Minunatele Scorpiute (44)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nastasie spune:

monica, saru mana mult de tot.esti o scumpa ca intotdeauna.

adriana&razvan 01.11.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aldaesme spune:

Salve fetelor,

festivalul a fost genial. Am iesit cu niste buni prieteni si cu fratele lui Cristi, ne-am indopat de pe la 16 pana pe la 23 cu diverse. Toata lumea si-a luat mai multe soiuri de mancare normala, Esme in schimb si-am luat o farfurie de wok cu pui si in rest numa' deserturi. Nu mai mancasem de sambata de la amiaza pentru acest eveniment :)
Lista:
- mini tarta cu vanilie si capsuni;
- mousse de zmeura (e spuma de zmeura, dar nu se face doar cu albusuri);
- tiramisu cu fructe de padure;
- o farfurie din ciocolata alba pe care aveam un bol de inghetata de vanilie, un bol de mousse de ciocolata neagra, o felie de tiramisu, o felie de prajitura cu foi si crema de cacao, un polonic de salata de fructe;
- bile de ciolata (super subtiri) umplute cu frisca si fructe;
- frigarui de ananas, pere si banane cu sos caramel;
si la final o clatita uriasa cu ducleata, inghetata si sos de ciocolata.

Da si eu ma speriu dar pe astea toate le-am impins in mine si traiesc cu regretul ca nu mai aveam loc pentru una alta :)

quote:
Originally posted by monica-elizabet

esme se fac greu galustile cu prune, ai o reteta cu cantitati exacte? pliz

Monica nu se fac greu galustele cu prune. Poate prima data sa fie mici probleme. Din pacate nu cred ca este careva sa stie o reteta cu cantitati exacte. Insa, pentru ca mai am o prietena pe alt forum care voia sa stie cam cum e ultiuma data am fost foarte atenta la ce inseamna "cat curpinde" asa ca iti voi scrie si tie cum i-am scris ei. (pe ea se pare ca a ajutat-o):

12 cartofi micutzi, fierti in coaja lor si apoi facuti piure impreuna cu trei linguri de ulei (normal nu de masline). Daca ai avea presa cum avea bunica mea la tzara ar fi genial...eu nu am, assa ca piure normal. Dupa ce se mai racesc, dar nu complect, se adauga doua oua si se amesteca bine. Si apoi se pune faina cat cuprinde :) stai ca iti explic, ca nu am cantar inca si deci nu e cu masurat, luandu-ma insa dupa punga de faina am pus, cam o juma de kil in felul urmator:
Mai intai in vasul in care aveam piureul cu oua am pus cam un sfert de kil de faina. Am amestecat p-acolo cu mana (e musai sa simti cu mana aluatul - am incercat io in vremuri de mult apuse si cu mixer dar acolo numa' dupa mai multe experimente are sens), dupa care am pus pe masa de lucru (granit de aceasta data...da, da, e folosibil deja- asta era ca sa ma laud :) ) un pumn intreg de faina si am pus aluatul cel lipicios (din vas,ca e lipicios...) pe acea faina.
M-am pus pe framantat si de cum se termina faina de sub aluat si devenea din nou lipicios mai adaugam un pumn de faina. Operatia a fost repetata pana aluatul nu s-a mai lipit de placa mea si s-a dat jos si de pe degete. Nu se da el jos asa de unul singur, trebuie ajutat cu putina faina dar dupa aia nu se mai prinde.
Framantatul e foarte usor ca aluatul e moale si nu are cum sa dureze mai mult de 10 minute.
Apoi am acoperit putin cu o carpa de bucatarie (stergura, zice soacra-mea, ca e facuta de bunica nu e cumparata de la magazin ) si l-am lasat sa hodine cam o juma de ceas.
Dupa asta am aruncat o tzar de faina sub el, am pus o tzara si pe sucitor l-am intins cam la 5mm grosime, l-am taiat cu un pahar cu gura mare si umplut cu prune, zahar, vanilie, scortisoara. Daca aluatul a primit suficienta faina se poate intinde foarte subtire, daca nu...nu...dar oricand se mai poate adauga faina.

Unii lasa prunele intregi. Eu le scot totdeauna samburele, in locul lui pun zahar, vanilie si scoritsoara, apropiu jumatatile de pruna si apoi le acopar cu aluat. Si abia aici apar probleme, dar sunt legate de dexteritate si cam la a 4-a galusca stii deja cum sa faci.
Incerc un fel de explicatie desi poate defapt stiti cum vine. Am deci un disc de aluat (ca urmare a taierii cu paharul) care trebuie sa fie cu putin mai marre decat pruna daca ar fi desfacuta. In mijlocul discului este o pruna cu samburele scos inlocuit cu mirodenii si "lipita la loc". In jurul prunei se ridica aluatul astfel incata sa se petreaca, ca de pruna nu se poate lipii dar aluat de aluat merge :) Se obtin un fel de bile (nu imi iesi niciodata perfecte dar nici nu ma zgarie pe gat).
Bilelor astora li se face baie in apa clocotita, musai sa fie in clocot cand intra galustele in baie, dar sa nu fie pe foc puternic. Dupa cam 1 minut de la intrarea in apa se trece cu o lingura sau spumiera pe sub ele - ca prima lor intentie e sa se lipeasca de vas. Dupa cam 10 minute ar trebui sa fioe plutitoare, daca nu sunt, mai treceti cu spumiera pe sub galusti ca sunt prinse cu siguranta de fund, la faza asta care cum se dezlipeste sare sus. Le mai lasati vreo 5 minute si voila :) Timpul de fierbere depinde de cta de gros e aluatul in galusca cu cat e mai gors cu atat trebuie mai mult timp.

Dupa ce se fierb le scurg si apoi le tavalaesc in pesmet prajit in unt. La masa le papam presarate cu zahar cu scortisoara, smantana, sos de fructe rosii sau orice altceva ce crezi ca ar merge.

Precizez ca pe la tzara in aluaturi se pune sare de regula, io nu pun niciodata sare in deserturi si din cate carti de patiserie (franceza si belgiana ...ma abtin sa comentez cartile similare americane) am studiat nu am vazut nici un aluat cu sare si nici un aluat cu praf de copt :)

Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 16 galuste cu prune din alea rotunde medii ca marime (diametru in jur de 4cm) si mi-a mai ramas aluat din care am facut un soi de paste (nudli, similiari cu gnocchi)doar prin taiere in bucati mici.
Monica, stiu ca e mult ce am scris, ca sunt io asa mai povestitoare, dar sigur le poti face. Mi-am invatat mai multe prietene sa le faca si o buna parte din ele au 2 maini pe stanga cand e vorba de bucatarie. Sunt bune si plac copiilor, inclusiv copiilor belgieni. Cum in pruna aia nu incape mult zahar se poate controla cat de dulci is cu ce pui deasupra si asta mie mi se pare grozav.

esme

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

buna scorpiutelor,
esme saru' mana mult de reteta, am salvat-o si cum se termina prajiturica din frigi cum le execut...nu am mai mancat de ani de zile si am o poftaaa...
sper sa ma descurc si sa nu te fac de ras
ma bucur ca v-ati distrat si ati papat toate bunatatile alea imi inchipui ce-a fost acolo...
fetelor voi pe unde sunteti?
va pup pe toate
sa aveti o zi buna

monica
mami de alex(7 iunie 2001)si ruxi(16 dec 2004)

Mergi la inceput

am facut rost de mai multe poze.imediat le pun in album si revin cu link-ul

Mergi la inceput

http://s124.photobucket.com/albums/p28/nastasie_adriana/nunta/

Mergi la inceput

adriana, acum am vazut rochita f bine...tare dragutza si ma repet f bine iti vine...
am vazut si miresica...

monica

Mergi la inceput

hello scorpiutele, abia v-am gasit pe pag 3...ce faceti, pe unde sunteti?

monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgi75 spune:

io sunt prin zona.
Am vazut pozele Adriana.Si mi-am adus aminte ca si io tre' sa caut o rochitza ceva ca pe 25 am o nunta tareee .Cred ca tot la negru ma opresc si eu.
Esme galuste cu prune facea si mama dar parca nu le facea cu cartof.Crd ca din gris le facea si erau taaare bune.Iti trebuie rabdare sa le "impachetezi"
La noi cand ploua...cand e soare...nu se mai stie
Pupici

Mergi la inceput

eu am gatit cate ceva, am fost sa ma si tund(si eu si ruxi)...si diseara vreau sa-mi dau cu shampon colorant roscat(ca de obicei)
in rest nimik nou...halaiduiala pe net

monica

Mergi la inceput

monica

Mergi la inceput