cum ne descurcam cu ratele la credit
In curand vom face un credit ipotecar pt un apartament si sincer sunt absolut ingrozita la ideea de a plati o rata cam de 10 mil (probabil mai mul un pic) in fiecare luna timp de 30ani. Deja de cateva nopti nu mai reusesc nici sa dorm. Sa nu ma intelegeti gresit, imi doresc mult de tot un loc al nostru, unde sa putem sta singuri, dar avand in vedere ca nu avem sal de mii de euro, rata va fi aproape un salariu. Rog fetele care au deja un credit si care nu au salarii mari sa imi pov cum se descurca, dc regreta vreodata ca au ales sa faca acel credit...
briza_marii
poze
Raspunsuri
irinabobe spune:
eu am rate de 15 mil la venituri de 24 milionae. credite facute pe numele nostru si al mamei ca altfel nu ne incadram cu veniturile. nu regretam ca am facut creditul pt ca inainte statea cu chirie. acum avem satisfactia ca avem casa noastra cumparata fara nici un ajutor.
dar... nici nu pot spune ca e usor. e al naibii de greu. mai ramanem cu te miri ce ca bani. am vrea sa mai facem multe la casa dar nu avem cu ce, as vrea sa fac un bebe si ma gandesc de unde bani de doctori, de unde bani sa il crestem si mai aman cate o luna, este o stare de neputinta, dar ii multumesc lui d-zeu ca suntem amndoi sanatosi, vom incerca sa ne mai luam si al doilea serviciu ca sa nu mai fim nevoiti sa ne uitam lung in vitrine cateodata. deci pt cei cu salarii mici si fara ajutorul parintilor sau al altcuiva este foarte greu, dar la fel de greu e sa stai cu chirie sa te innebuneasca un proprietar si sa nu ai casa ta.
asa ca as face la fel daca ar fi vorba de un credit pentru casa, dar nu pot spune ca as mai da jumatate sau chiar 3/4 din venituri pt ... o masina de ex.
asa ca analizeaza-ti prioritatile, vezi cat e de important si la cate esti dispusa sa renunti pentru a avea casa ta si trage linie.
iar ca afacere ce pot spune casa am luat-o acum in sept cu 45.000E iar acum as putea sa o dau exact in stadiul in care e cu 60.000E,dar este adevarat ca asta de multe ori nu tine de foame.
Gaby spune:
Succes, sanatate si putere de munca...
Am credite multe, si nu vad problema atata timp cat poti sa le duci (cred ca trebuie facute in cunostinta de cauza)si cat timp esti sanatos;deci fa-le la tinerete!!!
intram intr-o lume mai normala, in care toti au cel putin un credit! este mai greu cand o faci la limita...dar gandeste-te ca ai casa ta!
Cum sa regret cand vad ca baiatul imi spune: in sfarsit avem si noi casa noatra! nu-i asa mami ca nu ne mai mutam?????
Am trait cu chirie si cred ca-i groaznic, mai ales pt copiii care stiu acest lucru, daca creste inevitabil afla...nu poti sa-ti pui asta in camera, sa-ti vopsesc asa...etc!No regrets! Doar fericire de cand ne-am mutat....
Sper sa fie pentru cati mai multi asa...si pt. tine!
succes@
Cu stima,
lexi_hope spune:
Noi, dupa ce ne platim ratele si facturile, mai ramanem cu vreo 9-10 milioane, sa traim o luna, 3 persoane. E putin - astia ar fi bani pentru toate cumparaturile - mancare, produse de igiena, o incaltare si o haina la copil (ca la noi mai rar...). Si ne descurcam.
A fost mai rau cand am nascut. Atunci aveam rata la casa cat un salariu, din celalalt salariu care era de vreo 12 milioane, trebuia sa platim si facturile si sa si traim cu un sugar consumator de pampersi. Si ne-am descurcat.
Acum avem rate
- la apartament,
- la masina,
- trei credite la trei banci diferite (de fapt, un nevoi personale, un card de cumparaturi, si un extrarol pe debit, in care am intrat maxim),
- rata la asigurarea de studii a copilului,
- rata la asigurarea CASCO,
- gradinita privata (sincer, chiar avem nevoie pentru ca avem un program complicat si pe nimeni care sa ne ajute - am decis ca, decat sa mergem la gradi de stat si sa fie nevoie sa angajam bona, mai bine mergem direct la gradinita privata)
- plus facturile...
Si mai vrem sa facem un copil
Concluzia: se poate si merita din plin
La ce vei renunta:
- iti vei cumpara pantofi/haine mai rar
- nu te vei mai indura sa dai 150 de mii pe un bilet la film,
- pizza ti se va parea scumpa, dar o vei prefera, si vei renunta la mersul la restaurant
- vei merge la pensiuni si nu la hotel....
Sau, va veti ambitiona si va veti stradui sa promovati mai repede, sa va creasca salariile....
Mult succes! Sa ai incredere! Totul va fi bine, si va merita din plin!
kariguld spune:
Buna briza_marii,
Trebuie sa iei in calcul urmatoarele chestii:
-venitul vostru pe termen lung, calculat si gandit bine,
-ce planuri de viitor aveti pe termen lung, apoi pe termen scurt(caci imprumutul va fii pe 30 de ani!!)
-sa te gandesti la ce esti gata sa renunti
-daca va doriti un copil sa iei si asta in calcul
Si ar mai fi si altele. Spui ca esti ingrozita la gandul ca vei avea de platit rate, atunci e mai bine sa nu o faci acuma, mai bine astepti sa te linistesti si sa crezi ca e cea mai buna alegere pe care o faci. In strainatate oamenii fac credtite pentru multe lucruri, cu diferenta ca acolo sunt alte salarii.
Dar si la noi in RO sunt oameni care castiga bani, 2-3000de euro pe luna. Mai putini ce-i drept!
Noi avem cativa angajati care au credite si se descurca binisor. Nu stiu ce cheltuieli au, dar vad ca nu s-a plans nimeni pana acum.
Fii optimista caci poate alta posibilitate nu ai de a avea casa ta, gandeste-te ca trebuie sa faci acum ceva la tinerete.
Si cea mai buna investitie pe care poti sa o faci, este sa-ti faci si o asigurare de viata. Marita mai mult decat crezi!!!
Kari
alinam spune:
Si noi avem credite pe multi ani cu rata mare, ioptecar si multi ani creditul a reprezentat salariul meu si traiam din al sotului,apoi a aparut bebe, a fost putin mai greu dar in timp si salariile au mai crecut, dar .....ceea ce vreau eu sa spun nu e asta, toti am trecut prin nopti nedormite , mai ales daca e vorba de ipoteca pe casa ta , parerea mea este sa faci pasul, daca stai si te gandesti prea mult si iti pui intrebari de genul :"dar daca " nu faci niciodata nimik, si eu eram la fel, dar am fost sustinuta de mama mea, chiar impinsa de la spate pot spune, ea imi spunea mereu sa actionez sa nu stau pe ganduri ca timpul trece ratele leplatesti si ramai cu lucrul ....asta s-a dovedit foarte adevarat.
Si ca sa vezi ca m-am invatat cu creditele si "inconstienta" acum maresc un credit la 25 de ani sa imi iau masina , nu pot sa il mai platesc peste 5 ani vand masina si gata.
...ca sa ai casa ta merita orice ... o sa vezi ca in timp rata nu va mai fi un salariu si timpul trece foarte repede
Alina, mama de Vlad (25.09.2005)
poze
briza_marii spune:
Asa cred si eu: o casa merita orice sacrificiu. Mai ales ca aici, in casa soacrei, am doar obligatii nu si drepturi. cine a stat in casa socrilor stie f bine la ce ma refer.
Oricum, va multumesc de sustinere! si doamne ajuta sa ne descurcam toate!
briza_marii
poze
Elsa17 spune:
buna, se pare ca doar cu creditele mai putem misca ceva din pacate ,dar e bine si asa numai sanatate sa avem si locuri de munca bine platite si sigure ca e nevoie de asta cand ai credit,si noi avem credit pe 10 ani si mi se pare mult e greu acuma am inceput am de platit 5 mil pe luna ,am luat acesti bani pt nevoi personale ,banii se duc repede si rata ramane e bine daca ne alegem cu ceva .
cleo78 spune:
te incurajez si eu. Merita
Am facut acu 1 an jumate credit ipotecar- si dadeam la banca mai mult de jumatate din salariu. Si sunt singura.
Dar e casa mea si nu mai dau chirie.
Toate am trecut prin idei din astea. Nu e usor, sa stii dar nici imposibil. Acum, ca dobanzile au mai scazut, o sa imi renegociez unul din credite: din 542 roni/27 ani (cat mai am) - SPER sa il fac 750 roni/10 ani.
ali spune:
Eu gandesc pozitiv.CE inseamna mult acum ( adica 10 mil) peste 3-4-5 ani poate ni se va parea acceptabil, asta in speranta ca salariilor noastre se vor alinia candva la cele din UE.Si atunci merita efortul desi cateodata e frustrant ca nu-ti mai poti permite asa multe ca inainte de credit.
ali