Romania's Lost Children
Postul de televiziune CNN prezinta in emisiunea World's Untold Stories un documentar despre copiii abandonati din Romania.
Pentru detalii, vizitati pagina emisiunii: http://edition.cnn.com/CNNI/Programs/untoldstories/ .
Raspunsuri
sabineta spune:
multumim mult pt semnal, sebi2004
am vazut reportajul, am citit si pe site-ul cnn ce povestea echipa de filmare. cu siguranta sunt si exagerari, dar din pacate situatia este trista din cauza birocratiei.
un lucru f imp am retinut insa din ce a spus specialistul DPC, si anume ca sunt de doua ori mai multe familii care vor sa adopte decat copii adoptabili. si avand in vedere numarul de copii abandonati numai in ultimii ani, asta chiar este o dovada de incompetenta a autoritatilor romane.
lucurile se misca ingrozitor de incet, copiii nu sunt declarati adoptabili dupa luni de zile si raman in spitale, cu traume care cu greu se pot recupera.
...las' ca ma fac eu mare
sebi2004 spune:
Pentru cei care nu au reusit sa urmareasca emisiunea, puteti gasi pe pagina www.cnn.com/untoldstories/ inregistrarile emisiunii. De asemenea, puteti sa adaugati comentarii.
Cheers!
columbiana spune:
din pacate se pare ca autoritatile romane incalca nonsalant prevederile ONU, tratindu-si inegal cetatenii romani, in functie de domiciliu;
OFICIUL ROMAN PENTRU ADOPTII (ORA) SFIDEAZA ROMANII CU REZIDENTA IN STRAINATATE - COMUNICAT DE PRESA – RWW Group , de alex duma
(Material propus pentru publicare la data de: 4-09-2007)
ORA a refuzat propunerea RWW Group de a elabora un Program de adoptie pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate. ORA afirma in raspunsul sau ca politica adoptiilor se bazeaza pe un presupus criteriu "exclusiv" al "domiciliului"care ar fi in concordanta cu Conventia ONU privind drepturile copilului.
Conventia ONU privind drepturile copilului nu conditioneaza insa nici un stat semnatar sa impuna cetatenilor sai sa isi stabileasca domiciliul in statul respectiv in vederea adoptiei. Textul face referire doar la continuitatea in educarea copilului, la originea sa etnica, religioasa si lingvistica, si nu la domiciliul familiei adoptatoare.
Conventia ONU cu privire la drepturile copilului nu specifica nicidecum ca termenul "tara de origine" trebuie sa fie inteles de statele semnatare ca "avindu-se in vedere domiciliul si nu cetatenia" – asa cum afirma ORA. Din contra, din art. 24 din Declaratia privind principiile legale si sociale in ce priveste protectia si bunastarea copiilor, adoptata de ONU pe data de 3 decembrie 1986, ce se regaseste in Preambulul Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, reiese foarte clar, ca se vorbeste de "nationalitate" si nu de "domiciliu".
RWW Group considera ca este socanta reaua-credinta a ORA, manifestata prin faptul ca, pe de o parte, ORA se foloseste de o intepretare perversa a textului Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului pe durata procedurilor de adoptie in Romania, iar pe de cealalta, permite plecarea in strainatate a copilului odata adoptat, uitindu-se de presupusele "cerinte" cu privire la "domiciliul" parintilor adoptivi.
RWW Group crede ca utilizarea unui "criteriu exclusiv al „domiciliului" este in contradictie, si nu "in acord" - asa cum afirma ORA- cu prevederile Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului. Interpretarea ORA este abuziva, de minima convenienta si care incalca spiritul si litera Conventiei la care ORA face referire. In plus, interpretarea ORA discrimineaza pe cetatenii romani cu domiciliul in strainatate.
RWW Group regreta inflexibilitatea ORA fata de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, pe care ii obliga sa isi stabileasca domiciliul in Romania in vederea adoptiei. Aceasta masura este discriminatorie si abuziva.
RWW Group solicita ca ORA sa renunte la inchistarea institutionala, si sa vina in intimpinarea cererilor cetatetenilor romani cu rezidenta in strainatate de a usura procedura adoptiei pentru aceasta categorie de cetateni romani.
RWW Group
30 August 2007
http://www.floriinro.ro/
In der Kürze liegt die Würze