Pandispan pentru prajitura...ce sa fac?
Am cumparat un pandispan pentru prajitura. (Sunt, de fapt, vreo 4 foi). Sper sa nu arunce cu pietre fetele care sunt adeptele preparatelor facute in casa si sa inteleaga. Nu mai pot sa suport si cuptrul, abia daca mai rezist cu oalele pe aragaz, si asta-i musai. Am facut eu un tortulet si am pus biscuiti in loc de blat, a iesit chiar gustos, dar mai incerc si altceva.
Deci...as vrea sa fac ceva racoros, dar nu stiu ce? Ma gandesc la o crema buna. Sau o combinatie de creme, ca v-am zis sunt 4 foi. Si sa pun deasupra o glazura. M-ar tenta si un strat de gem acrisor, dar cu ce sa combin? (noi suntem fan prajituri cu gem).
Oare foile se pot rula, sa fac rulada? A mai incercat cineva?
Va rog...poate imi dati sugestii.
Multumesc
Oana 31+ si Stefan-Vladimir 4ani+
"unui copil trebuie sa-i dai radacini si aripi"
Raspunsuri
roxanaz spune:
pentru foile astea de tort poti folosi orice crema poftesti, daca vrei mai mai racoroasa foloseste frisca batuta, amestecata cu fructe, simpla. daca vrei si gem pune doua straturi de crema si in cel de la mijloc gem de zmeura sau chiar fructe pasate. ai grija sa nu insiropezi blatul asta cumparat ptr ca este foarte spongios si se strica. nu se poate rula, tot din acelasi motiv.
Roxana
Hildegard spune:
Foile nu se pot rula numai atunci cand sunt calde, imdeiat scoase din cuptor si puse pe un prososp umed si asa rulate.
Da, sunt bune foile care le-ai cumparat. De ce nu! Si eu am folosit foi de astea si folosesc mereu:sunt din vanilie si sunt si foi di cacao. Poate nu vorbim de acelasi lucru. Si costa 80 mii lei pachetul.O fi alea de care zici tu?
Crema?
Poti face ce crema vrei.
De exemplu amesteci 2 budinci in lapte dar pui lapte cat pentru o budinca. Pui zahar dupa gust si lasi sa se raceasca. Iti freci 250 g unt sau margarina, ce preferi cu 100 g zahar si pui lingura cu lingura din crema racita in unt pana omogenizezi tot.
Poti folois creme instant din comert...sunt atatea feluri acum, asta daca nu vrei sa faci tu.
Daca vrei iti dau o lista de creme care sunt luate de aci de pe forum, sa am ierte ca nu stiu acui sunt:
Reteta de crema de ciocolata ( sau mai bine zis de cacao)
- 1 ou;
- 1 cana de zahar de marime medie;
- 1 pachet cacao ( de preferinta Dr. Oetker);
- 1 pachet de unt;
- 1 esenta vanilie
Se amesteca oul, cu cana de zahar si se bat cu telul pe baie de abur timp de 15 minute ( pana se face ca o smantana subtire).
Se da deoparte, se adauga pachetul de cacao, amestecandu-se cu telul dintr-o margine pentru a o incorpora f bine.
Se lasa ca tot acest amestec sa ajunga la temperatura camerei, dupa care se adauga esenta si pachetul de unt, care in prealabil a fost lasat dinainte sa se inmoaie.
Crema 1
2 oua f. proaspete potrivite
2 lg. zahar pudra
250 gr. mascarpone
Se separa galbenusele de albuse. Se bat albusele spuma tare si la final se adauga un zahar vanilat si se mai bat putin cu zaharul cat sa se topeasca. Gabenusele se freaca spuma cu zaharul praf. In compozitie se adauga apoi pe rand cate o lingura de albus si o lingura de mascarpone si se amesteca la viteza mica pana se termina cele doua ingrediente. Crema se tine la rece cam 2 ore, apoi se pune pe tort. Poti adauga un intaritor de frisca pentru mai multa siguranta.
Crema 2
200 gr. ciocolata, 200 ml smantana grasa, 1 praf de frisca, 5 lg. zahar.
Ciocolata si zaharul se amesteca pe abur. Se adauga smantana cand ciocolata este topita si se amesteca tot pe abur pana se ingroasa (cam de consistenta unei budinci). Se poate adauga cacao daca vrei sa fie mai amaruie. Se ia de pe foc si se raceste bine (trebuie sa aiba consistenta cremei Finetti - trebuie s-o pui si la frigider, ca altfel nu se raceste suficient). Dupa racire se adauga frisca preparata din praf. Crema obtinuta din cantitatile de mai sus este destul de pufoasa. Daca vrei o crema mai consistenta, pui doar jumatate din cantitatea de frisca. Poti sa o aromezi cu rom sau cognac, chiar sa pui in ea o parte din fructe.
Crema 3
Un pachet de unt se inmoaie la temperatura camerei. 250 ml lapte se amesteca impreuna cu 2 lg. amidon si se fierb pana capata consistenta unei budinci. Se raceste amestecand din cand in cand sa nu prinda coaja. Untul se freaca impreuna cu 140 gr. zahar praf. Se adauga pe rand cate o lingura de amestec de lapte (sa fie rece, nu caldutz) si se amesteca usor. Dupa ce s-a incorporat toata cantitatea de crema de lapte se pune cacao dupa gust. Crema se pune intr-un vas de yena si se incalzeste pe foc pana isi schimba culoarea (se inchide la culoare) si consistenta (se face foarte fina). Se ia de pe foc si se raceste.
Crema 4
Un pachet de unt/margarina se freaca spuma cu 140 gr. zahar praf. In compozitie se adauga pe rand un borcan de crema de ciocolata Finetti.
Crema 5
350 ml frisca lichida, 200 gr. ciocolata amaruie, 2 lg. ness si 70 gr. margarina se amesteca si se tin pe foc pana se omogenizeaza. Se raceste bine de tot la frigider, apoi se bate cu mixerul pana devine spuma.
de-ale gurii
Stefan Peter(1 an si 6 luni)
Hildegard spune:
Nu scrie pe ele Foi de PandiSpan si sunt 5 nu 4?
de-ale gurii
Stefan Peter(1 an si 6 luni)
Mirrella spune:
Eu am umplut aceste foi cu crema de iaurt cu visine.A iesit tare fina si a insiropat perfect foile.sigur am sa mai fac.Am taiat foile in forma rotunda cu cutitul ajutandu-ma de un sablon de hartie.Am ornat cu capsuni si frisca .Am sa iti arat imediat ce le gasesc niste poze.
20-25 g gelatina granulata dr.oetker
400 g iaurt
100 g zahar
1 borcan compot de visine
300 ml frisca lichida(eu folosesc hulala)
Se inmoaie gelatina in sucul de la compot,apoi se incalzeste pentru a se dizolva(atentie,nu se fierbe)
Iaurtul se amesteca cu zaharul,apoi se adauga gelatina .
edit:pun si link sa poti vedea ce mi-a iesit
http://s211.photobucket.com/albums/bb266/Mirrella_album/
Se bate frisca si se amesteca usor in compozitia de iaurt,adaugand treptat frisca,apoi se pun visinele.Eu le-am dat prin blender pentru ca am cumparat din greseala compoot cu samburi si mi s-au sfaramat cand i-am scos.
La ce bun sa contrazici o femeie? E mult mai rentabil s-o lasi sa-si schimbe singura parerea. - Jean Anouilh
ghinetz spune:
Multumesc mult tuturor celor care mi-au raspuns
Nu ma mai apucat sa intru, am avut catreva zile mai...grele.
Am facut pandishpanul cu crema de la magazin, pentru prajituri. Si nu mi-a placut! E pufoasa, dar nu are nci un gust, nu stiu...
Acum am mai cumparat si o sa incerc o crema de lamaie, adica ceva mai racoritor. Am sa caut pe aici ceva bun-bun.
Oana 32+ Victor-Constantin si Stefan-Vladimir 4ani+
"unui copil trebuie sa-i dai radacini si aripi"
Mirrella spune:
Mi enu-mi plac cremele "de-a gata",mi se pare ca au toate un gust specific,sintetic.La fel si frisca la tub si cea din plic.Doar budinca o folosesc ,aici nu are cum sa fie rea caci e numai amidon si ceva arome...
Incearca totusi sa faci o crema in casa,ai si ceva idei mai sus,garantat iti va iesi mai gustoasa!
La ce bun sa contrazici o femeie? E mult mai rentabil s-o lasi sa-si schimbe singura parerea. - Jean Anouilh
ghinetz spune:
Am facut pentru a doua oara pandispanul. De data asta chiar imi place.
(Hildegard, da, e PandiSpan, 5 foi. Nu stiu cine il produce)
Am facut crema de iaurt cu visine, data de Mirrella. Am intins-o intre 4 foi, iar deasupra am pus frisca si fructe. Si pentru ca mi-a mai ramas o foaie, am taiat-o in 3 bucati si am pus intre glazura de Finetti (ca tot statea o cutie prin frigider) si frisca. Am ornat si cu glazura si cu frisca, dar jumate-jumate. Acum sunt la frigider. Eu am gustat cate putin. Cand mi se trezesc baietii o sa le spun ce harnica am fost. Si se vor linge pe degete. Tot atunci fac si poze.
Mirrella am procedat asa cum ti-am scris in PM. Mai voiam sa te intreb: cum fac sa ornezi cu fructe si sa iasa asa, gelatinoase?
Oana 33+ Victor-Constantin si Stefan-Vladimir 4ani+
"unui copil trebuie sa-i dai radacini si aripi"
Mirrella spune:
Imi pare rau ca nu am vazut mai devreme pm-ul,iti mai detaliam un pic cum fac crema,dar in principiu este ce am scris mai sus...Nu se pune la congelator,crema e semilichida cand o asezi intre foi,eu de obicei o asez intr-o tava cu pereti detasabili ori chiar intr-o oala pe care am tapetat-o cu folie.Las cateva ore sau chiar peste noapte la rece,apoi rastorn tortul din oala inlaturand folia.
Pentru ornat asezi fructele deasupra dupa imaginatie,apoi torni peste ele gelatina pentru tarte.Eu folosesc Tort gelee de la dr.oetker,o prepar cu un pic mai putina apa decat 250 ml cat scrie pe pachet,si o las sa se raceasca putin,apoi o torn cu lingura peste fructe.
Poti orna cu frisca sau poti sa il lasi asa simplu,dupa preferinte.
La ce bun sa contrazici o femeie? E mult mai rentabil s-o lasi sa-si schimbe singura parerea. - Jean Anouilh
ghinetz spune:
Mirrella eu am procedat in felul urmator: am facut crema, dar a iesit subtire-subtire. Am pus-o putin la frigider (nu congelator) pana s-a intarit outin, apoi am uns foile si iar la frigider. Si stii ceva? prajitura e deja gata! Adica a mancat-o sotul pe toata. L-am ajutat si eu, e drept.
Oana 33+ Victor-Constantin si Stefan-Vladimir 4ani+
"unui copil trebuie sa-i dai radacini si aripi"