In sfarsit reteta pt Croissant
am gasit in sfarsit reteta pt croissant .am facut azi si au iesit f. f. bune.
Trebuie sa respectati reteta pas cu pas altfel nu iese
1 plic de drojdie uscata se pune in 1/4 pahar apa calduta+ 1 praf de sare + 1 lingura de zahar - se lasa 5 minute pana face bule
2 pahare de faina ( faina trebuie cernuta inainte de masurare si sa fie 2 pahare fix) + 1/2 pahar lapte caldut + 3 linguri de ulei + 1 lingura de zahar + 1 lingurita de sare + maiaua de drojdie.
se framanata pana devine omogen aluatul. aluatul iese f. moale asa ca framantarea se face prin trantire pe tabla . (trantiti aluatul tinand de un capat , ridicati, trantiti din nou etc)
se lasa la dospit minim 90 de minute pana isi dubleaza volumul.
dupa dospit se baga la frigider o ora
dupa o ora se ia 1/2 pachet de unt ( 125 grame , 1 stick de unt pt americance ) se framanta usor cu podul palmei (ca sa devina maleabil dar sa ramana rece).
se intinde aluatul intr-un cerc cu diametrul cam de 25 cm. se pune untul in mijloc si se aduna marginile in jurul untului ca sa se formeze un plic dreptunghiular plicul se intinde intr-o foaie cam de 30 cm lungime si 15 cm latime.
se impatureste in trei ( dreapta se pliaza peste stanga pe lungime) . se roteste 90 de grade se intinde din nou ( cat sa se vada untul prin aluat) si se impatureste inca o data in 3 ( ca sa se formeze din nou un dreptunghi ) si se baga la frigider 2 ore
dupa ce s-a racit se repeta pasii de mai sus ( cele 2 impaturiri) si se baga din nou in frigider 2 ore
se unge o tava cu unt . se intinde aluatul intr-o foaie cam de 30 cm lungime si 15 latime si se taie in doua. jumatate se baga la frigider(ca sa se pastreze rece pana lucrati cu cealalta jumatate)
din jumatatea ramasa se taie 3 dreptunghiuri pe care dupa aceea le intindem pe fiecare ca sa obtinem un patrat. patratul se taie in diagonala in 2 triunghiuri care se ruleaza de la partea mai lata spre varf ca sa se formeze croissantul . din cele 2 jumatati obtinem in total 12 croissante.
croissantele se lasa 30 de minute la dospit dupa care se baga in cuptor la 475 grade F ( 245 Celsius- adica foc iute). se lasa 10-12 minute. ( se pot unge cu un albus de ou amestecat cu o lingura de apa eu am uitat pasul asta)
din acelasi aluat se pot face crenvursti in foietaj
va pun si poze cu crossantele
http://pg.photos.yahoo.com/ph/mary_allen1978/album?.dir=/1933re2
o mica observatie. croissantele voastre ar trebui sa iasa mult mai bine ca eu n-am avut rabdare sa fac triunghiuri isoscel. ale mele au fost mai ascutite si de aceea croissantele au iesit scurte.
iarasi mi se par cam pline de unt o sa incerc data viitoare cu 1/2 cantitate de unt. de asemenea cuptorul meu a cam ars pe fund croissantele in doar 10 minute asa ca data viitoare o sa incerc sa le fac la 450 F) reteta o am de pe un CD al Juliei Child .
Raspunsuri
ninocikap spune:
dar paharul cat are...? sau nu conteaza daca folosim acelasi pahar si la faina si la apa, si la lapte...?
Nicoleta si Mihai Alexandru (17.02.2005)
Poze
michelle7 spune:
quote:
Originally posted by ninocikap
dar paharul cat are...? sau nu conteaza daca folosim acelasi pahar si la faina si la apa, si la lapte...?
Nicoleta si Mihai Alexandru (17.02.2005)
Poze
un pahar are 250 ml.
ninocikap spune:
multumesc ..poate ma apuc de ele curand...
crezi ca se poate pune si ceva umplutura la ele...?
Nicoleta si Mihai Alexandru (17.02.2005)
Poze
michelle7 spune:
pai se pot umple cu ciocolata, branza etc. dar cred ca trebuie sa ai mare grija la rulat. cred ca trebuie sa pui branza la margine si sa lipesti bine dupa primul rulat sa nu iasa umplutura. oricum sunt foarte bune si fara umplutura datorita untului. poti sa pui dulceata pe ele si sa le mananci cu cafea cu lapte pt un mic dejun francez
michelle7 spune:
am mai facut o tura azi cu stafide. inainte de ultima impaturire am presarat pe aluat stafide rehidratate si am facut poze cu toti pasii.
PS cuptorul meu pare sa arda la 475 asa ca am copt la 460 dar data viitoare incerc 450 .
Balbina spune:
Michelle, ce rabdare ai avut sa faci croissantele, jos palaria. Eu n-am curajul sa ma apuc de ele, desi am studiat destule retete, mai simple si mai complicate, prefer sa le cumpar, daca am pofta.
------------------
Numai bine,
Natalia
michelle7 spune:
doar asteptarea e problema. de muncit insa nu muncesti mai mult de 30 de minute in total
katty spune:
Wow, cum arata!
Salivezi numai cand le vezi!
Dar procesul tehnologic pare cam greu (sau gresesc?)! Trebuie sa ai rabdare multa ca sa le faci, dar cred ca merita efortul!
Michelle7, cam cat dureaza de cand te apuci si pana le vezi pe masa?
Catalina & Andrei (3ani si 8 luni)
"Imaginatia este mai importanta decat eruditia..."
(Einstein)
aime spune:
F apetisante!
Este ceea ce numim noi aluatul frantuzesc, cam asa cred...si cu unt ies delicioase (eu am reteta cu untura, ptr pateuri)...le fac si eu negresit.
aime
michelle7 spune:
pai timpii sunt asa
preparat aluatul 10-15 minute (inclusiv cu pregatirea ingredientelor)
dospit 90 de minute
racit aluatul 60 de minut
untul +primele 2 plieri 5 minute
racit 60 min-120 min
urmatoarele 2 plieri 5 minute
racit 60 -120 min
intins foaie si preparat croissante - 15 minute
dospit 30 minute in tava
copt 10 minute.
puteti prepara seara aluatul si sa faceti si plierile ( nu e obositor si ia putin timp) iar dimineata sa pregatiti croissantele + dospit + copt.
Oricum va asigur ca e o reteta extrem de usor de facut si nu se munceste mult la ea. singurul dezavantaj e asteptarea.