Voiculescu vrea ca ungurii sa invete limba romana
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
kover spune:
mandy!pune in buchet inca o.eu traiesc aici in Tg-mures,si nu e chiar asa situatia cum se prezinta.in magazine de obicei te intreaba in ambele limbi,dar vorba ta:tine de cei sapte ani(ca de vorbit romaneste vorbesc).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
dama spune:
quote:
Originally posted by teo1970
...n-am cunostinte juridice, dar nu cred ca exista vreo tara in lume unde se asteapta acordarea cetateniei pina cind copilul nascut in tara respectiva poate sa sustina un examen si sa dovedeasca cunoasterea limbii oficiale; peste tot in lume, cetatenia se dobindeste la nastere (cetatenie de teritoriu sau de singe) [/i]
...pai, se vede ca nu ai cunostinte. Nu peste tot in lume cetatenia se dobindeste la nastere (cetatenie de teritoriu sau de singe), poate doar prin America. Eu am copil nascut in Franta si nu are cetatenie franceza...si acum voi naste unul si in Belgia si nici el/ea nu va avea cetatenie belgiana, atata timp cat parintii nu au cetatenia tarii respective. Si asa se intampla in toate tarile vest europene si se aplica pt toti cei care sunt straini de origine indiferent de unde vin. Aceasta cetatenie se acorda celor nascuti pe teritoriul tarii respective numai dupa 14 de scoala. Deci cunoasterea limbii are importanta ei in obtinerea cetateniei pe langa alte conditii in orice tara europeana.
![](gravida.gif)
![](avion.gif)
tyaa spune:
Eu sunt romanca, sotule maghiar si vorbeste bine romaneste. Mai greseste el pe la pronume.....cei care nu vb romaneste sunt mai mult in satele din Harghita si Covasna, mai sunt si caposi, tine si de educatie.
si bebe Elisa Nicola(21 sept. 2004)
http://community.webshots.com/user/2002
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Problemele Romaniei NU sunt datorate faptului ca unii cetateni nu se exprima in limba oficiala ci in primul rand pentru ca securistii d-alde Voiculescu isi fac mendrele nepedepsiti.
miki68 spune:
quote:
Originally posted by kover
ca sa-ti mai treaca din sila iti spun cum sta treaba cu interviurile astea:sint preluate de la statiile locale(care au si emisiuni in lb. maghiara).alt remediu ar fi sa schimbi canalul!!
Asta inseamna ca daca se ia un interviu unui localnic lipovean din Delta, respectivul ar trebui sa vorbeasca ucraineana? De ce nu se intampla acelasi lucru cu cei de etnie germana? Cat despre "remediul" propus... no comment.
cristina d.
Idora spune:
quote:
Originally posted by miki68
[quote]Originally posted by kover
De ce nu se intampla acelasi lucru cu cei de etnie germana? Cat despre "remediul" propus... no comment.
cristina d.
Pentru ca cei de etnie germana (sasii) sunt cu bun simt si lipsiti de rautate, au alta stofa.Am trait printre ei si n-am intalnit macar unul care sa nu vb romaneste.Pacat ca au plecat multi dupa Revolutie,de la ei aveam ce invata.
------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.
poze iunie
pisimuky spune:
quote:
Originally posted by Idora
Pentru ca cei de etnie germana (sasii) sunt cu bun simt si lipsiti de rautate, au alta stofa.Am trait printre ei si n-am intalnit macar unul care sa nu vb romaneste.Pacat ca au plecat multi dupa Revolutie,de la ei aveam ce invata.
[/quote]
Idora, mare adevar ai zis !
![](floare.gif)
![](bang.gif)
Mamica de nazdravan Rares
![](bonjovi.gif)
![](copilas.gif)
[url=http://www.reclama ilegala - conmsidera acesta un avertisment.ro/bebe.php?cod=1840][img]
[url=http://www.reclama ilegala - conmsidera acesta un avertisment.ro/bebe.php?cod=2259][img]
Good things last forever.
mandyksch spune:
Idora, nu stiu cat e de bine sa generalizezi. Gen "sasii sunt cu bun simt" cum spui tu,sau altele: "romanii sunt hoti", "maghiarii nesimtiti", astea sunt acum niste exemple la intamplare. Nu poti judeca o natie, sa ii pui o eticheta pe baza a catorva experiente personale, sau stiri date la televizor.
Din pacate fiecare padure isi are uscaturile. Va povestesc o intamplare , eram acum cativa ani in Italia, si persoanele la care eram in delegatie m-au intrebat daca e safe sa vii in Romania, ca ei au vazut la stiri cate se intampla la noi-crime, furturi etc, ca nu li se fura masina?, sa nu vina mai bine cu o masina mai veche. Aveau o imagine foarte deformata despre Romania, despre romani, de la TV, din alte surse. I-am linistit, le-am spus sa vina cu toata increderea pentru ca suntem o tara cu oameni absolut normali si o tara ospitaliera.
Mandy si Krisztián (23.10.2005)
mariana_1976 spune:
Mie mi se pare ca in unele limbi cetatenie si nationalitate sunt acelasi lucru,pe cind in limba romana inseamna doua lucruri diferite.Corectati-ma daca gresesc.
Cind am mers cu trenul in Ungaria,cu multi ani in urma,granicerul ungur mi-a vorbit intr-o romana asa de corecta incit mi-a parut rau ca nu stiam cum sa-i spun macar un "multumesc" in maghiara.
Pe de alta parte,in copilarie,intr-o vacanta cu parintii in jud. Covasna,mama nu a primit raspuns in limba romana la mercerie si tin minte ca era foarte mirata.Noroc cu o tinara binevoitoare care a ajutat-o si a vorbit maghiara cu vinzatoarea.
Singura modificare pe care as face-o la legea cetateniei ar fi cazul acela in care copiii se nasc pe teritoriu strain si au un singur parinte cetatean roman.As propune ca acei copii sa NU primeasca cetatenia romana in mod automat,ci DOAR la cererea respectivului parinte cetatea roman,sau DOAR DACA NU primesc prin legatura de singe/legatura de teritoriu cetatenia celuilalt stat.
Mariana
mami de Monica, Matei, Markus si Magda
Idora spune:
In nici un caz n-am acuzat toata etnia ungureasca din Romania, ma refeream doar la cei care se comporta impotriva legii romanesti.Am si prieteni unguri nici o problema, sunt la locul lor, vorbesc romaneste si nu sunt sovini.
Oricum raman la parerea mea despre sasi.Eu n-am intalnit vreodata un vanzator de etnie germana care sa nu vorbeasca sau sa nu vrea sa vorbeasca romaneste.De fapt cred ca la nici o alta minoritate din Romania nu exista astfel de cazuri.De aici se pot trage multe concluzii.
------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.
poze iunie