Remaniere=pierdere serviciu mamici in c 2 ani?
Buna ziua!
Marius, sau cine ma poate ajuta, am o intrebare: eu lucrez in sectorul bugetar si institutia unde lucram este in mijlocul remanierii actuale a guvernului.
Stiu ca legea nu le da voie sa dea afara femeile in concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani. Dar, am inteles ca 5000 de angajati vor ramane fara serviciu,
INTREBARE: POT SA FACA CEVA, SA DEA VREUN ORDIN AL GUV SAU CINE STIE CE DRACU SI SA NE DEA AFARA ?
Multumesc,
Iuliana
Raspunsuri
Lucia spune:
Iuliana unde lucrezi ?
Si eu de doua zile sunt in emotii din acelasi motiv.
Eu sunt insarcinata si pe 1 iulie ar trebui sa intru in concediua de odihna dupa care vreau sa-mi iau cele 126 de zile de concediu pre+lauzie in care sunt protejata. Atat timp cat esti gravida esti protejata prin codul muncii, iar dupa aceea esti la fel, insa dupa cei doi ani nu se site.
ierima spune:
Daca se fac concedieri colective nu sunteti protejate nici inainte si nici dupa revenirea din concediu de matenitate sau ingrijire copil.
In timpul concediului va platesc oricum cei de la asigurari,asa ca nu are impact efectiv.
O prietena care a stat 2 ani in CIC a lucrat la BNR au anuntat-o in timpul concediului sa i se restructureaza postul, a revenit tot la BNR, pentru preavizul de 1 luna, timp in care si-a cautat altceva de lucru. Daca aveti contract indiviual sau colectiv in care se prevede un preaviz sunt obligati sa-l onoreze fie inainte de-a pleca in concediu fie dupa intoarcere, depinde de data la care va anunta despre restructurare.
Livia
liviu`s spune:
ART. 60 din Codul muncii:
(1) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacității temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata îndeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat;
i) pe durata efectuării concediului de odihnă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.
marius spune:
Sau pe scurt nu te pot da afara cel putin pana la implnirea varstei de 2 ani a copilului daca nu te reintorci la serviciu inainte de acest termen. Dar iti fac, daca imi permiti, o recomandare:
Nu te lasa pana atunci ci cauta-ti variante de lucru intre-timp.
Marius (www.desprecopii.com)
iuliana_2002 spune:
Buna!
Pana saptamana trecuta eram la Secretariatul General Al Guv, insa acum sunt la Min Economiei si Comertului, fac parte din Dept de comert exterior.
In situatia mea sunt cam 10 fete, toti suntem 150-180 pers.
Acum nu pot in niciun caz sa ma intorc la serviciu, voi vedea poate la toamna sau la anu', mama e cam bolnava, iar socrela e la Focsani.
ASA ca....
Multumesc ptr raspunsuri!
Iuliana