Romanii din Marea Britanie (14)
Raspunsuri - Pagina 16
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/motanik/motanik.jpg)
motanik spune:
Da, nu ai voie mai mult de 30 zile pauza in decurs de un an.
--------------------
Andra
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
mammy2706 spune:
mada, parerea mea e ca ar fi mai bine sa aplici direct pt blue card. Yellow card iti da dreptul sa fii self employed, student sau self-sufficient dar nu si de work. Si mai am in vedere experienta unor prieteni (5 la numar) ce au aplicat pt yellow card si care au primit raspunsuri diferite.
Desi toti au aplicat pe 24 iulie, unul a primit yellow card aproape imediat - in 2 sapt, o fata a primit raspuns pozitiv abia sambata trecuta dupa ce i-a innebunit cu telefoane, faxuri, mail-uri. Alti doi dintre ei, frati fiind, au fost refuzati si o inclusesera si pe sora lor minora pe aplicatie. Curios este ca cei de la HO au gasit motive de genul ca nu au trimis pasaport european valabil sau fetei i s-a spus ca din moment ce aplicatia 'sotului' (care ii este frate de fapt) a fost refuzata ea nu poate fi acceptata. Si culmea cu totii au o sora casatorita cu un englez ce a trimis scrisoare ca oricum o poate intretine pe cumnata minora. Al 5-lea negru mititel mai asteapta inca raspuns, cu toate ca e partener la aceeasi societate cu primul baiat, si zilele astea trebuie sa completeze declaratia de taxe.
Personal sunt convinsa ca cei de la HO sunt varza si nu stiu unii de altii. Trebuie sa ai mare noroc sa primesti raspuns in 3 saptamani asa cum zic ei ca este termenul si mai ales sa nu pici la vreun nebun de case worker, indiferent pt ce aplici.
PS: am incercat sa vad si eu pozele cu noua ta casuta dar telefonul care este setat pt internet e la reparat si am o viteza atat de mica acum incat m-am lasat pagubasa. O sa mai incerc si sapt viitoare dar oricum sunt convinsa ca ti-a iesit casa super dupa cum spune si ella.
Si baile noastre se redecoreaza - dar pe banii propietarilor - si abia astept pt ca or sa puna un singur robinet la chiuveta, apare si un dus pe langa cada, si mai ales scapam de carpeta albastra si tapetul negru cu floricele.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/MissJJ/MissJJ.jpg)
MissJJ spune:
Mammy ms de raspuns. Si eu i-am zis lui Flo ca nu are rost acuma, este intregistrat are utr munceste linistit nu are rost sa se complice si mai ales ca in decembrie vrem sa mergem acasa si daca nu trimit astia pasaportul inapoi vb sa ti se dea hartie ca pasaportul e la ei si etc si efectiv ne legam la capo fara sa ne doara.
Tapet negru cu floricele???? Mai noi pana acuma nu am avut noroc de propietari cum trebuie dar casa era perfecta pt ce ne trebuia noua asa ca am zis ca asta e ce facem oricum facem mai mult pt noi ca noi stam aici nu propietara. Normal sunt niste bani ch din bugetul nostru dar nu e un capat de tara. Imp e sa ne simtim noi bine si sa ne placa unde stam sa nu ne simtim ca stam intr-un rental.
---------------------------------------
Mada si Arianna Raisa (21.08.2006)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/motanik/motanik.jpg)
motanik spune:
Mada, in .ro si in restul Europei (mai putin trei tari) puteti merge doar cu ccc cartea de identitate.
Iar certificatul galben se pare ca nu dureaza mai mult de cateva saptamani sa-l primesti desi am auzit si cazuri in care a sosit la doua luni.
Oricum, asa cum am mai zis, nu e necesar, mai ales ca mai sunt 3 luni si sotul tau face anul deci poate aplica pt blue.
Succes!
Fetelor, un weekend frumos si numai bine!
--------------------
Andra
alecsxa0208 spune:
Buna,fetelor din UK!Postez si eu in speranta ca ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi.
Eu tocmai am obtinut un contract de munca in UK,urmeaza sa il semnez,daca ma hotarasc.Se pare ca primul loc de munca va fi in Darlington,in zona de nord-est.Daca mai este cineva pe aici care sta in zona,poate ma ajutati cu niste preturi la chirie(as vrea o garsoniera pt 2 persoane),cam cat costa o masina second-hand-una cat mai "rabla",pe care sa o pot abandona cand ma intorc in RO.A,si cum se procedeaza cu plata impozitului si ce alte cheltuieli mai sunt(am inteles ca numai impozitul este cam 20% din salariu).Salariul stipulat in contract este promitator,dar acela este salariul brut,si nu am idee cam cu cat raman din el.
Intentia mea nu este sa ramanem acolo,vreau sa muncesc un an,doi sa ma intorc cu niste bani in tara,ca sa ne putem face un rost,eu si viitorul meu sot.El este economist-am inteles ca nu sunt echivalate studiile-in acest caz cam ce sanse are sa gaseasca un job?El vrea sa faca un master acolo,un ACCA sau ceva de genul asta si in acelasi timp sa aiba si un job decent,ceva munca de birou.Cam ce sanse ar fi pt asta?Tb sa aplice de aici,din tara,sa apeleze la o firma de recrutare?
Am multe nedumeriri,dar de-abia am primit contractul,nici nu am avut timp sa ma documentez f mult despre viata de acolo,pt ca nici nu intentionam sa plec,m-am dus la interviu "la plesneala",si uite ca am fost si printre putinii care l-am luat.Si acum tb sa luam o hotarare in cel mai scurt timp.Sfatuiti-ne si pe noi:de unde sa incepem,ca suntem cam
Pupici!!
"Doamne,da-mi seninatatea sa accept lucrurile pe care mi nu le pot schimba,curajul sa schimb lucrurile pe care le pot schimba si intelepciunea de a discerne intre ele"
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Letitia1/Letitia1.jpg)
Letitia1 spune:
am inteles ca numai impozitul este cam 20% din salariu)
Alecsxa,
Daca ai pina in 33300/an impozitul este de 22%. Daca ai 33301 deja impozitul este de 40%. Nu stiu preturile din Darlington ca nu locuiesc acolo, dar stiu precis ca este cineva care locuieste acolo.
El vrea sa faca un master acolo,un ACCA sau ceva de genul asta si in acelasi timp sa aiba si un job decent,ceva munca de birou.
Trebuie sa se hotarasca ce vrea ca masterul nu e tot una cu ACCA. Acca poate sa-i ia 4 ani si mai bine sa-l termine. Poate sa-si ia un job decent, de birou, numai ca o sa fie destul de prost platit pentru ca nu are experienta britanica si nici calificari facute in UK. Poate sa cistige in jur de 15000/an (before tax).
mammy2706 spune:
"cam cat costa o masina second-hand-una cat mai "rabla",pe care sa o pot abandona cand ma intorc in RO"
Sa stii ca masina nu costa atat cat costa asigurarea, revizia si taxa de drum. Poti sa gasesti masini ieftine care sa mai mearga inca si cu ceva luni pana sa fie necesara o noua revizie undeva la 200 - 300 lire, cele mai ieftine cred (fetele ma pot corecta), dar asigurarea va fi sigur peste 500 lire/an.
mada, cunosc senzatia de rental, si e drept ca sunt niste bani pierduti dar pt ca va petreceti mult timp in casa e bine sa o faceti cat mai confortabila. Proprietarii ar trebui sa va fie recunoscatori si sa mai scada din chirie.
ella_64 spune:
Buna Alexa! Noi stam in Darlington de un an de zile. Pana anul trecut am stat in Cambridge.
Ca regula generala, nordul Angliei este mai ieftin decat estul, sud-estul sau sudul ei.
Locuinta: te poate costa incepand de la 300 de lire un apartament one-bedroom (adica 1 dormitor si un living). De obicei la pretul asta nu sunt mobilate; acest lucru se specifica in prezentarea casei. Ca sa iti faci o idee uite o adresa: http://www.nestoria.co.uk/darlington/property/rent. Ai grija ce zona alegi; in general e bine sa te feresti de zona de est - Eastbourne care este cam in stilul cartierului Rahova din Bucuresti. Daca stai in capitala poti intelege usor despre ce este vorba. Ai ssa vrei sa vezi casa care te intereseaza ca sa iti faci o idee despre vecinatate, despre zona in general. Inchirierea presupune prezentarea unor referinte - este bine sa stii despre ele pentru ca sa fie primul lucru pe care il discuti cu compania. De asemenea deplasarea ta aici ar trebui sa fie sustinuta de companie cu un pachet de relocare. Acest pachet iti acopera in mare cheltuieleile pe care le faci. Ai grija sa pastrezi biletele de avion si eventualele chitante ca sa le poti deconta.
Cred ca o ruta buna pentru a veni din Romania este cu KLM: faci escala la Amsterdam, iar punctul final este aeroportul Durham Tees Valley. Este foarte aproape de Darlington, ai un autobuz gratuit pana in gara orasului sau poti lua un taxi (14 lire - in cel mai rau caz). Drumul dureaza 20 de minute.
Cheltuieli aici in oras:
- taxa comunala - se plateste in functie de proprietate - una medie inseamna o taxa de 100 de lire pe luna;
- apa - in functie de consum - noi platim 60 de lire la 3 luni;
- gaze - cam 25 de lire pe luna
- curent - cam 20 de lire pe luna - preturile variaza in functie de compania care iti furnizeaza serviciile;
- telefon - la fel- dar ca regula generala inchirierea liniei telefonice nu costa mai putin de 11 lire pe luna; la asta se mai adauga costul convorbirilor;
- taxa tv - o platesti daca ai tv, radio sau computer in casa - 131.50/an.
Masina iti poti lua si cu 200 de lire. Totul este sa ai noroc si sa nu platesti apoi reparatiile cat nu fac. taxele la masina se platesc in functie de:
- vechimea masinii;
- de sexul soferului;
- de cat timp ai condus in Anglia;
- de cati kilometri estimezi ca vei parcurge cu masina.
Benzina azi a costat 93 pence/litru; nu imi dau seama daca e mai bine sau nu ca in Ro.
Daca nu esti casatorita, prietenul tau nu prea are sanse sa lucreze decat ca self-employed. Daca ar fi fost sotul tau era acoperit de permisul tau de munca si ar fi putut lucra la orice firma si-ar fi gasit de lucru. Ca economist ar putea avea o sansa, cred. Anunturi sunt, dar atunci cand este vorba de angajare nu trebuie sa te iei numai dupa anunturi. Mai conteaza si faptul ca vor sa aiba un emigrant angajat sau nu. Curentul in UK este destul de puternic impotriva emigrantilor.Daca vrea sa studieze are patru universitati bune in jur: Durham, Newcastle, York si Leeds. Deci ar avea de unde alege. Ca student ar putea munci timp de 20 de ore pe saptamana.
Cam atat, daca mai vrei detalii, mai intreaba-ma.
Mult succes!
kjmami spune:
HOP SI NOI
buna ziua
ne-am mutat si noi din romania in uk. mai exact in welwyn garden city....
am venit aici cu piticul meu in varsta de 4 ani si jumatate
ma voi casatorii in mai cu un englez. asta e motivul pt care am venit aici
ne-am mutat de aproape o luna si sunt buimacita.
primul lucru pe care l-am facut a fost sa cautam o casa in care sa ne mutam pt ca apartamentul in care locuia michael e f mic. ne mutam sambata viitoare
i-am gasit fiului meu o scoala si incepe reception class .incepe luni....anyway
sunt ametita
nu cunosc pe nimeni....si nu prea inteleg mare lucru despre ce e in jurul meu...
exista fete in zona unde locuiesc eu??
alecsxa0208 spune:
Multumesc mult pt informatii!Am mai scris un mesaj luuuung,dar nu am reusit sa-l trimit
.Intre timp m-am mai documentat si pe net.Impozitul e clar,e 22%,m-am uitat si pe un site al guvernului,dar nu m-am lamurit exact cat sunt celelalte taxe(gen asigurare de pensie,de sanatate,de somaj,etc).In contract nu se specifica nimic,ce am inteles e ca trebuie sa le platesc eu pe toate la sfarsitul anului,nu se ocupa angajatorul,cum e la noi.
Ella64,ma bucur tare mult ca esti chiar in Darlington,sper sa pastram legatura.Mi-au fost foarte utile informatiile,asa am aflat si eu de taxa comunala,de care nu aveam habar.Compania imi asigura prima luna de cazare si transportul din RO pana acolo,dar din a doua luna tb sa ne descurcam,dar cred ca in jur de 4-500 lire gasim chiar ceva ca lumea.
Cred ca o sa ne casatorim civil inainte sa plecam,ca sa simplificam lucrurile(oricum aveam de gand,si prietenul meu o sa-si caute un master la facultatile indicate de tine.Saptamana viitoare ar tb sa semnez contractul,desi nu e o hotarare usoara,o ora suntem optimisti,apoi ne gandim la ce renuntam aici(ca avem totusi o situatie ok,o cariera formata,pozitii bunicele,etc) si parca nu ne induram,si tot asa>>>.In fine,o sa revin cu intrebari,asta e sigur.
Mi-au fost de mare ajutor info,multumesc inca o data.\Pupici!
"Doamne,da-mi seninatatea sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba,curajul sa schimb lucrurile pe care le pot schimba si intelepciunea de a discerne intre ele"