din experienta unei bone

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns hanuc spune:

Buna,

am si eu un copil de 1 an si 7 luni si avem o bona de 4 luni.Nu am de ce sa ma plang de ea este ok,consider ca am avut mare noroc,are grija de copil,asculta ce ii spun,iar eu sunt intotdeauna atenta sa nu ii lipseasca nimic.

As dori insa sa le spun acelor bone care se cred "profesoare de pian" ca isi petrec aproape 8-10 ore pe zi cu copilul si atunci mi se pare normal sa faca putina ordine acolo unde stau .Ea mi-a spus ca este locul in care isi petrece 10 ore si atunci e normal sa faca si curat .Iar in privinta gatitului si ptr adultii din casa ,mi se pare ca se pot intelege.Eu gatesc de obicei,dar atunci cand nu am timp ma ajuta ea si este ok.In plus prefer ca mancarea sa fie proaspata ptr bebe si in general gateste ea ptr el.

Ganditi-va la o mamica care sta acasa cu copilul ei :tb sa faca mancare , sa calce ,sa spele si sa supravegheze copilul.Ea cum credeti ca se descurca singura fara ajutor.Eu am facut asta 1 an ,nu a fost usor dar nu pot sa cred ca este imposibil.Sau daca ai 2 copii si nu iti permiti un ajutor?Ce faci ?Iti dai demisia?

Nu vreau sa ma gandesc ce vor spune bonele despre postarea mea,vreau doar sa inteleaga ce presupune sa fii bona.Sau poate gresesc eu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miriluta spune:

quote:
Originally posted by ionica

Sunt intr-o situatie jenanta si am sa va spun de ce;

Am adus la noi o doamna de 49de ani ,pentru meneaj si sa ma asiste cu bebele cand nu sunt acasa,(nu rezist sa stau fara bebe mai mult de trei ore).

Doamna X,cand am angajat-o, mi-a spus ca nu are nici o problema de sanatate si ca ma poate sta cu un bebe de opt luni.

Acum,la numai o luna dupa venirea ei,imi reproseaza ca se simte "pe plantatie",programul ei de lucru fiind de la 7am pana la 5pm cu pauza de masa la pranz.
Se plange ca nu poate sa o tina pe pititca in brate,ca o doare stomacul de la hiperaciditate,ca politica lui basescu a facuto sa plece din romania ,etc.

Ii oferim suma de 700euro net plus masa de tri ori pe zi(mananca exact ce mancam si noi,de exemplu ieri a avut la cina somon afumat cu salata de cartofi,plus desert si iaurt ,eu gatesc), cheltuieli pentru apartamentul inchiriat pentru ea 400euro,deci practic pe luna ne costa 1200euro
In romania probabil nu v-a castiga acest salariu nici in vis:

Ajuns la concluzia ca aceasta doamna este de fapt frustrata,copilul plange in prezenta ei si-mi este mila sa o trimit acasa deoarece ea mi-a spus ca a facut un credit la banca si daca ramane fara acest job este in datorii.

Am mai postat la "probleme cu bona" ,acolo am scris cum era sa-mi inece copilul in lacul din Spiens Belgia.

Deci,angajatori cu bun simt draga "bonamea" exista,problema este ca nu se prea stie sa-i apreciati.

Punct.

In concluzie,m-am saturat sa mai ascult frustrarile acestor doamne zis bone,voi aduce o tanara filipineza care stie sa munceasca fara sa se planga.

Draga Ionica, pentru ca esti in Germania si nu in Romania, nu inteleg de ce ai simtit nevoia sa aduci pe cineva din Romania care sa te ajute cu copilul si pe care o platesti ata de mult, cand aici ''bona'' este o chestie institutionalizata (se numeste Tagesmutter). Plata unei Tagesmutter se face prin Jugendamt (oficiul pentru copii) de unde primesti si o subventie, in functie de veniturile familiei tale. Oricum, plata unei Tagesmutter nu te va costa mai mult de maxim 400 de euro pe luna (la un program de 8 ore pe zi). Daca vrei mai multe informatii, trimite-mi un MP

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

hanuc, ai dreptate ca bona sa faca ordine in jurul ei, acolo unde sta 10 ore pe zi.
dar aici e vorba de alta problema, ca bona sa fie si menajera!!!
e ca si cum acolo unde lucrezi si esti contabil de ex, sa fii si agent de curatenie.
bona trebuie sa fie bona, sa se ocupe de copil, iar de mancare si restul depinde in exclusivitate de intelegerea ei cu parintii copilului.
Dar sunt destule mamici care zic, ei daca tot am bona sa mai faca si ea una alta prin casa, ca tot are timp, cand doarme copilul. Stiu mamici care lasa vasele nespalate de seara si in bucatarie nestrans, ca face bona a doua zi.
Cum ar fi sa fie invers???

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns linasobolina spune:

HEIIII ! Stop Masina! vorba cuiva.
Care este treaba cu subventia de la stat?

E foarte important de stiut, poate am putea initia si la noi un proiect asemanator!

La noi nu este nici un fel de protectie, de ajutor pentru nimeni.
Nici pentru mame nici pentru bone.

Suntem o tara de disponibilizati si pensionati, nu avem o lege reala, cu aplicabilitate, pentru ca s-au facut legi doar pe relatia persoana juridica-angajator.
Daca vrei sa dea careva zapada 2 ore intr-o zi sau sa iti ia copilul de la scoala, legal, ar trebui sa-i faci contract de munca.
Si acea persoana, isi va pierde si bruma de pensie pe care o are.

Adica de ex. daca esti pensionat de boala cu o afectiune care iti permite totusi sa respiri si sa te misti, adk sa iei o paine unui batran sau sa duci um copil la gradi, normal ar trebui sa ai un contract, si implicit iti pierzi pensia, chiar daca este o data intr-un an.

Poate cineva din alte tari, cu alte sisteme va posta si va povesti cum functioneaza babysittingul in UE, cum este protejat prestatorul si mai ales familia.
Sa invatam de la altii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

).
Am adus la noi o doamna de 49de ani ,pentru meneaj si sa ma asiste cu bebele cand nu sunt acasa,(nu rezist sa stau fara bebe mai mult de trei ore

Deci,ea nu se ocupa de bebe si de casa,se poate intampla ca o data pe saptamana sa ies din casa fara pitica,iar atunci cand plec, ma asigur ca a mancat si ramane sa se joace cu ea.
Dar nu mai mult de doua ore!!!!

Mireluca ,multumesc de informatie,am sa ma interesez.

Kariculd,inteleg punctul tau de vedere,la mine este invers problema!!

"Kindness in words creates confidence. Kindness in thinking creates profoundness. Kindness in giving creates love."

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by linasobolina

HEIIII ! Stop Masina! vorba cuiva.
Care este treaba cu subventia de la stat?

E foarte important de stiut, poate am putea initia si la noi un proiect asemanator!

La noi nu este nici un fel de protectie, de ajutor pentru nimeni.
Nici pentru mame nici pentru bone.

Suntem o tara de disponibilizati si pensionati, nu avem o lege reala, cu aplicabilitate, pentru ca s-au facut legi doar pe relatia persoana juridica-angajator.
Daca vrei sa dea careva zapada 2 ore intr-o zi sau sa iti ia copilul de la scoala, legal, ar trebui sa-i faci contract de munca.
Si acea persoana, isi va pierde si bruma de pensie pe care o are.

Adica de ex. daca esti pensionat de boala cu o afectiune care iti permite totusi sa respiri si sa te misti, adk sa iei o paine unui batran sau sa duci um copil la gradi, normal ar trebui sa ai un contract, si implicit iti pierzi pensia, chiar daca este o data intr-un an.

Poate cineva din alte tari, cu alte sisteme va posta si va povesti cum functioneaza babysittingul in UE, cum este protejat prestatorul si mai ales familia.
Sa invatam de la altii

Intreaba si vei primi un raspuns!

Treaba cu Tagesmutter, sta in felul urmator: sunt niste persoane care fac cursuri special pentru asta si au grija, la ele acasa, de maxim 6 copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 3 ani. Agentia care se ocupa de acreditarea lor (care le viziteaza periodic ca sa vada daca sunt indeplinite conditiile legale - daca au sufucient spatiu pentru fiecare copil, daca fiecare copil are patutul lui, daca copii sunt ingrijiti, etc, le pune sa isi faca periodic analizele...) se cheama Tagespflegebörse (bursa de mame de zi) si e organizata in agentii zonale (cum ar fi in Bucuresti sectoarele). Acolo te duci cand ai nevoie ca cineva sa aiba grija de copilul tau si le spui cate ore pe zi ai nevoie (maximul e de 8 ore) si de asemenea trebuie sa ai o justificare pentru care copilul nu poate sta cu tine (lucrezi sau faci cursuri...). Ei te pun in legatura cu diverse Tagesmutter care au locuri libere si tu le vizitezi si discuti cu ele ce anume vrei tu pentru copilul tau, care ii sunt obiceiurile...Apoi te duci la Oficiul pentru copii (aici se cheama Jugendamt) cu o cerere stampilata pe care ti-o dau cei de la ''Agentia pentru mame de zi'' si cu statele de salariu ale tale si ale sotului (sau numai ale celui care lucreaza) si ei iti calculeaza, in functie de venitul net care revine pe fiecare membru al familiei, ce suma trebuie sa platesti tu la Tagesmutter si restul plateste statul (ca doar de asta platim asigurari sociale). Pare complicat dar toata procedura asta de plimbat cu actele dureaza maxim 3 ore.
Ca sa iti dau un exemplu, aici in Germania, la un program de 8 ore pe zi (la Tagesmutter, nu la gradinita), o familie care are venituri nete de 4000 euro lunar, ar trebui sa plateasca cam 270 euro/luna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Am citit ce at scris si cel mai apropape de gandirea mea sunt randurile lui Hanuc . Eu am in prezent o femeie la curatenie -vine o data pe sapt la un ap. de 2 camere face curat si calca rufele , o platesc cu 50 lei .Se poate si mai bine , mai da rasol cate o data , ii arat nde a gresit si insista , nu e o problema . E o femeie simpla , nu e ,,agent de curatenie calificat , important e ca e ca tanara -are 38 de ani , e curata ea de fel si are bun simt . Mananca la mine ce vrea din frigider , ii dau cate ceva si pentru acasa din cand in cand -are 2 copii .
ma tot uit dupa bone deoarece din toamna o sa ne mutam -initial intr-un apartament mai mare de 4 camere si aopi la o casa in zona de nord -Aviatiei . Am un baietel de 4 ani care din toamna va merge la gradi si astept si un pitic cam neanuntat in noiembrie . Cu primul copil am avut mare ajutor din partea parintilor ,acum va fi mai dificil deoarece vreau ca cei doi copii sa stea impreuna , nu unul la bunicii materni si unul acasa .
Pe de alta parte eu nu sunt tipul de om care sa stea numai acasa cu copiii , sunt o persoana activa si am un job solicitant desi lucrez pentru firma mea si asa puteam sa-mi iau liber cand vreau .

Doresc sa imi gasesc o bona -probabil initial va fi externa pana ne vom muta la propria casa definitiv -am preietene cu bone interne si se descurca excelent , e drept ca si cu un mic ajutor dinpartea parintilor in week-end .

Problema e ca , cel putin in Bucuresti si din ce in am vazut in majoritatea cazurilor , -in parc de exemplu -bonele sunt superficiale , discuta in principal de salarizare , au ca o bursa a preturilor ( a fost soacra mea de cateva ori cu cel mic si nu o cunosteau si s-au luat de ea , sa nu mai dadaceasca copilul , ca tot banii aia ii ea ) stau la taclale intre ele , fumeaza si nu se joaca cu cei mici .
Poate e o opinie , poate am avut eu ghinion . Nu e o problema de salarizare - in Romania la capitolul asta i-am ajuns din urma pe cei din UE , mi se pare corect un salariu de 1000 lei pe luna pentru o femeie care stau cu copilul sau copiii timp de 8-9 ore pe zi , dar nu mi se pare corect sa gasesti casa cu fundul in sus pe motiv ca ea nu face menaj sau ca nu poate face ceva de mancare pentru cei mici daca nu este facut . Mie imi ia ca sa gatesc pentru 3 persoane cca 1, 5 h 2 feluri de mancare , poate chiar si o prajitura simpla in conditiile in care am bucataria dotata cu toata aparatura necesara . Oricum nu iesi cu copilul afara de la ora 8 , asa ca in timp ce ii dai micul dejun prepari cele necesare si cand pleci afara setezi cuptorul si ai iesit pe usa , care e problema ?
La fel cu menajul . Femeia care vine la curatenie vine - 1 data sau de 2 ori si face curatenie generala , dar asta nu inseamna ca daca cel mic da pe jos sau pune manuta murdara pe scaun eu las asa . Sunt lucruri de rutina care tin de bunul simt , nu poti sa prevezi intr-un contract cadru de angajare toate situatiile posibile .
ori pa saptmana
Stiu femei care au plecat sa munceasca in Italia au cate 2 job-uri -dimineata ingrijesc cate un batran si dupa amiaza fac menaj sau au grija de copii , iar seara merg din nou la batranul respectiv . Salariul nu depseste cca 800-1000 EURo pe luna in conditiile in care din banii astia isi asigura si cazarea si mancarea .
Si atunci unde e problema , incat o bona interna in Romania poate sa coste mai mult de 400-500 EURO in conditiile in care are 1 week-end liber pe luna , ajutor la menaj de 2?pe saptamana , masa asigurata etc ?
Chiar astept pareri , sunt curioasa sa vad care sunt opiniile voastre

Mergi la inceput

In conditiile in care persoanei respective (bona) ii spui de la inceput cu exactitate ce astepti de la ea si va intelegeti la salariu, nu e nici o problema. Dar eu nu sunt de acord cu pricipiul ''angajez bona, mi se pare normal sa faca si curatenie si mancare ca doar nu e mare lucru''. Nu cred ca vreuneia dintre mamicile care gandesc asa, i-ar place sa fie angajata pe post de secretara (e un ex) si sa i se ceara sa faca si curatenie prin birouri, ca doar nu face mare lucru...Si vorbim totusi de 8-9 ore pe zi, timp de 7 zile pe saptamana
Cat despre cele plecate in Italia...asta e un fel de ''sa moara si capra vecinului'' - daca unii sunt suficient de disperati sa faca asta, nu inseamna ca toti trebuie sa accepte aceleasi conditii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Principiul nu e acelasi -curatenie face dupa copil-copii , spala vasele din care manaca copiii si ea , strange dupa cei mici .Altfel unde ar fi echitatea -vine mama de la servici si spala vasele copiilor ,etc . Bona inseamna -in opinia mea o persoana -care ingrijeste de copil , nu este o institutoare . Trebuie totusi facuta diferenta . Trebuie sa fie o persoana care sa vorbeasca corect , sa aiba deprinderi de igiena si curatenie ,saaiba rabdare si sa iubeasca copiii. Nu este vorba de bona in sensul in care , in perioada interbelica se angajau pentru copii femei de o anumita conditie sociala , cu studii de pedagogie , limbi straine , pian sau mai stiu eu ce . Aceste femei , marea majoritate nu au o calificare in domeniu , nu sunt ,,sclava Isaura cum insinua cineva dar nu sunt nici educatoare in sensul propriu al cuvantului.
Majoritatea cautam oameni de bun simt , cu drag de copii ,nu animale de munca .
Cred ca se poate ajunge la un consens

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

quote:
Originally posted by ligeea

Am un baietel de 4 ani care din toamna va merge la gradi si astept si un pitic cam neanuntat in noiembrie . Cu primul copil am avut mare ajutor din partea parintilor ,acum va fi mai dificil deoarece vreau ca cei doi copii sa stea impreuna , nu unul la bunicii materni si unul acasa .
Pe de alta parte eu nu sunt tipul de om care sa stea numai acasa cu copiii , sunt o persoana activa si am un job solicitant

ligeea

Exact in aceeasi situatie sunt si eu, doar ca pustiul meu are 3 ani si deja merge la gradinita. Eu nu am avut bafta unor bunici implicati, deci pana acum m-am descurcat cum am putut si deja am experienta a trei bone, dintre care doua au fost bune, una a fost sub orice critica.

Eu de exemplu intentionez sa pastrez menajera pe care deja o am, iar pentru bb2 voi angaja o bona, poate nu chiar din noiembrie, dar din ianuarie sigur.

Problema mea este gradinita, la care eu il duc pe V dimineata si nu are cine sa il duca, trebuie dus cu masina ca e departe. Nu vreau sa il mut la gradi de stat (de langa bloc ) desi sunt convinsa ca as "rezolva" problema locului in gradi, nu vreau sa ii stric lui V prieteniile de la grupa lui si sa ii introduc o schimbare in program (gradi, educatoare noua, etc) tocmai acum cand vine bb2 si el e deja un pic gelos, deci va trebui sa am pe cineva angajat sa stea dimineata cu bb2, cat ma duc eu cu V la gradi si mai imi fac si eu ceva treaba.

Din exeperienta stiu ca e greu sa gasesti o bona decenta.

Necesitatile unui copil intre 0-9 luni sunt mai simple decat la 9-18 luni. Oricat ar parea de ciudat, copilul mic, daca e sanatos, mananca, doarme, gangure nitel, vrea schimbat, vrea mancare si vrea plimbare in carut si gata. La 9 luni incepe distractia, vrea in picioare, trebuie sa umbli dupa el non stop, are preferinte alimentare, face mofturi, e mult mai greu.

Eu am pretentia de la bona mea sa faca menajul copilului si dpdv al menajului meu sa nu cumva sa gasesc casa vraiste ca am terminat povestea. N-am pretentia sa-mi spele vasele dimineata, ca nici nu las vase, nu am pretentii de gatit sau facut piata, dimpotriva. Problema este alta... realitatea spune ca ingrijitul unui copil sugar este o munca de rutina: pampers, biberon, schimbat, culcat, pampers, bibe, plimbat, culcat, etc. Si daca stai cu bb 8-9-10 ore zilnic te plictisesti inevitabil, nu ai cu cine sa vorbesti si incepi sa-ti cauti si altceva de facut. Si bonele noastre sunt exact la fel, cauta si ele o diversitate, sa faca o piata, sa mai curete doi cartofi, se mai uita la TV, mai dau un telefon, mai stau de vorba in parc cu alte bone pana le uita Dumnezeu acolo si face bb insolatie (nu radeti ca am patit-o), ok, este de inteles, dar cu masura. Pe de alta parte si parintii "se bucura" ca mai gasesc ceva in plus facut acasa, mai o supa, mai o camasa calcata, dar nu realizeaza ca incet-incet atentia pentru copil e diminuata, vor aceeasi atentie, dar incep sa vrea si un menaj mic, etc. si poate bona nu e in stare, unii sunt mai energici, altii mai lenti. Si iar apare masura bunului simt, "masura" aceasta este atat de variabila de la o persona la alta, si de la o familie la alta, incat daca nu stabilesti niste reguli clare, nu ai nici o sansa sa te intelegi ulterior cu persoana.

Eu asta am inteles abia la a treia bona.

Andries

Mergi la inceput