Albinute & bondari de martie-aprilie '07 (20)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns martutza spune:

Dintr-un articol:pentru Ghibuadina

Soarele este o foarte puternica sursa emitatoare de radiatii. Acestea sunt caracterizate prin lungimea de unda - cu cat este mai lunga, cu atat ele sunt mai putin energice. Pe o scala crescatoare a lungimii de unda se afla radiatiile cosmice, gamma, UVC, UVB, UVA, razele vizibile, infrarosii (IR) si, in sfarsit, undele radio (electromagnetice).

Influenta radiatiilor solare depinde de sezon, momentul din zi, altitudine, latitudine. Din punct de vedere al reflexiei razelor solare, un procent maxim il detine zapada (85%), urmata fiind, la distanta mare, de nisip (17%), apa (5%) si iarba (3%). Se subintelege ca reflexia acestor raze de soare creste si intensitatea actiunii lor asupra pielii. Din punctul de vedere al penetrarii si al efectelor pe termen scurt si lung, ne vom referi in cele ce urmeaza la radiatiile solare din spectrul ultraviolet, vizibil si infrarosu.

Astfel, UVB sunt blocate de sticla, penetreaza putin, pana in stratul bazal epidermic, provoaca rapid roseata tegumentara, determina bronzarea dupa aproximativ 21 de zile, stimuleaza sinteza si actiunea vitaminei D, iar pe termen lung are efect carcinogenetic cutanat (epitelioame, melanoame).
UVA penetreaza prin sticla, ajung pana in stratul dermic, provoaca oxidare superficiala cu bronzare imediata (inca din prima dupa-amiaza) si hiperkeratinizare. Pe termen lung pot da fotosensibilizare si imbatranire cutanata prematura, cu elastoza.

Radiatiile vizibile (lumina) penetreaza normal, prin sticla, si nu au efecte nocive. Radiatiile infrarosii (IR) au putere mare de penetratie, inclusiv prin sticla, produc incalzire cutanata cu stimularea termoreglarii, prin perspiratie si determina eritem cutanat.

Razele UV pot actiona direct sau indirect asupra organismului. Astfel: UVB actioneaza prin mecanism direct la diverse niveluri:
- pe keratinocite, unde produc inflamatie celulara, cu eritem solar si cancere;
- pe sistemul imun al pielii, producand imunosupresie;
- pe melanocit, provocand in final bronzare.

UVA actioneaza prin mecanism indirect, prin producerea de radicali liberi, la nivelul lipidelor, a proteinelor si chiar al ADN-ului celular, cu alterarea structurii acestora si peroxidare lipidica. In final, ambele pot induce fotosensibilitate, fotoalergie sau fototoxicitate, fotoimbatranire si chiar cancer cutanat.

Exista 6 fototipuri de piele, clasificate dupa culoarea parului, a pielii, dupa predispozitia la insolatie, arsuri, precum si dupa gradul de bronzare, pe scurt dupa reactiile cutanate aparute dupa 30 minute de expunere la soare in timpul verii.

Fototip
Culoarea parului
Culoarea pielii
Predispozitia la insolatie, arsuri
Gradul de bronzare

I
Roscat
Alba
Constanta +++
Nu

II
Blond
deschisa
Constanta ++
Bronzare slaba

III
Saten
deschisa
frecventa
Bronzare usoara

IV
Brun
inchisa
rara
Bronzare puternica

V
(mediteranean) Brun inchis
inchisa
Foarte rara
Bronzare foarte puternica

VI
Negru
neagra
niciodata
maximala

Din toate considerentele expuse mai sus rezulta clar o singura concluzie - este necesar sa asiguram pielii noastre fotoprotectia de care are nevoie pe perioadele insorite ale anului (din aprilie pana in septembrie) si mai ales la orele de insolatie maxima (11 a.m. - 6 p.m.). Desigur, trebuie protejati mai ales copiii, in special de varste mici, sub 1 an, persoanele cu fototip cutanat I, II si III, cele cu afectiuni ce predispun la fotosensibilizare sau sunt agravate de expunerea la soare (lucitele estivale, lupusul eritematos, urticariile solare etc.).

Cum este practic imposibil sa stam toata vara sub un ecran de sticla, si am constatat ca nici acesta nu ofera o protectie absoluta contra razelor UV, solutia optima este sa folosim creme si solutii de fotoprotectie impotriva razelor UVA, UVB, IR. Exista mai multe tipuri de substante fotoprotectoare sub forma de solutii, geluri, emulsii si creme - fotocreme minerale (dioxid de titan, oxid de zinc), filtre solare chimice (cinamatii), ecrane - filtre organice (Tinosorb M), ecrane - filtre organo-minerale (MPI-sorb). Cel mai ingust spectru de absorbtie a razelor solare il au filtrele chimice, iar cele mai eficiente sunt cele minerale, organice si organo-minerale, ultimele avand cea mai mare acoperire a spectrului UV.

Ar mai fi de spus ca razele soarelui se intorc sub un unghi de incindenta care variaza in functie de de ora si care, in cursul lor, cuprind si plaja si apa marii.Cu siguranta ati observat ca si daca stati numai in apa tot va bronzati.

Marta mama lui Victor Mihai 12.03
Varsta lui Victor
Victor Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanici spune:

quote:
Originally posted by ghibuadina

ROXANA, stai fara grija..RARES are numai 4 lunisoare si din cate stiu eu e ceva normal ca bebele SA NU STEA IN FUNDULET LA 4 LUNI...EU ZIC CA AM PUTEA SA LE FORTAM COLOANA ASA DEVREME.nu stiu, e parerea mea , sper sa nu dati cu rosii....

ADINA si mititica ALEXIA-23.02.2007-

Adina, nu dau cu rosii si nici nu ma grabesc sa stea raresu in fund sau 4 labe, dar sunt nerabdatoare sa se intample si la noi asta...oricum, toate tb la timpul lor, nu mai devreme...deci sunt de acord cu tine, dar mi se scurg ochii dupa umblatori si statatori in fund

roxana & Rares Teodor (23 martie 2007)

Mergi la inceput

Pentru Iunia si alte mamici care dau suc:
.Daca puiutii vostrii papa lapte praf, care din pacate nu e totuna cu cel matern, si mai papa si suc sau supa este ok.
E elegerea fiecareia si nu sunt eu Mafalda sa spun ce si cum sa faca fiecare cu puiul ei.Eu doar m-am trezit cu fata la perna si am asternut pe hartie tot ce ma rodea de mai multe luni citind nu numai aici ci si la alte mamici de bebei mai mici.
Iunia draga nu vad despre ce liniste e vorba si nici de dat cu rosii nu trebuie sa dea nimeni.Eu in nici un caz.Eu mi-am spus doar parerea ca si tine si mi se pare normal sa nu fim de acord.In fond si la urma urmei suntem diferite si nu vad de ce am deveni un cor.Fiecare e solista in casa ei.
Si eu am incercat sa-i dau lui Victor la 4 luni 1-2 lingurite de suc de morcov si nu numai ca nu l-a agreeat dar am obtinut si cel mai inchis botic chiar si la suzi in ziua aia.Deci fiecare copil cu ritmul si necesitatile lui si mama lui.Eu sunt asa mai nebuna si nu vreau sa-i dau decat san pana in luna a6a.
Oricum mai bine suc si supa decat TOCANITA DE CARTOFI.Am innebunit citind.Probabil ca-i pune si piper si dafin sa fie treaba- treaba.

Si nu uita ca mi-ai promis ca ne vedem miercuri da? Sa nu te superi acu pe mine si sa zici ca nu ne mai vedem ca-ti dau nana la fund

Varsta lui Victor
Victor Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanici spune:

Ca sa trimiteti bani Soniei de pe net tb sa aveti ori un cont de online banking....daca nu aveti, mai e varianta cu www.moneybookers.com Tb sa va faceti cont acolo....butonul Register, apoi va logati si cautati undeva Send. Nu am trimisi de-acolo bani dar m-am uitat sa vad cum arata....tb sa trimiteti banii la o adresa de email parca si trimiteti la adresa Oanei, e specificata la subiectul despre Sonia. e ceva de genul oana.geambasu1@gmail....verificati acolo va rog ca nu mai stiu exact

asa...m-am mai uitat odata...este si versiunea in romaneste la maneybookers, poate va ajuta. Inainte sa trimiteti bani cuiva, tb sa incarcati bani in contul pe care tocmai l-ati creeat, ca sa aveti de unde trimite.....nu stiu daca am fost prea explicita...

Martutza, da cine da tocanita de cartofi?

roxana & Rares Teodor (23 martie 2007)

Mergi la inceput

Gabi78 m-am minunat si bucurat vazand performantele lui Tudor.am un vecin care la 10 luni merge foarte bine singurel.Se pare ca si Tudor al tau va fi tot asa.Deci vorba Paxelei "pregatiti-va" si as adauga "pantofi de sport" caci sigur veti alerga dupa un nazdravan ca Tudor.Sa nu mai zic de par ca trebuie sa platim drept de copy wright lui Roxanici.Dar chiar ca ni se cam face ciuda noua cheliutilor cand vedem asa par si al voi si la Delia motata careia ii transmitempupici.

Varsta lui Victor
Victor Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carla_lia spune:

Sunt disperata
Am fost la dermato si mi-a spus ca pare depigmentare vitiliginoasa. O sa ma duc si la Spitalul de Dermatologie. Inca refuz sa cred ca poate sa fie vitiligo. Poate cineva sa-mi recomande un dermatolog bun.
Lumi_Nag tu ai fost la dermatolog?

Lia & Bianca Maria - 30 martie 2007

Alte poze
Ticker
CATEVA POZE NOI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iunita spune:

Marta m-ai inteles gresit. Eu nu am nici o pb cu mamicile care alapteaza si sunt hotaerate sa dea numai san pana la 5-6 luni. Respect si admiratie numai! SA dea DD sa va tina lapticul mult si bine. Pb mea e cu persoanele care desi dau copilului de toate fie din proprie initiativa, fie la recomandarea medicului fie.. ca asa au visat..se dau dupa deget si zic "vai..eu nuuuuuuu... ce tampenie cu diversificarea de la 2-3-4 luni..etc"... asa, si care-i faza? Vreau sa ii dau morocv ii dau si gata. nu vreau nu ii dau si cu asta basta. Adica de ce tre sa stau sa gasesc justificari, carti, manuale si einshpe miii de tratate care sa imi scuze atitudinea/decizia?

Aceeasi pb a fost si cand se diiscuta de lichide la copii. (Da Marta, stiu, Victor nu vrea sa bea altceva). Dup jdemii de papare ca ce ii trebe lu bebe altceva... tzop pica bomba cu " da o mai iau noaptea din pat sa ii bag tata in gura ca daca mie mi-e fost sete la ora 3... i-o fi si copilului..."

Concluzia: nu inteleg de ce sa fiu blamata ca dau sau nu ceva copiluylui (atat timp cat nu e vb de tocanita evident...)

P.s. am primit si eu un "sfat". "-Nu te mai chinui draga cu ras morcov, stors, tifoane, murdareli. Da-i TEDI!!!!" Yeah, right....

are mama o fetita frumusica foc...Iarina-Maria 01.04.2007
buburuza mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ghibuadina spune:

MARTUTZA, multam tare.

ROXANICI, la fel si sa stii ca am prietene cu bb mai mari care au inceput sa mearga si ziceau ca mai bine nu ne dorim asta prea curand ca o sa vedem noi atunci ce insemna sa stai cu ochii pe el"ca pe butelie"

ADINA si mititica ALEXIA-23.02.2007-

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelyna spune:

Doamne,iar ma minunez de copilasi ,cat au crescut(stau deja in fundulet)...nu-mi vine sa cred ca au trecut si la noi 4 luni.Duminica am facut vaccinul si nu au fost probleme,nu a facut nici temperatura.Miercuri ne pregatim sa plecam la munte cateva zile ca nu mai suportam caldura.
Tzuna, cand mai mergi la analize spune-mi sa-ti dau niste fluturasi buni(adica mai micuti).puiul tau si te inteleg perfect(stiu ce inseamna sa-ti vezi copilul traumatizat in spital la analize de tot felul).
Laina, merci pentru incurajarile de la subiectul celalalt.
Si eu ma alaturi celor care se roaga pentru sufletelele copilasilor bonlavi si sper ca Sonia sa reuseasca sa se faca bine.Trebuie sa dam o mana de ajutor parintilor.
Adelyna cu Natalia(5 ani) si Noemi Antonia(4 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kmi78 spune:

Hop si eu... am revenit dupa doua zile de munte, ne-am reincarcat bateriile; si, ce vad un Tudor mic da voinic, si cu parul carliontat parca ai zice ca e fetita, asa ca pupici;

da nici Deliuta nu e mai prejos, asa ca felicitari si pt ea ; Ce copii MARI avem... cate progrese in cinci luni de viata, uite asa imi dau seama cum imbatranim, sanatosi sa fim;

la munte s-a comportat bine , i-a placut tare mult a mancat si ea mai bine si si-a depasit recordul , adica a mancat 720 intr-o zi, poate la alti copii e limita minima /zi; legumele ... nu e incantata deloc de ele, am ajuns la morcov, cartof si telina, dar mai degraba le bea in bibe cu lingurita isi face greata, poate nu-i plac caci nici eu nu sunt prietena cu legumele; sucul de fructe ii place acum ii dau piersica cu mar dar si asta sa fie bine, bine pasat daca nu e lichid; de dormit tot asa de la 22 pana la 7 sau 8 fara trezire si cel mai bine mananca seara la culcare 180-200 ml ; cam asta e treaba la noi

sa mai citesc , sa vad voi ce ati mai facut

Kmi & Timeea - 4 martie 2007
ALBUMUL MEU
TIMEEA
BOTEZ

Mergi la inceput