Si cu banii cum ramane?
Am modificat mesajul sperand sa primesc raspuns si la cea de a doua intrebare. Cand e obligata vechea firma sa ii dea banii din moment ce s-a facut lichidarea? Am inteles ca in mod normal asta se face odata cu lichidarea...este adevarat sau ramane la latitudinea angajatorului?
Buna,
Am citit toate subiectele legate de demisie/preaviz/schimbare loc de munca, insa nu am gasit ce mai interesa decat intr-o foarte mica masura. Sotul meu si-a dat demisia - nu a fost nevoie de preaviz( de comun acord...stiu ca suna ciudat, dar s-a explicat ce inseamna acest lucru), iar in ziua urmatoare a semnat contractul cu cealalta firma. Nimik nou pana aici. Problema este ca el trebuie sa plece in cateva zile din tara ( pentru un curs platit de noua firma angajatoare), si fostii patroni i-au spus ca drepturile salariale vor putea fi ridicate de mine , numai pe baza de procura intocmita la notariat. Am inteles ca in momentul in care se face lichidarea, normal este sa i se dea cartea de munca + drepturile salariale ( lui nu i s-a dat nimik). Poate cineva sa imi raspunda la intrebari...in cat timp este obligata firma sa ii puna la dispozitie cartea de munca? Este corect din partea lor sa ii dea drepturile banesti in ziua de salariu ( adica peste 2 sapt,ceea ce presupune ca trebuie sa dam o fuga pe la notariat)?
va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Raspunsuri
tumpi spune:
Angajatorul e obligat sa-i restituie Cartea de Munca la incetarea raporturilor de munca.
In momentul lichidarii angajatorul ar fi tb sa-i predea si Cartea de Munca.
Spui ca nu a fost nevoie de preaviz,deci nu a asteptat 15 zile, sau 30 in functie de caz.daca lichidarea s-a fcut imediat(desi se face la data stabilita de plata salariilor) iar cartea de munca nu este tinuta in firma,este posibil sa dureze putin.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
marius spune:
Daca firma la care a lucrat are compartiment personal-salarizare organizat distinct si implicit personal autorizat pt resurse umane atunci cartea de munca se completeaza la sediul firmei si cel putin teoretic ar trebui sa o primeasca in aceeasi zi cand primeste si decizia.
Daca insa firma nu are un astfel de compartiment atunci din punct de vedere practic cartea de munca si-o va ridica personal de la ITM pe baza de buletin sau carte de identitate dupa caz in termen de 10-14 zile. In prezent exista posibilitatea sa dureze si mai mult pentru ca este o actiune la nivel national de a se trimite cartile de munca la Casa de asigurari sociale pentru a se completa/confrunta evidenta electronica a stagiului de munca a fiecarei persoane in parte si pentru ca fiecare salariat va avea un cod perosnal de bare (de identificare electronica) in vederea emiterii cardurilor de munca personale, cartile de munca urmeaza sa isi piarda valabilitatea in scurt timp (vor fi retrase) ramanand simple documente personale daca cineva va dori sa si le pastreze.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
emanuele4u spune:
Multumesc pentru raspunsuri. Marius,firma nu are compartiment distinct ( este o firma mica , cu < 10 angajati), asa ca am inteles cum sta cu Cartea de Munca. Ce imi poti spune insa in privinta banilor? Cand ar trebui sa ii primeasca?
marius spune:
La lichidarea drepturilor salariale. (15-20 ale lunii urmatoare probabil)
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
Rozi spune:
Chiar daca se tin (completeaza) cartile de munca in firma, tot dureaza, pt ca inregistrarile facute trebuie certificate tot de ITM si asta nu depinde de angajator.
Despre salariu - sa faca o cerere la fosta firma sa i se vireze lichidarea intr-un cont bancar (pe numele sau). Astfel nu mai e nevoie de notar.