din experienta unei bone
Raspunsuri - Pagina 2
anaisanais spune:
Cred ca ''meseria de bona'' este mai mult decat o meserie; tine de capacitatea de a iubi si de a incerca sa-i intelegi pe cei care-si ''incredinteaza averea'' in mainile tale. Asa cum nu orice profesor sau medic este obligatoriu si bun, asa si cu doamnele care sunt bone: pot fi ''tehnic'' foarte bune, dar daca nu au un pic de vocatie, asta este , rezultatul; va fi, la randul sau,''tehnic'' bun, dar nu va avea sclipirea geniului, ca sa spun asa. Copilul meu o considera pe Doina nu bona, ci Anaia)adica bunica lui!09, desi Doina este mai tanara decat o bunica....
Cat despre parintii care cred ca au drept de viata si de moarte asupra bonelor, prefer sa nu mai discutam. Aici cred ca ajungem in zona denumita ''scara de valori'' a fiecaruia si a societatii in care traim...Cred ca in orice moment ar trebui sa pastram dreapta masura in orice, si atunci nici bonele nu ar avea senzatia de persecutie si nici parintii nu ar crede ca bonele sunt infractoare de drept comun.
mamilidia spune:
Buna, eu sunt iar pustiul meu de 1 an si jumatate sta cu bona de la 3 luni. Nu am gasit pe nimeni cunoscut si a trebuie sa caut prin agentii si ziar. Agentiile m-au dezamagit caci nu cautau bona conform cerintelor noastre, pur si simplu cautau bone si oricum nu au fost in stare sa-mi prezinte mai nimic. Am apelat deci la ziar si am gasit o persoana f serioasa, care are mare grija de pitic. A trebuit sa las mult de la mine pentru ca elementele vitale ii sunt asigurate: il plimba, se joaca mult cu el, il culca si ii respecta programul mai mult chiar ca noi, ii da sa manance si nu mananca ea mancarea cum am mai auzit, nu fura din casa, e curata si nu-mi bate copilul. Are tot pregatit de mine pt cel mic, meniu/saptamana, mancare pregatita (ii mai face cate un piure dar nu mai mult), medicamente etc. In rest nu i-am cerut sa faca nimic in casa, il calca doar celui mic cand doarme o data pe sapt. Suntem ok, insa avem si multe de imbunatatit. Din pacate nu e o persoana maleabila si deci....nu prea avem ce modela. Si atunci, daca bb e bine si creste frumos...am lasat la o parte faptul ca tu ii spui ceva si ea face altceva, ca i-a dat o data budinca de macaroane si oua pe la 9 luni de am stat cu el cu perfuzii 1 noapte in Fundeni pt. ca a facut indigestie si se deshidratase, ca merge cu el din cand in cand la coafor (il lasa in fata coaforului cu fata ei care are o pustoaica mai mica cu 3 luni) si la cumparaturi ceea ce eu nu fac, etc. Cu toate astea tine la el si are grija sa nu i se intample nimic rau pe cat posibil. Deci e practic un schimb reciproc avantajos si alegi partea buna a lucrurilor si lasi la o parte "incidentele"...ca orice altceva in viata!
bonamea spune:
quote:ADAUG:
Originally posted by anaisanais
Cred ca ''meseria de bona'' este mai mult decat o meserie; tine de capacitatea de a iubi si de a incerca sa-i intelegi pe cei care-si ''incredinteaza averea'' in mainile tale. Asa cum nu orice profesor sau medic este obligatoriu si bun, asa si cu doamnele care sunt bone: pot fi ''tehnic'' foarte bune, dar daca nu au un pic de vocatie, asta este , rezultatul; va fi, la randul sau,''tehnic'' bun, dar nu va avea sclipirea geniului, ca sa spun asa. Copilul meu o considera pe Doina nu bona, ci Anaia)adica bunica lui!09, desi Doina este mai tanara decat o bunica....
Cat despre parintii care cred ca au drept de viata si de moarte asupra bonelor, prefer sa nu mai discutam. Aici cred ca ajungem in zona denumita ''scara de valori'' a fiecaruia si a societatii in care traim...Cred ca in orice moment ar trebui sa pastram dreapta masura in orice, si atunci nici bonele nu ar avea senzatia de persecutie si nici parintii nu ar crede ca bonele sunt infractoare de drept comun.
madalina
Cred ca ar fi bine in biroul in care au loc interviurile si prima intalnire bone-mame sa fie afisate mare cateva idei de baza
-bonele sa respecte familia la care lucreaza si sa fie corecte,cinstite,comunicative,serioase
-parintii sa inteleaga ca angajeaza o bona,nu cumpara o sclava,ca suntem intr-o epoca diferita si mult indepartata de epoca sclavagista
-sa spuna de la bun inceput conditiile si sa comunice permanent civilizat cu bona
-bona interna sa aiba si ea program zilnic de munca ca in occident(sa aiba ore libere ptr.odihna si ingrijire personala-baie,manechiura,pensat,etc.)daca e interna asta nu inseamna ca trebuie sa fie supraveghetor de noapte si ziua fersh ptr.munca cu copilul si menaj
SUNT DE ACORD CU CE ATI SCRIS FIECARE,AM VRUT SA STIU DACA SI ALTE FEMEI GANDESC SI SIMT CA MINE,SAU EU DEVIEZ DE LA NORMAL.CONSIDER CA FIRMELE DE RECRUTARE SI PLASARE BONE AR PUTEA CU TACT SA REGLEMENTEZE ACESTE PROBLEME,DACA NU SUNT LEGI IN ACEST DOMENIU,AR TREBUI SCHIMBATA MENTALITATEA PARINTILOR CARE GANDESC CA BONA E O SCLAVA BUNA LA TOATE.SA SE GANDEASCA LA BINELE COPIILOR LOR,O BONA FRUSTRATA SI OBOSITA NU E BUNA PTR.COPIL.IAR BONELE CARE NIMERESC OAMENI CU BUN SIMT SA NU-SI BATA JOC DE EI.

iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit
J G spune:
Pentru mine, bona este una dintre cele mai importante persoane din viata mea. Serios acum, i-am incredintat COPILUL MEU.
Cerintele pe care le-am avut cand am inceput sa caut au fost: sa fie curata, sanatoasa, sa vorbeasca corect romaneste si sa fie o persoana calma si blanda. Pentru ca in cautarile mele am vazut si nespalate, am auzit "jucariili" si "papusili" si am vazut si persoane care nu acceptau un program flexibil.
Inainte sa vina Dica (bona Carlei) am mai cunoscut 2 bone foarte bune care stateau chiar la mine in bloc. Si ce povesti am auzit despre familiile in care lucrau, ti se scula parul in cap. Nu mai zic de salarii, ambele aveau 5 mil (personal consider ca este f f putin, vorbim totusi de un job full time de 9-10 ore!) erau tratate fara nici o urma de respect. Dar vedeti voi o treaba, desi le-am oferit un salariu mult mai mare, conditii foarte ok, fara menaj ele nu au venit. Mi-au spus ca nu se pot desparti de copii aceia!
La randul ei Dica este un pic socata de cum ma port eu. Pai cand am zis ca nu vreau menaj pai inseamna ca nu gaseste farfurii murdare in chiuveta, nici patul nefacut. S-a apucat ea sa faca din proprie initiativa niste chestii si a motivat ca se plictiseste 3 ore cat doarme Carla la pranz. Culmea socului a fost cand a aflat ca ii platesc si zilele in care nu vine pentru ca eu sunt plecata cu copilul la mama.
Sincer, mie nu mi se pare ca fac ceva extraordinar. Repet, are grija de copilul meu!
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
anaisanais spune:
J G, si eu am o doamna care are exact acelasi tratament ca si doamna Carlei. Si, desi a primit numai de cand este la Vladi al meu, mai multe oferte, le-a refuzat pentru ca ''la Vladi este coinsiderata om''(stiu de la o familie care a vrut sa ''mi-o fure''pe Doina, si, pentru ca nu au reusit, mi-au spus!). Si nici nu as putea sa o desconsider atata vreme cat 9 ore pe zi ea este ''mama''lui Vlad. Si mai mult, nu incalca nimic din ceea ce ii spun sa faca. Daca ea considera ca este ceva gresit in ce-i spun, imi sugereaza sa ma mai gandesc, dar niciodata nu a nesocotit ce i-am spus. Iar de platit, o platesc si daca stau o luna in concediu si ea nu vine. Mi se pare normal asa!Ca sa nu spun ca nu stau sa numar lingurile de maincare din cratita, linguritele de cafea din cutie sau ''perlele'' din cutia de Persil!Dar nici nu am avut motive niciodata!
Andries spune:
Eu m-am lamurit... dupa trei bone. Este mult mai usor sa gasesti pe cineva potrivit pentru copil, decat pe cineva potrivit pentru copil SI familia lui. De fapt marea problema o constituie dialogul parinte-bona si conceptiile din spatele acestui dialog. Pe bonele numarul 1 si 3 le regret, pe bona numarul 2 as strange-o de gat si azi. Numarul 1 a avut un necaz in familie si n-a mai putut sa vina, numarul 3 si-a gasit pe cineva din Olanda, pe numarul 2 am dat-o eu afara.
Cand ma gandesc ca la toamna iar caut bona... pentru bb2
...
Si mai vroiam sa spun ceva, apropos de ridicat carut si ghivece: eu am avut la interviu doamne pe care le-am refuzat cand am aflat ca sufereau de spondiloza, sau una din ele se operase recent (histerectomie). Ele s-au suparat foc si para. Acum, eu sunt o femeie perfect rationala si stiu ca dupa un pusti de 11 luni care vrea sa mearga, dar inca nu poate, TREBUIE sa te tii dupa el aplecat zeci de minute, ca doar nu il legi in scaunel toata ziua si il lasi acolo!! Si mai stiu ca la 11 luni un copil poate avea 10-11kg si mai trebuie sa il iei si in brate, plus carutul care sport-sport, dar adaugi jucarii, apa, mancare si ajunge si el sa aiba cateva kg, eu stau la etajul 1 si nu am lift, deci evident bona trebuie sa poata ridica 15-17 kg, macar cele 20 de trepte. Cand le-am spus ca mie imi pare rau dar eu nu le pot pune sanatatea in pericol ca nu vreau sa vin acasa sa o gasesc intepenita si sa fiu nevoita sa chem salvarea...tot ele s-au suparat ca le refuz un loc de munca. Cum de altfel s-a suparat si bunica-mea ca la 72 de ani dupa ce s-a operat am trimis-o acasa si nu am mai primit-o decat in vizita la copil, si-acum cand il vede se repede sa il ia in brate de trebuie sa tip eu la ea sa se opreasca. Deci ... eu zic ca adevarul e undeva la mijloc.
Andries
ellaalessia spune:
Apreciez faptul ca vedem lucrurile si din punctul de
vedere al unei bone!
Si eu am o doamna care sta cu fetita mea 3 zile pe saptamana
de la 8:30 la 16:30.
Sunt foarte incantata de ea si ea de familia noastra.
O tratam cu respect. Comunicam cu ea si ii aratam ca apreciem ce face
si cum se ocupa de fetita noastra.
Comunicarea si respectul sunt f importante.
Ea este o persoana f importanta, pt ca se ocupa de fetita noastra in absenta noastra.
Atitudinea noastra fata de ea ii ofera siguranta si increderea ca nu e jignitor sa faci meseria de bona.
Din contra, este de apreciat ca se descurca sa hraneasca, sa spele, sa plimbe si sa invete un copil sa vorbeasca si sa se poarte frumos.
bonamea spune:
quote:
Originally posted by ellaalessia
Apreciez faptul ca vedem lucrurile si din punctul de
vedere al unei bone!
Si eu am o doamna care sta cu fetita mea 3 zile pe saptamana
de la 8:30 la 16:30.
Sunt foarte incantata de ea si ea de familia noastra.
O tratam cu respect. Comunicam cu ea si ii aratam ca apreciem ce face
si cum se ocupa de fetita noastra.
Comunicarea si respectul sunt f importante.
Ea este o persoana f importanta, pt ca se ocupa de fetita noastra in absenta noastra.
Atitudinea noastra fata de ea ii ofera siguranta si increderea ca nu e jignitor sa faci meseria de bona.
Din contra, este de apreciat ca se descurca sa hraneasca, sa spele, sa plimbe si sa invete un copil sa vorbeasca si sa se poarte frumos.
Va felicit doamnele mele care ganditi normal!
Sunt o bona"nou aparuta pe piata".M-am decis din doua motive sa fac acest lucru- sa fiu sincera-din nevoia de niste banutzi si 2)din placerea de a ma ocupa de cresterea si formarea unui pui de om(acum dupa ce am crescut 2 baieti sanatosi tun si bine educati(parerea altora,nu doar a mea) cresc 2 pechinezi-de ce nu as ingriji niste copii?Dar ce am simtit pe pielea mea?Cu copiii nu am probleme
-am probleme cu mentalitatea parintilor:
-mamele nu vor sa miste un pai prin casa pe motiv ca vin obosite si stresate de la serviciu-deci bona sa faca si putin menaj+calcat rufe adulti-sa gateasca-ca doar trebuie si ea sa manance-deci vor avea si adultii din casa o masa calda,bunicile,din umbra,le sustin pe mamici in pretentiile lansate-dar cand e vorba de bani si de marea raspundere fata de sanatatea si integritatea copilului se fac ca nu inteleg cum vine treaba.Bona nu e tot la serviciu,nu e si ea stresata,mai ales cea interna nu are si ea dreptul la program de odihna si refacere zilnica?
Ar trebui stabilite niste reglementari "STAS"ptr.ambele"TABERE"caci e vorba de relatia "angajat-angajator".Si sa fim sinceri-macar in gand-cati angajatori in acest domeniu platesc taxele ptr.asigurarea sanatatii si batranetii celor ce ii ajuta la cresterea copilului sau la menaj?Deci angajatii din aceasta breasla la batranete sau in caz de imbolnavire ce fac?din ce traiesc?

-la ce risc se expun frecventand casele si familiile angajatorilor?mai ales ca nu primesc nici o fisa de sanatate macar a copilului la inceperea activitatii(care si aceasta trebuie sa fie serioasa ,nu fictiva)?
ci cu mentalitatea parintilor si bunicelor
iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit
ionica spune:
Sunt intr-o situatie jenanta si am sa va spun de ce;
Am adus la noi o doamna de 49de ani ,pentru meneaj si sa ma asiste cu bebele cand nu sunt acasa,(nu rezist sa stau fara bebe mai mult de trei ore).
Doamna X,cand am angajat-o, mi-a spus ca nu are nici o problema de sanatate si ca ma poate sta cu un bebe de opt luni.
Acum,la numai o luna dupa venirea ei,imi reproseaza ca se simte "pe plantatie",programul ei de lucru fiind de la 7am pana la 5pm cu pauza de masa la pranz.
Se plange ca nu poate sa o tina pe pititca in brate,ca o doare stomacul de la hiperaciditate,ca politica lui basescu a facuto sa plece din romania ,etc.
Ii oferim suma de 700euro net plus masa de tri ori pe zi(mananca exact ce mancam si noi,de exemplu ieri a avut la cina somon afumat cu salata de cartofi,plus desert si iaurt ,eu gatesc), cheltuieli pentru apartamentul inchiriat pentru ea 400euro,deci practic pe luna ne costa 1200euro
In romania probabil nu v-a castiga acest salariu nici in vis:
Ajuns la concluzia ca aceasta doamna este de fapt frustrata,copilul plange in prezenta ei si-mi este mila sa o trimit acasa deoarece ea mi-a spus ca a facut un credit la banca si daca ramane fara acest job este in datorii.
Am mai postat la "probleme cu bona" ,acolo am scris cum era sa-mi inece copilul in lacul din Spiens Belgia.
Deci,angajatori cu bun simt draga "bonamea" exista,problema este ca nu se prea stie sa-i apreciati.
Punct.
In concluzie,m-am saturat sa mai ascult frustrarile acestor doamne zis bone,voi aduce o tanara filipineza care stie sa munceasca fara sa se planga.
ionica spune:
A si uitasem,plus transportul din romania spre germania si invers o data la trei luni cu o vacanta platita de o saptamana.
"Kindness in words creates confidence. Kindness in thinking creates profoundness. Kindness in giving creates love."