De ce natalitatea este scazuta in Romania?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/desprecopii/desprecopii.jpg)
draga comunitate - haideti sa dezbatem un fenomen actual al Romaniei. Deoarece acest forum 'are multe urechi si multi ochi'
... asteptam analiza dvs. a acestui subiect.
va multumim!
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
doxi spune:
Pentru ca femeile au inceput sa se gandeasca si la cariera lor, pentru ca Administratia Statului mai mult pune bete in roata decat incurajeaza femeile (vezi indemnizatia acordata pentru cresterea copiilor), pentru ca adesea doar salariul sotului/tatalui copilului nu este suficient pentru intretinere, pentru ca in Romania numai costurile sunt corelate cu cele din Uniunea Europeana nu si veniturile... sa mai continui?! Si totusi, am multe prietene care acum, in prag de 30 de ani, s-au hotarat sa faca un copil (unul singur), asadar speranta inca mai exista...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
crinuta spune:
Buna intrebare! Da, raspunsul care ne-ar veni primul in minte ar fi nivelul de trai, dar, de ce in alte tari cu nivel mai scazut de trai decat al nostru natalitatea este mai ridicata? Nu cred ca aceasta este principala cauza, ci mentalitatea romanului.
Crinuta
lala spune:
Instabilitatea economica, politica proasta de protectie sociala, piata proasta a fortei de munca, calitatea, programul si costul unei gradinite/bone etc sunt cateva dintre motivele pentru care multi se gandesc de cateva ori inainte de a avea un copil.
Este minunat sa primesti si sa accepti un astfel de dar (copilul)insa asta implica o responsabilitate uriasa, un angajament de durata si schimbarea stilului de viata.
iris spune:
eu am contribuit la sporirea natalitatii romaniei pentru citeva saptamini, apoi am realizat ca nu poti trai normal, linistit, fara nervi, frumos intr-un cuvint, in tara asta prea plina de nervi si saracie; aveam salarii bune si totusi nu reuseam sa acumulam mai nimic; cum poti trai de pe azi pe miine avind copii? intr-o stare de nesiguranta cumplita? e normal ca oamenii sa isi doreasca sa traiasca bine, un bine decent fara mari pretentii ; unde se joaca acesti copii, la ce gradinite merg, la ce scoli, cu ce programe, cu ce profesori? unde vor invata si unde vor munci, dar mai ales unde vor locui; zau iti taie mult din dorinta fireasca de a avea copii; avem dreptul sa traim normal, sa nu ne chinuim in nestire din cauza unor ticalosi;
Carmenusa spune:
Nesiguranta zilei de maine . Ai un servici si iti este teama sa-l nu-l pierzi. Nasterea unui copil presupune o mare responsabilitate iar protectia sociala este la pamant.
biankita spune:
bravo crinutza, e mai mult mentalitatea decat orice altceva.
am fost invatzate sa lepadam copii prin cele mai neortodoxe metode pentru ca era interzis acest lucru.
shi acum se continua cu succes moda avortului.
avem rata cea mai ridicata a avortului din Europa, mai bine zis romancele fac avorturi cat toata Europa la un loc.
biankita
lala spune:
quote:
Originally posted by biankita
bravo crinutza, e mai mult mentalitatea decat orice altceva.
am fost invatzate sa lepadam copii prin cele mai neortodoxe metode pentru ca era interzis acest lucru.
shi acum se continua cu succes moda avortului.
avem rata cea mai ridicata a avortului din Europa, mai bine zis romancele fac avorturi cat toata Europa la un loc.
biankita
Bianca si crinutza dati-mi voie sa nu fiu de acord cu voi. Educatia sexuala si, implicit contraceptia sunt notiuni ce nu tin de mentalitate ci de nivelul de trai. Aceste notiuni nu patrund atat de usor in zonele sarace iar pentru contraceptie ai nevoie de bani si nu ii vad pe cei ce traiesc de pe o zi pe alta (oricare ar fi motivele) dand banii pe anticonceptionale (o cutie este cam 250000) sau pe prezervative.
crinuta spune:
Sorry Lala dar nu sunt de acord. Am gasit scuza. Pai in primul rand copii sunt dar de la Dumnezeu. Uita-te cate femei se chinuei sa aiba copii in timp ce altele fac la avorturi cu nemiluita, si crede-ma nu din motive financiare neaparat. Eu nu sunt de acord cu mentalitatea ca facem ce vrem cu corpul nostru, ca avem dreptul sa ucidem, etc.
Bine, la acest subiect intra si cele care se feresc, nu numai cele a re nu doresc sa ramana insarcinate, este adevarat, dar chiar si asa daca Romania continua in ritmul asta nu stiu unde vom ajunge.
Este grea viata, sunt de acord, dar nu cred ca un copil ne va saraci atat de mult.......
Tot timpul punem aspectul material in fata, dar acesta nu este cel mai important. Da, trebuie sa-i asiguram copilului o viata decenta, de acord, dar hai sa recunoastem ca majoritatea ar putea lucrul acesta. Nu este nevoie sa creasca copilul in lux, si la o adica, ce nu am face pt un copil. Ma rog, asa gandesc eu, asta e parerea mea.
Stii, in ziua de astazi cariera si banii ocupa locul intai la capitolul prioritati. De multe ori am auzit femei spunand ca nu vor copii deoarece sunt prea ocupate cu cariera lor, nu au timp de asa ceva, si un copil le-ar complica existenta. Ce sa mai spun....
Crinuta
ani35 spune:
Crinuta,e adevarat un copil nu te saraceste.Insa daca aduci pe lume un suflet,nu crezi ca trebuie sa-i asiguri un viitor cat de cat decent?Eu am crescut intr-o familie numeroasa si stiu ce inseamna...nu e, nu avem...Mereu acuzam parintii,cu mintea mea de copil,ca daca nu-mi pot oferi nimic,la ce Sfantu' m-au mai facut?Chestia nu e atat de simpla,cum pare.Pe aici sunt pe strazi multi tigani romani care cersesc cu bebei de cateva luni atarnati de gat,ca si cum ar fi o boccea;sa admitem ca ei nu au cultura si se multumesc cu viata lor...insa exista persoane care vor mai mult de viata.Parerea mea. pentru toate.
try spune:
Rata mare a avorturilor este strans legata de educatia sexuala a cuplului, ea la randul ei strans legata de nivelul de trai. Mai pe scurt, cand ai ce baga in stomae, ce pune pe tine si daca ai si-un acoperis deasupra capului, atunci poti sa te gandesti si la alte lucruri si sa incepi sa ai alte preocupari. Femeia romanca, inca menajera-n casa unde-i canta cocosul, care mai are si-un servici si probleme financiare nu are timp si dispozitie sa se gandeasca cum sa evite sa nu mai ramana insarcinata. Ea doar se trezeste ca a ramas, stie ca nu mai vrea altul si se duce rapid la chiuretaj, ca-i permis. Nu uitati ca multe dintre femeile din Romania inca mai folosesc vata in timpul ciclului si nu prea inteleg ce-i aia contraceptie. Problema daca e bine sau nu sa faci avort consider ca este o optiune personala si o problematica foarte sensibila si complexa, oricum nu despre asta era subiectul.
Nu uitati ca voi, cele care sunteti pe aici pe forum, sunteti cu mult de-asupra acelor femei de de care vorbeam mai inainte si care chiar daca nu credem constituie majoritatea femeilor din Romania. In plus, voi facand parte din alta categorie, implicit va invartiti in medii de aceeasi natura, nu cu mult diferite de ale voastre si ca urmare considerati ca ceea ce vedeti in jurul vostru constituie si media generala.
Intr-adevar, natalitatea scazuta in Romania se datoreaza nivelului de trai scazut si a lipsei de speranta ca in viitor lucrurile se vor indrepta. Astfel de perspective deloc amuzante te fac sa te gandesti de doua ori daca mai vrei un alt copil sau nu. Probabil ca multe dintre voi v-ati gandit de ce in in tari din lumea a treia fac aia copii gramada, chiar daca nivelul de trai este scazut. Pentru ca acolo ideea de chiuretaj este la fel de straina cum este in Romania ideea de prevenire a unei sarcini nedorite sau planificre familiala. Acele femei, in momentul in care raman insarcinate, chiar daca nu-si mai doresc alti copii considera ca n-au ce mare lucru sa faca si duc sarcina la bun sfarsit.
In alte tari cum e India, natalitatea crescuta are stransa legatura cu religia. Femeile nu pot face avorturi pentru ca este impotriva religiei, religia inca guverneaza in astfel de tari.
Nu uitati atunci cand incercati sa generalizati, cautati sa nu va includeti numai pe voi si pe cele ca voi, incercati sa vedeti ce alt fel de categorii diferite de voi mai exista si care e proportia lor in total.