din experienta unei bone
Raspunsuri - Pagina 4
kariguld spune:
Am o dilema, de ceva vreme. Se tot spune pe aici ca bona sa faca si menaj, "de bun simt" sunt de acord!, sau menaj in adevaratul sens al cuvantului, ca tot sta cu bebe/copilul si are timp, eu nu sunt de acord.
Cineva a spus ca o mama care sta acasa si face mancare, curatenie si are grija de copil, se descurca, iar o bona de ce nu s-ar descurca??
Dilema mea este, daca o mama se descurca cu toate astea, de ce mai are nevoie de bona, menajera?? Cine are pretentii de la bona, de ce nu face ea mai intai experienta ca sa vada cum este, daca face fata si apoi sa impuna.
Miriluta, parca spunea ca o mama care e secretara nu i-ar placea sa fie pusa si la curatenie, asa ca tot munceste in biroul ala!!
Nu am nimic impotriva, bona sa spele farfuria unde a mancat sa gateasca copilului daca asa e intelegerea cu mama, sa mentina ordinea si curatenia in jurul copilului adica daca a pus mana murdara pe ceva sa stearga sau sa curete dupa copil, dupace a mancat. Lucruri de bun simt!!!!
Dar ce am impotriva este ca bona sa stranga dupa parinti, hainele lor, sa spele farfuriile lor, sa le intinda rufele sau sa le stranga sistematic, sa gateasca pentru parinti ca mama nu are chef sau timp, (nu vb de exceptii!!!), sa stearga praful, ca pana vine menajera se alergizeaza copilul, sa mai curete frigiderul ca menajera a uitat sau mama nu poate sa faca asta, sa mai calce rufe ca mamei nu-i place sa calce. Asa ca daca socotim, in fiecare zi cate un lucru, doua din astea, se face menajul in casa taica ,pe o sapatamna si uite asa mama impusca doi iepuri, copilul are bona si mai face treaba in locul ei!!
Dar bona nu e la servici??? Asta e slujba ei, sa se ocupe de copil, BINE!!!
Si slujbele noastre sunt diferite si solicitante, dar nu ne-ar placea sa facem mai multe deodata, contabilitate, secretariat, traduceri, curatenie, cafele!!
Si sa nu uitam ca fiecare femeie este diferita, una poate e mai energica, mai infipta , se descurca mai usor, dar sunt altele la care ritmul e mai lent si trebuie sa le faca pe rand. Asa ca nu putem avea pretentia ca bona sa fie ca noi, spirt si sa le faca pe toate in doi timpi si trei miscari.
Putin off topic, noi am angajat la firma o doamna, de 46 de ani care face cafea,ceai pentru toata lumea, se ocupa de tratarea clientilor. In fiecare dimineata, toti angajatii isi primesc cafeaua/ceaiul de la aceasta doamna, la fel si pe parcursul zilei, daca vor ceva, ea ii serveste. Asta e slujba ei!!!!
Kari
lucia52 spune:
Foarte bine zici Kariguld! Daca toate mamicile ar gandi asa nu ar mai exista atatea nemultumiri, bonele ar ramane in familia respectiva mult timp (cat ar fi nevoie)... Nu s-ar mai perinda atatea prin viata copiilor...
Nu neg ca sunt si bone de filme Horror!
Nu as fi intervenit acum in discutie, daca saptamana trecuta nu vedeam o scena care pur si simplu m-a marcat.
Sa va spun pe scurt povestea... poate din intamplare citeste si mama copilului respectiv, sau poate ma sfatuiti ce sa fac?
In urma cu aprox. trei ani si jumatate am vazut in micutul parculet din fata blocului meu o fetita tare dragalasa de cateva luni, impreuna cu o doamna, o pupa pe fetita cu atata dragoste, ii canta asa de frumos, se juca cu ea... am crezut ca este bunica. Dupa o perioada de timp am aflat ca este bona. O ardeleanca tare curata, vesela, iubitoare. Ne intalneam aproape in fiecare zi cand veneam eu de la job. Fetita era foarte curata si crestea ca Fat Frumos din poveste... timp de 2 ani le vedeam aproape in fiecare zi. Dupa o perioada nu le-am mai vazut... am intrebat pe cineva care le cunostea mai bine si am aflat ca bona a plecat in Ardeal. La catva timp am vazut fetita... o cunosteam dupa alunita din obraz. Era cu alta bona... anul trecut cu alta si anul acesta cu alta.
Dar sa nu intru in amanunte si sa revin la ideea initiala... Vineri sau joi saptamana trecuta, in piata din cartierul meu, era pe seara am auzit galagie, o fetita plangea, o doamna ii tragea palme la fund, tipa la ea si o tragea de mana, mai, mai sa o rupa... ma uit mai atent si vad o fetita cu alunita pe obraz. Intreb persoana agitata si isterica cu care era, daca fetita este X.. Mi se raspunde afirmativ, o intreb daca este bunica ei (semana putin cu fetita) si raspunsul a fost ca este bona ei. O intreb de cand si raspunsul a fost ca de o luna. M-am ingrozit!!! Cum isi permitea sa tipe la copilul acela si sa o bata?? Va dati seama? Fetita nu mai este ce a fost acum 2 ani... mi s-a parut tare speriata. Dar cum isi poate permite sa bata un copil care nu este al ei?
Si este destul de mare, are 4 ani. Nu ii este frica ca o sa le spuna parintilor? Sau parintii i-au permis sa ii aplice un astfel de tratament? Nu avea nici un motiv... copilul vroia sa intre intr-un magazin. Era inchis... putea sa-i explice, sau sa mearga pana acolo sa vada copilul cu ochii lui. Nu sa procedeze asa!
Se vedea atata ura in privirea acestei femei incat mi s-a facut frica! Pe perioada vacantei pleaca cu copilul la munte... Ce credeti ca se poate intampla acolo? Imi cer scuze ca v-am retinut atata cu povestirea mea... dar de cand am vazut n-am mai avut liniste. N-am putut sa scriu mai repede, am fost plecata. Ce parere aveti?
Va doresc la toate mamicile, multa sanatate si noroc la bone!
serenita spune:
Sunt deplin de acord ca principala sarcina a bonei sa fie ingrijirea copilului. Eu doar atat imi doresc de la viitoarea bona: sa-mi faca fericit copilul! Spun asta in calitate de mama care trebuie sa se descurce singura cu copilul si gospodaria, sotul fiind foarte mult plecat, parintii, rudele fiind in provincie. Nu am apelat niciodata la ajutor pentru menaj sau copil. Poate ca si financiar ar fi costisitor pentru noi, dar nici nu cred ca as agrea sa umble cineva prin casa si lucrurile mele. Fac si eu atat cat pot, uneori nu reusesc sa dau cu aspiratorul, alteori nu am mancare gatita si nici timp sa mananc eu, dar copilul se afla pe primul plan, restul mai poate astepta. El sa fie hranit, curat si mai ales vesel! Imi dau seama ca nu pot fi facute toate lucrurile in acelasi timp si bine...
In toamna am decis sa ma reintorc la serviciu, fetita va avea un an. E adevarat ca nu voi lipsi mult de acasa, cam 4-5 ore (sunt profesoara), asa ca ma gandesc la faptul ca in acest timp as fi multumita sa stiu ca este copilul in siguranta, de restul ma ocup eu...
kariguld spune:
lucia, trebuia sa te iei putin de bona aceea, daca cunosti familia fetitei, mergi neaparat si vb cu parintii!!
Este de neiertat ce a facut bona respectiva iar copila in pericol.
Eu nu tolerez asa ceva, nu-mi bat eu copii, iar un strain nici atat. Sa fi fost in locul tau, o luam de cap pe respectiva!!!
Puteai sa-i spui ca legea interzice sa fie batuti copii sau abuzati verbal, se dau pedepse pentru asta. Da aici in RO, asta e legea, dar nu se cunoaste. Parintii, profesorii, educatorii si in cazul nostru bonele, nu au voie sa bata copii!
Oricine vede astfel de lucruri ar trebui sa intervina, caci nu stii niciodata cand poate fi vb de copilul tau!!
Kari
lucia52 spune:
Kariguld, fetita aceasta cred, a avut peste 20 de bone pana la aceasta varsta, chiar daca bona din Ardeal a stat la ei 2 ani. Bineinteles ca am avut o discutie cu bona respectiva, (batausa) dar nu sunt genul de a avea discutii aprinse cu cineva. I-am explicat calm, ca ceea ce face ea nu este bine, traumatizeaza copilul... mi-a raspuns obraznic ca stie ea ce face, ca asa s-a inteles cu parintii. Mama fetitei este o persoana f. dificila, nu stiu cum va reactiona daca-i spun. Chiar nu stiu ce sa fac... Parintii sunt avocati amandoi. Toate bonele au fost interne. Sa vad cum rezolv... chiar nu stiu!
kariguld spune:
lucia, nici mie nu-mi plac si nu practic discutii aprinse, dar cu un ton mai ferm si privire in ochi discut cu oricine.
Imi pare rau de fetita , poate gasesti totusi o cale sa discuti cu parintii!
Pe de alta parte, daca discuti cu ei s-ar putea sa spuna:"ce va bagati doamna in familia mea??"
Te mai gandesti la un mod de a le spune.
Cel mai rau si trist este ca, desi vedem astfel de lucruri nu putem interveni prea mult, caci nu stim ce papuci in cap vom primi??!!
Kari
lucia52 spune:
Asta asa este... "cu papucii in cap". Vrei sa faci bine cuiva si te trezesti la reactii neasteptate si nu tocmai placute...
Dar poate gasesc o modalitate de a le zice parintilor fara sa supar pe nimeni... nu ma pot duce la usa lor, pe neasteptate, sa le zic ce face noua bona. Eram cu fata mea cand am vazut scena respectiva. M-a durut foarte tare, mai ales ca o cunosc pe fetita de cand era bebelus.
Deborah77 spune:
Lucia, poate va intalniti intamplator, cumva, in week-end la plimbare. Fetita trebuie sa mai iasa si cu parintii, nu doar cu bonele...ma gandesc. Si....ii spui si gata, treaba ei ce face cu informatia, tu iti faci datoria. Poti sa-i explici ca tu asta ti-ai dori sa faca oricine vede ca copilul tau este tratat intr-un mod necorespunzator. Daca se supara....n-are decat. N-o sa-ti dea cu geanta in cap pe strada.
J G spune:
Lucia, eu zic ca indiferent de reactia parintilor trebuie sa faci ceva (ce sta in puterea ta, desigur) ca acel copil sa nu mai fie batut! Este ceva ingrozitor.
Este adevarat ca legea intervine daca sunt baturi copii de catre parinti inclusiv, multi ar trebui amenintati cu protectia copilului daca nu inceteaza sa abuzeze copiii. Cata rautate pe lumea asat, nu-mi vine sa cred!
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
bonamea spune:
Mama trebuie sa afle ce se intampla cu copilul sau,dar se poate observa si din comportamentul acestuia,mai ales in prezenta bonei cand e bine sau nu .Am mers ca bona la doua case,am observat din prima zi niste manifestari ale copiilor care dadeau de inteles ca acestia au fost agresati de cineva.Acum la copii de care am grija cred ca persoana care i-a supravegheat si facea si menajul casei,ptr.ca mama nu reusea sa gaseasca o bona interna,ori din lipsa de timp ori din neglijenta nu prea a hranit copii,fizicul lor si felul cum mancau m-au facut sa deduc asta.In plus cand i-am spus fetitei ca are un desert surpriza (pregatit de mami)ptr.ca a stat cuminte la masa mi-a spus sa nu-l mananc eu(oare cealalta persoana manca surpriza ca pedeapsa?de fapt cred ca o ducea copiilor sai,era brruneta)
Parintii mi-au spus ca nu voi gati decat ptr.copii,dar cum ei lipsesc mult de acasa eu trebuie sa-mi gatesc si...cand vin dansii acasa mananca daca gasesc mancare gatita,asa ca a doua zi ori gatesc iar ori mananc aperitive toata ziua.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
[/quote]
iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit