Chitante in loc de salariu
Sora mea este insarcinata in saptamana 25 si din saptamana a 10-a a trebuit sa intre in concediu medical, avand probleme cu sarcina. Serviciul ei era de agent de vanzari la o firma care distribuie guma de mestecat in tot judetul. La un asemenea serviciu lasi marfa si banii de la client ii recuperezi dupa o luna de zile. Problema este ca ea fiind in medical nu a mai putut sa recupereze banii pe marfa distribuita, cei care au fost angajati in locul ei prefera sa nu se bage, iar firma in loc de salariu, chiar pentru banii pe medical, ii da chitante care insumeaza ce ar fi trebuit sa ia ca bani. Targetul ei pe o luna era de 20000 RON, va dati seama ca pana intra in CIC va avea parte numai de chitante. Am intrebat-o ce scrie in contractul de munca si mi-a spus ca ar fi semnat ceva de genul: daca are restante mai mari de 90 de zile la recuperarea banilor, atunci acei bani i se opresc din salariu.Este legal ce fac angatorii ei? Ce ar putea face ca sa primeasca bani si nu chitante? In ultimele 2 luni a incercat sa mearga cu sotul ei prin judet, punand in pericol sarcina, si a mai recuperat cate ceva din salariu. Astazi m-a sunat ca alalteieri iar i s-a platit medicalul in chitante si azi nu are cu ce sa ajunga in Bucuresti la ecografia morfologica si consult. E intr-o situatie mai mult decat delicata.DianaD & Alexandru
Raspunsuri
ligia13 spune:
sincer, ma cam indoiesc ca e legal ce fac ei! Adica indiferent ce a semnat, ea e totusi in medical! In medical nu poti fi sanctionat!
Eu as face o sezizare la camera de munca! Mai ales ca e insarcinata, se da de obicei mai mare atentie sezizarilor venite din partea angajatelor gravide!
Eu si Raducu (22.04.2005)
marius spune:
Depinde de sursa de plata a CM. Pentru partea din CM suportata(platita din sursele firmei) de angajator este legal dar pentru partea suportata de stat prin asigurari nu este legal.
Sanctiunile din cate stiu eu sunt majore pentru cazul al doilea. Sesizarea la ITM este Ok dar atrage dupa sine ruperea relatiilor de munca (concedierea)
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
dianad spune:
Au vrut deja s-o dea afara cand au aflat ca e gravida, cum nu au putut i-au marit targhetul. O pot da afara daca ea a anuntat in scris ca e insarcinata si va ramane in medial pana naste?DianaD & Alexandru
marius spune:
Nu.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa