clasa de mijloc

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lilina spune:

asta vroiam sa intreb si eu "omu' din ce categorie sustine ca face parte ? "
banuiesc ca din cea a bogatasilor, atfel...de unde bani sa iasa din tara ?!?!?

Lilina si Vlad - Alexandru (23 septembrie 2006)
cum s-a nascut bebe site-ul lui bebe varsta lui bebe
JUCATI TRIBURILE

"Is nice to be important, but is more important to be nice"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana_2007 spune:

Mi se pare o prostie sa afirmi asa ceva.Daca nu ar exista clasa de mijloc totul ar ramane in pom,ce spunem despre economie?
Sa fim seriosi,un om fara prea multe informatii poate sa afirme asa ceva.

"Oamenii nu pot fi judecati dupa ceea ce spun altii despre ei, dar iti poti face o parere destul de corecta despre ei daca ii asculti ce spun ei despre altii."

poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

quote:

mai degraba asa.. . e bine spus...
dar pana la prostie! cand a spus clar ca a fost de 2 ori in treishpce ani?!

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by iuliana_2007

Mi se pare o prostie sa afirmi asa ceva.Daca nu ar exista clasa de mijloc totul ar ramane in pom,ce spunem despre economie?

Iuliana, in regimurile comuniste nu exista clasa de mijloc, idem in oligarhiile sud-americane si, mai nou, din fostele tari comuniste plus ex-sovietice, unde exista o patura redusa de oameni foarte bogati care controleaza totul si o majoritate foarte saraca - eu cred ca la asemanarea Romaniei cu oligarhiile astea se referea "omu", dealtfel destul de bine informat, dupa parerea mea. adica si eu cred acelasi lucru.

Viviana, lucrurile sunt putin mai nuantate in privinta definitiei claselor sociale. exista bogati si saraci inclusiv in clasa de mijloc - asa numitele upper middle class si working, intre ele aflandu-se lower middle class. prima categorie e formata de profesionistii cu studii superioare, de upper managers, de asa numitii white collar. a doua e formata din micii intreprinzatori in general, de muncitorii calificati - in general oameni care au bacalaureat si ceva cursuri de specializare peste. muncitorii, reprezinta, in epoca moderna, a treia categorie a clasei de mijloc alaturi de lucratorii din vanzari, prestari servicii etc, care au macar cu liceul sau scoala profesionala la activ si care castiga undeva la jumatatea drumului intre venitul mediu si cel minim. asta, legat de venit, care nu e singurul criteriu de definire a clasei sociale. clasa de mijloc ar trebui sa aiba putere politica in stat, ar trebui sa determine curentele de opinie, schimbarile sociale, etc.

daca ne luam dupa impartirea asta clasica, tu ai mare dreptate ca nu putem vorbi inca de o clasa de mijloc solid formata in Ro. una, ca la noi muncitorii calificati nu se constituie, ca pe vremuri(in capitalism, ma refer), in sindicate independente de interesele patronatului si cele politice, ci dimpotriva. a doua, ca daca ne uitam nitel la micii investitori din RO, care ar trebui sa formeze baza cea mai stabila a clasei de mijloc (ca procentaj adica), vedem ca un procent insemnat contribuie la economia subterana prin angajarile la negru, evaziunea fiscala, concurenta neloiala, etc, deci mai ramanem cu upper management care, cel putin la ora actuala in Ro, se manifesta in multinationale. or cu un singur segment viabil, si ala inca in formare, de clasa de mijloc chiar ca nu putem vorbi despre o clasa de mijloc reala in Ro, parerea mea.

Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as întoarce-n chaos...
Rugati-va pentru Diana si Sonia * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

ma gandesc daca clasele astea sociale se "dau" dupa cat de bogat sau sarac esti sau dupa studii. banuiesc ca dupa starea materiala. daca ar fi dupa studii as fi clasa superioara dar daca e dupa bogatie, as zice ca sunt clasa de mijloc.

Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

quote:
Originally posted by Ramonika

ma gandesc daca clasele astea sociale se "dau" dupa cat de bogat sau sarac esti sau dupa studii. banuiesc ca dupa starea materiala. daca ar fi dupa studii as fi clasa superioara dar daca e dupa bogatie, as zice ca sunt clasa de mijloc.

Ramonika, "clasele" astea se dau dupa banu' de la teshkerea.A zis cineva ceva de studii????
In ce ma priveste, cred ca ma incadrez in aia cu "white collar" mentionati de Conchita.Nu sunt saraca, am tot ce-mi trebuie, dar am credite si rata, deci in nici un caz bogata, depindem de salariu.

Si da, eu cred ca musafirul lui meg67 ori nu e informat, ori isi dadea si el cu parerea, neavand ce face....F.bogati in RO sunt, dar nu f. multi, sunt si f. saraci...Dar eu cred ca clasa de mijloc e predominanta....

V

“In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred.” – Gabriel Liiceanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

quote:
Originally posted by Victoria
F.bogati in RO sunt, dar nu f. multi, sunt si f. saraci...Dar eu cred ca clasa de mijloc e predominanta....

Sau nu.
Clasa de mijloc numara intre cateva zeci de mii si cateva sute de mii de romani, depinde mult de categoria in care intra casele, majoritatea avandu-le ipotecate. Punand si membrii familiilor sub aceeasi umbrela ocrotitoare putem sa acoperim clasa de mijloc cu cifra de 1 milion. Pana la 21 de milioane ...
Clasa de mijloc din Romania este subtire si deocamdata destul de nepregatita in fata unor neprevazute socuri ale pietei valutare si a celei imobiliare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamaria spune:

meg,

fii linistita! clasa de mijloc exista, si dovada 'vie' sunt eu si familia mea: saraci nu suntem, ca avem cat ne trebuie ca sa traim decent - zic eu - si si sa ne mai permitem si cate o 'nebunie' din cand in cand, vacante in fiecare an, etc.

totusi, nu facem parte nici dintre cei bogati, pt ca nu avem masina pe care o viseaza barbatul meu, salupa pe care o visez eu, o casa cu piscina, vila la mare si cabana la munte... si nici bani cat sa nu fie nevoie sa ma socotesc daca e momentul sa-mi iau pantofii de lac acum sau mai astept ca ii am pe cei de acum 3 ani...

_
ANAMARIA, o mami ca in filme:

Nascut pe 4 iulie (2000) si

Vineri, 13 (iunie, 2003)

poze cu frumosii mei (si nu numai )
DRAGOSTEA NU INSEAMNA DOI OAMENI CARE SE PRIVESC UNUL PE ALTUL, CI DOI OAMENI CARE PRIVESC IN ACEEASI DIRECTIE ! Antoine de Saint-Exupery

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

quote:
Originally posted by capcaunul

quote:
F.bogati in RO sunt, dar nu f. multi, sunt si f. saraci...Dar eu cred ca clasa de mijloc e predominanta....

Sau nu.
Clasa de mijloc numara intre cateva zeci de mii si cateva sute de mii de romani, depinde mult de categoria in care intra casele, majoritatea avandu-le ipotecate. Punand si membrii familiilor sub aceeasi umbrela ocrotitoare putem sa acoperim clasa de mijloc cu cifra de 1 milion. Pana la 21 de milioane ...
Clasa de mijloc din Romania este subtire si deocamdata destul de nepregatita in fata unor neprevazute socuri ale pietei valutare si a celei imobiliare.

Probabil nu avem in minte aceeasi unitate de masura...Uite, propune tu cate o definitie, scurta, pentru clasa saraca/de mijloc/bogata, ca sa stim cum discutam...Pentru ca toti cunoscutii mei, au servicii/lefuri decente( ma rog, unii mai mult, altii mai putin) , nu stau in chirie( deci au proprietate sau rate), au masini, dar, ca si pe mine, nu i-as putea numi bogati...nici saraci...Personal nu cunosc oameni cu adevarat bogati.

V

“In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred.” – Gabriel Liiceanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

quote:
Probabil nu avem in minte aceeasi unitate de masura...Uite, propune tu cate o definitie, scurta, pentru clasa saraca/de mijloc/bogata, ca sa stim cum discutam...Pentru ca toti cunoscutii mei, au servicii/lefuri decente( ma rog, unii mai mult, altii mai putin) , nu stau in chirie( deci au proprietate sau rate), au masini, dar, ca si pe mine, nu i-as putea numi bogati...nici saraci...Personal nu cunosc oameni cu adevarat bogati.

Unitatea de masura? Spuneam ca majoritatea familiilor care au un trai decent au casa ipotecata, casa intrand cu adevarat in proprietatea lor peste vreo 10-20-30 de ani. O asemenea familie, cu rate la casa, o pot include in clasa de mijloc daca in eventualitatea unei crize (cand veniturile familiei se reduc simtitor pentru o vreme - inflatie, caderea leului, pierderea unui serviciu bun, falimentul afacerii de familie, etc) isi poate duce ratele si traiul decent folosind economiile (actiuni, depozite, alte proprietati neipotecate). Cu un risc moderat al unor asemenea crize si punand in balanta si adaptabilitatea buna a generatiei tinere care-si poate gasi repede un alt job sau o alta afacere are sanse sa se mentina pe linia de plutire.
In clasa de mijloc as trece familiile care au o casa incapatoare 100% a lor (daca au rate, le au pentru o a doua casa), un trai decent (fara restrictii), surse de venit stabile, isi acopera vacantele din economiile pe o luna-doua, si carora le mai ramane un ban ca sa-si consolideze averea (depozite, cumparare de actiuni sau alte proprietati).

Mergi la inceput