Croissante frantzuzesti stie cineva?
M-ar tenta sa fac niste croissante, dar nu genul celor care se gasesc in comert, cu aluatul similar cu a unui cozonac, ci din acelea adevarate, frantzuzesti, care se desfac foitze si se topesc in gura. Ma poate ajuta cineva cu o reteta?
Multumesc.
Raspunsuri
Alynutza spune:
Natalia mersi, prompta ca intotdeauna. Ar fi foarte posibil sa fie asta reteta, seamana cu ce am vazut pe un site frantzuzesc, insa de acolo nu reuseam sa inteleg pasii aia de impachetare.
Balbina spune:
Imi pare rau ca nu se vad pozele, probabil era sa fie si mai explicit totul. Michelle probabil a sters albumul respectiv.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
Mik spune:
Croissant se face deci din aluat in foi, care in ro se mai cheama si aluat frantzuzesc. Pricipiul e deci urmatorul : se face un aluat cu drojdie (fara sau cu putin ou) care se lasa putin la dospit, apoi se impacheteaza si preseaza cu untul astfel incit sa se faca foile bune.
Intre 2 impachetari aluatul se lasa 20-30 de minute la frigider.
Pentru facut croissant-ul : foaia intinsa se taie in triunghiuri (isoscele cu unghi drept, adica un patrat taiat in 2) si triughiurile se rasucesc incepind cu latura mare. Se ung neaparat cu ou diluat inainte de a se da la cuptor.
Din acelasi aluat se fac si pain au chocolat : o bara de ciocolata (sau 2) se invelesc intr-un dreptunghi de foaia.
E destul de lung de pregatit si deci te sfatuiesc sa faci o cantitate mai mare, sa coci o parte si restul sa le pui la congelator pregatite si necoapte.
Alynutza spune:
Natalia nu-i problema, Michelle a explicat destul de clar ce si cum si am inteles.
Mik as fi preferat o reteta cu cantitati si proceduri exacte, tocmai pentru ca nu ma stiu in 'aluaturi' fiind mai degraba un fan al prajiturilor cu pandispanuri de diverse feluri, asa ca, din pacate, ce spui tu nu ma ajuta foarte mult.
Mik spune:
ALinutza, uite o reteta cum vrei tu :
http://www.recette-dessert.com/croissants-au-beurre-r3.htm
Alynutza spune:
Mik multumesc de ajutor.