Vacanta in RO-1parinte+copilul
Buna,
Si help! Am nevoie de o informatie.
In august am planuit sa plecam in RO, ptr 10 zile - eu si baietelul meu. Copilul e in pasaportul meu. In plus, statul francez mi-a eliberat un "certificat republican" - e un act care imi permite sa il scot din tara - hai sa zicem ca e un fel de buletin al lui.
Intrebare: cum sotul va ramane in Franta, este nevoie sa mearga la Ambasada sa faca o declaratie ca e de acord sa plec eu cu copilul in vacanta?! Ma ia cu frisoane ideea de a trece pe la Ambasada...
Adica - daca tot trebuie sa faca vreo declaratie - e adevarat ca statul roman nu accepta hartii autentificate la un notariat din tara de rezidenta? Si chiar e nevoie de acea declaratie? Adica - declaratia care a facut-o cnd l-am trecut in pasaportul meu nu e suficienta?? Ptr ce am mai facut-o atunci?
Mentionez ca toti 3 (eu, sotul si shupeta din dotare), suntem toti cetateni romani (si atat - nu avem cetatenie franceza).
Multumesc anticipat,
Luminita
Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)
Raspunsuri
bebitzu spune:
Luminita,
sotul va trebui sa mearga la consulat/ambasada romana din Franta unde va completa un formular autentificat si stampilat cum ca va fi de acord sa scoti/intri cu copilul in/din Ro.
Problema nu este la iesirea din Franta, ci la intoarcerea inapoi unde la aeroport ti se va cere aceasta imputernicire.
Vacanta placuta.
corinadana spune:
Nu te lasa sa scoti copilul din tara! fara acordul tatalui.
Eu si Raluca posesoare de green card, sotul cetatean american/roman NU am putut scoate copilul din tara fara acea hartie .
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
Gabbriela spune:
eu cetatean us cu pasaport usa, julian cetatean usa cu pasaport us, am plecat din usa pt 2 luni in ro, fara nici o hartie de la sot, nu ma- intrebat nimeni nimic la nici o vama. Am aratat pasapoartele si gata.... Tu cum de ai avut probleme? Ralu nu are pasaport us?
spic de grau, tu trebuie sa ai hartie de la sot cum ca e voie sa scot copilul, si prietena mea din franta a trebuit sa isi faca acea hartie cand a fost in ro cu bb ei.
quote:
Originally posted by corinadana
Nu te lasa sa scoti copilul din tara! fara acordul tatalui.
Eu si Raluca posesoare de green card, sotul cetatean american/roman NU am putut scoate copilul din tara fara acea hartie .
corina mama Ralucai
Sanatate si numai bine
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato
corinadana spune:
Ralu la vremea aia avea doar green card +pasaport RO. Acum are pasaport USA si pe ala romanesc nici nu l aratam, sic!
corina mama Ralucai
Letitia1 spune:
ntrebare: cum sotul va ramane in Franta, este nevoie sa mearga la Ambasada sa faca o declaratie ca e de acord sa plec eu cu copilul in vacanta?! Ma ia cu frisoane ideea de a trece pe la Ambasada...
Daca tu si copilul aveti pasapoarte frantuzesti nu ai nevoie de imputernicire de la sot ca sa scoti copilul din Romanica.
andacos spune:
Cum am intzeles ca nu ai cetatzenie franceza,deci nici copilul ai nevoie de declaratzia tatalui!
Cred totusi ca se poate rezolva si cu declaratzia la notar,mai ales ca acum Romania este in EU!
Mai complicat este la mine!Poate imi datzi si mie un sfat!
http://forum.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=4&sortfield=lastpost&sortorder=desc&whichpage=6
zuzunaki spune:
Eu am calatorit singura cu Bubu ,el cu pasaport grecesc,eu cel romanesc(cu rezidenta la mine in caz de nevoie) si nu mi-a cerut nimeni nika nici la intrarea nici la iesirea din Ro.
Cred ca mai bine suni intai la Consulat si te vor lamuri ei(sper).
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
STUTTGART CAMPIOANA!!!
helbi spune:
Eu am sunat la Bonn si mi-au spus ca, bine ar fi ca acea hartie sa fie facuta la consulat, dar ca merge si la notar. Eu o am facut la notar, in ambele limbi (fata-verso), stampila notariatului pe ambele fete, dar autentificarea si semnatura notarului numai pe partea germana (e si normal asa, ca notarul nu putea semna pe partea romana, neintelegind ce scrie). Sper sa fie ok aceasta hartie.
In alta ordine de idei, sora mea a revenit sapt trecuta cu copilul din tara, iar sotul ei a dat declaratie la notar in RO, cum ca e de acord ca ea sa calatoreasca cu copilul. Asta ma face sa cred ca, orice hartie facuta la un motar in strainatate, va fi recunoscuta si de autoritatil eidn tara.
A_Iulia spune:
Spic de grau, nu este suficienta declaratia data de tata cand copilul a fost trecut in pasaportul tau (se presupune ca a fost de acord la o deplasare in trecut, dar poate nu e de acord si la asta!)
Poate ai noroc cu declaratia la notariat - tradusa si legalizata - pentru asta cred ca cel mai bine suni la Politia de Frontiera din Romania, nu la consulat la voi. Oricum aceasta declaratie trebuie sa contina durata vizitei, locul...adica detalii precise, nu e valabila una generala.
Adina + Olivia 04.03.2004
helbi spune:
Revin: pe site-ul politiei de frontiere sunt specificare conditiile in care poate calatori un minor. Se spune ca are nevoie de declaratie celuilalt parinte, insa nu se precizeaza ca aceasta ar trebui facuta la Consulat sau Ambasada.
Cititi aici (poate am citit eu printre rinduri):
http://www.politiadefrontiera.ro/
Si da, trebui eprecizata durata calatoriei.
Edit: ca se precizeaza urmatoarele (nici eu nu am stiut pina acum):
Declaratia parintilor, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal trebuie sa cuprinda:
- acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor;
- scopul deplasarii;
- ruta urmata pana in statul de destinatie;
- statul sau statele de destinatie;
- perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
- datele de identitate ale insotitorului respectiv;
- indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.
Declaratiile trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961.
Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului
Acum intrebarea mea: unde se supralegalizeaza aceste documente, in cazul in care au fost facute la un notar de la primaria orasului in care locuiesc parintii?