Interviul
Raspunsuri - Pagina 2
Elise spune:
A, daca iti fac o prezentare e bine. Au o bila alba. Mai sint si unii care asteapta sa le faci tu o prezentare a firmei lor. Stii, genul de intrebari: pai ce stiti despre noi? A, ce scria pe net sau prin reviste? Wrong, nota doi!
Evident, nu peste tot e la fel (ar fi tragic...) - sint si companii "prietenoase". Daca mi se pareau ostili, eu nu prea mai stateam la discutii a doua oara. In fond, atmosfera de la inteviu spune cite ceva si despre atmosfera din cadrul firmei, si sa am nspe urmatori ani de lupte crunte, nu, tx. N-am fost niciodata atit de disperata, sper nici sa n-ajung.
Elise & BBLisa
simmonna spune:
Elise a spus cea mai inteleapta chestie, care trebuie retinuta neaparat. Dincolo de texte invatate pe site-urile de recrutare, atitudinea este esentiala. Si ma refer la acea atitudine care vine din pozitia de egalitate cu angajatorul. Dupa mine daca te prezinti la interviu umil si lasi sa se vada ca esti disperat sa obtii acel job, deja ai pornit cu stangul.
La urma urmei, de cele mai multe ori, ulterior constati ca defapt tu ai facut o favoare firmei ca te-ai angajat la ei si nu invers.
kristinutza spune:
raportul cerere/oferta pe piata muncii s-a schimbat mult in ultimii ani. copaniile sunt din ce in ce mai disperate sa angajeze. sa angajeze persoane capabile sa invete, nu neaparat sa vina cu experienta gata fix pe descrierea postului.
cristina, mama de radu (09.10.2005)
poze si www.dropshots.com/new.php?userid=128437&cdate=20060625&cimg=0" target="_blank">video
lorelaim spune:
Pe site-urile de recrutare canadiene NU te invatza "texte"... Te invatza cum sa te pregatesti in mod real la un interviu. Te invata si care este atitudinea potrivita pe care ar trebui sa o ai in fata celui care te intervieveaza. Nimeni NU trebuie sa simta ca face o "favoare" nimanui. Un job e un job NU o favoare. Te duci si lucezi acolo pt ca asa decizi tu ca adult responsabil NU pt ca vrea angajatorul musai (sau pt ca te "convinge" recrutorul). Angajatorul are si alti candidati. Tu refuzi el ia pe urmatorul.
Indeea e sa simti cu-adevarat ca vrei sa lucrezi acolo. Iar faptul ca tu, ca viitor angajat, pui intrebari este NORMAL si de dorit. In Canada te intreaba chiar ei: aveti cumva intrebari?. Eu intotdeauna am avut pregatita o lista cu intrebari iar cei care faceau interviul au fost deosebit de amabili si deschisi in a-mi raspunde.
In procesul de intervievere mi se pare absolut firesc ambele parti sa fie oneste (chiar daca lucrurile sunt spuse intr-un mod diplomat ele trebuie sa reflecte adevarul).
Lorelai
Digital Macro 3
Digital Macro 2
Digital Macro
Alte albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
Mariaa spune:
si la noi se pun intrebari - chiar e ok...sunt intr-adevar intrebari si intrebari, functie de momentul interviului ...prima discutie, a doua, etc...
de fapt un interviu e un moment in care ai ocazia sa-ti vinzi imaginea, serviciile,experienta, etc...care da mai mult si e mai 'frumos' castiga :) aici intra compania, prima impresie, informatiile primite, feelingul fiecaruia, etc...
noi de 10 ani ne tot dorim un bb - asta legat iarasi de o binecunoscuta intrebare de la interviuri - si la intrebarea daca avem in perspectiva un copil, eu le raspund ca inca nu avem un copil, insa in momentul in care v-a aparea voi fi si mai motivata sa fac treaba buna!
Moamaaa, toti infloresc cand aud asta...in plus, citind printre randuri, eu ii informez din prima ca daca apare bb (in orice fel) sa nu se astepte ca imi iau gandul de la el si-l las de izbeliste de dragul firmei...Doamne Feri !!!
Mariaa
rabdarea este cheia fericirii !
lorelaim spune:
Mariaa - ai punctat un lucru pe care eu doream de mult sa-l spun dar de fiecare data l-am uitat :-) De-alungul timpului am remarcat ca multi dintre cei care au copii (indiferent ca vorbim de mame sau tati) sunt foarte motivati sa traga si sa se afirme intr-o companie, nu numai sa-si pastreze locul de munca in cazul unor eventuale restructurari, dar si sa fie dintre cei "bine vazuti" in cazul in care parintele are nevoie de zile libere (copil bolnav, etc).
In ultima firma in care am lucrat, chiar s-a discutat odata (doreau sa angajeze 2 noi recrutori) ce ar fii mai bine pt firma: tineri necasatoriti si fara copii dar "hungry for money" sau parinti cu responsabilitati care nu se dau batuti usor chiar in momentele dificile. S-a reiesit ca a doua grupa era net preferata de catre manageri... Poate ca 90% din recrutori eram parinti :-) ? Nu stiu... Cert este ca daca te vad om serios (nu stai la socializat cu cafeluta in mana la fiecare colt de coridor), nimeni (ma refer la manageri) nu e absurd sa te puna sa stai peste program daca nu este musai necesar. Exista si cazuri de extrema urgenta... dar astea sunt relativ rare.
Lorelai
Digital Macro 3
Digital Macro 2
Digital Macro
Alte albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
simali spune:
quote:
acea atitudine care vine din pozitia de egalitate cu angajatorul
quote:
Si ce te faci daca ai interviu cu cineva care este posibil sa fie viitorul tau sef sau se intampla sa fie mai in varsta sau cu mai multa experienta decat tine? Te dai cocos si te crezi egal?
Nu spun ca trebuie sa vi la interviu ca la Mecca, dar, EXCEPTAND CAZUL IN CARE SE INTAMPLA SA FI UN SPECIALIST RECUNOSCUT (dar si aunci tot trebuie sa intelegi ca in firma exista o ierarhie si o sa ai un sef) consider ca o atitudine sincera, demna, dar respectuoasa este mult mai avantajoasa.
Ceea ce nu exclude ceea ce, bine spnea Elise:
quote:
Elise ai dreptate, si eu m-am invatat foarte greu sa merg la interviu de pe pozitii egale, sa-i intreb de anumite detalii (stii cum e, la inceput iti fac ei o prezewntare a firmei si a jobului si apoi e interogat numai candidatul) Dar sa ii vezi ce fete faceau cand spuneam: am si eu cateva intrebari, va rog!
quote:
alice
simali spune:
quote:
Ha! Eu i-as fi raspuns ca e un lucru bun, ca aloca timp familiei si hobbyurilor, deci se deconecteaza si are randament mai bun!
Zau, firma la care am lucrat pana sa intru in CIC exagera cu activitatile de team-building. Una-doua hai la munte, la mare, in club, la picnic. Toate auntate in ultimul moment.. Am mers de cateva ori, apoi m-am eschivat elegant... cand au inceput sa-mi faca rapoarte le-am zis in sedinta ca eu am si viata, si familie... i-am rugat sa nu-mi mai ocupe timpul liber care e liber. Pa!
quote:
Nici eu nu am inteles niciodata moda asta cu team-buildingurile. Mie imi suna a comunism. A defilare de 23 August sau Ziua Muncii unde venea unul de la cadre si "te scria" daca n-ai facut sluj corespunzator.
Eu cred ca un bun angajat e un tip care-si face bine treaba pentru care este platit. Punct. Ce daca e antisocial la el acasa, ce daca nu-i place sa rada sau sa se impuste cu vopsea prin padure? Isi face treaba? Salutare si larevedere. Cu timpul lui liber fiecare face ce vrea.
alice
lorelaim spune:
In Quebec, din pacate, se pune mare accent pe "team-building" si "socializat". Pierzi o gramada de timp doar ascultand glume tampe si zambind politicos - pt ca asa e "political correct"... Asta nu-i impiedica insa pe manageri sa fie "nemilosi" chiar si cu cei mai de gasca tipi de pe suprafata globului (intr-una din firmele la care am lucrat au fost "zburati" rand-pe-rand 6 recrutori in 5 luni - chiar daca socializau minunat si se trageau de sireturi cu patronul... nu au facut plasamentele... bye-bye) si sa accepte ca cei care nu au timp de irosit si se focuseaza la lucru sunt de dorit in firma. "Make your numbers."
Apropo de "the attitude beats the aptitude" (adica atitudinea candidatului este ceea ce conteaza mult mai mult decat aptitudiniile sale) - in Canada nu am intalnit candidati care sa fie "umili" la interviu. Dar am intalnit opusul: "papagali" care stiau sa se "vanda" fantastic. De aceea mie imi placea sa-i trimit la client prima data la interviul cu managerul tehnic. Ca stiam ca daca nu trece de "partea tehnica" nu are nici o sansa sa mai ajunga sa o vrajeasca pe d-na de la resurse umane.
In legatura cu ce info ar fii util pt un candidat sa afle in timpul interviului - parerea mea este ca cel mai bine ar fii sa intrebe despre:
1. descrierea exacta a postului si sa discute in detaliu fiecare responsabilitate
2. structura ierarhica a grupului si departamentului, modul in care se rezo probl atat de servici cat si personale (superiori, cui te adresezi si in ce situatie, care e calea ierarhica pe care trebuie s-o abordezi)
3. posibilitati de training
4. proiecte pe rol si care este viitorul produsului la care se lucreaza
5. beneficiile - de preferat se discuta la ultimul interviu
O seara buna va doresc,
Lorelai
Digital Macro 5,Digital Macro 4,
Digital Macro 3, Digital Macro 2, Digital Macro 1, Alte albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
Elise spune:
orice interviu este de fapt prezentarea unei oferte de servicii pe care angajatorul o cumpara sau nu.
E un proces care solicita pozitii egale.
Nu e o discutie intre sef si subaltern, ci intre individ si companie.
Nici nu e nimeni seful nimanui (deocamdata).
Elise & BBLisa