Cum poate fi atacata legal Donatia ???
De cand s-a imbolnavit mama de Altzeimer, o prietena de pe DC m-a sfatuit sa fac acte pe bunurile mobile si imobile ale parintilor, pentru ca se fac o sumedenie de smecherii, mai ales cu batranei, pentru a-i pacali pe diverse cai si a le lua apartamentele sau alte proprietati.
Fiind singurul copil, am fost sfatuita sa fac acte de donatie , pentru ca, costa la jumatate de pret, fata de actele de vanzare-cumparare. Tata are 72 de ani , iar mama 66 de ani.
Ce ma sfatuiti ???
Prefer sa aud de la voi mai multe pareri, deoarece am fost atentionata, ca in ziua de astazi sunt o sumedenie de parghii legislative, total necunoscute noua si mai dam si banii degeaba.
Raspunsuri
NicoletaB spune:
din moment ce nu mai ai frati/surori, cine sa atace donatia?
in schimb e revocabila, parintii oricand o pot anula
eva03 spune:
Donatiile sunt irevocabile!Donatiile sunt revocabile numai intre soti.
Dar ma gandesc daca mama ta se mai afla in starea care sa ii permita prezenta in fata notarului, adica daca mai are capacitatea de a dona? Eu cred ca ea este incapabila natural, chiar daca nu e pusa sub interdictie, nu mai are discernamant.
Cred ca pe mama ta o poti pune sub interdictie. Nu stiu cat de lunga si de anevoioasa este procedura, dar cred ca ea indeplineste, cel putin la un moment dat, din ceea ce stiu si eu despre evolutia unei astfel de boli, conditiile pentru punerea sub interdictie. Atunci tu poti fi tutorele mamei tale.
Asa vad eu lucrurile. Sper sa iti fie de ajutor!
http://community.webshots.com/album/558697342zQuuRs
women13 spune:
NicoletaB spune ca e revocabila, iar eva03 spune, ca e irevocabila. Sincer asa mi-a spus si mie un notar astazi, ca eva03.
Ideea e , dupa ce semnam donatia, se poate razgandi, sa spunem parintele ce pare mai lucid, ori poate semna cu altcineva o donatie, chiar act de vanzare-cumparare, pe acelasi bun, fara ca eu sa fiu anuntata... adica sa ma trezesc in fata faptului implinit???
Sunt o gramada de "binevoitori" in ziua de astazi, asa ca ... deocamdata numai voi puteti sa ma ajutati si mai mult poate stiti vreun link cu vreo lege in legatura cu aceasta, ca eu am ametit cautand pe site-uri ... Va pup si va doresc multa sanatate si va !
Multumesc !
eva03 spune:
Daca te temi de o anume situatie, incearca sa o explici clar, daca e numai o simpla temere incerc sa te lamuresc.
Deci inteleg ca esti singura la parinti. Nu ai frati, nu ai surori. Tu, te gandesti sa iti doneze tie bunurile importante, inteleg ca e o casa, pentru a inlatura posibilitatea de a fi inselati.
Sa spunem ca faci donatie, care costa bani. Indiferent ce act vor face ei dupa aceea e nul, pentru ca bunul este in patrimoniul tau si nu al lor. Ei ar vinde un lucru care nu le mai apartine. Din momentul in care donatia e facuta bunul iti apartine. Donatia se face numai la notar, altfel nu e valabila.
E adevarat ca daca ati fi mai multi copii, dupa moartea parintilor ai putea sa fii chemata sa imparti cu ei si cu tatal tau. Dar si atunci daca in actul de donatie e trecuta o scutire de raport al donatiilor expresa, nu mai imparti cu ei. Deci donatia poate sa cuprinda aceasta scutire de raport.
Daca mai ai intrebari, pune-le.
eva03 spune:
Scuze, ma refeream numai la moartea unuia din ei, nu a parintilor! Ca daca tatal al deceda inaintea mamei, atunci ar putea mama sa te cheme la raportul donatiilor, daca mama ar fi prima, ar putea-o face tatal. Raportul donatiilor il pot face numai fratii si surorile tale si parintele supravietuitor.
women13 spune:
Merci din suflet eva03.Cred ca mi-ai spus exact ce aveam nevoie.
Iata situatia mea. Parintii mei au divortat legal acum cativa ani, insa astazi sunt impreuna in concubinaj, adica fara acte. Toti aveam casele noastre. Mama a vandut apartamentul ei si s-a mutat cu tata, au investit banii in apartamentul lui si in alte nevoi personale ale lor. Tata platea apartamentul lui in rate, iar mama la un moment dat m-a rugat sa il ajut, ca erau la pensie si le era greu. Ma rog !!! Am achitat apartamentul tatalui, la vremea aceea in procent de 85% cu banul jos. Cei de la RAGLT, spatiul locativ, sau cum s-o mai numi acum, au zis ca nu pot taia chitanta pe numele meu si nici macar sa treaca acolo in paranteza ca eu achit. Mai tarziu, tata revine la vechile obiceiuri proaste : alcool ( in trecut si violenta ). Ideea e , ca el poate ceda , daca e sub efectul lui Bachus si sa semneze orice, pentru doua parale. Cat mama a fost rationala si intreaga la trup si minte, totul a fost sub control. In decembrie mama este diagnosticata cu Altzeimer si practic, cel mai rational este , sa zicem tata. Insa seful lor de scara m-a anuntat, ca ar fi bine sa fac un act cu parintii mei, deoarece, umbla tot felul de agentii imobiliare, ori persoane interesate sa cumpere apartamente de la persoane in varsta. Mai mult, avem un caz la Iasi, de batranei, care au fost inselati grosolan si au ajuns pe drumuri. Sunt sigura ca iti sunt cunoscute astfel de situatii. Eu nu vreau , ca parintii mei, din neatentia mea sa ajunga sa traiasca in strada sau pe la vreun camin de batrani. Indiferent de cum si-au dus viata, sunt parintii mei si trebuie sa judec si sa am eu grija de ei. Insa tata e cam tampit de felul lui si asta ma ingrijora. L-a intrebat notarul de nu stiu cate ori , daca nu are vreun copil prin "sat" si el radea. Are 72 de ani si m-am cam luat de el. Notarul avea dreptate , cand imi spunea ca nu ar fi prima oara, cand dupa decesul parintilor se trezesc copii din flori necunoscuti familiei niciodata, ca vin cu drepturi la donatie. Eu am 40 de ani si vreau sa cred ca nu o fi atat de tamp, totusi sa nu imi spuna. In rest , glumind acum, se pare ca sunt singura la parinti. Am facut actul de donatie. Tata e singurul proprietar al aprtamentului. In actele de donatie am prins-o si pe mama , ca coproprietar in spatiu alaturi de tata. S-a mentionat uzufructul , cu intrarea in posesie faptica dupa decesul acestora. Deci, am facut actul la notar. L-am lasat acolo pentru intabulare si se pare , ca trebuie sa ma intorc pe 25 la Iasi sa ridic actul.
Daca cele ce mi-ai scris tu mai sus sunt legale si in vigoare atunci totul este corect si nu mai am de ce sa imi fac griji. Am sentimentul , ca stii foarte bine ce spui si am incredere in tine. Lucrez in domeniul legislativ ????
eva03 spune:
Iti doresc ca totul sa fie foarte bine pentru tine si familia ta!
Am licenta in cateva zile. De aceea pastrez mereu o rezerva, pentru ca eu nu am practica, doar teorie.
amar spune:
women13 ai procedat foarte bine....nu ai de ce sa-ti mai faci griji, odata intabulat e sfant si opozabil tertilor, adica oricarei persoane care ar incerca vreo inselatorie..
carmen 26s 70% fetita
eva03 spune:
Scuze pentru abaterea de la subiect:
Amar ne e dor de tine, de ce nu mai treci si pe la noi?
women13 spune:
Sunteti tare dragute si amabile. Va imbratisez si nu va doresc altceva decat sanatate si o viata lipsita de griji. Mult succes in activitate !