Inchiriere apartament de vacanta
Pentru prima data ne-am hotarit sa alegem formula asta: inchirierea unui apartament pentru o saptamina de la un particular. Nu stiu daca are vreo importanta, insa va spun si tara: Italia. Am gasit o oferta, zic eu convenabila, pe un site, zic eu onorabil - homelidays. Am contactat proprietara prin mail care mi-a raspuns cu amabilitate la intrebarile mele.
A mai inchiriat cineva resedinte de vacanta de la particulari? La ce trebuie sa fiu atenta inainte de a accepta? Exista vreun contract scris?
Pe site era specificat ca se cere un avans de 25% din suma totala. Ok, mi se pare de inteles. Intrebarea mea este: cum pot sa ma asigur ca nu ma duce cu pluta si nu gasesc pe altcineva in loc? De asemenea, este un apartament cu 2 camere; proprietara mi-a spus ca e in intregime pentru noi, dar cum pot sa fiu sigura?
Multumesc anticipat.
Raspunsuri
oanagabriela spune:
Noi sintem la a cincea vacanta pe care o facem numai in apartemente inchiriate pe internet. Si majoritatea au fost inchiriate pe homelidays. Nu am avut nici o problema, de fiecare totul a fost exact asa cum a fost descris pe site. Deci daca te bazezi pe experienta noastra, mergi fara grija.
Eu de obicei pun multe intrebari pe email, si asa imi dam seama cit de seriosi si serviabili sint viitoarele gazde. Majoritatea iti dau un contract scris (trimis pe email). Dar am avut cazuri cind nu am avut. De fiecare data insa conditiile promise si pretul a fost exact asa cum este pe site. Odata ce platesti avansul, apartamentul este rezervat pentru tine. Ideal este sa alegi apartamente pentru care sint scrise si referinte, asa vei afla mai multe amanunte.
Noi am vizitat Italia, Spania, Grecia, Corsica cu homelidays. Anul asta mergem din nou la Roma si in Sicilia.
Vacanta placuta.
Marox spune:
Multumesc OanaGabriela! Da, am cautat si noi un apartament cu referinte. Sper sa fie bine.
Unde ati fost in Italia prin homelidays?
oanagabriela spune:
In Italia am fost prin homelidays in sud, linga Neapole. Am mai stat si in Toscana si la Roma, dar prin alte situri.
Noua aceasta formula ne-a convenit f.mult, pentru ca sintem 4 persoane (noi parintii, un copil si bunica), de obicei am inchiriat apartamente cu 2 dormitoare (sau un dormitor si living cu canapea extensibila), cu baie, bucatarie, cite o terasa (unde s-a putut). Seara si dimineata mincam de obicei acasa (ceva usor de facut) si la prinz la restaurant (pe unde ne plimbam). In aceasta formula ne costa mai putin ca la hotel si este si mai comfortabil. Ne facem itinerariul in asa fel ca sa stam o saptamina cel putin intr-un loc si sa vizitam ceea ce este in zona, intr-o raza de maxium 2 ore de masina. Daca ai rabdare si incepi sa cauti relativ devreme (in noiembrie, decembrie pentru vara urmatoare) poti gasi locuinte super la niste preturi f.bune. De exemplu in Corsica am avut un apartament chiar pe malul marii, la 5 minute de mers de plaja, mic dar f.functional, cu 600 de euro pe saptamina pentru 4 persoane, incepind cu a doua saptamina din iulie. Magazinul alimentar era chiar peste drum si ne luam in fiecare zii ceea ce aveam nevoie. Am avut o vacanta de vis si am zis ca ne vom intoarce intr-o zii.
mimitete spune:
Oana, ce alte site-uri ai mai utilizat pt Europa. Tu cam ce intrebari pui ca sa vezi daca sint seriosi? Tu ai avut surprize fata de pozele afisate? Reflecta realitatea?
Multumesc anticipat.
oanagabriela spune:
Mihaela,
Noi am mai utilizat si siturile urmatoare:
http://www.abritel.fr
http://www.interhome.us
http://www.holiday-rentals.co.uk
Despre poze, nu am avut nici o surpriza neplacuta, as spune ca dimpotriva, in anumite locuri a fost mult mai frumos decit ne-am asteptat.
In general intii ne facem intinerariul, alegem localitatile unde am vrea sa stam (marea majoritate inchiriaza de simbata pina simbata), datele aproximative cind vrem sa mergem si pe urma incepem cautarea pe situri in paralel cu cautarile legate de biletele de avion. Imprimam cam tot ce este disponibil, pina la un anumit pret si incepem trierea: sa aiba TV, masina de spalat, terasa, piscina (unde este cazul) etc. Pe urma le triez in functie de pret si incep cu cel mai ieftin, dar care totusi indeplineste niste conditii minime (noi mergem si cu bunica, deci etajul IV fara lift este exclus din start, etc). In continuare incep sa le scriu pe email, si ii intreb:
- care este pretul total, avansul (chiar daca este afisat, mai intreb odata) si conditiile de plata
- costuri aditionale (curatanie, garantie)
- distanta fata de diversele locuri turistice sau/si magazine alimentare
- si tot ce este important pentru tine
Din felul in care iti raspund (cit de repede, cit de detaliat, cit de amabil) iti cam dai seama daca sint obsinuiti cu turistii si cit interes au sa te aiba client. Este bine sa le spui ca vii din Canada, canadienii au un bun renume in Europa.
In general avansul l-am platit prin transfer bancar si aproape toti mi-au trimis un contract.
Daca mai aveti si alte intrebari va raspund cu placere.
Marox spune:
Ca sa fiu sincera, sint cam reticenta fata de modul asta de inchiriere. Asta pt ca nu stiu, ma simt cam jenata sa locuiesc la cineva. Chiar daca stiu ca apartamentul ala nu e locuit decit de turisti, tot nu ma simt in largul meu. Mai bine ma simt la hotel, parca sint mai libera. Mai ales ca avind copiii mici tot timpul trebuie sa stau cu ochii pe ei, sa nu strice ceva, sa nu-si bage miinile pe unde nu trebuie.
Prefer resedintele de vacanta, imobile unde toate apartamentele sint de inchiriat. Am inchiriat anul trecut printr-o agentie, era clar, net, stiam de la inceput in ce ma bag.
Acuma insa, nu prea am ce face. In Italia hotelurile sint excesiv de scumpe, idem resedintele. Sper sa fie bine, o sa va povestesc.
mimitete spune:
Oana, mii de mutumiri. Hai ca mi-am luat curaj sa fac si eu asta in Europa. Pina acum am inchiriat cottage in Canada si a fost super Ok.
Vacanta placuta!
an-k spune:
Si noi am inchiriat in toamna 2005 un apartament in germania Padurea Neagra, a fost foarte bine, conditiile asa cum au fost descrise si proprietara la fel am vazut-o doar la venire si l-a plecare desi statea in aceeasi vila, am avut si patuc pentru bb pus la dispozitie. Seara mancam in apartament si ziua in oras. Anul asta pentru mare am luat tot un apartament dar mergem la mare in Belgia si hotelurile sunt destul de putine si doar cu mic dejun, asa ca pretul ridicat nu se justifica, ( consider eu).
Concediu placut si sa ne spui cum a fost.
anca si micutza Bianca(14/03/2005)
oanagabriela spune:
quote:
Originally posted by mimitete
Oana, mii de mutumiri. Hai ca mi-am luat curaj sa fac si eu asta in Europa. Pina acum am inchiriat cottage in Canada si a fost super Ok.
Vacanta placuta!
Mihaela
"Never argue with idiots cause they'll drag you down to their level and beat you with experience."
Vacanta placuta si voua. Cind vreti sa plecati si cam pe unde?
Interesant este ca, in afara de o proprietara cam "zmucita" la Barcelona, restul proprietarilor au fost extrem de amabili, s-au purtat f.frumos si ne-am simtit la largul nostru peste tot unde am fost.
Cea mai frumoasa experienta am avut-o in nordul Italiei, linga Bologna, proprietarii au fost un cuplu de englezi, am avut etajul I al unei vile splendide, cu o priveliste exceptionala, cu o mobila superba, ca din filme. Propietarii au plecat intr-o zii de acasa inaintea noastra si au lasat usa deschisa la apartamentul lor (scara fiind comuna). Ne-am simtit f.onorati de o astfel de incredere. Unde mai pui ca nu ne-au cerut nici un avans, au zis ca daca venim tocmai din Canada, cu siguranta sintem seriosi .
Este f.important ca in cursul corespondentei pe email sa reusesti sa dezvolti o relatie de respect si simpatie, deci nu fiti prea "expeditivi" si nici "zgirciti" cu comentariile.