Clubul moldovencelor de peste Prut (47)
Raspunsuri - Pagina 27

alincic spune:
Nati,sa vad daca am inteles corect eu receta.
4 linguri de zahar, 397gr lapte condensat,500ml apa(se poate si lapte?) 4oua(batute bine),vanilie.
Se topeste zaharul si se unge forma in care vei coace,
Se zbat ouale si se unesc cu lapt.cond,si apa(dar cum e mai bine?)+vanilia.
Aici nu prea am inteles,se coace in cuptor sau la bain -marie????
Si am vazut ca se poate servi si cu fructe?
Sorry ca am scris aici,dar cred ca nu se supara nimeni?
P.S. cum se topeste zaharul? pui si un pic de apa?

Balbina spune:
Alina, sa-ti zic cum am facut eu: am topit zaharul (4 linguri) direct in forma de sticla (eu am facut intr-o singura forma mare, ca n-am avut forme mici), amestecind cu lingura, pina s-a facut o culoare brun deschis, atentie, se arde f. usor. N-am pus apa. Am tinut direct pe aragaz. Apoi am apucat forma de minere si am rotit-o pina zaharul topit a acoperit uniform peretii formei. Am lasat-o deoparte. Intr-un bol am pus o cutie de lapte condensat (alea ucrainesti au 400 g, nu 397 ), 500 ml apa (nu e nevoie de lapte, doar laptele e concentrat si trebuie dizolvat), 4 oua si un pic de vanilie. Am batut cu mixerul vreo 30 de secunde, pina s-a omogenizat toata compozitia (care apropo e lichida tare). Am turnat-o in forma tapetata cu zahar caramelizat. Forma am pus-o intr-o alta forma mai mare, in care am turnat apa fierbinte cit sa ajunga cam la 2/3 din inaltimea primei forme. Am bagat toata constructia in cuptorul incalzit si am tinut la foc mic cam o ora, pina se prinde compozitia. Am lasat la racit, apoi am bagat la frigider pentru 1-2 ore, se poate si mai mult, daca ai rabdare.
Inainte de servire, se rastoarna. Daca ai facut in forme mici, nu e nici o problema, dar eu cum am facut intr-o forma mare, m-am temut ca n-o sa se tina si de aceea am luat cu lingura si am pus in cupe. Eu n-am servit cu nici un fel de fructe, o devorez fara probleme si simpla.
Daca mai ai intrebari, scrie si-ti raspund.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad

Lucrusoare pentru bb2

Balbina spune:
Mdeaaaa, asta zic si eu vreme de 1 august: sint 20 de grade si ploua Cerul e innorat si in casa e o intunecime, mai ales in comparatie cu celelalte dimineti, cind soarele trecea si prin jaluzele. Or, azi stam cu lumina aprinsa.
Alincic, cu mare placere! Sa-mi zici daca ti-a iesit desertul.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad

Lucrusoare pentru bb2

alincic spune:
Nati,desertul mi-a iesit ok.Dar am impresia ca miroase prea tare a ou(oare am pus putina vanilie?)sau asa e ?Mi-a placut cel mai mult siropul,mmmm.Cred ca il voi folosi mai des.De unde au americanii reteta asta???? ca este foarte asemanatoare la gust cu "corasla moldoveneasca",eu prima data am mincat la soacra-mea,si asteptam cu sufletul la gura sa scoata tava din cuptor(atita reclama imi facuse sotiunea),dar recunosc ca a fost BUNAAAAAA.
Zici ca e intunerec la voi??? pai e o zi buna de lenevit,stai si tu in pat sau la tv

Balbina spune:
Alincic, hihi, desertul asta il au si romanii, numai ca se face din lapte, oua si zahar, dar in fond, laptele condensat e lapte concentrat cu zahar, iar dizolvat cu apa e taman numai bine. In mod normal eu il faceam dupa reteta asta: 1 l lapte + 200 g zahar + 6 oua. Se bate cu mixerul si se toarna in forma tapetata cu zahar topit. Numai ca eu nu puneam forma intr-o alta plina cu apa, ci simplu, direct in cuptor. Eu zic ca la gust iese aproape identic. Despre gustul de ou nu stiu ce sa zic, poate intr-adevar sa pui mai multe arome. Ma bucur ca ti-a placut. Eu deja m-am gindit ca o sa-mi cumpar neaparat niste forme micute, sa fac in ele, ca iese mai estetic la servit.
Asa se pare, ca ma asteapta o zi de leneveala, ca de lucru vad ca nu primesc nika, iar timpul de afara nu permite plimbarile, asa ca...
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad

Lucrusoare pentru bb2

alionushca spune:
Buna ziua la moldovence
Cind lipsesti atita nici nu stii ce sa scrii si despre ce - am intrat sa scriu ca sunt aici si am inceput din nou sa citesc, la mamici am intrat si scriu regulat de vreo saptamina poate doua si vreau sa-mi revin si aici (sper)
Cornelia citiesm ca tu ai dai bebelusei apa plata Dorna - incearca sa cupmeri Morsinska - este apa plata in butelii pina la 10 litri - dupa continut de minerale este indentica cu apa plata pentru bebelusi(de ex. Vinni) - am prieteni care au verificat daca este buna si pe la importatori, noi acasa i-am calucat duritatea apei sa vedem daca scriu corect pe eticheta(corect la papa din robionet 18 la cea din butelie aproape 4) - eu ii fac Ilincutei laptele formula pe aceasta apa, (am alaptat pina la 2 luni doar
) (nu o fierb apa) si in viitor toata mincarea ii voi face din aceasta apa.
Balbina multumesc pentru reteta ,,supei pasate,, - demult ma bate un gind sa incerc sa o fac pentru intrega familie - la noi nu se face astfel de supa in casa - eu am sa fiu prima
Lilia Toma multumesc pentru felicitari la botez - m-am bucurat cind am primit mesajul
Edit: am facut la greseli - im cer scuze - Ilinca a hotarit ca niciodata nu-i tirziu si sa-i arate mamei sale ce inseamna nopti albe si ma simt si arat ca
Botezul bebelusei
luna I, luna II, luna III
Aliona, mami de Ilincuta (6 martie 2007)

Balbina spune:
Alionushca, bine ai revenit! Ti-am vazut minunea din poze, ce scumpa e, cu cine din voi seamana, ca nu-mi dau seama? Felicitari pentru micuta crestina, banuiesc ca botezul a fost de curind, nu? Apropo, pozele de la botez m-au dat gata, esti absolut superba in ele, nici nu zici ca ai nascut de curind! Daca ai timp, neaparat sa intri mai des pe forum!
Reteta de supa pasata sa stii ca o am de la o matusa de-a mea, care o facea cind era studenta, numai ca ea punea doar cartofi, ceapa si unt. Varianta cu mai multe legume e deja implementata de mine, pentru ca vroiam ca Vlad sa manince din toate cite putin. Incearc-o, e f.f. buna la gust. Daca o faci pentru voi, poti pune mai mult unt.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad

Lucrusoare pentru bb2

LiliaToma spune:
Neata
Sunt asa bucuroasa ca ploua. Azi dimineata simteam cu satisfactie mirosul ploii. Ma bucur ca e o ploaie linistita si ma rog la Dumnezeu sa dea peste tot cate asa o ploaie. Cred ca o zi intreaga de ploaie ar fi cat de cat suficienta pentru pamantul uscat de atata seceta.
Alionushca, ma bucur ca ai trecut pe-aici. Acuma, sa stii ca eu te mai spionam din umbra( mereu fac asa cu fetele care nu prea mai scriu pe-aici, ma uit ce mai fac pe la alte subiecte). Asa am apucat sa vad si pozele de la botez. Am discutat si cu Natalia: ai o silueta de invidiat si arati foarte bine in poze.
Iar roscatica voastra e superba. Apropo cine dintre voi doi a fost asa ? . Sincer, eu inca nu am vazut copilasi cu parul asa roscatel asa ca am fost foarte impresionata. Sa va traiasca printesa.
Tot de pe forum, am aflat( de la Natalia) ca Vladut al Cristinei are probleme de sanatate . Imi pare tare tare rau. Nu stiu ce pot sa zic, decat ca ma voi ruga la Dumnezeu ptr el sa se faca bine si sa nu mai auda de boala niciodata. Doamne ajuta
Lilia si Amelia(26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)

LiliaToma spune:
Nu ne-am inteles, sa stiti. Intamplarea a facut sa scriem mesajele in acelas timp( eu cu Natalia).
Lilia si Amelia(26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)