Romanii din Marea Britanie (14)
Raspunsuri - Pagina 11
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/motanik/motanik.jpg)
motanik spune:
Rezidenta permanenta permite munca nelimitata si nerestrictionata, de asemenea un copil nascut din parinti (cel putin unul) cu ILR va avea cetatenie britanica.
Mamy, noi mai jos de atat nu cheltuim niciodata si f rar iau ceva semipreparat. Lidl nu am avut prin preajma, mergem la tesco, asda si morrisson.
Ieri insa am ajuns la un Lidl si am vazut ca preturile sunt chiar mici, rosiile la cutie italienesti erau 15p cutia. Wow!
O saptamana frumoasa tuturor!
--------------------
Andra
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Letitia1/Letitia1.jpg)
Letitia1 spune:
Pot sa va intreb ce avantaje va aduce o rezidenta permanenta?Va da si pasaport englezesc sau asta doar cand obtineti cetatenia?Sotul meu ar putea sa aplice la anul pentru rezidenta permanenta aici si din cate am citit primesc si membrii familiei automat.Deocamdata nu stiu care sunt avantajele, ca drept de munca avem si acum,libertate de circulatie avem,bani mai multi nu cred ca ne da nimeni doar ca suntem rezidenti permanenti.De votat nu ma intereseaza...ma gandesc acum ca poate cu o asemenea rezidenta ai mai multa libertate de circulatie,precum...o viza mai usor de obtinut sa merg in America,si chestii din astea.Voi ce spuneti?
Dianaa77
Cea mai mare chestie este sa obtii cetatenia britanica si prin asta pasaportul britanic. Abia atunci nu o sa ai nevoie de viza pentru SUA. Ti-o spun din experienta. Ca si rezident ai toate drepturile cetatenilor britanici (in teorie), mai putin dreptul la vot (dar nu ai pasaport britanic, drept care tot ca un posesor de pasaport romanesc ai sa fii tratat). Deci merita sa aplici pentru cetatenie.
![](images/user_woman.png)
Dianaa77 spune:
Stati mai fetelor ca ma luati prea repede...sau eu pe voi!
Eu incercam sa aflu care sunt avantajele unei rezidente permanente in comparatie cu rezidenta temporara pe care o avem toti,chiar si dupa cele 3 luni cand trebuie sa te declari la politie unde locuiesti,din ce te intretii...etc.Sunt putin in ceata in privinta asta cu rezidenta permanenta,incerc sa gasesc pe net mai multe info-uri! Deci drept de vot chiar nu ma deranjeaza ca nu am,chiar daca obtin rezidenta permanenta! Drept de munca nelimitat am, drept de circulatie am,asta ziceam, ca nu stiu inca ce avantaje apar in comparatie cu ce am acum. Care sunt avantajele cetateniei mi-s quite cunoscute! Dar pana la cetatenie....
Iar in legatura cu mancarea...Lidl e peste tot aici,precum si Tesco, insa la Lidl,mie cel putin, mi se par produsele mai ieftine si destul de diversificate plus ca mai ai si surprize aduse din Germania,Italia.Traiasca Lidl!:)Sau Aldi...ca e ceva similar,am inteles ca proprietarii sunt frati in competitie!Interesantus!Cu gatitul...daca o tineti tot asa,ma faceti sa nu mai ma mult in Anglia,urasc sa gatesc si aici ma descurc destul de bine cu ce gasesc la Lidl,fara sa trebuiasca sa ma agit mai mult de 15 min pentru a pune de o masa pentru 2.
motanik spune:
Diana, daca vii in UK ca self employed (pt ca-s restrictii pe piata muncii acum si cei mai multi ca self employed vin), nu ai cum sa lucrezi altfel, cu rezidenta temporara. Cu cea permanenta insa nu ai restrictii, poti lucra self employed, employed, ce vrei.
--------------------
Andra
Dianaa77 spune:
Motanik,
Poate prea le-am intors si eu pe toate fetele si nu am spus tot ce gandesc...stiu cum e cu situatia cu dreptul de munca in Anglia..care e la fel si in Irlanda.Eu ziceam ca am drept de munca in Irlanda la momentul actual si sotul cu mine ne gandeam sa ne mutam in Anglia,insa avand in vedere ca la anul am primi rezidenta permanenta aici,imi puneam intrebarea ce avantaje as avea sa stau sa iau rezidenta aia,in comparatie cu drepturile care le am la momentul actual.O rezidenta permanenta e cat de cat asemanatoare intre Anglia si Irlanda de aceea va intrebam ce avantaje aduce,chiar daca voi nu stati in Irlanda.Sincera sa fiu nu imi vine sa o iau de la capat iar in alta tara,dar avand in vedere ca vremea pe mine ma influenteaza foarte mult(am trecut prin niste migrene greu de imaginat datorita ploilor de aici),puneam acum in balanta daca sa mai stam un an sa luam rezidenta si apoi sa vedem daca ne place in Anglia,sau sa plecam chiar de la anul,deoarece sunt semne tot mai sigure ca se vor ridica conditiile impuse romanilor.Multi ar spune ca nu e mare diferenta intre clima din Irlanda si cea din Anglia,dar eu zic ca este,si mai ales daca locuiesti prin sudul Angliei. Acum e soare si aici,poate asta ma face sa nu imi mai pot pune ordine in modul de exprimare ci doar sa imi doresc sa stau la o cafenea afara,in loc sa lucrez la comp!
ella_64 spune:
Diana, dupa obtinerea rezidentei permanente poti aplica pentru cetatenie, la distanta de un an de zile. Acum, depinde de tine daca vrei sau nu cetatenia britanica, nu te obliga nimeni sa o ceri. Eu cred insa, ca si Letitia, ca e bine sa ai un pasaport britanic, mai ales dupa ce am platit atatea taxe aici fara sa avem prea multe drepturi. Aceasta este insa o optiune absolut personala. Noi am hotarat ca nu ne-ar strica asa ceva.
In privinta climei, daca ai fi fost in Anglia in vara aceasta, ti-ai fi dorit sa locuiesti in cu totul alta parte de lume. Nu am vazut pana acum o vara mai ploioasa si mai rece. E adevarat ca anul trecut vremea a fost taman pe dos, a fost o vara asa cum avem la noi in tara: calduroasa si insorita.
Concluzia este ca daca te muti din cauza climei s-ar putea sa te pacalesti cu Anglia si s-ar putea ca o tara de pe continent sa fie mai buna pentru tine.
Dianaa77 spune:
Ella,merci de sfaturi,dar prefer sa risc! Sa ma mut intr-o tara din continent mi-e destul de greu,am variantele limitate:stiu franceza cat se invata la scoala,spaniola:proxima parada si cam atat,italiana:te amo si cam atat iarasi,germana chiar deloc si in afara de bariera lingvistica e si faptul ca in lumea in care se vorbeste engleza am mai mari sanse sa ajung sa imi exercit profesia.Aici cel putin firma la care lucrez ca asistenta a unei avocate,mi-au dat sansa sa pot deveni avocat deplin,dupa ce imi aprofundez cartile lor(eu fiind avocat definitiv si in tara).Cel putin in Irlanda ti se da dreptul sa lucrezi ca avocat,singura problema fiind sa iti gasesti un job ca avocat la o firma si sa aduci 2 recomandari din tara.Prea mari diferente nu sunt nici in Anglia,m-am interesat,plus ca Irlanda are sistemul juridic asemanator cu al Angliei. Cu cetatenia...voi tot ii dati inainte ca e avantajos de parca nu oricine stie ca asa e!Eu inca nu imi pun problema cetateniei,deoarece eu locuiesc in REPUBLICA IRLANDA,nu in Irlanda de Nord!Iar aici abia suntem la stadiul de a cere peste un an rezidenta permanenta!Ca sa obtin cetatenia britanica...ar fi drumul luat de la capat!Dar pe mine chiar nu ma preocupa asta atat de mult!Chiar dimpotriva,incerc sa evit pana si agentiile de voiaj britanice,ca teroristii astia au ce au cu americanii si englezii,si pici ca musca in lapte printre ei!Eu incercam...dupa cum am mai spus de cateva ori,sa vad cu claritate diferentele intre drepturile cetateanului cu rezidenta temporara si cel cu rezidenta permanenta.Atata tot,si cand le voi gasi,va info si pe voi,daca va va interesa!
motanik spune:
Diana, cred ca am scris deja de cateva ori diferentele. In momentul asta, repet, ele tin de dreptul de munca. Cetatenii cu rezidenta temporara self employed nu pot munci si ca employed daca si-ar dori asta, spre deosebire de cei employed.
De votat, voteaza si unii si altii, in afara de votul pt parlament unde numai cetatenii au acces.
Altfel, toti avem acces gratuit la sistemul medical, educational, religios.
Cat despre vreme, eu m-am obisnuit aici si sunt ok, ploua destul de mult insa.
--------------------
Andra
ella_64 spune:
Diana, sincer iti spun, in conditiile pe care le-ai enumerat tu, eu nu as pleca de acolo. Ce vrei sansa mai mare decat cea de a putea practica meseria pentru care te-ai pregatit...
cristina1974 spune:
Buna seara la toata lumea!
Nu am mai scris de mult timp, insa am avut motive intemeiate. Am avut-o pe sora mea din Romania in vizita cu fetita si cu sotul, inainte de asta am fost in Madeira ,iar acum suntem de partea cealalta a Atlanticului.
Ce mai faceti?
Am un pic de timp, pentru ca piticile mele sunt istovite dupa ce s-a intamplat pe plaja si dorm un picutz, asa ca va mai dau ceva noutati despre noi.
Iasmina se pregateste de scoala. Prima ei zi de scoala va fi pe 18 septembrie. Avem emotii mari cu totii,insa ea abia asteapta ziua cea mare.
Georgia face progrese in toate aspectele. Creste, vorbeste in legea ei cat o tine guritza, papa bine, adora sa stea in picioare, insa nu vrea, deocamdata, sa faca nici un pas. E atrasa de tot ce straluceste in jurul ei, si se bat turcii la gura ei cand da de cate un obiect asa, mai lucitor. Am tuns-o deja, ca prea ii venea pleata in ochi.
Noaptea doarme foarte bine, multumesc lui Dzeu.
In legatura cu mine, toate-s vechi si noi sunt toate. Am primit o masina de la sotul meu, de ziua mea, asta e singura noutate pe care o am,si deocamdata ma mai gandesc daca sa renunt la ce am avut inainte sau nu.Cred ca nu.
Cainii mei sunt sanatosi, in curand sper sa am si puiutzi de la ei. Se pare ca fetita este insarcinata,asa ca trebuie sa ma pregatesc sufleteste de mosit si de avut grija de cei mici.
In rest, mai nimic.
Vreau sa o felicit pe Luna1 pentru nasterea fetitei. Sa-i fie sanatoasa, sa pape bine, sa treaca usor peste colici si sa-si bucure parintii mereu, mereu.
In legatura cu avantajele de care discutati voi, eu ma numar printre cei cu cetatenie britanica, si nu as sachimba asta pentru nimic in lume.Asta nu inseamna ca voi ramane aici pana la adanci batraneti.
Cam atat de la mine.
Ma duc sa ma ocup un pic si de Kaveh, ca doar si el e in vacanta,nu?
Ajutati-o pe Sonia