Dentist - pareri, va rog! :(
![](images/user_woman.png)
Buna! Sper sa nu fiu plictisitoare si sper sa imi raspundeti cat mai multe/multi. Orice parere conteaza... De azi dimineata m-a apucat disperarea
Tremur toata cand ma gandesc, si nu stiu ce sa ma mai fac.
Nu imi este (f. mare) frica de dentist. Dar ma ingrozeste gandul ca ustensilele pe care le baga la mine in gura nu ar fi sterile. N-am mai trecut pe la dentist de mai bine de 5 ani. Stiu ca nu suna prea bine, dar acuma.. asta este..
Acum am carii si am si niste masele de extras. Si,desigur, socoteala mea nu o sa se potriveasca cu ce o sa-mi gaseasca medicul -mult mai multe, carii pe care eu nu le vad. Adun bani, o sa fac si imprumuturi daca e nevoie, nu stiu , dar trebuie sa o scot cumva..
Deci din experietele voastre, medicii, asistentele din cabinetul medical, din orasele de unde sunteti, dezinfecteaza freza,chestia aia de aspirat, acul acela cu care racaie pe langa gingii, dintii si in toate locurile posibile, si tot ce mai au ei acolo??
La ultimul medic la care am fost: era barbat; era unul din cei mai buni din oras (cel putin avea multa experienta, era in varsta, cu cativa ani petrecuti in Germania,cred); nu avea asistenta in cabinet, era doar el tot timpul; cabinetul arata curat din cate am vazut eu, DAR... avea multi pacienti (eu am mai fost in treacat in alte parti, cu pritene de-ale mele, si am stat in sala de asteptare si nu am vazut nicaieri atatia pacienti ca la medicul respectiv), ne chema pe toti pe rand (probabil ca se si grabea, nu stiu. ca sa ajunga si el acasa).... Ma asezam pe scaun, ma punea sa deschid gura si incepea sa se uite ce mai am pe acolo de facut, si incepea sa lucreze. Nu l-am vazut niciodata sa se spele pe maini inainte sa ma ia pe mine (poate o facea, si n-am observat eu!! eram copil, la 15 ani, tot ce ma gandeam e sa scap mai repede si sa merg acasa sa ma odihnesc si sa ma rasfat. Si de altfel, nici acum nu cred ca o sa bag de seama tot ce fac ei acolo. exista totusi o frica care ma cuprinde cand intru la dentist
)Poate purta si manusi.(din cand in cand.. ?) Asta nu pot sa-mi amintesc. stiu doar ca avea neshte degete puternice si si le baga peste tot pe la mine prin gura.
Cel putin seringile imi amintesc ca erau noi si si le-a desigilat in fata mea.Dar celelalte ustensile? Si cand mi-a extras o maseluta, a venit cu clestele dintr-o alta incapere (asta imi aduc aminte).. ce facea clestele acolo? era pus la sterilizat ??
Si cand eram gata, il plateam si el venea cu mine, eu mergeam inspre usa, sa ies, el mergea inspre sala de asteptare sa cheme pe urmatorul. deci cand se spala pe maini?
Eu n-am avut curaj sa-l intreb nimic, dupa cum am spus, eram copila.. Dar acum stiu ca santatea dintilor mei si a mea in general e importanta. Si o sa ma cert cu ei daca e nevoie.. si o sa-i intreb daca sunt toate sterile..... mmmm merita? Sau o sa ma fac de rusine? nu mai suntem totusi pe vremea comunstilor, cand nu existau atatea.... Sau .. poate o sa-mi raspunda ca e totul in ordine, chiar daca nu e? ca deh, doar n-o sa-mi zica in fata ca umbla cu freza prin gura tuturor, fara sa si-o curete intre timp.. ????
Daca merg la o clinica particulara, specializata in stomato, acolo este totul in regula?? (nu stiu daca ma tine buzunarul, dar sanatatea mea... merita!) adica sa nu fie afara vopsit gardul, si inantru....
Vreau sa fie totul curat. si sper sa nu iau cine stie ce boli de la ei. Doamne iarta-ma dar... Imi amintesc diriginta mea din generala ne tot repeta ca virusul hiv se ia prin contact sexual, transfuzii si freza de la dentist.. freza de la dentist... imi tot suna in minte.. Din brosurile pe care le-am rasfoit, nu am vazut sa scrie nimic de freza. stiu ca nu se ia prin saliva. deci cum sa se ia prin freza?
De la scaunul medicului la care am fost am luat paduchi. Na.... nu stiu daca era cazul sa mentionez asta..
Atunci (in perioada cat tot mergeam la el) stiu sigur ca nu am fost prin alte locuri publice in care sa ma frec cu parul de diverse chestii 'contaminate'. Prietenele mele cu care m-am vazut in acea perioada erau si sunt in regula! Deci numai scaunul stomatologului putea fi sursa. si atunci ce fel de oameni or fi fost inaintea mea pe scaun?
Sa-mi fac vaccinuri anti-hepatita si anti-alte boli inainte sa merg la dentist? nu cred ca imi permit..... Sa imi fac analize de sange dupa ce termin ? Ce analize sa fac?..sa iau in calcul ce e mai rau?
Sa am incredere ca medicii au atata bun simt si responsabilitate . si se gandesc si la pacientii lor, nu numai la banii pe care ii baga in buzunar?
Stiu ca sunt paranoica. Dar sanatea mea e importanta. si stand intr-o casa.... nu pot sa concep sa-i imbolnavesc si pe ceilalti membri.
Va multumesc pentru timpul acordat.
(Doamne, cat am scris.... )
Iertati-ma, va rog. Si ajutati, va rog, un biet suflet disperat...
Doamne ajuta!
Raspunsuri
Natasa spune:
De unde esti? Daca esti din Bucuresti iti dau eu nr de telefon al uni cabinet unde te poti duce fara grija!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lilina/lilina.jpg)
lilina spune:
am avut si eu o prietena foarte stresata privind acest subiect
si, desi avea o foarte buna prietena care era medic stomatolog, stii ce a facut ?!?!
si-a procurat ea ustensilele respective, mai exact terminatiile care se folosesc
nu stiu daca te ajuta cu ceva info., da' in primul rand trebuie sa gasesti medicul care accepta acest lucruLilina si
Vlad - Alexandru (23 septembrie 2006)
cum s-a nascut bebe site-ul lui bebe
varsta lui bebe
denisabia spune:
Sunt doar anul 1 la stomatologie , insa o sa incerc sa-ti ofer cateva informatii din cele pe care le detin.In primul rand din mesajul tau se pare ca frica de stomatolog este foarte mare , avand in vedere si faptul ca ai avut si experiente neplacute acolo.Trebuie sa-ti pastrezi calmul si sa intelegi ca medicul e acolo ca sa te ajute sa-ti mentii o dentitie sanatoasa.Din pacate nu stiu sa-ti recomand pe cineva din Bucuresti , insa poate fetele te pot ajuta.Sunt multi medici care nu percep tarife sau chiar deloc , si faptul ca e foarte dotat nu iti garanteaza o lucrare corecta.Conteaza foarte mult modul in care iti lucreaza , de aceea e bine sa te informezi dinainte despre el.
Poti urmari daca un medic se spala pe maini , daca are manusi , daca asistenta sterilizeaza ustensilele.Daca observi ceva in regula ii atragi atentia sau mai simplu te ridici si pleci.Din pacate multe boli se pot lua in acest fel , dar atata timp cat el pastreaza aceste reguli minime de igiena vei fi in siguranta.
Spune-mi cati ani ai si ce dinti crezi tu ca ar trebui extrasi , te dor maselele la cald , la rece , cand e curent.Observi puncte negre pe dinti sau ai la baza dintelui placa bacteriana(tartru) depus?Te intreb asta sa-mi fac o idee asupra starii danturii tale.Sigur ca doar medicul , cand va face controlul va stii exact.Invinge-ti frica si progameaza-te la un consult pentru ca asa eviti o durere mai mare si te va costa mai putin.
Astept vesti de la tine!Crede-ma nu-i dracul asa negru , precum pare!
Alé spune:
Mie nu mi-e frica nici de dentist, nici de microbi, dar asta nu inseamna ca nu sunt atenta la aceste lucruri.
Eu am un dr stomatolog de nota 11, o iubesc tare mult, lucreaza excelent si imi suporta toate hachitzele.
S-o luam pe rand:
1. Frezele se sterilizeaza separat si dupa ce le foloseste le pune intr-o cutiutza cu o solutie dezinfectanta. La sfarsitul zilei le baga la cuptorasu de sterilizare, extrem de vizibil in cabinet. HIV se poate lua de pe frezele dentare pt ca in frezarea lor, intra in contact cu singele care mai tisneste p'acolo, prin gingie..
2. Trusa de stomato (oglinjoara, pensa, inca o chestie) le tine imachetate in servetel, intr-o cutie de-aia de tabla si foloseste o astfel de trusa pt fiecare pacient. Astea se sterilizeaza gata impachetate, de aceea servetelul este galbui. Eu am fost cu barbatul la dentist si in timp cedr -i prepara nu stiu ce, io am dat sa bag oglinjoara lui la mine in gura si a sarit ca arsa, desi ma pup toata ziua cu el...
3. Seringa de stomato nu e sterilizata, doar acul. E o seringa speciala, unde doza de anestezic este intr-o fiola mica pe care o monteaza in seringa si apoi ataseaza acul de unica folosinta si pe care apoi il arunca intr-o cutie speciala pt astfel de deseuri.
4. Chestia aia de aspirat o scoate dintr-un ambalaj individual, banuiesc ca sunt sterilizate la fabrica.
Ce-ar mai fi... Asta a mea lucreaza numai cu manusi si cu masca si se spala de 100 de ori pe maini cat timp lucreaza (deci nu numai intre pacienti).
Acum, sincer, depinde foarte mult de educatia medicului, nu de cabinet sau de scule. Daca este disciplinat cu sine, nu-si permite sa foloseasca ceva septic in gura unui pacient...
Cat despre cabinetu ultraperformant... nu-ti garanteaza nimeni ca medicul la care te duci este genul constiincios, indiferent cat de smecher e cabinetul... Dr. mea lucreaza la policlinica Titan, deci nimic nemaipomenit, ba chiar auster, dar as urma-o si la Suceava, daca ar fi cazul
Si daca imi permiti un sfat personal, ai grija de dantura... Cariile mai sunt cum sint, se mai repara, se mai acopera, dar cu extractiile nu-i de glumit. Odata gaura in gura, dintii incep sa migreze care incotro (de obicei inspre fata) si se strica si cei buni (nu se cariaza, dar gingia se va slabi si in cele din urma vor cadea). Si tot asa, sunt medici buni care salveaza ce e se poate salva si chiar fac eforturi in acest sens, si altii care scot dinti si masele in speranta ca pacientul va aceepta un implant sau macar o coroana dentara, mai banoasa decit un tratament.
Prin urmare, ai grija ce dr. alegi si nus trica sa faci niste cercetari inainte, eventual intreband persoane care au avut probleme asemanatoare cu ale tale, caci la o carie de dimensiuni mici nu apar probleme deosebite.
Si ar fi de folos sa spui din ce oras esti (am senzatia ca nu din bucuresti), ca sa te poata ajuta fetele asa cum trebuie.
Succes
Toate lucrurile se intampla cu un scop | Alé |
marlenn spune:
Mie de dentistii barbati nu mi-e frica, dar de femei mi-e o frica de mor...fobie mai veche...
Al meu dentist e de nota 20, are totul sterilizat si inainte de a baga in gura mea ustensilele (terminatiile lor) le dezinfecteaza, desi sunt sterilizate, poarta manusi, si chiar in timp ce lucra la mine se mai spala de nu stiu cate ori pe maini peste manusi...dezinfecteaza si scaunul dupa ce pleaca un pacient, si masuta din fata scaunului o dezinfecteaza de nu stiu cate ori pana intra urmatorul pacient...Foloseste pahare de unica folosinta...Si totul e la vedere...La fiecare pacient punea si barbison ca sa nu te pateze cu diverse, chiar cu picaturi de sange...niciodata nu am vazut murdare acele barbisoane...E foarte curat cabinetul lui si nu ultrasofisticat si ultra dotat, oricum dotarile sunt chiar bune...De ce imi pare rau e ca nu face si trasplanturi dentare, si am nevoie de 3...si cam vreau sa le fac cat mai repede, cat mai am gaurile lasate de cele 3 masele lipsa...
Este foarte de treaba, si nici nu simti durerea...Chiar ma simt in siguranta...si e si tanar...
Nu pot spune acelasi lucru de maica-sa care tot dentist e...m-am lasat pe mana ei fara sa vreau, ca nu era el la cabinet si pe mine ma durea o masea fff tare si am fugit de acolo mancand pamantul...mi-a trecut si durere si tot atunci...sa nu mai aud de ea...
Edit: Foloseste si serigi de unica folosinta pe care le desfacea in fata ta, dar la mine nu a folosit ca nu a fost cazul...A folosit alta metoda de anesteziere, prin tamponare...nu trebuia sa tina mult la mine...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Hm , esti ipohondra , asta e clar
Dar daca nu e dusa la extrem nu face rau .
Pai , dupa cum spuneau si feele , daca ti se pare ceva ciudat ii spui ftumos doctorului ca esti foarte atenta si speriata de infectiile care se pot transmite si il intrebi frumos cum se sterilizeaza. Se va simti el
Apoi , in legatura cu celelalte intrebari : vaccin antihepatita e f. bine sa faci , nu-ti strica Nici nu costa mult din cate stiu .
Analize poti face dupa, transaminazele hepatice sunt graitoare.
Si dentista mea lucreaza ingura , fara asistenta dar iti spun ca ustensilele se sterilizeaza tot timpul.
sa-ti cumperi tu nu e o idee buna din simplul motiv ca un cap de freza costa 200 de euro, nu cred ca are rostsa-ti spun si celelalte preturi
Daca iti gasesti un dentist bun sunt sigura ca va fi totul ok
http://pg.photos.yahoo.com/ph/gia_devil/my_photos
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aniela23/aniela23.jpg)
aniela23 spune:
Pt ca tot vorbim de stomatologi, si-a facut cineva implant dentar?Can costa si cat a durat toata procedura?E dureros?