as vrea sa stiu" ce eu nu stiu"
Raspunsuri - Pagina 11
principe spune:
oana,
nu-i ca nu te cred, ma gindesc ca poate pentru ca sunt putini specialisti ,med de familie trebuie sa fie de toate.
pune si plombe????
oana1177 spune:
principe, acum medicii de familie nu mai scot dinti, sau cel putin asa sper; dar crede-ma, acum cativa ani o faceau
si eu am ramas surprinsa cand am vazut poster-ul ala, insa m-am gandit ca stiu cei de la minister ce fac cand indruma oamenii sa ceara intai parerea medicului de fam, sa se trateze la el, si dupa-aia sa se gandeasca sa aglomereze spitalele
in tot cazul, daca vreau sa merg la un specialist, n-am nevoie de trimitere; ma duc, platesc, dupa care asigurarea imi ramburseaza o cota parte; cu medicul de fam am treaba sigur o data pe an pt un control general si analize de sange si de fiecare data cand trebuie sa-mi cumpar medicamente
principe spune:
oana ,
este vreo diferenta de cost intr-e ,sa zicem dentist si medic de familie ??? ma refer la consulta + extractie???
monica mami de print
XIO spune:
Principe..?!?!?!?!
De ce scoala m-am legat?
http://pg.photos.yahoo.com/ph/gia_devil/my_photos
marci spune:
Nu-i nimic, stai linistita!
Zilele trecute am fost in vizita la prietena mea si am aflat ca sora ei are cancer la san. Un san i-a fost extirpat anul trecut si urmeaza acum celalalt san.
Stiti ce m-a mirat pe mine cel mai mult? Ea si-a descoperit nodulii la sani acum 6 ani, a fost la medic i-au fost extirpati si din acel moment si-a facut periodic (la 6 luni) mamografie si cu toate astea dezastrul nu a fost prevenit.
Nu mai spun ca dr trateaza in mod diferit un nodul la san daca nu este malign, in sensul ca unii iti recomanda sa-l tii sub tratament si supraveghere, altii sa-l scoti.
In aceeasi perioada mi-am descoperit si eu noduli la san, dar dr la care am fost mi-a spus ca nu imi recomanda operatia, ca nodulul oricum se reface intr-un an - doi, dar problema e ca nu stii cum se reface (asta a zis dr, n-am scos=o de la mine), dar a avut dreptate daca ma gandesc la sora prietenei mele. Ei i s-au refacut nodulii la un an si ceva de la operatie.
NU zic sa fii nesimtit si sa stai acasa, dar cu toate mamografiile, cand e sa se declanseze dezastrul.......asta e! Important este sa te duci la dr. pt a nu-ti reprosa nimic in cazul in care ar putea da peste tine o astfel de "fericire". Macar poti sa spui ca ce a depins de tine ai facut.
principe spune:
am promis ca am sa povestesc ce i s-a intimplat unei nepotele.fetita verisoarei mele
nepotica mea are 8 ani acum .cind s-a nascut a fost luata in control de catre un medic de familie.medicul la vizite spunea este bine ia in greutate este totul perfect.
pe la 3-4 luni mama a zis medicului ca i se pare ca nu este atit de activa ,facea comparatie intr-e bbeul ei si copilul surorii ei care era cu citiva ani mai mare ,dar ,crescu-se aproape de ea,si-l avea inca in memorie.medicul a linistit-o spunindu-i ca nu toti copii sunt la fel si ca de obicei baieteii sunt mai activi.mai tirziu mama a observat ca fetita statea cu un piciorus mai inclinat din articulatia cocso-femurala inspre inafara .
medicul de familie a zis "s-a dislocat articulatia ,probabil cind a fost schimbat copilul ,sau la baie.a bagat-o in ghips de parea un avion, cu piciorusele desfacute ,de la briu in jos ,i-a lasat doar o gaurica intr-e picioruse ca sa-si poat face nevoile. dupa ce i-au scos ghipsul a mai tinut-o citeva luni si iar au bagat-o.in timpul acesta mama si-a dat sema ca fetita nu mai deschidea minuta si plingea des. au dus-o la un pediatru faimos .acesta doar dupa masuratoarea capuli a suspicionat hidrocefalie ,a facut ex de rigoare si sa adeverit avea hidrocefalie. in hidrocefalie operatia se recomanda cit mai repede adica pina la 6 luni ca sa nu apara alte complicatii, fetita avea un an aparuse complicatiile lichidul a provocat o pareza prin compresie ,pe partea dreapta.iau facut operatia .i-au extras doar lichidul , cu gindul ca nu o sa se regenereze ,la citva timp ,au luat-o de la cap. norocul, o echipa de medici din strainatae au venit la spital ,au adus drenuri si au operat-o pe nepotica mea si pe alta fetita. si acum are drenul ,cred ca o sa fie ptru toata viata ,iar cu pareza au avut tare de furca si inca au datorita repercursiunilor. a fost operata de 5 ori la piciorusul drept, nu a mers pina la 4 ani,in crestere piciorul drept a ramas mai mic ,deasemenea minuta tendoanele au ramas scurte ,muschii nu s.au dezvoltat ,nu calca bine ,nu duce cum trebuie piciorul.
cu minuta deasemeni inca nu apuca bine ,au facut fizioterapie au stat mai mult prin spitale...de ce???
o poveste trista a unui ingeras care nu a putut sa se joace ca toti copiii,un ingeras care cind vedea un copil plingind il intreba" de ce plingi te doare piciorusul??"un ingeras care a avut o copilarie plina de dureri, de minuta de capusor de piciorus...
la a doua operatie eram in tara ,si inca am in minte acel copil mic cu capusorul bandajat,fara vlaga si mahmur dupa operatie.
personal nu am incredere in medicii de familie ca pot fi suficint de obiectivi cu o gama atit de mare de pacienti,
monica mami de print
XIO spune:
Mamografiile sunt una din cauzele cancerului la san , si mamografiile facute atat de des , mai ales la un pacient care a avut tumora duc la cancer la san.
Si daca sunt benigne multi recomanda sa fie scoase pt. ca pot degenera .
http://pg.photos.yahoo.com/ph/gia_devil/my_photos
viviana spune:
Totul tine de educatie. Educatia sanitara in toate formele ei.
Ea ar trebui studiata inca din scolile primare.
Problema este insa, cine face curricula si cine preda.
Din cate stiu eu un medic de familie, care nu este pediatru, nu are dreptul sa inscrie pe lista copii mai mici de 3 ani.
Daca medicul de familie are competenta in echo, ti-o poate face.
Xio,
Lucrurile nu stau chiar asa. Pe hartie si la tv suna OK, dar in teren este altceva.
Educatia sexuala este un instrument – de formare sau deformare – si deci totul depinde de felul in care este facuta: efectele ei putand fi benefice sau dezastruoase.
Educatia sexuala din scoli ar trebui sa fie disponibila tuturor copiilor si tinerilor si sa fie predata la o varsta, cand le va fi de folos, si de o maniera sensibila pentru nevoile lor. Ceea ce nu se intampla in Romania. Este facuta in gen hei-rupist.
Mai mult de atat parintii au dreptul sa nu le permita copiilor prezenta la aceste cursuri.
In ceea ce priveste trimiterile la medicul specialist nu este chiar atat de usor. Fiecare medic are specialistii lui cu care lucreaza si unde te trimite cu precadere. De multe ori cand ajungi la specialist trebuie sa induri o coada de cel putin 2 ore, in niste conditii care iti fac tensiunea sa-ti creasca. Si toate astea necesita mai multe drumuri si mai mult timp decat este un pacient dispus sa faca.
Ex concret: anul trecut am avut nevoie de un neurolog. Am mers la dr. de familie pentru trimitere. Ok. Ma duc la specialist la ora 14. De la dr. de familie la specialist am facut o ora pe drum. Ajung acolo – peste 10 persoane in fata cabinetului. Stau cuminte si astept vreo 1 si ˝. Cand intru ma lovesc de o asistenta care imi spune mieros ca nu pot intra la consult pana nu ii las adeverinta de salariat. Bineinteles ca nu umblu cu adeverintele dupa mine! Ca doar aveam trimitere, nu? Vazand ca este de neinteles ii spun in ultima instanta ca din cauza afectiunii pe care o am nu pot sa ma intorc la serviciu dupa adeverinta sa vin din nou, sa stau iar, la coada, samd si ca doresc, daca se poate ca acea consultatie sa o platesc. Ei bine, in general se poate sa platesti dar, atunci in particular nu s-a putut ca n-aveau chitante.
Am renuntat mi-am facut programare la neurolog la o clinica particulara si am rezolvat problema.
Dar cine nu are bani pentru asa ceva ce face? Renunta. Si se preface ca nu are nimic.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
viviana spune:
Am uitat sa mai scriu ceva. Doctorul de familie al fetei mele este pediatru. In urma unor cursuri si examene si-a luat competenta si in medicina de familie pentru adulti. Asa ca la ea la cabinet vin si adulti.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
viviana spune:
Parte din campania pentru depistarea cancerului de san:
Un barbat frumos de varsta mijlocie intra intr-o cafenea si se aseaza. Inainte sa comande, observa ca un grup de tineri de la o masa vecina il batjocoresc...
Dintr-un motiv anume, avea prins pe spatele sacoului o fundita roz...
O vreme, barbatul ii ignora, dar insistenta batjocurii vecinilor incepu sa-l deranjeze. Privi intens catre unul dintre tineri, iar cu aratatorul mainii indica spre spatele sacoului, spunand: “Acesta?”. Odata cu aceasta miscare, tot grupul izbucni in ras...
Tanarul caruia ii fu adresata intrebarea zise:
“Scuza-ne, dar spuneam ca esti tare amuzant cu aceasta fundita roz de pe spatele sacoului tau.”
Cu un gest linistit, barbatul facu un semn, invitandu-l pe tanar la masa lui. Desi se simtea putin ciudat, tanarul se apropie si se aseza la masa. Cu voce calma, barbatul ii spuse:”Port aceasta fundita pentru a trage un semnal de alarma in privinta cancerului la san.”
“O port in cinstea mamei mele.”
“Regret, prietene, mama dumneavoastra a murit de cancer la san?”
“Nu. Ea este sanatoasa, pieptul ei m-a alaptat cand eram bebelus, mi-a fost adapost cand ma temeam si cand eram singur, in toti anii copilariei.”
“Inteleg, spuse celalalt...”
“De asemenea, port fundita in onoarea sotiei mele”, continua barbatul.
“Si ea este sanatoasa?”
“Desigur, pieptul ei a fost sursa de dragoste pentru noi toti. Sanii ei au alaptat-o pe minunata noastra fiica de 23 de ani. Ii sunt recunoscator si pentru sanatatea lor.”
“Inteleg si banuiesc ca purtati fundita si in cinstea fiicei dumneavoastra.”
“Nu. Pentru fiica mea este prea tarziu, a murit de cancer la san cu o luna in urma.”
“Probabil si-a inchipuit ca este prea tanara ca sa aiba cancer, de aceea cand a descoperit accidental un nodul la san, l-a ignorat.”
“S-a gandit ca, din moment ce nu o deranja si n-o durea, nu avea de ce sa se ingrijoreze.”
Incurcat si rusinat, tanarul ii spuse:
“Regret nespus, domnule.”
“Dar port cu mandrie fundita in amintirea fiicei mele, spuse barbatul. Imi da ocazia sa vorbesc si cu alti oameni. Seara, cand te vei intoarce acasa, vorbeste-le despre asta sotiei, fiicelor, prietenelor...
Poftim...”adauga barbatul, in vreme ce scoase din buzunar o fundita roz pe care o dadu tanarului.
Celalalt o lua, il privi ridicand capul si-l ruga: “Puteti sa ma ajutati sa o prind?”
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi