Cine se pricepe la gradinarit (legume)?

Cine se pricepe la gradinarit (legume)? | Autor: greieras

Link direct la acest mesaj

Anul asta am pus tot felul de legume in gradina, printre altele si vinete. Problema mea e ca mi-au crescut vinetele, dar nu stiu cand sa le culeg pentru ca spre surprinderea mea de amatoare de cand au iesit din floare sunt inchise la culoare, nu verzi. Nu se comporta ca rosiile de pilda, care cand s-au inrosit stii ca tre' sa le culegi. Deci, cum stiu ca vinetele mele sunt gata de cules?

Gloria si Eva (22 dec. 2004)

Craciun 2006

Eva 2007

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

Eu sunt meseriasa la gradinarit..........glumesc pei ia si tu una si incearca, vezi daca sunt bune sau nu normal ar fi timpul vinetelor vara si depinde si cat sunt de mari.Fa o salata si spunene cum au iesit.Sti reteta sa le faci la microwave? ies meseriase si nu faci nici mizerie mare.
pofta buna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

greieras, e relativ simplu. Cand ies ele din floare si sunt inca necoapte au o culoare violacee; pe masura ce se coc coaja se inegreste si ele se maresc vazand cu ochii. Daca au trecut de momentul optim de recoltare incep sa se usuce, sa se "stafideasca" si atunci au si seminte mai mari. Mai bine le culegi cand sunt aproape negre la coaja cu cateva vinisoare violacee.

La vinete le prieste foarte tare ca, daca tufele sunt plantate aproape una de alta, sa le tai frunzele batrane dispre baza plantei ca sa le vada soarele si sa nu se usucele frunzele alea, sa cada pe jos si sa faca un fel de mucegai toxic (am citit intr-o carte de legumicultura si experimentat pe vinetele mamei, cu succes).

Lemoni, pleeeease, cum le faci la microunde? Parca n-as da drumul la aragaz pe caldurile astea.

pisici si floricele
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Greieras,cand sunt negre vinetii la culoare si relativ marisoare atunci sunt bune de recoltat!Daca poti fa-le o poza si da sa vad,iti spun eu daca sunt coapte sau nu!

"La vita e bella"
De mancare
marea inghetata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Fetelor, sunteti tare scumpe. Multumesc pentru sfaturi.

Lemoni nu cred ca am sa coc vinetele la microunde pentru ca am incercat varianta americana cu cuptorul si nu au avut nici un gust. Poate si pentru ca erau vinete de la magazin, din alea imense dar fara gust.

boticelina vinetele mele cand au iesit din floare au fost aproape negre, m-am uitat acum la ele din nou si am vazut ca cea mai mare este putin mai deschisa la culoare decat cele mai mici. Tare ciudat!

valentinag vinetele astea cred ca sunt din alea mutanti (cu steroizi) pentru ca par ca se fac mari in circumferinta, nu ca cele de acasa care erau mai mult lungi. Le-am facut o poza dar nu pot sa o trimit ca tre' sa stau sa le incarc si ia o vesnicie (am internet prin telefon).

Mi-am adus aminte ca in tara cand mergeam la cumparat de vinete le pipaiam la capatul cu seminte, si daca erau tari era semn ca deja semintele sunt prea mari. M-am dus si am pipait-o si eu pe cea mai mare si deja e tare, asa ca am luat-o. Celelalte sunt incap prea mici. Am sa o ciopartesc astazi si cred ca incerc sa o fac salata. Am sa va anunt de rezultatele autopsiei.

Gloria si Eva (22 dec. 2004)

Craciun 2006

Eva 2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

reteta secreta intepi vanata cu furculitza in cateva locuri apoi bagi la microunde depinde cat este de mare intre 10 minute -15 minute apoi le scoti le cureti le lasi sa se raceasca si continui ce ai de facut eu de exemplu le bag in robot cu ceapa ulei si sare si ies la meserie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

GREIERAS,imi cer scuze ca ma bag peste "vinetele tale"(apropos cum erau pina la urma coapte sau mai trebuie lasate)dar am si eu o problema legata de gradinarit daca pot spune asa!

Mi-am adus din tzara leustean,care aici nu se gaseste!Am adus si radacina(care le-am pus deja in ghiveci) si semintze!

Ceva sfaturi despre cum sa reusesc sa-l "prind"?cel din ghiveci nu stiu dar parca nu-i merge asa grozav!

Va rog mult cine se pricepe sa ma ajute si pe mine ca n-as vrea sa-l pierd!

Multzumesc mult!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

quote:
Originally posted by andacos

GREIERAS,imi cer scuze ca ma bag peste "vinetele tale"(apropos cum erau pina la urma coapte sau mai trebuie lasate)dar am si eu o problema legata de gradinarit daca pot spune asa!

Mi-am adus din tzara leustean,care aici nu se gaseste!Am adus si radacina(care le-am pus deja in ghiveci) si semintze!

Ceva sfaturi despre cum sa reusesc sa-l "prind"?cel din ghiveci nu stiu dar parca nu-i merge asa grozav!

Multzumesc mult!

Dana

nu vreau sa radeti de mine dar la noi este o superstitie legata de "prinderea"leusteanului:se spune ca este bine ca sa-l puna o vaduva sau un barbat.
cine a auzit de aceasta superstitie va rog sa ma salvati de ridicol!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

valentinag vinetele astea cred ca sunt din alea mutanti (cu steroizi) pentru ca par ca se fac mari in circumferinta, nu ca cele de acasa care erau mai mult lungi. Le-am facut o poza dar nu pot sa o trimit ca tre' sa stau sa le incarc si ia o vesnicie (am internet prin telefon).

[/quote]
sa sti ca sunt soiuri diferite:cele mari sunt bune pt. salata iar cele lunguiete sunt pt. mancare(ex. imambaialdi).
eu le prefer pe cele lungi si subtiri pt. ca de cand le-am descoperit mi se par f. bune la gust.
daca nu ma inseala memoria cele groase se numesc Auvergne si dupa copt au miezul alb.poti sa compari soiul dupa pozele de pe plicurile de seminte dupa care de fapt poti sa te lamuresti daca au recomandari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana68 spune:

quote:
Originally posted by andacos

Multzumesc mult!

Dana

Dana,daca leusteanul cu radacina are partea aeriana,cu frunzele,este bine sa le indepartezi,eventual lasi numai lastarii,ca sa spun asa,adica partea de frunze care abia a rasarit din radacina.Treaba asta ajuta radacina sa se prinda si nu o mai oboseste inutil ca sa ajute restul plantei cu seva.Nu o ingropa prea tare,da-i apa zilnic,cate putin...nu sa pluteasca in ea si cu o vorba buna si o atingere,arata-i dragoste...sper ca se va prinde.Poate suna ridicol,insa am observat ca de cate ori am ingrijit cu pasiune si dragoste o planta s-a prins si a crescut excelent...plantele au suflet,indiferent ca sunt legume sau flori decorative.
Cat despre seminte...pot spune ca semintele rezista neplantate 2 ani,dupa perioada asta 'geaba le mai sadesti,nu mai iese nimic.Semintele trebuie presarate pe pamantul bine sapat sau afanat...le uzi cate putin zilnic si nu pui mana pe ele.Se vor ingropa singure cu timpul,vor dezvolta radacina.Tine leusteanul la lumina si la caldura potrivita,cam cum e vremea primavara sau prin luna Mai...Succes!

Greieras....cum is vinetele acum?Ai reusit sa le recoltezi?Poate e tardiv,insa adaug si eu:vinetele coapte sunt cele complet negre-vinetii la culoare,pana la codita si au o greutate apreciabila.Se rup destul de usor de pe vrej,iar frunzulitele acelea de la codita capata o culoare de un verde intens,inchis si la varfurile lor incep sa se maroneasca putinel.Apropos:cum v-ati descurcat cu gandacii de Colorado?Ati avut pe vinete?

Ana-Maria,mami deAlex&Luana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fannna2003 spune:

quote:
Originally posted by b.nica
nu vreau sa radeti de mine dar la noi este o superstitie legata de "prinderea"leusteanului:se spune ca este bine ca sa-l puna o vaduva sau un barbat.
cine a auzit de aceasta superstitie va rog sa ma salvati de ridicol!

si la noi e aceiasi superstitie...adevarul e ca nu cred in superstitii dar nici nu am sa-mi fortez norocul
ASA CA AM LASAT-O PE SOACRAMEA SA-L PUNA...EA E VADUVA scuzati caps loockul dar nu mai sterg ca mie lene
aaa...si cica trebuie sa-l puna musai cineva vaduv

Mergi la inceput