De ce atit de multe operatii cezariene in RO?

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

ellinia, iti doresc nastere usoara. Pare-mi-se am mai vorbit noi doua prin toamna. Eu zic sa asculti sfatul doctorului si sa te gandesti la nastere ca la ceva firesc si normal, Dumnezeu si natura au aranjat astfel incat totul se desfasoara cu o anumita logica si ordine. Daca exista probleme, ai un doctor langa tine care le poate rezolva. La fel de multe probleme pot aparea si la cezariana, numai ca tu dormi si nu stii ce se intampla de fapt.

Gandeste-te ca sunt in medie 10 ore din care in medie ultimele 2-3 sunt nasoale. Refacerea e mai usoara decat dupa operatie - asta e clar. Sunt doua-trei ore intr-adevar nasoale din alte zece cam neplacute dintr-o zi din viata ta. Una. Care trece. Ca vantul. Si ramai in brate cu o comoara mica. Daca ti-e chiar atat de frica de durere poti face anestezie. Dar informeaza-te inainte daca anestezistul si ginecologul au experienta in nasterea cu anestezie.

Nastere usoara!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanaRosu spune:

Un articol interesant:

O mama din patru prefera sa nasca prin cezariana


• 25% din totalul tinerelor mame nasc prin cezariana, in conditiile in care inainte de 1989, procentul acestor operatii era de 5% din totalul nasterilor • cezariana comporta riscuri mai mari decit o nastere naturala, riscuri similare cu cele ale oricarei interventii chirurgicale • pentru ca este mai simplu sa faci o cezariana decit sa asisti o nastere, tinerii doctori o recomanda in mod frecvent

Operatia de cezariana a devenit o moda in rindul viitoarelor mame, care prefera aceasta interventie chirugicala unei nasteri naturale. Astfel, in ultimul timp 25% din totalul nasterilor se fac prin operatii de cezariana, in conditiile in care acest procent era inainte de 1989 de doar 5%. Este adevarat ca in acea perioada o astfel de interventie chirugicala nu se efectua la simpla dorinta a pacientei, ci numai la indicatia medicului. Astazi insa, tinerele mame opteaza pentru cezariana, chiar daca medicii le spun ca ar putea naste in mod natural. La aceasta optiune contribuie in general frica tinerelor de durere, dar si faptul ca au auzit diferite “legende” legate de riscurile pe care le implica o nastere naturala. “Numarul de cezariene a crescut intr-adevar in ultimii ani. Explicatia logica este ca atit medicii cit si pacientele au incercat sa-si faca viata mai usoara. Pentru medici este mult mai greu sa asisti o nastere, sa dirijezi un travaliu, decit sa faci o cezariana. Ce le determina pe femei sa opteze pentru o cezariana? Frica de durere, faptul ca li se pare mai simplu sa fie operate. Totusi, evolutia postoperatorie e mai dificila decit dupa o nastere pe cai naturale. Ceea ce e natural e cel mai simplu. Perioada de recuperare este mult mai lunga. Se poate spune ca este o moda in rindul tinerelor mame si in rindul tinerilor doctori. Tinerii doctori prefera sa faca cezariene, decit sa asiste o nastere. In ultimul timp au fost si incurajati in acest sens, pentru ca s-a pierdut foarte mult din abilitatile obstetricale ale medicului. Avem libertatea de a face repede o cezariana, asa ca nimeni nu mai sta sa urmareasca si sa dirijeze un travaliu. Desfasurarea travaliului, aici este arta obstetricala. Sa-l faci cit mai putin dureros, sa aiba loc in parametri normali”, afirma dr. Cristian Irimie, medic primar obstetrica-ginecologie, care activeaza in cadrul Spitalului Judetean Suceava. Medicii precizeaza ca nu se poate spune ca numai femeile de o anumita virsta prefera interventia chirugicala unei nasteri normale.
In conditiile in care numeroase femei cer expres medicului specialist sa li se faca operatie, chiar daca ar putea naste normal, trebuie precizat ca cezariana comporta riscurile inerente unei interventii chirurgicale. “Riscurile sint mari si asta nu se intelege. Operatia cezariana este o interventie chirurgicala cu foarte mari riscuri. Primul risc e cel de infectie, si acesta poate merge de la riscul de infectie cantonata intrauterin, pina la peritonita, ceea ce se finalizeaza de cele mai multe ori, in 99% din cazuri, cu histerectomie. Mai este riscul hemoragic si riscul de a-si pierde capacitatea fertila. Contrar unor pareri, exista riscuri si pentru copil. De exemplu, in cazul unei extractii prea rapide, diferenta de presiune dintre mediul intrauterin si exterior poate sa cauzeze leziuni la nivelul microcirculatiei capului copilului, cu posibilitatea aparitiei unor afectiuni ulterioare. Dupa 15 ani de la , acum ne lovim de urmari, de exemplu frecventa foarte mare a uterelor cicatriceale, din cauza cezarienelor facute in ultimii 15 ani. Sint paciente care au facut chiar si trei cezariene, iar dupa una sau doua operatii de acest fel, esti aproape obligat sa ii faci cezariana, pentru ca exista riscul rupturii uterine si nimeni nu isi asuma acest risc”, spune dr. Irimie.
Nu in toate cazurile in care se efectueaza operatia cezariana femeia este cea care opteaza in acest sens. Trebuie luat in considerare si faptul ca in unele cazuri medicul recomanda efectuarea unei operatii, deoarece nasterea pe cai naturale este mult prea riscanta atit pentru mama cit si pentru copil. “Eu nu sint adeptul operatiilor de cezariana fara indicatia medicului. Operatia cezariana se face cu indicatie medicala. Sint multe indicatii si in primul rind obstetricale. Este cazul pacientelor la care exista o neconcordanta intre bazin si fat, cind bazinul mamei este ingust, iar fatul este mare, caz in care nasterea nu poate avea loc in mod natural sau poate fi o nastere dificila, care sa puna in pericol integritatea fatului si a mamei. Pe urma sint anumite afectiuni medicale, asociate sarcinii, cum ar fi miopia forte, care impun efectuarea unei cezariene. Mai sint accidente in viata fertila a unei femei. Este vorba despre o sarcina obtinuta dupa un tratament de sterilitate, asa numitul , adica un copil obtinut foarte greu. In cazul in care s-ar opta pentru nastere pe cai naturale, riscul de a produce leziuni asupra copilului este mai mare decit daca i se face cezariana. La fel si in cazul femeilor cu avorturi multe in antecedente. Si trebuie sa mentionez ca putem lua in discutie nu atit dorinta mamei de a-si face cezariana, cit imposibilitatea ei de a duce un travaliu pina la capat, de a rezista durerii, mai ales din punct de vedere psihic. Un procent foarte mare de cezariene este la nasterea in prezentatie pelviana, adica in cazul in care copilul nu vine cu capul inainte, ci cu fundul. Nimeni nu mai are curajul acum, in conditiile in care oricine te poate da in judecata, sa asiste o nastere in prezentatie pelviana. Si sint foarte putini care au asistat o astfel de nastere, care este la limita dintre o nastere care se defasoara normal si o nastere care poate deveni anormala. Ultimul care iese este capul copilului, care are cea mai mare circumferinta, si nu ai nici o garantie ca va putea trece, existind posibilitatea de a se bloca. Crescind implicatiile medico-legale, lumea a devenit mai prudenta si se practica mai des interventia cezariana in aceste cazuri”, spune dr. Cristian Irimie. In concluzie se poate vorbi de un adevarat fenomen. De frica sau din alte motive, viitoarele mame prefera sa li se faca o interventie chirugicala, decit sa nasca natural. (Cristina CIORNEI)

Sursa: Obiectiv de Suceava

http://www.obiectivdesuceava.ro/index.php?action=details&ids=4289&PHPSESSID=108bfb55a1aa0d607a1682986539e5ba

Dana
And, yes, I am a blonde!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Dana, interesant articol!
Lavi02, multumesc pentru urarea de nastere usora! Sper sa fie asa! Problema cu anesteziile peridurale aici in Bacau este urmatoarea: prima anestezie de felul asta s-a facut anul trecut in august si nu prea am eu incredere. Sincer, mi-as fi dorit sa fiu in stare sa nasc natural, dar nu pot... Imi aduc aminte ca acum doi ani incercam sa o conving pe cumnata mea sa nasca natural...ii aduceam tot felul de argumente dar ea era de neclinitit. Acum nu mai sunt asa de viteaza... Si apoi daca nu am sa pot coopera? Daca ma apuca disperarea, eu stiu, mai lesin pe acolo! Stiu ca te refaci mult mai greu dupa operatie, dar eu o prefer...

Cristina si bebe DPN 06.03.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Cristina, stii cum e cu cooperatul asta: in expulzie iti vine sa impingi, simti pur si simplu ca bebe apasa, vrea sa iasa si ca nu poti sa nu impingi. Pana nu te vede dr si-ti da OK-ul nu ai voie sa imipingi ca sa nu-ti rupi colul. Eu eram in travaliu si la un moment dat am simtit ca nu mai pot sa ma abtin sa imping, corpul meu voia asta. Am strigat la asistenta ca trebuie sa imping, nu mai pot, a incercat ea sa-mi verifice dilatatia pe pat, n-a reusit ca n-am prea lasat-o, a zis ea ca flerul ei de moasa batrana ii zice ca eu nasc, asa ca m-a pus repede pe masa si a chemat repede si dr. In timpul expulziei ai o contractie in care impingi si apoi 1 minut -2 pauza, timp in care poti sa rasufli, sa vorbesti etc. Te doare in timpul contractiei, in pauze iti mai revii. Doctorul si moasa iti dau indicatii cum sa impingi si te mai incurajeaza. Distractia asta la mine a durat 10 min, maxim 15. La anestezie dureaza mai mult expulzia, dar nu te doare. Nici eu n-as face daca medicii n-au experienta pt ca daca ti-o pun in alt moment decat ar trebui iti pot bloca travaliul, etc.

Controlul ala cu bazinul din luna a IX-a, nici mie nu mi-a placut, a fost nasol. Pe mine ma enerveaza mai rau durerea de la acest gen de consultatii, pe care ti-o produce dr, durerea de la nastere vine din interiorul tau.

Probabil ca n-o sa pot sa te conving ca nu e chiar asa de speriat nasterea. Si in nici un caz nu pot sa nasc in locul tau. Oricum, eu iti dau o si iti doresc nastere usoara si bb sanatos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bruxinha spune:

Fetelor, dupa ce am citit toate mesajele de la topicul asta, nu stiu daca mai are sens sa-l scriu si pe al meu; ideea e urmatoarea: Dumnezeu ne-a dat tot ce ne trebuie ca sa n-avem nevoie de cutit cand e sa nastem - pe premisa asta am mers si eu, acum aproape 7 ani, eram chiar foarte viteaza si optimista. Ce-i drept, mi-a trecut cand a fost la o adica si mi-a venit timpul. Am trecut prin 8 ore de travaliu cu dureri ingrozitoare, fara anestezic, fara nimic, am nascut in extremis, ajutata (a se citi 'fortata') de moasa, care pur si simplu a impins copilul in locul meu, eu nu mai aveam putere, deoarece doctorul trecuse vezi Doamne prin 3 cezariene in ziua aia si-a zis ca n-o mai face nici pe-a 4-a ca e obosit. E un miracol ca veveritzoiul meu a supravietuit, cand a iesit era deja cianotic, m-am speriat ca nu traieste pentru ca nu a tipat, dar din fericire ne-a ajutat Dumnezeu si-a fost totul bine pana la urma. Ani de zile dupa experienta asta, cand eram singura si-mi aduceam aminte imi plangeam de mila, la propriu.
Eu inca am fost norocoasa, copilul a fost ok, are aproape 7 ani, dar cred ca asta a fost unul din motivele pentru care nu i-am mai facut un frate/sora. Acum parca mi-a mai trecut, dar mi-a pierit curajul de a o lua de la capat cu biberoane si scutece. Ce voiam sa va spun este povestea unor prietene, 2 fete care au fost insarcinate cam in aceeasi perioada. La f el, au fost lasate sa se chinuie ore in sir, in travaliu, copilul uneia (culmea, asistenta medicala de profesie) a murit la 2 zile de la nastere - nustiuce congestie cerebrala, din cauza travaliului prelungit, iar a doua, 24 de ore de dureri, a nascut, dar din pacate copilul nu mai respira. Ambele au acum copii sanatosi, daaar nascuti prin cezariana.
Si atunci intreb eu: ce putem face noi? Ne ducem toate sa nastem in japonia? Impuscam doctorii? Si tineti minte: eu nu fac apologia operatiei de cezariana!


Our lives begin to end the day we become silent about the things that matter.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bruxinha spune:

Si revin, pentru ca am recitit ce-am scris, iar fata care e insarcinata poate s-a speriat.
Concluzia e: NU cezariana. Daca esti sanatoasa si sarcina a decurs fara probleme, incearca sa nasti natural. Legatura aia care se formeaza intre mama si bebe, in timpul travaliului, nu poate fi inlocuita de nimic. DAR insista si fa tot ce poti CA SA FII ASISTATA DE UN MEDIC LA NASTERE!!
Multa sanatate la toate mamicile si bebeii lor, de acasa sau din burtica.

Our lives begin to end the day we become silent about the things that matter.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Am citit atatea mesaje triste, povesti cateodata infioratoare despre nasteri, normale sau cezariene, incat am ajuns la concluzia ca nu ma mai poate speria nimic din ceea ce citesc sau aud! Cum o fi, o fi, vorba aceea! Oricum, mai sunt doua saptamani pana la termen, sincer, vreau doar sa treaca mai repede, sa-l vad pe bebe sanatos si sa se termine starea asta de tensiune!
Multumesc pentru incurajari!

Cristina si bebe DPN 06.03.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by ellinia

Am trei saptamani la dispozitie sa ma hotarasc. Si tot singura trebuie sa iau hotararea ptr ca parerile sunt impartite. Care sunt ptr cezariana, care sunt ptr nasterea normala! As inclina mai mult ptr nasterea normala cu anestezie, dar chiar isi face efectul si nu simti nimic? Cum poti sa impingi daca ai picioarele anesteziate?

Cristina si bebe DPN 06.03.2005



Poti misca picioarele in anestezia peridurala, numai durerea nu o simti. Iar in preajma expulziei de regula doza de anestezic se reduce ca sa simti contractiile si sa poti coopera.



To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns light spune:

Eu am nascut natural. De ce natural? Pentru ca eram pregatita psihic si didactic foarte bine, avand in vedere ca imi doream enorm copilul si nu ma gandeam la durerea care urma sa vina, durere fizica, cat ma gandeam cat de mult imi doresc sa imi vad copilul si sa fie sanatos. Bineintzeles si pentru ca aveam mare incredere in doctorul meu care s-a dovedit in primul rand a fi OM si un bun profesionist.O prietena ma enervase cu vreo 2 ani in urma cand imi povestise cat de usor a nascut ea prin cezariana "ca doar toate vedetele o fac, nu?" si ca daca va mai naste tot prin cezariana va naste, ca deh, "daca ai bani, poti sa eviti durerea, nu?"Nu stiu ce sa zic, la unele persoane e chiar necesar, altele nu au incredere in ajutorul medicului, le e teama ca vor fi lasate sa se chinuie,la altele e snobism, iar la altele o teama prea mare de durere. Mai sunt si influentele din partea persoanelor care au trecut prin experiente extrem de neplacute la nasterea naturala, mai sunt si doctori care te conving ca e bine prin cezariana doar pentru binele buzunarului lor...Dar ce e cel mai grav e ca multe femei se informeaza prea putin iar altele deloc despre nastere, despre avantajele si dezavantajele nasterii naturale comparativ cu cezariana.Pe de alta parte, teama exagerata fatza de durerile nasterii naturale,facand abstractie de relatia medic-pacient. apare de cele mai multe ori la mamici pe care bebelusii le-au luat pe nepregatite, si mai rar la mamicile care au muncit din greu pentru a avea si a purta in burtica minunea mult dorita. Si uite asa se alege varianta cezarienei...Cred insa ca gravitatea cea mai mare este atunci cand se alege cezariana din cauza neinformarii la care se adauga prejudecatile de genul: "nu pot sa nasc natural, sa zica lumea ca nu mi-am putut permite o cezariana? Cum sa ma fac de ras? Nu imi pot permite si eu sa nasc ca o doamna?"mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi_ella spune:

"Nu imi pot permite si eu sa nasc ca o doamna?"
"Daca ai bani, poti sa eviti durerea, nu?"

Eu nu am prea inteles-o p'asta cu doamna si cu nasterea! Cred ca numai doamna nu te simti cand zaci o zi si o noapte in patul de la reanimare fara sa te misti, cu sonda urinara si punga de urina sub pat, apoi cand te ridica infirmiera sa faci primii pasi si simti ca treci prin cele mai cumplite momente ale vieii tale, cand si cel mai mic efort posibil parca-ti sfasie maruntaiele, cand abia te urci si abia te dai jos din pat, gemand si tinandu-te de toate alea...cand nu ai voie sa mananci mai nimic 2-3 zile si ti-e o foame de mori, parca nici nu mai vezi de foame ce-ti este...O supica, un iaurtel...mamaaaaaaaa, ce delicatese!!!!!
A propos de durere...cine isi inchipuie ca cezariana te scuteste de dureri.....se inseala amarnic! Mie toata lumea imi zisese ca doare asa, un pic si mama, ce voioasa eram! Am vazut insa ca nu-i asa!! Doare!! Doare chiar bine de tot! E o OPERATIE, o interventie chirurgicala, si nu e una simpla! Durerile post-operator sunt tare urate!!!!!Da, mi-au facut si calmante, da' tot degeaba! Noroc ca dupa cezariana te refaci mult mai repede decat dupa alta interventie chirurgicala, aici factorul psihic e foarte important, ai o motivatie extraordinara sa te ridici, sa mergi, sa treci peste durere, sa te duci la puiul tau, sa-l alaptezi, sa te ocupi de el...
Eu zic ca, oricum ai naste, ai portia ta de durere! De durere nu scapi nicicum! De-aia nu inteleg de ce zic unii ca daca faci cezariana, scapi de durere...Eu nu am nascut natural,nu cunosc durerile nasterii naturale, am nascut prin cezariana si cunosc durerile post-operator. In ceea ce ma priveste, numai "doamna" nu m-am simtit in zilele de dupe operatie.




_Ella, Emma & din burtica

http://community.webshots.com/album/137335800njwMrx
http://www.emmaandreea.3x.ro

Mergi la inceput