Tot despre copii si pasaport
Am incercat sa urmaresc tot ce s-a posta in legatura cu trecerea peste granitza a copiilor,nu am gasit nici un raspuns la ceea ce ma framinta pe mine!
Imi cer scuze daca s-a mai scris iar eu nu am gasit!
Urmeaza sa plecam in tzara,copilul este trecut pe pasaportul meu si are drept de sedere in Germania!Mentzionez ca sunt divortzata de tatal copilului,copilul fiindu-mi incredintzat prin hotarire judecatoreasca!
Pentru a nu avea probleme la granitza(in momentul in care vom parasi Romania)trebuie sa am la mine hotarirea de divortz?
Copilul nu ar fi putut locui in Germania fara acordul tatalui,asa ca acum sunt in dilema!trebuie sau nu ,sa prezint autoritazilor vamale hotarirea?
Multzumesc anticipat!
dana
Raspunsuri
creasta spune:
Da trebuie originalul si oc copie,copia ramina la controlul de frontiera,spun sigur asta,ca mie mi-a cerut anul trecut,si anul asta m-am interesat deja de acte si este la fel.
Corina
andacos spune:
Multzumesc mult pentru raspunsuri!
Copia trebuie legalizata la rindul ei,sau...?
Si logic ,banuiesc ca trebuie sa-mi iau si certificatul de casatorie dupa mine-copilul poarta un nume,eu altul,pasaportul e pe alt nume decit cel din hotarirea de divortz,deci altfel nu am cum sa dovedesc ca sunt mama lui!Sau...?
Dana
amar spune:
andacos...alambicata situatie...ar fi cazul sa le aduci la un numitor comun...ca aia de la vama uneori nu stiu citi romaneste si cu logica stau prost tare...
Deci...hotararea de divort trebuie legalizata , trebuie sa aiba acolo o stampila pe care sa scrie ca e ramasa definitiva si irevocabila...iar celelalte acte e bine sa le ai la tine si original si copie ..ca nu se stie...mult succes
carmen 25s
andacos spune:
AMAR,nu am la ce numitor comun sa le aduc!
Asta este situatzia!eu port numele sotzului,copilul poarta numele tatalui biologic!
Gindesc ca singura varianta de a face dovada ca sunt mama copilului-ca doar nu mi-or face aia un DNA test la fatza locului,este sa iau si certificatul de casatorie dupa mine!
De asta am si specificat in primul mesaj-ca fara acordul tatalui nu puteam sa aduc si sa obtzin viza de sedere pentru copil,deci toata aceasta tevatura mi se pare aiurea!
Dana
editez sa spun ca da,hotarirea de divortz e definitiva si irevocabila!
creasta spune:
pe mine nu ma intrebat nimeni nimik de certificat de casatorie,ca mie de imi spune asa si la copil altfel?dar eu stiu? sa imi spui si mei cum a fost,urmeaza sa merg si eu in tara dupa copila.
Corina
helbi spune:
Dana, in mod sigur ai nev. de hot. definitiva si irevocabial, de certif. de nastere al copilului si.pt siguratnta si de certif. de casatorie.
Incearca si scrie un mail la Bonn la Consulat si lasa nr tau de telefon cu rugamintea de a fi sunata. Te vor suna ei. Scrie in mail, doar ca situatia ta e mai complicata is nu ai gasit info pe site-ul lor. Eu asa am facut si m-au sunat ei. De al ei am aflat ce am scris is la generale: merge si hartie la notariat, cum ca tatal e de acord ca mama sa calat. cu copilu, dar, inteleg ca asta in cazul tau nu e imp., tu nemaiavind nevoie de acordul lui, datorita hot. def. si irevocabile.
A_Iulia spune:
Teoretic iti trebuie doar hotararea de divort - blabla, cu conditiile de mai sus.
Asta e clar. Original + copie simpla.
E posibil sa se inteleaga ca tu esti mama copilului pentru ca e inscris la tine in pasaport. Insa daca nu e asa clar, daca ai copie dupa certificatul nou de casatorie (din care sa se vada ca tu ai purtat numele copilului)...e arhisuficient.
Nu sunt chiar tampiti la vama. Insa legea e clara: un copil cu cetatenie romana nu iese din tara decat in conditiile specificate.
Adina + Olivia 04.03.2004