clasa de mijloc

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Eu zic ca toti cei la care s-a facut referire intra in clasa de mijloc. Doar ca unii sunt in upper level.
Tu crezi ca in alte tari toti cei din clasa de mijloc detin 100% o proprietate, achitata la zi? Sau ca ratele nu sunt relevante pentru ei?
Tocmai, cred ca mai multi sunt la noi care nu au rate/credite decat acolo, din aceasta clasa de mijloc la care facem referire.

Adina + Olivia 04.03.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Poate ca unii din voi va simtiti jigniti de afirmatia din enuntul initial; economistii (si analistii politici) spun insa ca nu prea avem clasa de mijloc, pentru ca oamenii din aceasta clasa nu au averi mari, dar nici grija zilei de maine nu o au. Cu alte cuvinte, un om din clasa de mijloc are venituri sigure, suficiente, are locuita (fara rate), masina (fara leasing) si produce suficient de mult pentru sine (si familie) si societate, are asigurare medicala completa, pleaca in doua concedii pe an... etc.
Pentru multi dintre noi asta inseamna curata bunastare.

poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns estela spune:

[quote]Originally posted by anamaria

meg,

... si nici bani cat sa nu fie nevoie sa ma socotesc daca e momentul sa-mi iau pantofii de lac acum sau mai astept ca ii am pe cei de acum 3 ani...

100% nu poti fi dovada "vie" a clasei de mijloc...daca este adevarat ce ai scris mai sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

Eu stiu ca Romania este o tara saraca. Sunt de acord cu Rufus si am sa vin cu argumente.

1. stiu ca in 1999, in Romania:

clasa mijlocie era 6%
capitalisti 1%
intelectualitatea 15%

restul clasa de jos 78%

2. stiu ca nivelul de trai intr-o tara creste odata cu cresterea PIB-ului, or la noi, acesta este foarte mic.

http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=434111249&size=o

http://www.gandaculdecolorado.com/arhiva/2006_12/economie.htm#1

poate aici gasim un raspuns si mai complet:
http://www.businessmagazin.ro/articole/CINE-FACE-PARTE-DIN-CLASA-MIJLOCIE-6095-1.html

Sociologul Sebastian Lazaroiu este de parere ca acest segment social - clasa de mijloc - a inceput sa creasca dupa 2001 (dupa ce efectele crizei economice din Rusia au inceput sa se diminueze, spune el).

Lazaroiu estimeaza clasa de mijloc, acum, undeva la 20-25% din populatia Romaniei, ceea ce inseamna circa 4-5 milioane de romani (de notat ca acum zece ani romanii din clasa de mijloc erau de ordinul sutelor de mii, conform unei estimari a analistului Silviu Brucan de anul trecut). Majoritatea sunt concentrati in Bucuresti-Ilfov si in marile orase, mai crede el. Ca regiune, zona de vest ii concentreaza pe cei mai multi membri ai clasei de mijloc din afara Bucurestiului. „In ce priveste varsta, as spune ca majoritatea au undeva intre 30 si 45 de ani. Un alt criteriu important de apartenenta sunt studiile - sunt absolventi de forme superioare de invatamant, facultate sau colegiu“, mai spune el, enumerand ca ocupatii reprezentative pentru clasa de mijloc liber-intreprinzatorii; pe cei cu profesii liberale (medici, avocati, arhitecti etc.); managerii; micii actionari; tinerii din companiile multinationale.

www.businessmagazin.ro/articole/DE-LA-MIJLOC-VINE-PUTEREA-6096-1.htmlmailto:" target="_blank">sursa aici

istorioare cu talc (pentru copii)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

quote:
Originally posted by Victoria

quote:
Originally posted by capcaunul

quote:
F.bogati in RO sunt, dar nu f. multi, sunt si f. saraci...Dar eu cred ca clasa de mijloc e predominanta....

Sau nu.
Clasa de mijloc numara intre cateva zeci de mii si cateva sute de mii de romani, depinde mult de categoria in care intra casele, majoritatea avandu-le ipotecate. Punand si membrii familiilor sub aceeasi umbrela ocrotitoare putem sa acoperim clasa de mijloc cu cifra de 1 milion. Pana la 21 de milioane ...
Clasa de mijloc din Romania este subtire si deocamdata destul de nepregatita in fata unor neprevazute socuri ale pietei valutare si a celei imobiliare.

Probabil nu avem in minte aceeasi unitate de masura...Uite, propune tu cate o definitie, scurta, pentru clasa saraca/de mijloc/bogata, ca sa stim cum discutam...Pentru ca toti cunoscutii mei, au servicii/lefuri decente( ma rog, unii mai mult, altii mai putin) , nu stau in chirie( deci au proprietate sau rate), au masini, dar, ca si pe mine, nu i-as putea numi bogati...nici saraci...Personal nu cunosc oameni cu adevarat bogati.

V

“In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred.” – Gabriel Liiceanu

Corect! Cam asa vad si eu clasa de mijloc...si tu crezi ca "astia" sunt/suntem max. 1 milion???? Restul "saraci" si "bogati"?

V

“In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred.” – Gabriel Liiceanu

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Adrianaa

Eu stiu ca Romania este o tara saraca. Sunt de acord cu Rufus si am sa vin cu argumente.

clasa mijlocie era 6%
capitalisti 1%
intelectualitatea 15%

restul clasa de jos 78%

De unde ai luat tu "clasamentul" asta? Cum adica, "capitalisti" si "intelectualitate"??? Ce e aia clasa "de jos"? Cum numesti un pensionar cu 2 facultati dar care moare de foame? "Intelectual" sau "de jos"????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

quote:

quote:
Originally posted by Adrianaa

clasa mijlocie era 6%
capitalisti 1%
intelectualitatea 15%

restul clasa de jos 78%

De unde ai luat tu "clasamentul" asta? Cum adica, "capitalisti" si "intelectualitate"??? Ce e aia clasa "de jos"? Cum numesti un pensionar cu 2 facultati dar care moare de foame? "Intelectual" sau "de jos"????

vezi victoria,asta se intimpla in romania si de aceea se spune (si pe drept dupa parerea mea ) ca nu exista clasa de mijloc.de exemplu un invatator/profesor ar trebui sa fie in clasa de mijloc.din pacate veniturile il clasifica in clasa de jos....ca urmare clasa de mijloc nu prea exista .

emerald isle

Mergi la inceput

Pai aici vorbim de studii sau de venituri???? Prostovanul de Becali e " de sus" si aia cu doctorat sunt" de jos" daca nu au banii lui??? Nu amestecati pere cu magari si cu nuci?

Stiu ce inseamna profesorii pensionari( ai mei parinti, adika) dar aici este vorba de cu totul altceva.

Impartirea in "capitalisti" ,"intelectuali" si "de jos" mi se pare o mare tampenie, ca si cum un capitalist nu ar putea fi intelectual, ca si unul "de jos".

INTELECTUÁL, -#258;, intelectuali, -e, adj., s.m. #351;i f. 1. Adj. Care apartine intelectului, care se refera la activitatea mintii, la intelect. 2. Persoana care poseda o pregatire de specialitate temeinica si lucreaza în domeniul artei, al stiintei, tehnicii etc.; persoana care apartine intelectualitatii. [Pr.: -tu-al] – Din fr. intellectuel, lat. intellectualis.
Sursa: DEX '98

Mai dati un gugal, ceva, inainte sa emiteti opinii...

V

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

gugalu mi-a zis ca intr-o societate capitalista veniturile si stiinta(aptitudinile,talentele,invatatura,experienta) sunt pe undeva ,pe ici si colo,corelate in punctele esentiale.in romania ba.

emerald isle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mathilda spune:

clasa mijlocie inseamna aici:
- o casa in rate pe 25-40 ani
- o masina (in cele m multe cazuri 2, sot-sotie)
- taxe mari(peste 40% din salariu)
- 2 vacante pe an(cea din iarna m mica)
- si f multe restrangeri( de pilda vezi pe strada oameni f prost imbracati, in olanda am vazut ca se duc cu cafeaua dupa iei si sandwischuri, fac economie la multe chestii )cat si educatia pe care o au de mici- "asta costa bani...."
si aici sunt enorm de multi saraci(mai ales in randul emigrantilor) dar protectia sociala e f buna, si de aceea nu prea se vede.

Mergi la inceput