e timid sau ce?
Vladut (1 an si 7 luni) este un copil sociabil si vioi, insa am remarcat ca de cateva saptamani, de fiecare data cand ne intalnim cu cate cineva sau vine vreun musafir la noi (chiar daca l-a mai vazut anterior) - de regula daca ma opresc sa vb cu cineva si pers resp se uita sau vb cu el, altfel nu, scumpul meu lasa privirea in jos sau se uita in laturi, evita sa priveasca persoana in ochi sau vine repede la mine. El nu era asa... ce sa fie? timiditate excesiva?
In acele momente, nu il cert, incerc sa il imprietenesc, sa dea noroc (sau sa faca cunostinta), ii spun cine este...
Azi de ex. am fost in gradina botanica in cautarea comorilor si aveam cateva opriri unde personaje din povesti (pirati, cavaleri, zane) ne stampilau harta. Vladut se lipea de mine si lasa capul in jos, nemaindraznind sa priveasca la pers. resp. Degeaba incercau sa vb cu el, sa il intrebe ceva, el mai ca incepea sa planga.
Este normal acest comportament la un copilas de 1 an si 7 luni?
De altfel nu avea nici o problema sa se duca la alti copiii, sa incerce sa se joace cu jucariile lor. Ba chiar s-a dus la o doamna care manca seminte si se uita atent la ea (eu ii mai dau mieji curatati si ma gandesc ca vroia si el...)
Alia, puiul Alexis si argintul-viu Vladut
Raspunsuri
speed spune:
alia,e normal.copiii trec prin diverse faze, nu cred ca e cazul sa te ingrijorezi , e tare micut inca.
simali spune:
quote:
in acele momente, nu il cert, incerc sa il imprietenesc, sa dea noroc (sau sa faca cunostinta), ii spun cine este...
Azi de ex. am fost in gradina botanica in cautarea comorilor si aveam cateva opriri unde personaje din povesti (pirati, cavaleri, zane) ne stampilau harta. Vladut se lipea de mine si lasa capul in jos, nemaindraznind sa priveasca la pers. resp. Degeaba incercau sa vb cu el, sa il intrebe ceva, el mai ca incepea sa planga.
quote:
Orice om care are copii mai maricei si o doza de competenta sociala cred ca stie ca este cea mai mare greseala sa abordezi direct un copil sub 3 poate chiar si 4 ani. Relatia unui "strain" cu un copil mic trebuie sa inceapa prin ignorare. Mai intai micutul te studiaza circumspect; apoi vezi cum incepe sa se apropie. Unii vin sa-ti studieze margelele, altii iti aduc brusc ceva de prin camera lor si-ti ofera cu mare deferenta. Altii spun cu mare seriozitate "eu am un us". Tu tebuie sa spui da, nu, ooo, aaa, dar sa pastrezi distanta si sa eviti cel putin cateva ore sa te adresezi direct copilului. Daca intalnesti copilul pe strada te adresezi mamei si eventual copilului te multumesti sa-i spui buna ziua. Este mai mult decat suficient.
Mama care incepe sa-l forteze pe copil "sa se imprieteneasca" nu face altceva decat sa puna paie pe foc.
Deci copilul este absolut normal, vinovati sunt numai adultii care in vecinatatea unui copil exagereaza, il sufoca si dau navala ...
alice
alia_ro spune:
multumesc Alice, chiar nu stiam... si eu am facut aceeasi greseala, incercand, atunci cand intalneam mamici cu copii mititei sa intru direct in vorba cu ei. Acum mi s-a ridicat valul de pe ochi.
pup
Alia, puiul Alexis si argintul-viu Vladut
ileanna spune:
Nu m-am gandit niciodata la ce zice simali si cred ca am procedat prosteste de multe ori cu copiii altora. Dar mi se pare tare logic ce zice ea.
alia_ro, ma gandesc ca pana acum era prea mic si curiozitatea devansa orice. Poate ca acum este la o varsta cand incepe sa se delimiteze mai clar si sa analizeze. Iar ce nu stie unde sa puna, prefera sa tina la distanta ca sa se simta safe.
Gandeste-te cat de repede cat de receptivi suntem noi dc ni se baga in suflet un strain pe strada. De ce copilul ar trebui sa fie o jucarie cu buton pe care apesi si se joaca cu toata lumea ca doar .... e copil. Daca e mic nu inseamna ca il simplificam la un caniche dragalas si jucaus.
Oricum sunt de parere ca copilul nu trebuie fortat / presat sa faca nimic, indiferent cat de corect / necesar credem noi ca este. Deci zic ca ai facut bine. Nici macar nu il mai indemna sa dea noroc. Asigura-te ca stii de ce este reticent (pe limba lui) si explica-i cum e treaba cu a cunoaste oameni noi ... cine sunt ei ... ce trebuie sa facem cu ei ... etc.
Never say NEVER.