Viata in germania (45)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by mamica dulce

Buna fetele,ce faceti?
Spuneti-mi va rog,care dintre voi si-a facut cetatenia germana in ultimul timp? Puteti sa-mi spuneti in mare cam ce pasi au fost necesari,cata umblatura,cat a durat,ce acte si cat a costat?

Dupa cum am tot scris pe forum,eu sunt cu pasaportul expirat din februarie si inca nu m-am miscat sa-l schimb...din comoditate ,desigur. Acum insa zic ca n-are sens sa-l schimb,chiar daca cu numele de casatorie,mai bine fac direct cererea pentru cetatenie.Sunt de 5 ani in Germania,cred ca am dreptul,eu cel putin asa stiu,dar habar n-am daca s-a schimbat legislatia de cand cu integrarea. Saptamana viitoare vreau sa ma duc oricum la Bonn sa intreb,dar as vrea sa-mi fac putin "lectiile" dinainte.
Oare mai imi trebuie apostila aia la Bezirksregierung acum ca mi-am schimbat planurile?
Alina,din cate tin minte,tu ai cetatenie germana,nu-i asa? Cand ai timp povesteste te rog cum a fost,aici sau pe privat egal,cum preferi.

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Anca
carnaval
Marc

Mamicuta Ancuta,
In primul rind scuze,atunci nu am mai apucat sa-ti raspund la pm.
Da,eu am cetatenie germana si a durat mult pt ca renuntarea la cetatenia romana a fost cu cintec dar acum nu mai ai treaba,o accepta si pe asta deci practic ai scutit muuult timp.

Iti raspund aici pt ca am mai primit pm-uri despre asta si imi e mai usor sa scriu sa vada si altii interesati.
Deci in primul rind tre'sa mergi la Landratsamtul de la care ai luat si viza de sedere sa le spui,iti dau ei exact informatii despre toate actele de care ai nevoie,difera mult de la caz la caz.Majoritatea actelor is de la sot,el tre'sa dovedeasca ca-i neamt,Christian a trebuit sa aduca cert.de casatorie de la parinti si bunici si cred ca si alte acte,nu tin minte exact ca-s vreo 4 ani de-atunci .
Cind e gata cu lamurirea originii,iti trimite acasa o programare cu testul despre landuri,populatie,limba,etc.Iti scriu de-acasa cum se numeste cartea din care tre'sa inveti .
Iti cer si test de limba germana dar eu avind Daf-ul nu am mai avut batai de cap,doar am dat o copie de pe diploma.
In fine,peste vreo luna-doua am dat testul,vreo 10-15 intrebari,maxim o ora si gata,mi-au zis ca pot fi cetatean german .Intre timp am asteptat si iar am asteptat sa-mi vina renuntarea.
Cind a venit(adica peste un an si ceva...),m-am dus din nou la Landratsamt,au pus actele la dosar si pentru ca nu mai aveam nici un document(eram fara nici o cetatenie ),am primit un ausweiss provizoriu cu poza,cu care in mod normal nu ai voie sa parasesti De.Eu am calatorit si in EU dar nu am avut probleme.
Peste 6 sapt am primit termin sa-mi ridic cetatenia,am platit o suta si ceva(taxa normala e 255 dar eu am ceva reducere dupa sot).
Am jurat pe proprie raspundere ca nu fac parte din asociatii de teroristi,am avut vreo 5 pagini de citit...atit de multe exista.
Cred ca difera putin de la land la land dar in mare,e la fel.

Mult succes iti doresc!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

Mersi frumos Alina...mare bataie de cap. Intrebarea mea e acum daca pot sa fac chestia asta,avand pasaportul expirat Banuiesc ca tu in anul ala in care ai asteptat sa-ti vina renuntarea-si pana ti-au dat nemtii ala provizoriu, ai avut pasaport romanesc valabil.
Eu ma gandeam acum ca,decat sa cheltui o gramada de bani sa-mi schimb pasaportul (recunoasterea casatoriei,schimbarea numelui),mai bine mai pun ceva si fac si cetatenia. Imi vine sa ca nu am facut tot ce trebuie la timp,macar in ianuarie.Dar atunci n-am avut bani/timp si apoi,daca tot expirase am zis ca ce mai conteaza o luna-doua in plus....si se facura 6..
Cat a costat renuntarea? Stiam ceva de 7-800 de euro-asa e?

Anca
carnaval
Marc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by mamica dulce

Mersi frumos Alina...mare bataie de cap. Intrebarea mea e acum daca pot sa fac chestia asta,avand pasaportul expirat Banuiesc ca tu in anul ala in care ai asteptat sa-ti vina renuntarea-si pana ti-au dat nemtii ala provizoriu, ai avut pasaport romanesc valabil.
Eu ma gandeam acum ca,decat sa cheltui o gramada de bani sa-mi schimb pasaportul (recunoasterea casatoriei,schimbarea numelui),mai bine mai pun ceva si fac si cetatenia. Imi vine sa ca nu am facut tot ce trebuie la timp,macar in ianuarie.Dar atunci n-am avut bani/timp si apoi,daca tot expirase am zis ca ce mai conteaza o luna-doua in plus....si se facura 6..
Cat a costat renuntarea? Stiam ceva de 7-800 de euro-asa e?

Anca
carnaval
Marc

Da,cam asa a costat renuntarea.
Da,in tot timpul asta eu am avut pasaport romanesc valabil.
Cel mai bine mergi la Landratsamt si lamuresti situatia.
Pe de alta parte,ma gindesc ca eu nu as fi putut face nika fara pasaport valabil pt ca eu am renuntat la cetatenie.Tu insa nu renunti,iti poti face oricind doresti pasaport romanesc asa ca e alta mincare de peste .

Ah,daca vrei sa-ti faci toate astea in Ro(schimbare nume,transcrierea casatoriei)cred ca te costa un car de timp...de bani nici nu vorbesc...

A,sa stii ca joi merg sa-mi ridic carnetul de soferi nemtesc.E gata!Intre timp am mai platit 30 euro,atita costa transcrierea;cei 5 euro pe care-i platisem la primarie au fost doar pt trimiterea actelor .Carnetul romanesc il predau la ei,oricum in scurt timp expira...

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

mai, cu capusele e cam asa: sunt 2 boli mai naspa, FSME si ailalta care nu-mi vine acuma cum se cheama. Pt FSME am facut vaccin (e si cea mai grea, poate da paralizie), cealalta e tratabila cu antib. De asta e bine sa urmaresti locul de unde ai scos-o, ca daca se inflameaza atunci treci automat pe antib. E ce a facut si Schweinsteiger acu de curand, cum se cheamaaa???

Cristina
-----------------------------------------------
http://www.sos-satelecopiilor.ro/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Borelioza a avut Schweinsteiger.

Tinteste spre luna. Chiar daca nu reusesti, macar vei fi printre stele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

asa, mersic! Borelioza deci se trateaza, FSME e mai grea si mai periculoasa.
Apropo de vaccine, (Anti)Tetanos ati facut?

Cristina
-----------------------------------------------
http://www.sos-satelecopiilor.ro/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

merci de linkuri si de sfatosenii. Muscatii par sa fie OK. Cam smuciti da' asa li-i felu'. Noi n-am facut anti-tetanosul.
Am vb. ieri cu mama si erau zapaciti de caldura. Noi de frig si de scarba asta de ploaie continua.
_

Papadie, mama Mielului turbat si-a delikatului Pescarush

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pet spune:

Buna fetelor! Am mai scris si la "Oferte de cazare de la DC la DC" dar poate scriind si aici se maresc sansele de a o ajuta pe prietena mea care isi cauta o casa/camera in Koln. De aseara sta la hotel pentru ca s-a certat cu sotul ei si a plecat de acasa, urmand sa divorteze. Oricum, ea e singura in Koln si as vrea sa o pot ajuta cumva. Daca stiti vreun apartament cu chirie, va rog sa-mi dati de stire. Multumesc mult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Buna dimineata fetele!

Am o intrebare pt cele care au nascut si au copii in Germania. Care este procedura in ceea ce priveste statul in spital la nastere? Cate zile ai voie sa stai? Am inteles ca in Germania nimeni nu-ti vine acasa sa te ajute cu copilul si cu treburile dupa nastere (asa e in Olanda), e adevarat? Si ce-i mai important, in Olanda esti obligat sa mergi cu copilul o data pe luna la control la un fel de circa de cartier unde sunt asistente si doctorite care urmaresc evolutia copilului. Exista asa ceva in Germania? Sau trebuie eu sa-mi caut un doctor si ma duc cu copilul numai cand e bolnav? Imi explicati va rog si mie?
O zi buna va doresc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Ramo la nasterea naturala parca stai vreo 3 zile (nu stiu f. exact) la cezariana sunt 7 zile de spitalizare (insa te lasa acasa din ziua a 6-a daca vrei). Dupa nastere vine acasa moasa de 10 ori si te ajuta cu bebelusului iar pt. treburile casnice DACA vrei vine acasa cineva de la sozial nuj care (pe mine m-au intrebat la spital daca am nevoie de ajutor acasa, de dus copilul mare la gradi etc. am zis ca nu). Cat am stat internata colega de pat a avut o femeie acasa (caci sotul ei nu si-a luat concediu- adika si-ar fi luat da asta saraca a stat internata vreo 4 luni) care gatea, statea cu copilul, mergeau afara etc. Pediatrul ti-l gasesti tu- de preferinta pe linga casa- si tre sa te duci cu el la vaccin si cand e bolnav. Eu cu pediatra copiilor de exp. tin legatura pe email daca am vreo nelamurire imi zice ea ori pe email , ori daca e cazul imi face programare. Daca te bate gandul pt al doilea bebe te anunt ca in Germania se ace si cezariana LA CERERE - pe care de asemenea o acopera asigurarile. Din ce-mi amintesc la Kailan te-ai cam chinuit la nastere. Pupice*******

Papadie, mama Mielului turbat si-a delikatului Pescarush

Mergi la inceput