discursuri electorale,politicianiste.
sunteti de acord cu mine?

Mergi la inceput

acum ca tot romanul,trebuie sa ne lamurim ce inseamna clasa de mijloc.
romanul nu o sa fie multumit cu ce are niciodata;este bine, ca asa se mobilizeaza.totdeauna o sa priveasca sprea averea vecinului;constructiv,dar,face rau la moral.
eu cred ca trebuie sa definim clasa de mijloc si dupa aceea sa vedem cum o intarim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

quote:
Originally posted by b.nica

romanul nu o sa fie multumit cu ce are niciodata;este bine, ca asa se mobilizeaza.

totdeauna o sa priveasca sprea averea vecinului;constructiv,dar,face rau la moral.

Cred ca cele doua caracteristici de mai sus apartin oamenilor in general, nu numai romanului, mai ales intr-o societate in care principalul motor de dezvoltare este concurenta.

istorioare cu talc (pentru copii)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Romania are o clasa de mijloc sau o clasa de sclavi ai bancilor?
In ultimele 12 luni s-a dublat valoarea cumulata a creditelor pe termen lung: www.evz.ro/article.php?artid=317538" target="_blank">"Noul sport national: creditmania".

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by capcaunul

In ultimele 12 luni s-a dublat valoarea cumulata a creditelor pe termen lung: www.evz.ro/article.php?artid=317538" target="_blank">"Noul sport national: creditmania".

capcaunule,se pare ca ai dreptate,eu care ma situez peste clasa de mijloc nu as face credit la o banca decat "in extremis".dar vorbim oare despre oamenii care se iau dupa mirajul unui trai mai bun dupa modelul american?
atunci, pe langa analiza fenomenului, trebuie sa gasim modalitatea de a educa populatia saraca care plateste dublu un produs
din nestiinta si din dorinta de a creea impresia unui trai mai bun.
de fapt iata ce va provoc sa-mi raspundeti:este mai importanta senzatia de a avea ceea ce vi se pare imposibil de obtinut sau realitatea platii acestui vis implinit la pret dublu,cel putin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Creditul e bun ca te face mai responsabil...te pune la munca...nu mai stai sa arzi gazu".......in concluzie e bun si el la ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

quote:
Originally posted by b.nica

quote:
Originally posted by capcaunul

capcaunule,se pare ca ai dreptate,eu care ma situez peste clasa de mijloc nu as face credit la o banca decat "in extremis".dar vorbim oare despre oamenii care se iau dupa mirajul unui trai mai bun dupa modelul american?
atunci, pe langa analiza fenomenului, trebuie sa gasim modalitatea de a educa populatia saraca care plateste dublu un produs
din nestiinta si din dorinta de a creea impresia unui trai mai bun.
de fapt iata ce va provoc sa-mi raspundeti:este mai importanta senzatia de a avea ceea ce vi se pare imposibil de obtinut sau realitatea platii acestui vis implinit la pret dublu,cel putin.

Curiozitate personala: daca nu faci credit la banca, cum reusesti sa strangi banii (zeci/ sute de mii de euro) sa iti cumperi o casa/ apartament?
Mie mi se pare doar ca avem o clasa de mijloc mai saraca decat cea din tarile mai dezvoltate.
Creditarea este insa un instrument foarte util dar trebuie folosit cu cap. Eu am credit pentru casa, dar el reprezinta intradevar doar o treime din venitul familiei, iar treimea respectiva reprezinta de cateva ori salariul mediu din Romania. Una e treimea noastra si alta ar fi situatia cand familia mea ar castiga 6 milioane si 2 le-as da pe credit.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai

Mergi la inceput

eu nu am criticat ideea de credit la banca,eu am criticat tendinta de a risca mai mult decat iti poti permite.
nerabdarea poate fi distrugatoare!
vina nu este a bietilor oameni doritori de trai decent,ci a guvernantilor care nu reprezinta interesul lor ci al celor pe care ii servesc.sunt tampiti(scuzati epitetul!),pt. ca se spune de mult ca numai intr-o tara bogata sunt oameni cu adevarat bogati!

Mergi la inceput