Se pare ca de la 1 iunie vor intra in vigoare pensiile facultative pilonul 3.Nu s-a facut nici un instructaj ,norme metodologice nu au aparut,asa incit am rugamintea sa ma ajutati cu ceva sfaturi referitoare la obligatiile angajatorului privind pensiile facultative pilonul 3.Trebuie incheiate conventii intre angajator si administratorul fondului de pensii sau cum se procedeaza?
Angajatorul nu are nici o obligatie in cazul pensiilor din pilonul 3. Este o pensie FACULTATIVA. Daca vrei sa cotizezi bine, daca nu, nu. Este doar alegerea ta. Totodata, este posibil ca in unele firme (insa sincer ma indoiesc ca la Iasi exista asa ceva), angajatorul, pentru a motiva salariatul, sa cotizeze un procent (restul sa fie acoperit de angajat) sau chiar toata suma pentru un fond de pensii privat.
cristina d.
Nu am obligatia sa retin pe statul de plata contributia pe care persoana o stabileste cu administratorul fondului?
Conducerea unitatii stabileste ce societate va prelua aceste pensii sau depinde de fiecare salariat in parte,unde doreste sa-si vireze banii?
Multumesc frumos!
Palmyrah,firma nu are dreptul sa impuna unui angajat la ce societate sa-si dea cei 2%.Chiar sunt niste amenzi daca se face asa ceva!Voi opriti cei 9% pentru pensii ca si pana acum,iar cei 2 din astia 9,se duc la fondul privat!
Edit,acum am vazut ca vorbesti de pilonul 3,dar abia acum in august incepe pilonul 2.
"La vita e bella"
poze
marea inghetata
Vantina,probabil nu m-am facut inteleasa!
E vorba de pilonul trei care intra din iunie si nu are nici o legatura cu cei 2% din 9,5%.
Sunt contributii benevole,independente de contributia care se retinea pina acum.
Si nu e vorba de impunea unui anumit administrator de fond ci,doar daca eu ca angajator trebuie sa fac viramente la 10 fonduri diferite.