Nazdravani de oct-nov-dec-2003(81)
Raspunsuri - Pagina 2
vikinga spune:
Pai sa stii ca-s cam la fel. Lenesi la pampers, si la vorbit au fost amindoi lenesi. Ceilalti ziceau poezii si stiu ca al meu abia lega 2 vorbe. Acu' rid cu sotzu si ne zicem ca nici 3 limbi pe care le are de vorbit nu-s deajuns sa se manifeste Si cam la fel au fost si la inaltime, imi amintesc ca ei doi au atins primii un metru. Azi m-am gindit la Ciuf, ca zicea ca o doare inima sa-si lase baiatul la gradi daca baietii mari sunt mai dominanti fata de Luca care e mai cumintel. Valeria sa stii ca astia mici is niste dracusori oricum ar fi. Stiu ca Aldo e scanadalgiu mare daca incearca unul sa dea in el ori sa-l imbrinceasca. Dar dracusorii mari tot gasesc cai sa-i domine pe astia mai mici, ca asa e legea firii. Lui Aldo i-au gasit-o. El fiind inalt, asa pare de vreo 4 ani jumate s-a integrat oarecum direct printre cei mari, ma rog e si el pe acolo, da din coate, ca ex acasa a venit azi cu un "amic" de 5 ani. E puternic si nu-i rusine sa sara chiar si la bataie. Oricum educatoarele tempereaza imediat chestiile astea.Dar copii l-au simtit pe Aldo ca nu stapineste limba germana la fel de bine ca ei. In primul rind el fiind mai mic cu un an doi ca ei si in al doilea rind el vorbind chiar mai putin legat ca un pui de neamtz de 3 ani jumate. Si am surprins dimineata cum a venit un dracusor mic si-l intreaba "aldo bist du verliebt?" adica esti indragostit? la care aldo inocent zice "ja" si o hlizeala si o chicoteala dupa aia pe colegul cel mare. Aldo ist verlieeeebt haha hihihi . Mi-a fost asa de mila de Aldo dupa aia, cum se uita usor incurcat ca nu a inteles cu ce a gresit de ride baitul de el, dar l-a dus mintea sa zica rapid nein nein ich bin nicht. Pt ca el vrea tare mult sa fie printre ei, printre aia mari si normal ca-l dor situatii din astea. Asta e doar una din faze, stiu copilareasca si normala. Dar mi-a venit copilul acasa si m-a intrebat pe germana "mama sunt prost?". Nu stie toate cuvintele rele in germana si sigur astia mari i-au gasit punctul minus al lui si-l tachineaza. Asta mic nu intelege tot dar se baga acolo printre ei.Si normal ca mama leoaica din mine nu s-a lasat si m-am dus la educatoare Ele stiu ca Aldo vb 3 lb si de asta e mai in urma cu germana asa ca eu gasesc intolerabil ca ele sa lase copii sa faca mistouri si ca ar trebui sa-i tempereze. Cica in general Aldo e integrat bine, nu e un copil care sufera ca nu intelege tot. Au fost cazuri cind copilasi de emigranti au pasit in gradi fara sa stie nimic in germana si unii au fost frustrati, tristi, se simteau marginalizati. Nu a fost cazul lui. Dar cica Aldo chiar de nu stie, le potriveste, se adapteaza din mers.Mama ei de limba germana Oricum a invatat enorm de mult in astea 8 luni! Asta e principalul motiv pt care eu l-am dus de la 3 ani la gradi si de la 2 ani cite 2 ore la tages mutter (un fel de bona la 5 copii) , chiar de am prins si iarna. Acum a adoptat lb ca fiind a lui, ii place sa se exprime in germana. De ex cind vb cu Nadja ii zice in germana. Ori trezit nopatea din somn de vrea apa ori sa mearga la pipi ori de viseaza in jumate din situatii zice pe romaneste restul in germana. Si mi se pare normal sa simta lb germana ca cea de baza. De asta l-am apropiat de medii germane cind se zice ca un copil asimileaza o limba ca fiind materna. Mai tirziu deja incepe oarecum "sa traduca"Plus ca mai sunt si alte aspecte legate de limba. Copii unde ambii parinti nu sunt nemti, deci logic acasa nu aud lb asta, inainte de clasa 1 sunt evaluati si fac pregatire un an. Uneori sunt sfatuiti parintii sa amine intrarea in clasa primara. M-a cam stresat problema asta, pt ca problema lb poate urmari un copil pina in clasele mai mari. La diferite evaluari inaintea intrarii la gimnaziu, dirigintele poate zice ca un copil venit din familie non germana chit ca vb fluent si fara accent tot are minusuri in exprimare si ca are un vocabular de termeni redus si ca mai bine ar alege ceva inferior. Stiu asta ca au mai fost cazuri.Asa ca incerc sa fac totul cit mai bine.Una peste alta sa nu uit..Lauraaaaa pai 56$ inseamna vreo 40€. Un plin la masina mea costa undeva la 90€(120$)! Tot asa vreo 70l, ca e masina de acolo de pe la voi, deloc economicoasaNu am emailul Danei, poate o sa-i dau un PM totusi.Elena iubita ce face David al meu cel frumos:)?Vikinga cu cei mai frumosi vikingi, Nadja si Aldo
adameasca spune:
'neatza! Vin si eu cu
Vik, si tu tot la ore d-astea mici te culci? Sper macar ca dormi mai mult dimineatza.
Acuma, citind despre Aldo, gasesc multe asemanari de comportament cu Luk. Acum s-a facut si el mai infipt si mai razboinic nitzel, uneori chiar ii plezneste pe aia care il scot rau din minti. Mereu trebuie sa stau intre ei la joaca. Desi are cativa prieteni cu care nu se bate, nu se cearta, se joaca frumos. Dar aia sunt putini. A invatat sa fie darnic, sa-si imparta jucariile, dar e selectiv. Nu le da oricui. Si e extrem de nervos cand alt copil nu vrea sa faca schimb cu o jucarie. Nu pricepe si pare de ce unii sunt buni si altii si egoisti. Si el are tendinta sa se joace cu copii mai mari si de multe ori aia nu-l baga in seama si el incearca sa comunice cu ei. Atunci parca mi-e mila de el ca nu-l baga in seama, dar intelege pana la final ca nu-s de varsta lui si ca au jocuri diferite.
Va vine a crede ca io nu stiu cat e litrul de benzina? Masina noastra a crapat, era veche rau si alta nu ne-am luat. De cate ori am nevoie de masina o iau pe a lu' tata, care are deja benzina in rezervor . Poate la anul ne luam si noi masina noastra, anul asta bugetele merg la nunti, botezuri, etc.
ma duc sa hranesc gasca.
Ileana
poze,poze si iar poze...
Luca (2 octombrie 2003) si Ilinca (29 august 2006)
O poveste fara titlu... Luca
Davidutza spune:
Buna,
Ileana in ce perioada mergeti la Jupiter,caci si noi mergem tot acolo de pe 08.07 - 14.07 la hotel Meteor.Poate ne intalnim!
Mariana si David
adameasca spune:
quote:
Originally posted by Davidutza
Buna,
Ileana in ce perioada mergeti la Jupiter,caci si noi mergem tot acolo de pe 08.07 - 14.07 la hotel Meteor.Poate ne intalnim!
Mariana si David
Nu ne vedem
Noi mergem intre 22 si 29 iulie.
Ileana
poze,poze si iar poze...
Ven spune:
Hello!
Fost-am si noi la Intorsura-Buzaului in we, la ai mei, unde l-am lasat pe Markus. Care mi-a spus senin "Poti sa pleci la Bistrita, eu raman aici cu Cici." Deci toate bune.
Iar ieri am fost la Cluj la ginecolog la control. BB2 este bine mersi, teoretic am 12 sapt maine, el/ea are dimensiuni de bb de 13 sapt. Ceea ce e bine. Facea niste tumbe pe acolo, foarte simpatic. Dl. dr. a zis ca nu trebuie sa iau multivitamine de alea pt. gravide. Ci doar Magneziu, si mai incolo putin Calciu, adica doar ce-mi lipseste. Iar pt. faza cu glicemia mica, sa mananc putin si des.
Intrebare pt. voi. Mi-a recomandat sa-mi fac triplul test. Voi l-ati facut? A zis ca e obligatoriu doar pt. cele de peste 35 ani, eu am 31, dar a zis ca ar fi bine sa-l fac. N-as mai sta eu pe ganduri, dar pb. e ca trebuie sa-l fac in sapt. 15 de sarcina, adica chiar saptamana dinainte de a fi noi nasi, cand va fi pe aici o mare abrambureala, cu zeci de musafiri si oameni cazati la noi acasa si multe nebunii pe cap. Si normal, ca trebuie sa merg la Cluj, pt. ca in acest nenorocit de 'Targ' pe nume Bistrita nu se face nici o analiza mai....sofisticata....Asa ca nush ce sa fac..........Pareri?? Sfaturi??
Gata, ca abia am mancat, tre' sa-mi intaind un pic fizicul pe canapea :)
pupulatia cu mic si mare
EDIT, ca-s uituca rau! Ileana, pliz modifica linkul catre pozele noastre. Nu e rothgross4, ci rothgross5. Ms mult! Doamne, dar ce rabdare ai avut sa faci ce ai facut cu listuta aia! God! Meriti multi pupici de la noi toate!
Venera , mama lui Markus
Davidutza spune:
Buna,
Ileana chiar mi-ar fi placut sa ne intalnim!
Pentru orice eventualitate cine mai merge in perioada 08.07 - 14.07 in Jupiter sa se anunte caci sunt dornica de intalniri.
Am si eu o intrebare copii vostrii au invatat expresii urate de la desene animate?
Eu i-am restrictionat lui David accesul la cartoon network la desene ,nu il mai las decat pe Minimax deoarece la locul de joaca m-am trezit cu el zicand expresii de genul:" fetita proasta si naroada ce esti" expresie pe care a auzit-o soacra-mea in aceeasi zi pe cartoon network la desene animate.
Mariana si David
Laura Takacs spune:
Uauuu, Ven, mai ca nu l-ai citat pe taica-meu cu "targul Bistrita". Aceeasi nemultumire o are si el. Mama merge la dr la Sibiu. Esti norocoasa ca Markus te-a expediat. Alex mi-a zis ca el merge si cu mine in Ro, si sper sa nu fie circ la aeroport. Si legat de triplu test. Io l-am facut si la Calin, pe vremea aia aveam 28 de ani, la Alex am facut amniocenteza. Io zic sa-l faci, ca stai mai linistita. Dar vezi ca uneori iasa si fals pozitiv, dupa care va mai trebui sa faci alte teste .
Ileana, unde e cafeaua? Ca s-a paradit imputita asta de masina noua ce-au pus-o aici si tre'sa ma duc cu un etaj mai jos sa iau. Vine draga inelu' numa' e dus la facut mai mare. Ca de trei ani incoace nu reusesc sa slabesc ce-am pus cu Alex. Am promis poza, pun, io-s parolista.
Referitor la ce-ai zis Laura, cu vorbitul limbii "bastinase" de catre copiii nostri. Al meu stie doar cateva cuvinte in engleza, si alea prinse de la TV. Dar nu-si face "greturi" cand e vorba sa intre in conversatii cu americanii. Treaba lor daca nu inteleg tot. Si la fel si cu copiii in parc. Dar ma gandesc ca si aici ar face la fel, adica misto de el la gradi, desi la Calin nu a fost asa. Si apoi in trei luni stia si el la fel de bine ca si ceilalti. Nu-mi fac probleme ca nu invata. Calin cel putin i-a depasit la ortografie, dar asta e si meritul meu (ma laud ) pt ca m-am tinut de capul lui la scoala.
Aseara am pus cortul copiilor in gradina. Nu am mai putut sa-i aduc in casa, decat cu circ, tipete, si o joarda, pe Alex, evident. E foarte cald aici, 32-34C si umed, asa ca nu prea pot sta ei pe afara. Tampesti daca nu ai ceva cu care sa te racoresti.
Editez, Davidutza, al meu cupil mi-a zis intr-o zi "you are stupid". Bogat vocabular pt cineva care nu are fluenta in engleza . Asa ca raspundul e da, tot de la desene.
adameasca spune:
Luk nu are voie la Cartoon Network, tocmai din cauza limbajului si a violentzei desenelor de acolo. Are voie la Minimax si la calculator, prefer sa ii aleg eu desenele la care sa se uite.
LautaT, iote o si ptr tine. Nu te mai vaita ca tre sa te deplasezi dupa ea, mai scade nitzel burta dc faci miscare mai multa
Ileana
poze,poze si iar poze...
Laura Takacs spune:
Madam Adamescu, nu scade burta, ca in America nu se stie ce-i aia mersu' pe jos, si nici urcatul scarilor. Se ia frumos liftul chiar si pt 1-2 etaje.
La amiaza am plecat sa cumpar "lesa" pt cupil, sa-l lege de mana. Mama zice ca fara ea il pierde prin oras. Dar am deviat de la curs si am ajuns la tzoale. Mari reduceri la cele de vara- desi parca vara abia a inceput. Nu mi-am umplut plasa, dar saptamana viitoare cica le reduc si mai mult, si poate dau atunci lovitura substantiala.
Mai stie cineva ceva de Fleur? Ca tot depanam amintiri. Ileana buna fapta cu linkurile, multumim.
adameasca spune:
Iote LauraT ce-am gasit, te citez :
" Am nascut vineri, 14 noiembrie la 10:28am pe Alexander Stephan. A avut 3,5kg si 52cm lungimre. Revin cu amanunte.
Laura"
Ce lesa de cupil cumperi? Cum arata? Asa ptr cultura mea generala, ca nu-s interesata.
Ven, am modificat la catastif. si io.
Eu n-am facut triplul teste la nicio sarcina, nu mi-a recomandat medicul. Ce am observat este ca acest TT are deseori rezultate eronate care mai mult baga in sperieti gravidutzele. Dar sunt si cazuri cand identifica anomalii. Acuma, sincera sa fiu, mai ales ca nu te incadrezi in grupa de risc, nu l-as face.
Cat sta Markus la ai tai?
Sper ca va mai aduceti aminte ca pe vremea cand eram burtoase cu nazdravanii, eram 2 grupe: oct - nov si nov - dec. Dupa ce am nascut ne-am unit toate. Am mai gasit in arhiva cateva topicuri de la gasca de nov - dec. Restul cred ca s-au pierdut, ca am cautat in fel si chip inceputurile... Nu le-am gasit si-mi pare rau.
Ileana
poze,poze si iar poze...