Vacanta in RO-1parinte+copilul

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Of...multumesc mult. Speram sa imi spuneti ca e ok, si ca pot iesi cu el din Franta...si evident reveni cu el in Franta.

Mai ales ca tatal ramane aici in Franta... E chiar aiurea..Adica din ce am inteles eu, francezii nu spun nik, in schimb nu ma lasa romanii sa ma reintorc cu el aici. Chiar daca tatal e in Franta! Bizar...
INtr-un fel inteleg ca cineva din Ro ar trebui sa aiba aceasta declaratie cnd pleaca in voiaj in strainatate.... Dar eu cum locuiesc in strainatate - sa nu ma mai lasa sa il iau cu mine? IN conditiile in care el e nascut in Franta, si tatal ramane in Franta? Pe mine ma depaseste chestia asta...
Normal ar fi sa se poata face o diferenta..Nu?

Multumesc mult de tot.
Am descarcat de pe site-ul ambasadei 2 formulare. Sa speram ca nu imi pierd toata ziua pe drumuri O zi de concediu doar ca sa fac prostia asta de declaratie

Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Spic asa cum mai zicea cineva inainte, daca aveti pasapoarte frantuzesti nu ai nevoie de nici o hartie de la tata, in schimb daca baiatul e pe pasaportul tau ( francez) trebuie sa va duceti la primaria de care apartineti si sa faceti o declaratie ( au ei acolo) prin care se atesta ca tatal e de acord cu scoaterea copilului. Aceasta declaratie va foloseste la iesirea din Franta.
Spun din experienta mea de lucrator la check in -ul dintr-un aeroport din Franta.

In cazul in care aveti pasapoarte romanesti...vezi experienta fetelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

BB_Alinus - nu avem decat pasapoarte romanesti, ptr ca nu avem inca cetatenia franceza.
Iar David, chiar daca e nascut in Franta e cetatean roman.
Aici in Franta nu se aplica "legea pamantului" sau cum s-o numi . Cea in care copilul ia prin nastere cetatenia teritorului pe care s-a nascut.

Multumesc mult tare ptr ajutorul vostru!

Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Pai Spic de Grau, aici la frontiera nu-i intereseaza decat de cetatenii ROMANI. Normal ca pe francezi nu-i priveste ce romani ies din tara lor. Copilul e cetatean roman - asa ca aplica regulile de iesire din tare valabile pentru toti (nu sunt definite reguli speciale pentru minorii cetateni romani cu domiciliul in strainatate).
Asta e.
Sper sa-ti fie suficienta declaratia la notariat.

Stiu un caz cand "minorul" avea 16 ani, circula singur, domiciliu in Elvetia, a venit in vizita la rude in Romania si vroia sa mearga acasa in Elvetia - a stat ditamai "minorul" pana s-au adunat toate actele, n-a reusit sa plece altfel acasa - tocmai pentru ca nu avea decat cetatenia romana.

Adina + Olivia 04.03.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

quote:
Initial creeata de spic de grau

Buna,

Si help! Am nevoie de o informatie.

In august am planuit sa plecam in RO, ptr 10 zile - eu si baietelul meu. Copilul e in pasaportul meu. In plus, statul francez mi-a eliberat un "certificat republican" - e un act care imi permite sa il scot din tara - hai sa zicem ca e un fel de buletin al lui.

Intrebare: cum sotul va ramane in Franta, este nevoie sa mearga la Ambasada sa faca o declaratie ca e de acord sa plec eu cu copilul in vacanta?! Ma ia cu frisoane ideea de a trece pe la Ambasada...
Adica - daca tot trebuie sa faca vreo declaratie - e adevarat ca statul roman nu accepta hartii autentificate la un notariat din tara de rezidenta? Si chiar e nevoie de acea declaratie? Adica - declaratia care a facut-o cnd l-am trecut in pasaportul meu nu e suficienta?? Ptr ce am mai facut-o atunci?

Mentionez ca toti 3 (eu, sotul si shupeta din dotare), suntem toti cetateni romani (si atat - nu avem cetatenie franceza).

Multumesc anticipat,
Luminita

Spic, iti raspund si eu pt ca anul trecut in vara am fost in situatia ta. Da, din pacate, tatal trebuie sa faca acea declaratie. Eu anul trecut a trebuit sa-mi reportez zborul cateva zile mai tarziu pt nu am stiut de aceasta declaratie si ca si tine aveam declaratia facuta pt pasaport, dar nu are nici o valoare. Declaratia tatalui iti va fi folositoare la iesirea din tara (din Ro), caci la intrare nu te intreaba nimeni de nimic si nici macar nu esti prevenit. Este o declarartie tip unde se mentioneaza perioada de calatorie si tarile tranzitate, parca. Ah, si acel certificat republican e egal cu zero in Ro...si David al meu il are facut tot in Fr, dar nu-i foloseste la nimic. Daca David al tau nu e recunoscut si in Ro(declarat la primaria din orasul unde ati locuit inainte), adica nu ati ajuns sa-i faceti act de nastere romanesc, atunci ar trebui sa intrebati la ambasada, pt ca s-ar putea sa-i mai trebuiasca o "foaie de calatorie" si pt intrarea in RO. Daca sotul nu va insoteste in aceasta calatorie, poate face declaratia si la un notar din tara de rezidenta (Franta), dar trebuie autentificata cu Apostila de la Haga...deci trebuie sa gasiti un notar care sa faca astfel de autentificari, caci nu toti au asa ceva. Sotul meu nu s-a mai complicat si a plecat la Paris sa o faca (l-a costat vreo 50€).

Edit ca am vazut si al doilea mesaj al tau. David al meu era in aceeasi situatie...tot cetatean roman nascut in Franta, tara in care aveam noi rezidenta. La aeroportul Otopeni la iesire mi s-a spus nonsalant ca eu pot iesi cand am chef, dar copilul il las acolo...Cui? Statului roman...a fost raspunsul poltaiului de la frontiera.

cu bebe2 & David, pilotul "avid" (18.11.04)

Mergi la inceput

Drum bun si sederea placuta in tara, tie si shupetelului tau!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Spic iti doresc succes la invingerea birocratiei.

Mie nu mi se pare deloc normal ca un copil cu domiciliul permanent in strainatate sa nu aiba dreptul sa se intoarca acasa fara acordul autoritatilor din Romania.
Stie cineva in ce scop a fost promulgata legea si unde sau cum am putea cere anumite schimbari ale acesteia?

Povestea cu tatal care si-a dat acordul la eliberarea pasaportului pentru o singura deplasare nu mi se pare corecta.Pasaportul valabil mai multi ani nu este prin lege un document destinat doar unei singure calatorii.

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei

Noi,cele din Finlanda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alessia105 spune:

quote:
Originally posted by helbi

Acum intrebarea mea: unde se supralegalizeaza aceste documente, in cazul in care au fost facute la un notar de la primaria orasului in care locuiesc parintii?

la ambasada Romaniei ...care de obicei afiseaza pe site-ul lor un text de genul ( dau exemplul belgian ca pe asta il stiu la ambasada romana din Germania este pagina in constructie http://berlin.mae.ro/index.php?lang=ro&id=1130)

"Toate actele eliberate de autoritatile belgiene, folosite pentru reglementarea situatiei cetatenilor romani, trebuie sa poarte apostila conventiei de la Haga. Pentru apostilare este necesara prezentarea la Ministerul Afacerilor Externe belgian, Rue de Petites Carmes no. 27, Bruxelles. "

Apoi cu apostila belgiana, mergi la ambadasa care certifica ca este apostila belgiana , deci decat sa il faci la notar si sa te plimbi pe la atatia ,mai bine bati drumu pana la ambasada si il faci acolo ..ca tot la ei tre sa ajungi .Normal ar trebui numai apostilate de cf Conventiei de la Haga unde se apostileaza in statul respectiv, dar eu pe 14 luna asta am fost la ambasada Romaniei in Brussel sa fac procura sa vina fiul meu cel mare aici si era o doamna care facuse la notar ..o apostilase la Ministerul Afacerilor Externe belgian si copilul nu mai putea iesi din Romania ( ca de intrat intra ) ptr ca i s-a spus ca "de unde sa stie el ( politistul de frontiera ) ca apostila e apostila belgiana " ...asa ca ii intorsese copilul de la vama ...deci cel mai bine si mai bine ,parerea mea, trebuie facuta la ambasada ... desi de mine e al naiba de departe Haga (is vreo 200 km numai dus ) ..iar Brussel-ul ,desi e mai aproape la 100 km ( tot dus) e teroare sa mergi singura cu copil mic dupa tine fara masina ( iar cu masina e crima sa poti intra/parca in Brussel ) ...ca sa nu spun ca au program de gravide ( e mulllt spus) si de asteptat astepti ca tot romanul ...sprijinind poarta ambasadei ..

Iar on topic ..declarata respectiva este valabila NUMAI PTR COPILUL CU CETATENIE ROMANA ...acum daca copilul are si cetatenie romana asta nu au de unde sa stie daca nu aratati pasaportul roman..asa ca renuntati la pasapoartele romane daca se poate .

Edit : scuze de scrisul aiurea dar cred ca recive-rul de la tastatura se strica ca tasteaza ce vrea el ...sau imi e mie prea foame de litere

----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman

Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by aiska
Mie nu mi se pare deloc normal ca un copil cu domiciliul permanent in strainatate sa nu aiba dreptul sa se intoarca acasa fara acordul autoritatilor din Romania.
Stie cineva in ce scop a fost promulgata legea si unde sau cum am putea cere anumite schimbari ale acesteia?

Povestea cu tatal care si-a dat acordul la eliberarea pasaportului pentru o singura deplasare nu mi se pare corecta.Pasaportul valabil mai multi ani nu este prin lege un document destinat doar unei singure calatorii.

Nici mie nu mi se pare corect si normal, dar cica legea a fost promulgata pt a stopa traficul de copii si/sau rapirile copiilor de la un parinte la altul in cazul divorturilor.
Acordul dat de tata pt eliberarea pasaportului minorului (si chiar trecerii lui pe pasaportul mamei) si invers (pt ca la elib. pasaport individual amandoi fac declaratia respectiva) nu are nici o legatura cu scoaterea minorului cetatean roman de pe teritoriul Ro.

Pe mine m-a uimit faptul ca noi i-am facut copilului nostru pasaport individual pe baza unei declaratii a ambilor parinti si autentificata de notar cu specificarea ca minorul sa poata fi insotit in calatorii (dus intors) si de bunici. Notarul a intocmit astfel declaratia de "sanchi", pt ca in fapt nu are valoare, daca bunicii nu sunt si in posesia acordului autentificat al parintilor vizand strict o calatorie anume (mai precis o iesire din tara) cu perioada si locul de destinatie, etc. Notarul cu pricina nu ne-a spus atunci si de necesitatea acestei declaratii, desi cred ca trebuia sa stie de aceasta lege, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Dama, sigur ca trebuia sa stie notarul, nu va ajuta la absolut nimic documentul asta asa cum e. Vezi ca daca e vorba de bunici ca insotitori, le trebuie si cazier :) - valabil pentru orice insotitor care nu are calitatea de parinte.

Referitor la lege - ea nu specifica separat ce este nevoie pentru minorii cu domiciliul in strainatate. Asa ca ei se supun regulii generale - si mie mi se pare absurd.

Adina + Olivia 04.03.2004

Mergi la inceput