Ce-ati avea sa-i spuneti unei educatoare?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns speed spune:

quote:
Originally posted by spic de grau

Of Doamne...stiu cum sunt conceptiile... am auzit si eu, la ai mei amenintari de genul: "ai sa vezi ce drogat vei avea la usa, daca nu il vei atinge "din cand in cand", sa iti stie de frica"

Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)

spic de grau,poti sa le spui alor tai ca are mult mai multe sanse sa ajunga "drogat" daca este ...atins.am mai auzit si eu chestii de genul asta si de la persoane de la care sincer nu ma asteptam.ca vezi doamne in occident sunt pline puscariile de infractori (ca in romania sunt goale,ce sa zic) fiindca nu au fost disciplinati prin bataie de mici...groaznic...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns numeioana spune:

Va salut, dragi mamici si educatoare!

Ma intereseaza subiectul foarte mult, pentru ca, si eu la randul meu, sunt educatoare, de un an, la o gradinita particulara, in provincie.
Ideea este ca, dupa mine, vechile metode sunt folosite de cadrele didactice mai in varsta, care s-au obisnuit cu un anume "ritual" si nu se pot dezobisnui cu niciun chip. Stiu si eu o educatoare (la care am facut practica) care lovea copiii cu linia peste palma si ii dadea afara, in frig.
Eu vreau sa dezbat o alta problema. De vreo cateva zile mi-a plecat un copil de la gradinita cu motivul ca nu il mai aduc parintii din cauza ca nu este cuminte. De la inceput mi s-a parut o scuza puerila si nu am luat-o de buna. Totusi, stiind ca imi fac treaba bine, deci neavand eu nicio vina nu prea m-a interesat subiectul. Ieri aflu cu stupoare ca parintii copilului i-au spus unei cunostinte comune ca la gradinita noastra baiatul nu facea nimic, doar statea! Sa zicem ca asta era impresia lor (pentru ca restul parintilor sunt extrem de multumiti de progresele copiilor), dar va intreb in calitate de parinti, cand nu-ti convine ceva nu vii sa spui?! Vorbesti pe la colturi?! De ce mereu veneau la gradi (tatal in afara de "Buna ziua!" nu scotea altceva) si pareau satisfacuti de gradinita... ca apoi sa-l retraga fara sa spuna ce ii deranja? De multe ori vorbeam cu mama si imi spunea ca stie cat ne muncim cu ei, ca ii povesteste copilul acasa tot ce face...

Sincer, m-am simtit foarte rau ieri cand am auzit ce vorbesc acesti parinti despre gradinita noastra. De fiecare data le dadeam in geanta poeziile, cuvintele in engleza invatate in ziua respectiva, vedeau desenele lor, picturile, lucrarile de modelaj, vine si teatrul de papusi lunar la ei, fac si muzica (orga), stiu o multime de cantecele... Ma muncesc cu ei acum la un dans pentru serbarea de sfarsit de an. Am ramas fara glas de cat am cantat ieri si curgeau apele de pe mine de la miscarile dansului. Cand mi-e rau fac toate activitatile, imi iau mereu treaba in serios... Au inceput sa scrie literele cei mari... Nu ma plang, pentru ca imi place sa lucrez cu ei si sunt ca si copiii mei, pe care mi-i doresc enorm!
Nu stiu ce sa mai cred... Si probabil pentru ca sunt in domeniul asta de doar un an mi-am cam pierdut increderea in mine din cauza ascestei intamplari.
Tatal respectivului copil spune ca-l duce din nou la stat, pentru ca acolo "scrie cate 4 pagini pe zi". Asta e adevarat, nu am prea exagerat cu scrisul in primul rand pentru ca baietelul avea 5 ani si stia deja sa scrie, sa citeasca perfect. L-am invatat in schimb sa socoteasca, sa descompuna numere, unitatile de masura... E un copil f destept si interesat sa invete. In schimb, e si cam obraznic si nescultator. Ii lua pe copiii mai mici de gat, dadea tonul la prostii.
Considerati ca atata timp cat un copil de gradinita stie sa scrie, sa socoteasca, sa citeasca trebuie sa i se dea teme pentru acasa? Baietelul nu prea vroia sa scrie, ma rugam de el minute in sir sa scrie o propozitie... probabil pentru ca i se parea usor si se plictisise de asta. M-am gandit ca oricum la scoala se pune foarte mult accent pe aceste activitati, asa ca mai bine am facut activitati matematice, de limbaj, cunoasterea mediului inconjurator, engleza... Am lasat-o mai moale cu scrisul la el... Nu-mi pare rau, pentru ca asa am considerat eu ca trebuie.

Astept sa-mi spuneti parerea voastra...dar eu nu consider ca am gesit cu ceva.

Inca o intrebare... De ce va duceti copiii la gradinita? Ce servicii platiti? Copiii in primul rand trebuie sa socializeze intr-un spatiu (o atmosfera) placut (a), curat (a), dotat (a), dupa parerea mea. Apoi trebuie sa stie sa se comporte in grup, cu colegii, cu educatoarea, cu parintii, sa vorbeasca frumos, corect, sa desfasoare activitati care sa le dezvolte toate simturile, gusturile... Sunt foarte multe lucruri de care trebuie sa ne ocupam in gradinita si scrisul nu este cel mai important. Pe vremea noastra nici nu invatam sa scriem la gradinita. Acum se invata multe lucruri complexe, e foarte bine, dar sa nu uitam de cele mai importante. Sunt copii in primul rand si totul se invata prin joaca. Le-am dezvoltat copiilor mei placerea de a picta, de a colora frumos... Sunt innebuniti dupa aceste lucruri! Se joaca de-a magazinul, de-a constructorii, de-a gradinita, chiar!
Cum sa-i fac pe parinti sa inteleaga ca sunt prea mici copiii pentru a scrie chiar si 2 pagini pe zi?!

Ioana

bebe?! - decembrie 2006

Mergi cu incredere in directia visurilor tale. Traieste viata pe care ti-ai imaginat-o.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

quote:
Ma bucur ca-mi scrieti parerile voastre; la noi in gradi sunt grupe de cate 30 de copii si intr-adevar, uneori ne mai enervam, si mie mi se intampla sa ridic tonul la cate un copil (din pacate exista si copii care o ignora pe educatoare, am avut chiar unul in gradi care ii spunea "Lasa-ma-pace, proasto!" - copil de director de scoala); bineinteles, se vede imediat ca si parintii au o problema - directorul respectiv cand o vedea pe educatoare ii spunea "Ceau, draga..." desi nu mancasera impreuna din aceeasi farfurie.

Caludia, si la baietelul meu in grupa sunt 27 de copii, dar nu am auzit educatoarea tipand la ei. In primul an de gradi a fost la stat, iar educatoarea ne-a spus ca nu se poate descurca altfel decat tipand la ei pentru ca sunt prea multi. Oare cum poate educatoarea de la gradi particulara sa se descurce cu tot atatia copii? Si nu va ganditi ca aici sunt toti ingeri...

quote:
Ideea este ca, dupa mine, vechile metode sunt folosite de cadrele didactice mai in varsta, care s-au obisnuit cu un anume "ritual" si nu se pot dezobisnui cu niciun chip. Stiu si eu o educatoare (la care am facut practica) care lovea copiii cu linia peste palma si ii dadea afara, in frig.

Ioana si eu am constat acelasi lucru si vorbind cu alte mamici colege de serviciu, mi-au spus acelasi lucru. Profesori/invatatori/educatori buni sunt ori peste 50 de ani, ori sub 35. Bineinteles ca mai sunt si exceptii care confirma regula.
In ce priveste parintii respectivi Ioana, nu toata lumea poate fi multumita. Ceea ce mie mi se pare suficient pentru copilul meu altuia nu i se pare.
Exemplu foarte clar, eu nu mi-am dorit sa invete sa scrie si sa citeasca la gradinita, ci mi-am dorit sa invete sa se poarte, sa socializeze, sa stie sa castige si sa piarda, sa fie bun cu ceilalti, sa-si astepte randul, sa participe la serbari si altele de felul asta. Niste veri mi-au ras in nas cand am afirmat asta, pentru ca ei de la gradinita si-au dorit sa invete copilul sa scrie si sa citeasca si considera copilul un mic geniu pentru ca face asta de la 5 ani. Deci opiniile sunt diferite de la parinte la parinte despre ce trebuie sa ofere gradinita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

numeioana,eu zic sa nu te necajesti ca nu-i poti multumi pe toti.eu cred ca ai procedat corect cu baietelul in cauza.uite,fetita mea are aproape 6 ani si a inceput scoala de anul trecut (aici asa se incepe,mai repede) si are teme de casa dar in nici un caz nu stiu cite pagini de scris.daca baietelul de care vorbeai scrie si citeste perfect inseamna ca e un baietel tare istet(sau a fost antrenat intensiv de catre parinti,nu conteaza) iar acele manifestari mai violente catre alti copii cel mai probabil sunt din cauza plictisului,la urma urmei nu poti avea pretentia ca toti copiii de 5 ani sa scrie si sa citeasca cursiv.in locul parintilor lui eu chiar as fi insistat pe latura sociala fiindca la asta se pare ca e deficitar.dar nu poti face educatie si parintilor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns numeioana spune:

quote:
Originally posted by speed

numeioana,eu zic sa nu te necajesti ca nu-i poti multumi pe toti.eu cred ca ai procedat corect cu baietelul in cauza.uite,fetita mea are aproape 6 ani si a inceput scoala de anul trecut (aici asa se incepe,mai repede) si are teme de casa dar in nici un caz nu stiu cite pagini de scris.daca baietelul de care vorbeai scrie si citeste perfect inseamna ca e un baietel tare istet(sau a fost antrenat intensiv de catre parinti,nu conteaza) iar acele manifestari mai violente catre alti copii cel mai probabil sunt din cauza plictisului,la urma urmei nu poti avea pretentia ca toti copiii de 5 ani sa scrie si sa citeasca cursiv.in locul parintilor lui eu chiar as fi insistat pe latura sociala fiindca la asta se pare ca e deficitar.dar nu poti face educatie si parintilor...

Intr-adevar, parintii ar trebui educati cumva in acest sens. Parintii despre care vorbesc eu au renuntat la TV si au interzis copilului sa se uite la televizor, sa se joace la calculator, sa manance dulciuri in post... Si Doamne, vorbim de un copil de 5 anisori!

Filofteia, ai mare dreptate. Inca nu sunt mama, dar si eu gandesc la fel ca si tine. Mai putin m-ar interesa sa scrie copilul 2 pagini decat sa cunoasca lumea in care traieste, sa stie sa castige si sa piarda (foarte bine spus!), sa-i respecte pe ceilalti (adulti si copii in aceeasi masura)...

Momentan am parinti si bunici foarte multumiti de rezultatele copiilor lor, ceea ce ma bucura si imi intareste ideea ca fac bine ceea ce fac. De-asta am si vrut sa-mi schimb domeniul de activitate si sa devin educatoare, pentru ca imi lace foarte mult sa lucrez cu copiii. Iar cand vin pe rand si ma iau in brate, cand imi spun :"Doamna, te iubesc!"... raman fara cuvinte!

Ioana

bebe?! - decembrie 2006

Mergi cu incredere in directia visurilor tale. Traieste viata pe care ti-ai imaginat-o.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudiakb spune:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hcclara spune:

Ioana, eu zic sa nu te mai necajesti, daca la gradi invata deja sa citeasca si sa socoteasca, descompuneri, atunci ce d-ne mai invata in clasa I? se duc la scoala sa se plictiseasca, daca stiu tot din gradi...
cat despre parintii respectivi...ignora-i, tu ti-ai facut datoria.
si sunt inca copii, trebuie sa se si joace, ca s-or satura de lectii cand sunt la scoala...

numai bine,

Claudia
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RamonaBucur spune:

Eu nu am inca copilul la gradi, dar ma informez si am auzit destule incat sa ma ingrozesc. Ce as cere eu de la educatoare? pai, in primul rand sa aiba rabdare, in nici un caz sa-mi insulte, jigneasca, loveasca copilul!!!
I-as mai cere ca toate activitatile pe care le desfasoara sa fie sub forma de joc si nu in ultimul rand, sa nu aiba pretentii de cadouri saptamanale sau cu alte acazii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns geniest spune:

quote:
Originally posted by hcclara

Ioana, eu zic sa nu te mai necajesti, daca la gradi invata deja sa citeasca si sa socoteasca, descompuneri, atunci ce d-ne mai invata in clasa I? se duc la scoala sa se plictiseasca, daca stiu tot din gradi...
cat despre parintii respectivi...ignora-i, tu ti-ai facut datoria.
si sunt inca copii, trebuie sa se si joace, ca s-or satura de lectii cand sunt la scoala...

numai bine,

Claudia

Claudia in primul rand pentru faptul ca ai intrat pe acest forum si te preocupa acest aspect. Daca predai in Bucuresti as fi venit special cu copilul la grupa ta....

Cat despre ce invata prichindeii la gradinita ...eu observ o tendinta generala de a "forta" copiii sa faca lucrurile mult inainte de a fi pregatiti. Cu olita, de ex., daca la 3 ani mai are copilu' pampers e nasol......adica cum de nu face la olita sau WC pana la varsta asta.....

Nu-si leaga sireturile la 3 ani jumate.???...nasol.......
Nu stie 20 de poezii???.....nu-i bine....
Si mai una care imi place la nebunie: copilu' are 3 -4-5 whatever..ani si invariabil este intrebat: si...mergi la gradinita ???? Nu.....Vai ...dar de ce ???? Toti copiii trebuie sa mearga.....bla...bla...bla....

Asa ca sa stie tabla inmultirii in clasa I nu mi se pare exagerat, din moment ce totul este pe repede inainte.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudiakb spune:

Mergi la inceput