Mi s-a oferit SPAGA!

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marumiha spune:

Parerea mea e ca este putin exagerat cėnd se fac comparatii ėntre "spaga" care se da la un ospatar ,coafeza (care e un fel de ...mica atentie)si ceea ce se da la un medic ,ėnainte sau dupa operatie, sau chiar dupa o vizita.
XIO,ėmi pare rau sa aud de la o studenta ca prietenul tau are un salariu mic ,de aceea vrei sa-l justifici cu aceasta"spaga".Oare cėnd unu ėsi alege o meserie cum e aceasta o face pt.ca-i place sau pt. a lua spaga?
Cine da aceasta spaga oare e atėt de fericit ca si cel ce o primeste sau nu?Eu sėnt obisnuita ca atunci cėnd cėstig putin si vreau sa-mi cumpar ceva ,sa muncesc ceva mai mult nu sa astept ca -mi pica de la cineva.Un medic daca cėstiga putin e treaba lui nu treaba mea sau a pacientului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Marumiha , inca o data , ce anume am justificat eu ?
Este si norml sa nu te intereseze pe tine daca altul poate sa traiasca sau nu ;)

http://pg.photos.yahoo.com/ph/gia_devil/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

quote:
Originally posted by marumiha

Parerea mea e ca este putin exagerat cėnd se fac comparatii ėntre "spaga" care se da la un ospatar ,coafeza (care e un fel de ...mica atentie)si ceea ce se da la un medic ,ėnainte sau dupa operatie, sau chiar dupa o vizita.
XIO,ėmi pare rau sa aud de la o studenta ca prietenul tau are un salariu mic ,de aceea vrei sa-l justifici cu aceasta"spaga".Oare cėnd unu ėsi alege o meserie cum e aceasta o face pt.ca-i place sau pt. a lua spaga?
Cine da aceasta spaga oare e atėt de fericit ca si cel ce o primeste sau nu?Eu sėnt obisnuita ca atunci cėnd cėstig putin si vreau sa-mi cumpar ceva ,sa muncesc ceva mai mult nu sa astept ca -mi pica de la cineva.Un medic daca cėstiga putin e treaba lui nu treaba mea sau a pacientului.

Ca sa nu ma acuzi de cine stie ce. uite iti explic. cumnata mea e proaspata doftorita. In ro. Chinetoterapeut. sti cat ia salariu?

In jur de 7 milioane/luna. sti cat sunt numai gazele iarna? 3 mil cu indulgenta.asta daca economisesti. Cumnatu-miu are si el(proaspat economist) vreo 7 miL lei. spune-mi tu mie ce mananca oamenii astia.

si daca in atare conditii nu te-ai gandi sa primesti un leu atunci cand ti se ofera.

Eu inteleg ca in Italia,Franta,etc a avea salariu mic inseamna sa nu-ti permiti vacante, sa nu-ti iei masina noua ci second,etc.insa in ro a avea salariu mic inseamna SANU AI CE PUNE IN FARFURIE COPILULUI.

Si situatia nu se va schimba prea curand,si nu e vina nimanui...asta e nivelul de trai in Ro. daca dai la doctori salarii de 40 mil(decent,dupa parerea mea) inseamna sa dai si la profesori si la alte categorii...de unde???

Si in atare conditii,cand dupa ani de studii,plus riscurile meseriei,asta e doctor ii cea mai stresanta,eu asa o vad,ai in mana viata unui om(si din cate stiu eu,nu prea au sporuri pentru asta) NU AI CE MANCA, ce faci? accepti sau nu cadouri?

Sau mai bine pleci si-i lasi in plata lor de oameni...sa se opereze singuri?

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marumiha spune:

XIO,nu ma ėntelege gresit ,eu nu ėi invidiez pe cei ce traiesc bine ci ma deranjaza faptul cėnd se iau bunuri sau bani de la altii nejustificat.Daca unu e capabil si reuseste-n viata sa aiba o situatie buna trebuie sa o faca corect nu altfel, oare cei ce primesc aceasta spaga nu-si pun problema daca cine trebuie sa dea are copii acasa si are ce le pune pe masa? Sau acestia daca au studiat altceva sau mai putin dupa parerea voastra nu are dreptul sa traiasca?Cunosc si eu medici ėn Ro. care cu salariul de mizerie cum spuneti voi au reusit sa-si cumpere 10 ap.ėn Bucuresti si vila la Sinaia destul de mare ,si pot sa-ti dau multe ex.Si cumnatul meu lucreaza ėntr-un spital destul de mare cu 8000 de angajati asa ca nu-i mai aparati pe cei care profita de faptul ca persoane BOLNAVE si care normal asteapta de la medic o vorba buna trebuie sa plateasca pt .a avea aceasta atentie din partea lui,sau o femeie care merge sa nasca si trebuie Ssa aiba deja pregatit plicul.
FLAVIUTA ,eu cadouri nu astept si nu am asteptat de la nimeni ,am muncit si muncesc corect si nu pot sa accept acest mod de a da sau lua spaga,pėna la urma dupa parerea voastra e de vina cine da nu cine ia din cėte ėnteleg.Stiu ce salariu are si un muncitor ėn fabrica si o femeie care matura si un electrician,asa ca nu numai medicul cėstiga putin,si comparatii cu salariul din alta tara nu trebuie sa dai pt ca nici munca nu e aceeasi.Sa nu ne uitam doar la bani ci si modul de ai face.Aici medicul sta cu tine de vorba e disponibil ėn schimb la noi predomina aroganta.Si daca tot ai dat ex.de proaspeti medici de ce nu dai ex. si de proaspeti arhitecti ,ingineri sau alte meserii unde nu se obisnuieste acest lucru....spaga.Ai facut un calcul cėte persoane vede medicul pe zi si cėti din acestia merg fara nimic ,cėte zile pe saptamėna ,cėte luni pe an si tot asa.Sa fim seriosi ,parerea mea e ca cine ia spaga nu e o persoana corecta nici cu el ėnsusi nici cu ceilalti .

Mergi la inceput

mihe, ce inseamna spaga?
si cine a spus ca doctorii asteapta ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

uite aici cine a spus ca doctorii asteapta.da bineinteles ca tu nu vezi/citesti decit ceea-ti convine.

quote:
Originally posted by clauditzadennis
[1. Medic specilist, ditamai profesorul, nici nu se uita la mine cand m-a vazut prima oara si desi am venit prima la usa cu un copil mic(la 8), m-a amanat pana spre 12, pe motiv ca pe ceilalti pacienti ii cunostea. In fine, cand i-am strecurat 500 de mii in buzunar, mi-a scris repede o reteta si m-a expediat...

2. Spital de copiii, noi cu trimitere de la medicul de familie la ORL-ist. Sotului meu i s-a spus textual: "1,5 milioane chirurgul(adica exact duduia de ne vedea), 1 milion anestezistul, 500 asistenta care vine si ia copilul si-l aduce in sala"...pentru o operatie de polipi. Inutil sa spun ca am venit la 7, l-a operat la 8 si la ora 13 cand am plecat noi acasa o mamica de bebel care nu avusese bani sa dea (m-a intrebat pe mine cat am dat si cand i-am spus a inceput sa planga...) si care venise acolo inaintea noastra, tot astepta sa-i vina randul, cu copilul nemancat si era amanata sub diferite pretexte....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

nu numai ca asteapta- dar cer asa, fara rusine; dr.Maior (maternitate tgmures)cu care am nascut in 2000 mi-a spus ca ma costa 200 marci daca vreau sa asiste la nastere; dupa ce m-au dus in salon a venit si a cerut banii si pentru ca eu eram intr-un hal fara hal si nu puteam misca m-a intrebat unde-i plicul; i-a luat singura din poseta de pe pat; ulterior nu i-am mai vazu ochii si a trebuit sa cotizez la alt medic sa-mi scoata firele si pentru control; n-am sa uit niciodata de ce mizerie morala a putut da dovada...si citi nu sunt la fel; in loc sa se diminueze fenomenul se agraveaza

http://www.floriinro.ro/

Mergi la inceput

Speed , daca ai citi si tu probabil ai observa ce spun pe aici si nu ar trebui sa ma repet din 2 in 2 pagini:
1.Cei care PRETIND , adica cei care nu se uita la tine pana nu le dai ceva , care iti spun inainte cat te costa , care conditioneaza interventia lor asupra ta ar trebui dati afara din sistemul sanitar sau bagati la inchisoare 2-3 ani .
2.Spaga inseamna bani primiti pt. a beneficia de ceva care in mod normal e gratis.Spaga inseamna ce am scris la punctul 1 , sa dai bani pt. a beneficia de ceva gratuit si normal.
3.Nu am spus vreodata ca spaga e normala, ca daca au salarii mici au o scuza sa ceara bani de la pers. bolnave. Am spus ca problema asta va fi rezolvata doar de Ministerul sanatatii, ca ar fi normal sa creasca salariile.
4. Eu va intreb de ce va agitati atat si de ce considerati ca dorinta mea ca pacient de a oferi ceva doctorului DUPA operatie/onsultatie , cand nu mai am nici o treaba cu el este considerata mita/spaga.
Mita/spaga pt. ce ? Pt. ca peste 10 ani poate-mi pica un drob de sare in cap si ajung iar la doctor? Este pur si simplu un cadou, semn de apreciere , de multumire , si se dau de multe ori pt. ca ii dau omului care a salvat viata mea , a unui prieten sau a unei rude .
5.Doctorii primesc ce am scris eu la numarul 4 , spre deosebire de cei din alte tari care nu accepta bani sau altceva tocmai pt. ca cei din Romania nu au bani , iar ceilalti din alte tari au de nu mai pot sa duca. Nu cer , nu conditioneaza , daca se poarta frumos cu mine si imi permit , le multumesc asa cum vreau eu .Si primesc pt. ca atunci cand traiesti de azi pe maine lasi la o parte orgoliul si altceva si accepti.Era pe DC un topic in care cineva spunea ca daca nu ar avea destui bani sa-si intretina familia s-ar prostitua fara sa-i para rau doar ca sa-si ajute familia.Fiecare face ce poate

Si sa nu incepeti iar cu teorii despre cati bani o sa cer eu si cat de tamp doctor voi fi , ca deocamdata vb la modul general si nu este valabila doar in cazul doctorilor teoria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denisabia spune:

Propun sa abordam si alte profesii daca tot vrem sa ne descarcam pe forum, ca prea se bate apa in piua pe seama doctorilor de atatea pagini.Degeaba discutam noi in contradictoriu , ca lucrurile raman la fel.
Numarul bolnavilor e in crestere , facultati sunt multe , locuri destule pentru studenti la medicina.E greu sa te mentii am colegi transferati la stomatologie care au renuntat la medicina in anul 5 , 6.E drept ca in ziua de azi nu se mai invata ca inainte , ca studentii sunt mai delasatori si la profesori cam acelasi fenomen.Acum va intreb pe voi ce exemplu primim si noi , cand vezi ca se merge cu examene cumparate , cand tu inveti ca prostul pentru o nota mare si vine unul care scrie 3 randuri la un examen , ia 10 iar tu 7-8.Cu studenti picati la examene , dar a 2 a zi pe lista sunt promovati.Ca tot vorbesc de profesorii universitari sunt unii ca ii prinde moartea si nu lasa locul celor tineri care au salarii mizere, sunt examene la care e clar ca daca nu dai banul jos nu-l treci , scot carti te obliga sa le cumperi la niste sume destul de mari si sunt destule superficiale sau copie dupa cele straine.
Cu faptul ca statul roman faciliteaza venirea studentilor straini , ca deh aici nu trebuie sa dea admitere , platesc o suma modica , comparativ cu taxa anuala si intra automat la buget .Pentru romani guvernul nu poate acoperi atatea locuri bugetate , asa ca se reduce mereu numarul de locuri asa ca esti nevoit sa dai 35 de milioane pe an.
M-am cam abatut la subiect , dar vroiam sa va amintesc niste aspecte pe care le cunoasteti probabil si de ce nu sa vorbim si de alte bresle.Ca sa ajungi cu diploma in mana trebui sa induri destule , sa inveti sustinut si sa aloci multi bani pentru studiu , mai ales ca viitor medic tu n-ai timp in timpul scolii sa muncesti si nu poti absenta.Dupa ce-ti tocesti atatia neuroni , probabil ca incepi sa te crezi Dumnezeu la finalizarea studiilor si juramantul lui Hipocrate e doar o amintire.Cert e ca sunt si destui doctori buni , iar uscaturi ca peste tot.Poate e nevoie de niste criterii de selectare , ca totusi in mana lor sunt vietile oamenilor.Avem profesionesti , pacat ca nu avem dotarile celor de peste hotare.Greseala cred ca e de ambele parti vizavi de spaga si chiar nu intrevad o solutie care poate fi pusa in aplicare prea curand.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana29s spune:

Am dat dupa ce am nascut "spaga". Eu consider ca nu a fost spaga ci cadou iar moasa si asistenta care m-au asistat au fost dragute (stiu ca-si faceau meseria) si am simtit realmente ca m-au ajuatat.
Am vrut sa dau nu m-am simtit obligata ci am vrut sa dau in semn de multumire dupa pe linga traditionalul prosop si niste bani. Nu am dat mult ci doar 30 RON de persoana iar d-nei doctor care a aparut in sala asa de prezenta citeva minute nu i-am dat nimic nimic ca nu a facut nimic pentru mine.
Nu cred ca daca dai dupa ( fara sa-ti solicite )e spaga. Stiu ca in semn de multumire puteam sa trimit flori si bomboane dar stiu ca mai mult s-au bucurat de ce au primit, iar eu cind fac un cadou prefer sa ofer personei ceva ce-i face placere nu doar asa ceva de complezenta.
Am dat spaga cind am operat copilul la 1 an pentru un orjelet si aia a fost intradevar spaga si m-am simtit obligata sa o dau si la medic si la anestezist si la asistenta toti au asteptat inainte si fiind vorba de copilul meu nu am ezitat nici o clipa sa ma gindesc cit de etic este sau daca ar fi mai bine sa nu dau.

Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).
www.flickr.com/photos/liliana29s/sets/72157600354873761/" target="_blank">Dan Mihai 15Iunie2004

Mergi la inceput